Makaron z marchewki z jarmużem przepis | Dorota Kamińska

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem to pierwsza potrawa, którą przygotowałam zaraz po zakupie spiralizera. Można zrobić go na surowo i dodać ulubiony sos, albo blanszować warzywne wstążeczki w garnku, żeby delikatnie zmiękły. Doskonale smakuje z dowolnym sosem i bardzo ładnie wygląda dzięki pięknej, pomarańczowej barwie. To świetna baza do przyrządzenia domowego, bezglutenowego i bezzbożowego makaronu wegańskiego. Zobaczcie jak zrobić makaron marchewkowy z jarmużem krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy bezglutenowe

A jeśli nie marchewka, to może batat? Co prawda będzie wymagać parę minut dłuższego gotowania, ale w smaku sprawdzi się równie dobrze co marchew. W połączeniu z jarmużowym sosem (a może wolicie szpinak?), cebulą z czosnkiem oraz odrobiną soku z cytryny, bazylią i orzechami zaskoczy Was swoim smakiem.

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem

Makaron z marchewki z jarmużem, cebulą i parmezanem oraz pomidorem czyli idealny obiad wegański lub wegetariański bezglutenowy.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 10 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: makaron marchewkowy z jarmużem, makaron z marchewki z jarmużem
Liczba porcji: 3
Kalorie: 610kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 750 g marchewki lub batatów (obrane, pocięte w spiralizerze)
  • 2 pomidory (pokrojone w „ósemki”, bez zielonych szypułek)
  • 2 garście jarmużu (duże; bez grubych łodyżek; posiekany w niezbyt grube paski; można zastąpić szpinakiem)
  • 1 cebula (duża; drobno pokrojona)
  • 2-3 ząbki czosnku (pokrojony w cienkie plasterki)
  • 1 szklanka śmietanki kremówki (można zastąpić gęstym mlekiem kokosowym z puszki)
  • 3 łyżki oliwy extra vergine
  • 2 łyżki soku z cytryny (opcjonalnie)
  • 1 szklanka listków bazylii (posiekane; połowę przeznaczoną do dekoracji można zastąpić szczypiorkiem)
  • 4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 łyżki migdałów lub nerkowców (grubo posiekane; lekko uprażone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Marchewkę można wykorzystać do tego dania surową lub blanszować przez 1 minutę. Batat koniecznie trzeba ugotować do sprężystości.
  • Czosnek szklę na oliwie, następnie odcedzam z patelni, zostawiając oliwę.
  • Cebulę szklę na oliwie razem z czosnkiem, delikatnie doprawiając solą. Zmniejszam ogień do minimum i powoli karmelizuję przez kilkanaście minut. Zdejmuję z patelni.
  • Na pozostałym oleju podsmażam chwilę jarmuż, następnie przykrywam i duszę przez 1-2 minuty.
  • Dolewam śmietankę i doprawiam solą i pieprzem. Zagotowuję, zmniejszam ogień do średniego. Odparowuję do lekkiego zgęstnienia, dodając w ostatniej minucie połowę bazylii. Doprawiam sokiem z cytryny.
  • Makaron nakładam do talerzy i polewam sosem z dodatkiem jarmużu. Dekoruję pozostałą bazylią, cebulą z czosnkiem, orzechami i parmezanem.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Calories: 610kcal (31%) | Carbohydrates: 37g (12%) | Protein: 10g (20%) | Fat: 49g (75%) | Saturated Fat: 21g (131%) | Cholesterol: 114mg (38%) | Sodium: 358mg (16%) | Potassium: 1238mg (35%) | Fiber: 9g (38%) | Sugar: 15g (17%) | Vitamin A: 46015IU (920%) | Vitamin C: 57.2mg (69%) | Calcium: 293mg (29%) | Iron: 2mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Przepis na makaron z marchewki z jarmużem
Przepis na makaron z marchewki z jarmużem

Czy to z jarmużem, czy ze szpinakiem, taki kolorowy obiad pełen warzyw to coś prostego do zrobienia i wspaniałego do zjedzenia jednocześnie!

Makaron z marchewki z jarmużem - przepis
Makaron z marchewki z jarmużem – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy makaron z marchewki z jarmużem lub szpinakiem przypadnie Wam do gustu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, które składniki wybraliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)