Pieczona kaczka z burakami i jabłkami przepis | Dorota Kamińska

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Pieczona kaczka z burakami i jabłkami

Na obiad niedzielny lub świąteczny pieczona kaczka z burakami i jabłkami. Nieczęsto zdarza się, że przygotowuję w mojej kuchni duże ilości mięsa, ale na pewno można na nie liczyć, kiedy organizuję świąteczny obiad. Z okazji 11 listopada, gdy nie mam dostępu do gęsiny, wybieram mięso kaczki. Pieczona kaczka z burakami i jabłkami to pomysł na obiad na Święta, który powstał w czasie przygotowywania mojej pierwszej książki kucharskiej „Superfood po polsku”. Nie odważyłam się włożyć buraków do środka, żeby nie zabarwić mięsa na różowo w trakcie pieczenia. Za to jako dodatek sprawdzają się doskonale: zarówno smakowo jak i dekoracyjnie. Może jednak Wy zdecydujecie się nadziać kaczkę burakami? Dajcie znać, jaki uzyskaliście efekt i która opcja lepsza!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na niedzielny obiad

Taka pieczona kaczka z burakami i jabłkami to nie tylko danie świąteczne, ale też pomysł na obiad na niedzielę. Co prawda wymaga trochę pracy podczas przygotowań. Najpierw trzeba oczyścić mięso z resztek piór, usunąć gruczoł z kupra, następnie nadziać i zaszyć. Potem już tylko pozostaje ją piec i co 20 minut polewać tłuszczem. Trochę wprawy i nie jest to skomplikowane!

Kaczka pieczona z buraczkami i jabłkami

Pomysł na jej przyrządzenie bazował na klasycznej recepturze jak zrobić kaczkę z jabłkami. Warto jednak wzbogacić nadzienie o dodatek orzechów lub słonecznika, kaszę, rodzynki i seler naciowy. Gwarantuję, że takie nadzienie będzie jedzone równie chętnie co same jabłka. Tłuszcz z kaczki doda całości charakterystycznego smaku. I, jeśli nie obawiacie się intensywnego, różowego koloru nadzienia, również do środka możecie dołożyć buraki. U mnie znalazły się jako dodatek. Upieczone, doprawione tymiankiem, podane z rukolą i pomarańczą. Rewelacyjne połączenie wszystkich smaków!

5 od 1 osoby
Pieczona kaczka z burakami i jabłkami
Pieczona kaczka z burakami i jabłkami
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
3 godz.
Całkowity czas
3 godz. 30 min
 
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: pieczona kaczka z burakami
Liczba porcji: 8
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Mięso
  • 1 kaczka (oczyszczona z resztek piór i gruczołu w kuprze)
  • 3 łyżki masła klarowanego
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • sól
Nadzienie
  • 2-3 jabłka
  • szklanki kaszy gryczanej (opłukana w kilku zimnych wodach, odcedzona i ugotowana przez 5 minut z 1 szklanką wrzątku)
  • 2-3 łodygi selera naciowego (opcjonalnie)
  • 1 garść rodzynek
  • 1 garść orzechów włoskich (można zastąpić słonecznikiem)
  • pieprz
Dodatki
  • 4 buraki
  • 2 pomarańcze
  • 1 łyżka miodu
  • 100 g rukoli (można zastąpić sałatą)
  • 2 łyżki natki pietruszki (posiekana; można zastąpić czosnkiem niedźwiedzim)
  • 1 łyżeczka tymianku
  • olej rzepakowy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pieczona kaczka z burakami i jabłkami - Jak zrobić
  1. Nastawiam piekarnik na 200 °C (góra+dół).

  2. Kaczkę posypuję z wierzchu i od środka solą, następnie środek dokładnie nacieram majerankiem, a wierzch smaruję przeciśniętym przez praskę czosnkiem.

  3. Kaszę, ćwiartki jabłek, rodzynki, plastry selera, orzechy i pieprz mieszam w misce i wkładam do kaczki, dokładnie wypełniając cały jej środek.

  4. Zaszywam oba otwory za pomocą igły i nici. Smaruję całą kaczkę roztopionym, klarowanym masłem.

  5. Wstawiam do piekarnika i piekę przez ok. 2,5-3 godziny (1 godzina pieczenia na każdy 1 kg mięsa). Pod spodem ustawiam żaroodporne naczynie, do którego będzie kapać wytopiony z kaczki tłuszcz. Co 20-30 minut polewam nim kaczkę.

  6. Pod koniec pieczenia można zwiększyć temperaturę i zrumienić kaczkę lub wyjąć z piekarnika i opalić jej skórę za pomocą palnika gazowego.

  7. Kawałki buraków podsmażam na oleju lub maśle (można też wstawić na ostatnich 15 minut pieczenia do piekarnika, żeby upiekły się w tłuszczu, który wytapia się z kaczki). W trakcie smażenia skrapiam sokiem z jednej pomarańczy i doprawiam tymiankiem oraz natką pietruszki lub czosnkiem niedźwiedzim. Posypuję solą i pieprzem.

  8. Upieczone lub usmażone buraki polewam miodem i dokładnie mieszam.

  9. Serwuję kaczkę przybraną rukolą, burakami i pomarańczą.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Pieczona kaczka z jabłkami i burakami
Pieczona kaczka z jabłkami i burakami

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak udała się Wam i smakowała kaczka z buraczkami i jabłkami. Bardzo jestem ciekawa, zwłaszcza czy odważyliście się wykorzystać buraki do nadzienia środka kaczki!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)