Sos czosnkowy, który moja mama od wielu lat przygotowuje jako dodatek do mięsa z grilla. I nie tylko ona, bo tym razem nie mogła się bez niego odbyć impreza grillowa u mojego brata i bratowej. Dla Włochów nie do pomyślenia, że Polacy polewają tym cudem pizzę. Można dodać go też do sałatki lub wykorzystać jako dodatek do burgerów czy zwykłych kanapek. Warto potem przegryźć wszystko natką pietruszki, bo po tym sosie z pewnością będziecie ostro zionąć czosnkowym zapachem ;).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 200 g jogurtu naturalnego
- 1 łyżka majonezu (czubata)
- 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
- 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki suszonych pomidorów w proszku (opcjonalnie)
- ½ łyżeczki ziół prowansalskich
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Jak zrobić
- Połowę czosnku i pozostałe składniki mieszam w szklance, doprawiając solą i pieprzem.
- W razie potrzeby, jeśli ząbki czosnku są małe lub smak nie jest wyrazisty, dodaję pozostały czosnek. Mieszam całość i odstawiam do lodówki na min. 30 minut pod przykryciem do przegryzienia smaków.
Wartości odżywcze
Jest oczywiście bardzo prosty do zrobienia. Niektórzy przygotowują wersję „pół na pół” z majonezu i jogurtu lub śmietany. Ja wolę przewagę jogurtu naturalnego i tylko jedną, czubatą łyżkę majonezu. Czosnek z kolei dodaję stopniowo, żeby sos nie wyszedł zbyt intensywny. Choć i tak mocy nabiera z czasem i nie ma rady – pozostaje po nim czosnkowy oddech ;). Polecam jeść wspólnie z partnerem lub partnerką, żeby potem można się było całować bez skrępowania ;).
Rzadko jadam z nim rybę, innych mięs nie jadam w ogóle, ale polecam Wam podać go do gotowanych brokułów lub kalafiora!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na grilla
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie ten sosik z czosnku, jogurtu i majonezu. Do czego go podajecie? Bardzo jestem ciekawa!