Risotto bianco

Risotto bianco

Najprostsza wersja tej potrawy i bazowy przepis czyli risotto bianco, ugotowane z minimalnej liczby składników, dlatego tak ważna jest ich najwyższa jakość. Dobry ryż, wytrawne białe wino, oliwa i masło oraz parmezan – tyle wystarczy, żeby przygotować elegancką, choć nieskomplikowaną kolację we włoskim stylu.

Zobacz też: Więcej potraw kuchni włoskiej

Risotto bianco, choć znane jako samodzielne danie, można serwować też jako dodatek do innych potraw lub wzbogacać jego smak o dodatkowe składniki: podsmażane mięso, warzywa, ryby i owoce morza. W wersji bezalkoholowej można przygotować je bez dodatku białego wina, dolewając odrobinę jabłkowego lub winogronowego soku dla dodatkowego posmaku, choć i z samym wywarem, takim domowym i aromatycznym, będzie bardzo smaczne.

Risotto bianco
Risotto bianco
Risotto bianco
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 
Risotto bianco - przepis na risotto z białym winem. Pokazuję jak zrobić risotto bianco krok po kroku i jakie są prawidłowe proporcje składników. Najlepsze risotto bianco - jaki ryż, ile wina, ile wywaru i jaki ser dodać.
Danie: Półprodukt
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto bianco
Liczba porcji: 2 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
  • 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
  • 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
  • 50 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. W ten sam sposób można ugotować kaszotto, zastępując ryż kaszą jęczmienną lub białą kaszą gryczaną (niepaloną).
  2. Risotto rosso czyli risotto z winem czerwonym przygotowuje się w ten sam sposób, wykorzystując czerwone wino wytrawne zamiast białego.
  3. Jak zrobić wywar warzywny
Risotto bianco - Jak zrobić
  1. Na oliwie lub maśle szklę cebulę (wrzucam surową na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie stanie się przezroczysta; można delikatnie ją posolić i nie wolno jej zrumienić).
  2. Do cebuli dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  3. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  4. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  5. Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  6. Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję masło i parmezan, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

A jeśli zamiast białego wina wykorzystacie czerwone, uzyskacie fantastyczne w smaku risotto rosso. Co Wy na to? Które lepsze?

Risotto bianco
Risotto bianco
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)