Risotto bianco przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Risotto bianco

Risotto bianco

Risotto bianco

Najprostsza wersja tej potrawy i bazowy przepis czyli risotto bianco, ugotowane z minimalnej liczby składników, dlatego tak ważna jest ich najwyższa jakość. Dobry ryż, wytrawne białe wino, oliwa i masło oraz parmezan – tyle wystarczy, żeby przygotować elegancką, choć nieskomplikowaną kolację we włoskim stylu.

Zobacz też: Więcej potraw kuchni włoskiej

Risotto bianco, choć znane jako samodzielne danie, można serwować też jako dodatek do innych potraw lub wzbogacać jego smak o dodatkowe składniki: podsmażane mięso, warzywa, ryby i owoce morza. W wersji bezalkoholowej można przygotować je bez dodatku białego wina, dolewając odrobinę jabłkowego lub winogronowego soku dla dodatkowego posmaku, choć i z samym wywarem, takim domowym i aromatycznym, będzie bardzo smaczne.

Zobacz też
Koktajl bakaliowy

Risotto bianco
Risotto bianco
Jak ugotować risotto

Risotto bianco

Risotto bianco - przepis na risotto z białym winem. Pokazuję jak zrobić risotto bianco krok po kroku i jakie są prawidłowe proporcje składników. Najlepsze risotto bianco - jaki ryż, ile wina, ile wywaru i jaki ser dodać.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: risotto bianco
Liczba porcji: 2 osoby
Kalorie: 840kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g ryżu (arborio, carnaroli lub maratelli)
  • 500 ml wywaru (warzywny, drobiowy, wołowy, wieprzowy lub rybny: gorący; część wywaru (125 ml można zastąpić białym winem wytrawnym))
  • 1 lampka białego wina (wytrawne)
  • 1-2 łyżki oliwy z oliwek (extra vergine, o niskiej kwasowości; można zastąpić masłem)
  • 1 cebula (niewielka; drobno posiekana)
  • 50 g parmezanu (starty na tarce o drobnych oczkach)
  • 1 łyżka masła
  • szczypta soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Na oliwie lub maśle szklę cebulę (wrzucam surową na zimny tłuszcz i trzymam na małym ogniu, dopóki nie stanie się przezroczysta; można delikatnie ją posolić i nie wolno jej zrumienić).
  • Do cebuli dodaję ryż i tostuję na średnim ogniu, mieszając i rozprowadzając po ziarnach tłuszcz. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  • Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  • Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  • Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente lub do miękkości). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy lub masła, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  • Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję masło i parmezan, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. W ten sam sposób można ugotować kaszotto, zastępując ryż kaszą jęczmienną lub białą kaszą gryczaną (niepaloną).
  2. Risotto rosso czyli risotto z winem czerwonym przygotowuje się w ten sam sposób, wykorzystując czerwone wino wytrawne zamiast białego.
  3. Jak zrobić wywar warzywny
  4. Jak pokroić cebulę

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 500g | Kalorie: 840kcal (42%) | Węglowodany: 91g (30%) | Białko: 16g (32%) | Tłuszcze: 32g (49%) | Tłuszcze nasycone: 13g (81%) | Cholesterol: 47mg (16%) | Sód: 1555mg (68%) | Potas: 302mg (9%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 1080IU (22%) | Witamina C: 3mg (4%) | Wapń: 347mg (35%) | Żelazo: 1.4mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A jeśli zamiast białego wina wykorzystacie czerwone, uzyskacie fantastyczne w smaku risotto rosso. Co Wy na to? Które lepsze?

Risotto bianco
Risotto bianco
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom