Jajko na chmurce przepis | Dorota Kamińska

Jajko na chmurce

Puszyste i lekkie jak chmurka, bo to właśnie jajko na chmurce. Zapraszam po przepis na jajka na chmurkach czyli smaczne i nietypowe śniadanie, który przygotowywało się w domu u Mariusza. Ciekawa jestem, czy ktoś z Was zna ten pomysł na jajka. Podejrzewam, że, wbrew pozorom, nie jest to popularne danie, bo o wiele prościej przygotować jajka sadzone, na miękko lub jajecznicę. A jak zrobić jajko na chmurce?

Zobacz też: Najlepsze przepisy na śniadania

Jajka na chmurkach to połączenie omletu i jajka sadzonego. Jednak przygotowuje się je w piekarniku, dlatego warto rozgrzać go na większą liczbę sztuk, a potem wykorzystać np. do zrobienia porannych, śniadaniowych tostów z żółtym serem. Jajko pieczone? To możliwe!

Jajko na chmurce
Jajko na chmurce

Wystarczy ubić pianę z białek i szybko upiec wytrawne bezy. To tylko kilka minut, a potem jeszcze kolejnych parę kolejnych na podpieczenie żółtek. Mariusz zapomniał zrobić wgłębienie na czubku i jedno nam delikatnie spłynęło. Za to drugie jajko z piekarnika prezentowało się pięknie! Jako dodatek: grzanki lub tosty, koniecznie pomidor i coś zielonego. Może rukola, sałata lub pesto? Co wybierzecie?

5 od 1 osoby
Jajko na chmurce
Jajko na chmurce
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
8 min
Całkowity czas
13 min
 

Jajko na chmurce czyli jajko zapiekane po ubiciu białka na pianę i wbiciu żółtka do środka. Pyszne jajko w chmurce bez smażenia.

Danie: Śniadanie
Kuchnia: Polska
Przepis na: jajko na chmurce, jajko w chmurce
Liczba kalorii: 63 kcal
Liczba porcji: 1 porcja
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 jajko (o temperaturze pokojowej; białko oddzielone od żółtka)
  • sól, pieprz
  • OPCJONALNIE
  • łyżeczki środka zakwaszającego (na czubku łyżeczki; sok z cytryny lub pomarańczy, ocet winny lub kwaśny winian potasu)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Jajko na chmurce - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady
  1. Piana z białek - jak ubić

 

Jajko na chmurce - Jak zrobić
  1. Białko ubijam na sztywną pianę, dodając sok z cytryny w momencie gdy piana jest w początkowej fazie ubijania, ale zmieniła już kolor na biały.
  2. Układam chmurkę na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (na czubku robię nieduże zagłębienie) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Podpiekam przez 5 minut, żeby białka się ścięły i wyrosły, a wierzch zaczął lekko rumienić.
  3. Do zagłębienia na czubku wkładam żółtko, wyłączam piekarnik i zostawiam całość, w zamkniętym, jeszcze przez kilka minut (ok. 2-3), do ogrzania. Żółtko powinno pozostać płynne.
  4. Serwuję jajko na chmurce z ulubionymi dodatkami: chlebem, pomidorem, bazylią, sałatą.
Wartości odżywcze
Jajko na chmurce
Wielkość porcji (1 szt.)
Liczba kalorii 63 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Tłuszcze nasycone 1g 5%
Cholesterol 163mg 54%
Sód 140mg 6%
Potas 60mg 2%
Białko 5g 10%
Witamina A 4.8%
Wapń 2.5%
Żelazo 4.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze jajka na chmurkach! Bardzo jestem ciekawa, z czym zaserwowaliście!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)