Risotto klasyczne – zastanawiałam się, które dodatki (a może ich brak?) sprawiają, że można mówić o tym daniu jako o klasycznym włoskim risotto. Czy to oliwa extra vergine, na której podsmaża się cebulkę, a potem dodaje ryż i białe wino? A może to właśnie bez wina powinna być ta podstawowa receptura? I czy dodawać ser, czy może jednak bez sera? Co region, a nawet co dom we Włoszech, to inny przepis na risotto klasyczne. Jak zrobić takie danie w podstawowej wersji? Dziś moja interpretacja :). Oto moje risotto podstawowe.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej
W różnych częściach Włoch przygotowuje się je inaczej. Bywa robione z owocami morza lub barwione na czarno sepią z mątwy. Czerwone wino barwi risotto na różowy kolor. Z kolei szafran sprawia, że staje się pięknie żółte. Można ugotować je w wersji warzywnej lub z mięsem, albo z grzybami. Ale przyjmijmy, że dziś pokazuję jak zrobić klasyczne risotto podstawowe, które będzie wyjściem do dalszych eksperymentów smakowych.
Risotto podstawowe
Klasycznie risotto podstawowe musi być proste. Myślę, że to właśnie w taki najprostszy sposób przyrządzali je dawniej mniej zamożni Włosi. Może nawet nie dodawali sera? Typowe risotto bianco przyrządza się na winie, z dodatkiem masła i parmezanu. A co, jeśli w tańszej wersji zastąpić ser pietruszką? Nie mając wina można zastąpić je większą ilością wywaru. U mnie oczywiście wersja warzywna, ale kto ma ochotę na wywar mięsny, niech go ugotuje i doda :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
- 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
- 1 lampka wina białego wytrawnego (opcjonalnie; można zastąpić większą ilością wywaru)
- 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
- 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
- 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
- 2 łyżki świeżej bazylii (drobno posiekana)
- 1 łyżka masła
- szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zioła można zastąpić parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
- Jak pokroić cebulę
Jak zrobić
- Na oliwie lub maśle szklę cebulę (wrzucam surową na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie stanie się przezroczysta; można delikatnie ją posolić i nie wolno jej zrumienić).
- Do cebuli dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
- Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
- Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
- Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
- Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję zioła, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.
Wartości odżywcze
W zależności od odmiany ryżu podstawowe risotto będzie mniej lub bardziej kremowe. Idealnie, gdy w momencie podania ma gęstą, ale delikatnie lejącą konsystencję.
Taka bazowa receptura daje oczywiście możliwość mnóstwa modyfikacji. W różnych regionach Włoch risotto przyrządza się na wiele sposobów. Spróbujcie zastąpić białe wino czerwonym lub dodajcie warzywa czy mięso. Eksperymentujcie z przyprawami. Z pewnością będzie pysznie!
Bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystacie mój przepis na risotto klasyczne. Może dorzucicie jakieś dodatki według swojego upodobania? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!
Ale mi narobiłaś smaka na takie klasyczne, proste risotto. Często eksperymentuję w kuchni i przez to zapominam o prostych i sprawdzonych przepisach. Na pewno niedługo przygotuję na obiad 🙂