Sos czosnkowy przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Sos czosnkowy

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy - dip

Sos czosnkowy, który moja mama od wielu lat przygotowuje jako dodatek do mięsa z grilla. I nie tylko ona, bo tym razem nie mogła się bez niego odbyć impreza grillowa u mojego brata i bratowej. Dla Włochów nie do pomyślenia, że Polacy polewają tym cudem pizzę. Można dodać go też do sałatki lub wykorzystać jako dodatek do burgerów czy zwykłych kanapek. Warto potem przegryźć wszystko natką pietruszki, bo po tym sosie z pewnością będziecie ostro zionąć czosnkowym zapachem ;).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na grilla

Jest oczywiście bardzo prosty do zrobienia. Niektórzy przygotowują wersję „pół na pół” z majonezu i jogurtu lub śmietany. Ja wolę przewagę jogurtu naturalnego i tylko jedną, czubatą łyżkę majonezu. Czosnek z kolei dodaję stopniowo, żeby sos nie wyszedł zbyt intensywny. Choć i tak mocy nabiera z czasem i nie ma rady – pozostaje po nim czosnkowy oddech ;). Polecam jeść wspólnie z partnerem lub partnerką, żeby potem można się było całować bez skrępowania ;).

Sos czosnkowy - dip

Sos czosnkowy

Sos czosnkowy z jogurtu, majonezu i czosnku oraz przypraw, słynny sos do mięs i ryb pieczonych lub z grilla oraz do sałatek, a także do gotowanych lub pieczonych warzyw i polskiej pizzy.
5 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Razem: 5 minutes
Kategoria: Sos
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos czosnkowy
Liczba porcji: 1 szklanka
Kalorie: 95kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200 g jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka majonezu (czubata)
  • 1-2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny lub limonki (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki suszonych pomidorów w proszku (opcjonalnie)
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Połowę czosnku i pozostałe składniki mieszam w szklance, doprawiając solą i pieprzem.
  • W razie potrzeby, jeśli ząbki czosnku są małe lub smak nie jest wyrazisty, dodaję pozostały czosnek. Mieszam całość i odstawiam do lodówki na min. 30 minut pod przykryciem do przegryzienia smaków.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Calories: 95kcal (5%) | Carbohydrates: 5g (2%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 6g (9%) | Saturated Fat: 2g (13%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sodium: 122mg (5%) | Potassium: 140mg (4%) | Sugar: 3g (3%) | Vitamin A: 110IU (2%) | Vitamin C: 2.4mg (3%) | Calcium: 104mg (10%) | Iron: 0.3mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Rzadko jadam z nim rybę, innych mięs nie jadam w ogóle, ale polecam Wam podać go do gotowanych brokułów lub kalafiora!

See Also
Spaghetti z cukinii z sosem gorgonzola

Sos czosnkowy - przepis
Sos czosnkowy – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy lubicie ten sosik z czosnku, jogurtu i majonezu. Do czego go podajecie? Bardzo jestem ciekawa!

View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood