fbpx
Czytasz właśnie
Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Na obiad niedzielny lub świąteczny pieczona kaczka z burakami i jabłkami. Nieczęsto zdarza się, że przygotowuję w mojej kuchni duże ilości mięsa, ale na pewno można na nie liczyć, kiedy organizuję świąteczny obiad. Z okazji 11 listopada, gdy nie mam dostępu do gęsiny, wybieram mięso kaczki. Pieczona kaczka z burakami i jabłkami to pomysł na obiad na Święta, który powstał w czasie przygotowywania mojej pierwszej książki kucharskiej „Superfood po polsku”. Nie odważyłam się włożyć buraków do środka, żeby nie zabarwić mięsa na różowo w trakcie pieczenia. Za to jako dodatek sprawdzają się doskonale: zarówno smakowo jak i dekoracyjnie. Może jednak Wy zdecydujecie się nadziać kaczkę burakami? Dajcie znać, jaki uzyskaliście efekt i która opcja lepsza!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na niedzielny obiad

Taka pieczona kaczka z burakami i jabłkami to nie tylko danie świąteczne, ale też pomysł na obiad na niedzielę. Co prawda wymaga trochę pracy podczas przygotowań. Najpierw trzeba oczyścić mięso z resztek piór, usunąć gruczoł z kupra, następnie nadziać i zaszyć. Potem już tylko pozostaje ją piec i co 20 minut polewać tłuszczem. Trochę wprawy i nie jest to skomplikowane!

Kaczka pieczona z buraczkami i jabłkami

Pomysł na jej przyrządzenie bazował na klasycznej recepturze jak zrobić kaczkę z jabłkami. Warto jednak wzbogacić nadzienie o dodatek orzechów lub słonecznika, kaszę, rodzynki i seler naciowy. Gwarantuję, że takie nadzienie będzie jedzone równie chętnie co same jabłka. Tłuszcz z kaczki doda całości charakterystycznego smaku. I, jeśli nie obawiacie się intensywnego, różowego koloru nadzienia, również do środka możecie dołożyć buraki. U mnie znalazły się jako dodatek. Upieczone, doprawione tymiankiem, podane z rukolą i pomarańczą. Rewelacyjne połączenie wszystkich smaków!

Zobacz też
Carpaccio z buraków

Pieczona kaczka z jabłkami i burakami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Kaczka pieczona w piekarniku, nadziewana jabłkami, kaszą gryczaną, selerem naciowym i orzechami włoskimi, serwowana z pieczonymi burakami
4.28 from 11 votes
Przygotowanie: 30 minutes
Gotowanie: 3 hours
Razem: 3 hours 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pieczona kaczka z burakami
Liczba porcji: 8
Kalorie: 1248kcal
Przepis autorstwa: Superfood po polsku

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Mięso

  • 1 kaczka (oczyszczona z resztek piór i gruczołu w kuprze)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól

Nadzienie

  • 2-3 jabłka
  • szklanki kaszy gryczanej (opłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona i ugotowana przez 5 minut z 1 szklanką wrzątku)
  • 2-3 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich (można zastąpić słonecznikiem)
  • pieprz

Dodatki

  • 4 buraki
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g rukoli (można zastąpić sałatą)
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić czosnkiem niedźwiedzim)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).
  • Kaczkę posypuję z wierzchu i od środka solą, następnie środek dokładnie nacieram majerankiem, a wierzch smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem.
  • Kaszę, ćwiartki jabłek, rodzynki, plastry selera, orzechy i pieprz mieszam w misce i wkładam do kaczki, dokładnie wypełniając cały jej środek.
  • Zaszywam oba otwory za pomocą igły i nici. Smaruję całą kaczkę roztopionym, klarowanym masłem.
  • Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 2,5-3 godziny (1 godzina pieczenia na każdy 1 kg mięsa). Pod spodem ustawiam żaroodporne naczynie, do którego będzie kapać wytopiony z kaczki tłuszcz. Co 20-30 minut polewam nim kaczkę.
  • Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę i zrumienić kaczkę lub wyjąć z piekarnika i opalić jej skórę za pomocą palnika gazowego.
  • Kawałki buraków podsmażam na oleju lub maśle (można też wstawić na ostatnich 15 minut pieczenia do piekarnika, żeby upiekły się w tłuszczu, który wytapia się z kaczki). W trakcie smażenia skrapiam sokiem z jednej pomarańczy i doprawiam tymiankiem oraz natką pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim. Posypuję solą i pieprzem.
  • Upieczone lub usmażone buraki polewam miodem i dokładnie mieszam.
  • Serwuję kaczkę przybraną rukolą, burakami i pomarańczą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 425g | Kalorie: 1248kcal (62%) | Węglowodany: 30g (10%) | Białko: 33g (66%) | Tłuszcze: 112g (172%) | Tłuszcze nasycone: 37g (231%) | Tłuszcze trans: 1g | Cholesterol: 204mg (68%) | Sód: 1387mg (60%) | Potas: 1029mg (29%) | Błonnik: 6g (25%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 1183IU (24%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 11mg (55%) | Witamina B5: 3mg (30%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 30mg (36%) | Witamina D: 2µg (13%) | Witamina E: 3mg (20%) | Witamina K: 70µg (67%) | Wapń: 141mg (14%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 10mg (56%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 104mg (26%) | Fosfor: 453mg (45%) | Selen: 33µg (47%) | Cynk: 4mg (27%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Pieczona kaczka z jabłkami i burakami
Pieczona kaczka z jabłkami i burakami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udała się Wam i smakowała kaczka z buraczkami i jabłkami. Bardzo jestem ciekawa, zwłaszcza czy odważyliście się wykorzystać buraki do nadzienia środka kaczki!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom