Cukier waniliowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy, z prawdziwą wanilią w ziarenkach, ma bardzo intensywny zapach i o wiele lepiej sprawdza się w przygotowaniu domowych wypieków. Jego zaletą jest też dużo niższy koszt w przeliczeniu na 1 kg, w porównaniu z zawdzięczającym swój smak i aromat syntetyzowanej wanilinie, cukrem wanilinowym sprzedawanym w małych torebkach.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta i desery

Cukier waniliowy przygotowany we własnej kuchni można wykorzystywać do wypieku ciast, słodzenia grzanego wina, domowych drinków oraz deserów.

Cukier waniliowy i wanilinowy – różnice

Cukier waniliowy domowy
Cukier wanilinowy
Składcukier biały + naturalna wanilia (ziarenka)W zależności od producenta, z reguły: cukier, substancja aromatyczna: etylowanilinaW sprzedaży zdarzają się też cukry wanilinowe z naturalną wanilią, w których skład wchodzi zarówno wanilina jak i ziarenka naturalnej wanilii.
Koszt 1 kg

1 kg cukru = ok. 4 zł

+

3 laski wanilii = ok. 15 zł

Zobacz też
Pierogi z jagodami

=

19 zł

W zależności od producenta i wielkości opakowania (16-32 g) koszt 1 kg cukru wanilinowego to ok. 25-45 zł

 

Jak zrobić cukier waniliowy

Cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy

Domowy cukier waniliowy czyli przepis na cukier waniliowy z prawdziwą wanilią z ziarenek. Najlepszy cukier waniliowy, nie wanilinowy.
4.67 z 3 votes
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Półprodukt
Kuchnia: Amerykańska, Europejska
Przepis na: cukier waniliowy, domowy cukier z prawdziwą wanilią
Liczba porcji: 2 szklanki
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 szklanki szklanki cukru (najlepszy będzie drobny cukier do wypieków, ale zwykły „do herbaty” również się sprawdzi)
  • 1 laska wanilii

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Cukier wsypujemy do miski, w której łatwo go będzie wymieszać z wanilią.
  • Laskę wanilii przecinamy wzdłuż i za pomocą tępej strony noża, a jeszcze lepiej – łyżeczki, wydłubujemy ze środka miąższ (ziarenka).
  • Dokładnie mieszamy cukier z miąższem wanilii, usuwamy ewentualne „paprochy” i przesypujemy do pojemnika, który można zamknąć (najlepiej szczelnie).

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast białego cukru można wykorzystać cukier brązowy, a jeszcze lepiej, kiedy zastąpimy go ksylitolem.
  2. Nie wyrzucamy zewnętrznych części lasek wanilii. Wkładamy je do pojemnika z cukrem, dzięki temu jego zapach będzie jeszcze bardziej intensywny.
  3. Piekąc ciasta lub przygotowując desery, w których, zamiast cukru waniliowego, koniecznie musi znaleźć się miąższ z laski wanilii, nie wyrzucamy zewnętrznych części, tylko również dokładamy je do pojemnika z cukrem.
  4. Kiedy „zużyte” części zewnętrzne laski wanilii przestaną pachnieć, wyjmujemy je z pojemnika z cukrem i wyrzucamy.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
21 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom