Kompot z suszu przepis | Dorota Kamińska

Kompot z suszu

Tradycyjny kompot z suszu przygotowuje się z wędzonych, suszonych śliwek, jabłek i gruszek. W mojej rodzinie, wiele lat temu, ustąpił miejsca kompotowi z suszonych owoców, bez „przydymionego” aromatu. Babcia każdego roku przygotowuje kompot z suszonych gruszek i jabłek oraz śliwek z własnego sadu. A ja pokażę Wam dzisiaj jak zrobić kompot z suszu najlepszy, według mojego przepisu.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Moja mama, kiedy na Wigilię nie wyjeżdżamy do babci, gotuje go z dodatkiem suszonych moreli i rodzynek oraz kilku goździków. Moja tegoroczna wersja będzie jeszcze bogatsza w smaku: kompot z suszu urozmaiciłam żurawiną, suszonym ananasem i szczyptą cynamonu. Mówię Wam, RE-WE-LAC-JA! Wam również polecam takie eksperymenty smakowe.

Kompot z suszonych owoców polskich i nie tylko

Klasyczne owoce charakterystyczne dla kuchni polskiej, np. jabłka, gruszki, śliwki czy żurawinę, można spróbować uzupełnić o nieco egzotyki. Możecie dodać też do kompotu skórkę kandyzowaną z pomarańczy, morele, ananasa, suszone mango czy papaję.

Wigilijny kompot z suszu

Kompot z suszu

Najlepszy kompot z suszu, który brzydko nie pachnie i dobrze smakuje. Kompot wigilijny bez wędzonych owoców: przepis na kompot z suszu z jabłek, gruszek, śliwek, moreli, ananasa i żurawiny z wanilią oraz korzennymi przyprawami.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 35 min
Razem: 40 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: kompot wigilijny, kompot z suszu, wigilijny kompot
Liczba porcji: 10 szklanek
Kalorie: 116kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wody
  • 100 g suszonych jabłek
  • 100 g suszonych gruszek
  • 50 g rodzynek
  • 5 suszonych śliwek
  • 4 suszone morele
  • 3 krążki suszonego ananasa
  • 5 suszonych owoców żurawiny
  • 5 łyżek cukru lub cukru waniliowego (można dać mniej lub pominąć, jeśli słodycz z owoców będzie wystarczająca)
  • kawałek skórki z cytryny lub pomarańczy (wyszorowana, sparzona, bez białego spodu)
  • 1 szczypta cynamonu
  • 3-5 goździków

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Owoce wkładam do garnka i zalewamy wodą. Doprowadzam do wrzenia.
  • Zmniejszam ogień, dodajemy cukier i goździki i gotuję na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.
  • Pod koniec gotowania do kompotu dosypuję szczyptę cynamonu.

Przydatne przepisy i poradniki

Kompot z suszu podaję na ciepło lub na zimno.

Alternatywnie można zalać owoce zimną wodą i odstawić na ok. 1 godzinę, następnie gotować w tej samej wodzie, w której się moczyły.

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić cukier waniliowy

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (kompot i owoce) | Calories: 116kcal | Carbohydrates: 30g (10%) | Sodium: 18mg (1%) | Potassium: 213mg (6%) | Fiber: 2g (8%) | Sugar: 23g | Vitamin A: 3.1% | Vitamin C: 1.9% | Calcium: 1.5% | Iron: 3.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ciekawa jestem jaką wersję smakową przygotujecie. A może lubicie taki intensywnie pachnący kompot z suszu, który przygotowuje się na bazie wędzonych śliwek? My z mamą zrezygnowałyśmy z nich wiele lat temu, ale wiem, że wciąż wykorzystuje się je w niektórych domach. Dajcie znać w komentarzach!

Kompot z suszu
Kompot z suszu

Piszcie jak udał się Wam kompot z suszonych owoców! A może inny napój gości co roku u Was na wigilijnych stołach? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

26 komentarzy
  1. Ja zalewam suszone owoce przegotowaną wystudzoną wodą na całą noc.Rano w
    wigilię doprowadzam do zagotowania.W trakcie gotowania dodaję 3-4 łyżki
    Miodu oraz przetartą skórkę z cytryny.Gdzie ty kupujesz suszonego ananasa??
    Ja go od roku poszukuję i go nie znalazłam:(((

  2. U mnie kompot taki robi się też w Wigilię z suszonych śliwek i podawany jest z kasza gryczaną (to moje ulubione połączenie) lub jest też wersja z makaronem – za którą nie przepadam.. 🙂

      1. Zagłębie Dąbrowskie też zna połączenie z makaronem 🙂 tylko z tych owoców taka papka powinna wyjść czy coś. spotkałam się z czymś takim u kogoś na wigilii, ale nie koniecznie będę powtarzac to na swoich 🙂

  3. Hej
    Ostatnio przypomniała mi się taka świąteczna potrawa, a może deser, ale nie
    mogę sobie przypomnieć nazwy i przez to nie mogę znaleźć przepisu. Jest to
    taka mieszanka owoców w tym agrestu(przetwory agrestowe (?)), rodzynek,
    orzechy włoskie, laskowe, cynamon… i coś jeszcze i coś jeszcze. Czy to
    może być kutia? Nie przypominam sobie aby był tam mak…

    CZY KOMUŚ COŚ ŚWITA? ;c dziękuję za pomoc 🙂

  4. Widzę, że nie tylko w sklepach zaczął się sezon świąteczny. Ja też będę
    musiała zacząć wklejać przepisy wigilijne. Pozdrawiam:)))

  5. Przypominają mi się czasy z dzieciństwa kiedy bywałem u Babci ona zawsze miała pełną spiżarnie kompotów . Są najsmaczniejsze i bez konserwantów!

  6. a jak dlugo powinno sie suszyc? ja nie mam piekarnika, mam taki elektryczny tylko, inestety, wiec uchylonych drzwi nie moge zostawic… boje sie,ze je spieke…

  7. u mnie zawsze jest kompot z suszu, dla tych co nie lubią woda lub wino co kto może;))) dla nieletnich soczki:)))

  8. @Asia ja dostaję suszone od mamy, która ma suszarkę albo kupuję sklepowe, najlepiej te ekologiczne, chociaż nie zawsze się trafiają. Jeśli suszysz w piekarniku, to najlepiej suszyć w ok. 100 st. C przy uchylonych drzwiczkach, rozłożone na papierze do pieczenia, bez żadnych podpiekań od góry itp. @Antoni buzę? Nie znam :). @Ptasia gdzie kucharek sześć tam cycków 12 ;).

  9. a jak suszycie owoce? czy kilka miesiecy wczesniej, czy moze w piekarniku? jesli to drugi – to w jaki sposob? zachecilyscie mnie 🙂

  10. Się nie da, będzie jatka w kuchni (malutkie pomieszczenie, a do wykarmienia 16 osób), poza tym idziemy na samą Wigilię – prędzej ugotować w domu i przywieźć, ale nie będę się narzucać z obcym zwyczajem 😉 (oni lubią taki kompot – sam płyn, do popijania). Będzie za rok. A, i nigdy nie siedziałam dłużej niż do po 23-ej…

  11. I u mnie w żadnej rodzinie nie ma wina podczas kolacji, ale późnym wieczorem, po powrocie z pasterki (albo zamiast, jeśli ktoś nie ma ochoty pójść ;)) alkohol się pojawia.

  12. Właśnie sobie uświadomiłam, że w tym roku tego suszu nie zjem, bo kolej na Wigilię u rodziny S. 🙁 Tzn. to też miło, ale co u Mamy, to u Mamy…

  13. W mojej rodzinie kompot z suszu jest podawany w Wigilię przed słodkim, po daniach głównych, i większość osób go raczej je, a nie pije (podawana jest waza z owocami w środku, kompot rozlewany zaś zgodnie z upodobaniami). Śliwek wędzonych parę w środku jest. W trakcie wieczerzy jest woda i wino dla tych co chcą/mogą. U mojego M nigdy nie ma wina, tylko napoje b/a, także kompot, który pojawia się także w 1szy i 2-gi dzień Świąt, co dla mnie jest herezją ;). Ale tak naprawdę ja lubię tylko ten robiony przez moją Mamę/Ciocię/siebie, i tylko tak, jak opisałam powyżej 😉

    1. herezją jest podawania alkoholu w czasie Wigilii, a podawania kompotu z suszy w 2,3 dzień świąt to bardzo mądre podejscie, bo taki kompot ma zbawienny wpływ na nasz układ trawienny i przyśpiesza trawienie! stąd zwyczaj podawania go po obfitych posiłkach

  14. Ja też tradycyjnie robię kompot z suszu. Sama suszę składniki: śliwki, morele, gruszki, a jabłka daję świeże… Bardzo lubimy (pijemy:) ten kompot, a owoce ja wyjadam w pierwszy dzień świąt:)

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)