fbpx
Czytasz właśnie
Risotto klasyczne

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne – zastanawiałam się, które dodatki (a może ich brak?) sprawiają, że można mówić o tym daniu jako o klasycznym włoskim risotto. Czy to oliwa extra vergine, na której podsmaża się cebulkę, a potem dodaje ryż i białe wino? A może to właśnie bez wina powinna być ta podstawowa receptura? I czy dodawać ser, czy może jednak bez sera? Co region, a nawet co dom we Włoszech, to inny przepis na risotto klasyczne. Jak zrobić takie danie w podstawowej wersji? Dziś moja interpretacja :). Oto moje risotto podstawowe.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

W różnych częściach Włoch przygotowuje się je inaczej. Bywa robione z owocami morza lub barwione na czarno sepią z mątwy. Czerwone wino barwi risotto na różowy kolor. Z kolei szafran sprawia, że staje się pięknie żółte. Można ugotować je w wersji warzywnej lub z mięsem, albo z grzybami. Ale przyjmijmy, że dziś pokazuję jak zrobić klasyczne risotto podstawowe, które będzie wyjściem do dalszych eksperymentów smakowych.

Risotto podstawowe

Klasycznie risotto podstawowe musi być proste. Myślę, że to właśnie w taki najprostszy sposób przyrządzali je dawniej mniej zamożni Włosi. Może nawet nie dodawali sera? Typowe risotto bianco przyrządza się na winie, z dodatkiem masła i parmezanu. A co, jeśli w tańszej wersji zastąpić ser pietruszką? Nie mając wina można zastąpić je większą ilością wywaru. U mnie oczywiście wersja warzywna, ale kto ma ochotę na wywar mięsny, niech go ugotuje i doda :).

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne - przepis na risotto białe bardzo podstawowe, o minimalnym składzie. Pokazuję jak zrobić risotto klasyczne krok po kroku i jakie są prawidłowe proporcje składników.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto bianco
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 631kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
  • 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
  • 1 lampka wina białego wytrawnego (opcjonalnie; można zastąpić większą ilością wywaru)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
  • 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 2 łyżki świeżej bazylii (drobno posiekana)
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zioła można zastąpić parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jak pokroić cebulę

Jak zrobić

  • Na oliwie lub maśle szklę cebulę (wrzucam surową na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie stanie się przezroczysta; można delikatnie ją posolić i nie wolno jej zrumienić).
  • Do cebuli dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  • Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  • Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję zioła, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g | Kalorie: 631kcal (32%) | Węglowodany: 91g (30%) | Białko: 7g (14%) | Tłuszcze: 13g (20%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 1105mg (48%) | Potas: 300mg (9%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 1170IU (23%) | Witamina C: 8.5mg (10%) | Wapń: 56mg (6%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W zależności od odmiany ryżu podstawowe risotto będzie mniej lub bardziej kremowe. Idealnie, gdy w momencie podania ma gęstą, ale delikatnie lejącą konsystencję.

Zobacz też
Pieczeń wołowa

Risotto klasyczne - przepis
Risotto klasyczne – przepis

Taka bazowa receptura daje oczywiście możliwość mnóstwa modyfikacji. W różnych regionach Włoch risotto przyrządza się na wiele sposobów. Spróbujcie zastąpić białe wino czerwonym lub dodajcie warzywa czy mięso. Eksperymentujcie z przyprawami. Z pewnością będzie pysznie!

Jak zrobić risotto klasyczne
Jak zrobić risotto klasyczne

Bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystacie mój przepis na risotto klasyczne. Może dorzucicie jakieś dodatki według swojego upodobania? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)
  • Ale mi narobiłaś smaka na takie klasyczne, proste risotto. Często eksperymentuję w kuchni i przez to zapominam o prostych i sprawdzonych przepisach. Na pewno niedługo przygotuję na obiad 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom