Kluski gryczane z serem przepis | Dorota Kamińska

Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem sprawiły mi przyjemną niespodziankę! Nie spodziewałam się, że będą miały tak delikatny i uniwersalny smak. To dzięki białej, niepalonej kaszy gryczanej oraz dodatkowi białego sera czyli pysznego twarogu. Choć u mnie zobaczycie dziś jak zrobić kluski z kaszą gryczaną i twarogiem w wersji z cebulą, możecie podać je z dowolnym sosem. Również takim na słodko. To kolejny pomysł na tani obiad.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad

Kluski gryczane z serem
Print Recipe
4.41 from 5 votes

Kluski gryczane z serem

Kluski gryczane z serem w środku czyli gryczane kluseczki o uniwersalnym smaku, do zaserwowania na wytrawnie lub ze słodkim sosem owocowym albo bakaliowym.
Prep Time15 mins
Cook Time25 mins
Total Time40 mins
Course: Danie główne
Cuisine: Polska
Keyword: kluski gryczane z serem
Servings: 24 sztuki
Calories: 45kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Masa

  • 2 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej biała, niepalona, lekko rozgotowana; wystudzona
  • 100 g twarogu
  • 1 jajko małe
  • 1 szklanka skrobi ziemniaczanej
  • sól, pieprz

Do dekoracji

  • 2 łyżki natki pietruszki posiekana
  • 1 cebula duża; drobno posiekana, następnie skarmelizowana na oleju

Instructions

  • Kaszę doprawiam pieprzem i mieszam z pozostałymi składnikami za pomocą łyżki. Masa powinna być lekko klejąca, ale nadawać się do formowania ręcznie w kulki.
  • Lepię kulki z masy dłońmi, w razie potrzeby podsypując wierzch odrobiną mąki ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej.
  • Wrzucam kluski do gotującej, lekko osolonej wody. Mieszam, żeby nie przywarły do dna.
  • Gotuję pod przykryciem, na średnim ogniu, przez 10 minut od momentu wrzucenia do wody.
  • Serwuję z karmelizowaną cebulą lub polane masłem, pesto albo sosem. Świetnie smakują również z bułką tartą z masłem, a także w opcji na słodko!
Kluski gryczane z serem - przepis
Kluski gryczane z serem – przepis
Przepis na kluski gryczane z serem
Przepis na kluski gryczane z serem
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)