Risotto klasyczne przepis | Dorota Kamińska

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne – zastanawiałam się, które dodatki (a może ich brak?) sprawiają, że można mówić o tym daniu jako o klasycznym włoskim risotto. Czy to oliwa extra vergine, na której podsmaża się cebulkę, a potem dodaje ryż i białe wino? A może to właśnie bez wina powinna być ta podstawowa receptura? I czy dodawać ser, czy może jednak bez sera? Co region, a nawet co dom we Włoszech, to inny przepis na risotto klasyczne. Jak zrobić takie danie w podstawowej wersji? Dziś moja interpretacja :). Oto moje risotto podstawowe.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni włoskiej

W różnych częściach Włoch przygotowuje się je inaczej. Bywa robione z owocami morza lub barwione na czarno sepią z mątwy. Czerwone wino barwi risotto na różowy kolor. Z kolei szafran sprawia, że staje się pięknie żółte. Można ugotować je w wersji warzywnej lub z mięsem, albo z grzybami. Ale przyjmijmy, że dziś pokazuję jak zrobić klasyczne risotto podstawowe, które będzie wyjściem do dalszych eksperymentów smakowych.

Risotto podstawowe

Klasycznie risotto podstawowe musi być proste. Myślę, że to właśnie w taki najprostszy sposób przyrządzali je dawniej mniej zamożni Włosi. Może nawet nie dodawali sera? Typowe risotto bianco przyrządza się na winie, z dodatkiem masła i parmezanu. A co, jeśli w tańszej wersji zastąpić ser pietruszką? Nie mając wina można zastąpić je większą ilością wywaru. U mnie oczywiście wersja warzywna, ale kto ma ochotę na wywar mięsny, niech go ugotuje i doda :).

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne

Risotto klasyczne - przepis na risotto białe bardzo podstawowe, o minimalnym składzie. Pokazuję jak zrobić risotto klasyczne krok po kroku i jakie są prawidłowe proporcje składników.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto bianco
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 631kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
  • 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
  • 1 lampka wina białego wytrawnego (opcjonalnie; można zastąpić większą ilością wywaru)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
  • 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
  • 2 łyżki natki pietruszki (drobno posiekana)
  • 2 łyżki świeżej bazylii (drobno posiekana)
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na oliwie lub maśle szklę cebulę (wrzucam surową na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie stanie się przezroczysta; można delikatnie ją posolić i nie wolno jej zrumienić).
  • Do cebuli dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  • Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  • Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję zioła, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zioła można zastąpić parmezanem startym na tarce o drobnych oczkach.
  2. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 631kcal | Carbohydrates: 91g (30%) | Protein: 7g (14%) | Fat: 13g (20%) | Saturated Fat: 4g (20%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sodium: 1105mg (46%) | Potassium: 300mg (9%) | Fiber: 1g (4%) | Sugar: 5g | Vitamin A: 23.4% | Vitamin C: 10.3% | Calcium: 5.6% | Iron: 8%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W zależności od odmiany ryżu podstawowe risotto będzie mniej lub bardziej kremowe. Idealnie, gdy w momencie podania ma gęstą, ale delikatnie lejącą konsystencję.

Risotto klasyczne - przepis
Risotto klasyczne – przepis

Taka bazowa receptura daje oczywiście możliwość mnóstwa modyfikacji. W różnych regionach Włoch risotto przyrządza się na wiele sposobów. Spróbujcie zastąpić białe wino czerwonym lub dodajcie warzywa czy mięso. Eksperymentujcie z przyprawami. Z pewnością będzie pysznie!

Jak zrobić risotto klasyczne
Jak zrobić risotto klasyczne

Bardzo jestem ciekawa, czy wykorzystacie mój przepis na risotto klasyczne. Może dorzucicie jakieś dodatki według swojego upodobania? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)