Kaczka z jabłkami

Kaczka z jabłkami jest klasycznym, tradycyjnym, niedzielnym obiadem. Od wielu pokoleń gości na polskich stołach. Również w mojej rodzinie to bardzo lubiana potrawa, choć ustępuje miejsca babcinemu rosołowi i pieczonemu kurczakowi. Kaczka pieczona z jabłkami według mojej babci to najprostsza receptura, przekazywana z pokolenia na pokolenie, bez modyfikacji. Pokażę Wam jak zrobić kaczkę z jabłkami krok po kroku. Przygotujcie grubą igłę i nić, będziemy szyć!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Od lat robi się ją tak samo i właśnie w ten sposób kaczkę z jabłkami piekły moje prababcie, zasiadając potem w niedzielę z całymi rodzinami do stołu. Zapewne, tak samo jak u nas, wtedy również dzieci sprzeczały się, komu przypadnie w udziale więcej jabłek z nadzienia. Pięknie pachnące, rozdrobnione, podawane jako dodatek do upieczonego mięsa, z którym doskonale komponuje się ich smak.

Kaczka z jabłkami polewana tłuszczem

Dobra kaczka z jabłkami, oprócz nadzienia, które nawilży i zmiękczy mięso od środka, wymaga kilkukrotnego polania tłuszczem w trakcie pieczenia. Można też, zamiast podlewania, kilka razy ją obrócić w naczyniu i na sam koniec położyć grzbietem ku górze i zrumienić. Nie warto przypiekać jej zbyt mocno i piec za długo, żeby uniknąć utwardzenia mięsa. Przecież nie od dziś wiadomo, że najlepsza kaczka jest miękka w środku, z chrupiącą skórką. Bezpieczniej, gdy mięso już gotowe, a skórka na zewnątrz jeszcze mało rumiana, wyjąć danie z piekarnika i dokończyć zrumienianie za pomocą palnika.

5 od 1 osoby
Kaczka z jabłkami
Kaczka z jabłkami
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
3 godz.
Całkowity czas
3 godz. 15 min
 
Pieczona kaczka z jabłkami czyli klasyczne danie kuchni polskiej. Idealna na świąteczny lub niedzielny obiad, kaczka pieczona z jabłkami i majerankiem.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: kaczka pieczona z jabłkami, kaczka z jabłkami, pieczona kaczka z jabłkami
Liczba kalorii: 467 kcal
Liczba porcji: 8 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 1 kaczka (umyta, osuszona, z usuniętymi tzw. pałkami czyli zawiązkami nowych piór oraz z wyciętym gruczołem z kupra, bez szyi*)
  • ½ kg jabłek (obrane ze skórek, bez ogryzków, pokrojone na ćwiartki)
  • 3 łyżki masła klarowanego (domowe lub Horeca Select*)
  • sól
  • majeranek Horeca Select*
  • igła i nici do szycia

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kaczka z jabłkami - przepis i film wideo

Moje porady

* Produkty dostępne w halach MAKRO Cash and Carry w całej Polsce


Można też, zamiast polewania, obracać kaczkę w brytfannie pamiętając, że pod koniec pieczenia należy ją położyć grzbietem ku górze i zrumienić.

Pod koniec pieczenia do brytfanny można dołożyć pozostałe jabłka, które nie zmieściły się do nadzienia.

Podajemy kaczkę na półmisku, udekorowaną sałatą i świeżymi ziołami, a jabłka z nadzienia serwujemy w osobnej miseczce.

Przydatne poradniki:

  1. Jak zrobić masło klarowane
Kaczka z jabłkami - Jak zrobić
  1. Kaczkę nacieramy z wierzchu i od środka solą i majerankiem.
  2. Faszerujemy kaczkę jabłkami, które ciasno upychamy w środku.
  3. Zaszywamy kaczkę z obu stron i dokładnie zawiązujemy nitkę. Obwiązujemy też kaczkę nitką wokół skrzydeł, żeby nie rozłożyły się w czasie pieczenia.
  4. Na dnie brytfanny lub naczynia żaroodpornego układamy masło klarowane i kładziemy na nim kaczkę.
  5. Wstawiamy kaczkę do piekarnika i pieczemy w temperaturze 180-200 °C (góra+dół), w czasie proporcjonalnym do masy kaczki (np. kaczkę, która waży 1 kg, pieczemy 1 godzinę), kilkakrotnie polewając w czasie pieczenia mięso tłuszczem wytopionym z kaczki wymieszanym z roztopionym masłem klarowanym.
Wartości odżywcze
Kaczka z jabłkami
Wielkość porcji (430 g)
Liczba kalorii 467 kcal Kalorie z tłuszczów 387 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 43g 66%
Tłuszcze nasycone 16g 80%
Cholesterol 86mg 29%
Sód 60mg 3%
Potas 266mg 8%
Węglowodany ogółem 8g 3%
Błonnik 1g 4%
Cukry 6g
Białko 11g 22%
Witamina A 3.9%
Witamina C 6.7%
Wapń 1.4%
Żelazo 13.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Najważniejszy dodatek do klasycznej, pieczonej kaczki z jabłkami to majeranek. Nieodłączny towarzysz smakowy, którego nie trzeba żałować. Moja babcia radzi, żeby natrzeć porządnie mięso solą i ziołami, które świetnie skomponują się ze smakiem kwaskowatych jabłek.

Kaczka pieczona z jabłkami
Kaczka pieczona z jabłkami

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udało się Wam ją upiec. Czy kaczka pieczona z jabłkami przypadła Wam do gustu?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

34 komentarze
  1. Jeszcze nigdy nie robiłam mięso z kaczki na obiad i na kolację… kazdy chwili bede je rabiła na przyjęcie urodzinowe, imininowe i na okazje imprezy… jest okazja i idealnie pasuje… super i dziękuję. Pozdrawiam

  2. Czy kaczkę przed przyprawieniem należy wymoczyć w mleku? Gdzieś mi się obiło o uszy, że mięso może zalatywać błotem. Pierwszy raz mam piec kaczkę, więc nie mam praktyki. Czy można kaczkę natrzeć czosnkiem oprócz majeranku?

  3. Kaczkę robiłam pierwszy raz i wzięłam ten właśnie przepis. Bałam się trochę czy wyjdzie, ale wyszła piękna i bardzo efektownie prezentuje się na stole. Dziękuję za przepis!

  4. Pytanie . Po co reklamujesz hale Makro cash & cary skoro zakupy w nich mogą robić jedynie osoby prowadzące działalność gospodarczą ???.
    Przecież większość widzów Pani kanału to zwykłe osoby nie prowadzące takiej działalności

  5. [..YouTube..] Pytanie . Po co reklamujesz hale Makro cash & cary skoro zakupy w nich mogą robić jedynie osoby prowadzące działalność gospodarczą ???.
    Przecież większość widzów Pani kanału to zwykłe osoby nie prowadzące takiej działalności

  6. Nie nadziewam. Robię po pekińsku z sosem śliwkowym, bez użycia tłuszczu z kaczki. Tłuszczyk spływa sobie do brytfanny

  7. A może masz jakiś pyszny przepis na królika ? dosyć często jesetm w posiadaniu króla, ale barszczyk i pasztet już mi się przejadły ….

  8. UWIELBIAM taką kaczkę z owocami! W święta zrobiłem kaczkę z mandarynkami i jabłkami w środku ,a na zewnątrz obłożoną pomarańczą i oblaną konfiturą pomarańczową. Całość podlałem winem z jeżyną… Zjadłbym

    Fajny pomysł z masłem ,muszę o nim pamiętać!

  9. Gdzieś kiedyś słyszałam, że kaczki najlepiej smakują na przełomie września i października. Mówimy naturalnie o świeżej ptaszynie. Czy jest w ogóle sezon na kaczki?

    1. Mnie się wydaje, że sezon na kaczki jest przez cały rok, tak samo jak na kurczaka, ale podkreślam – wydaje mi się :). Mogę zapytać się jak będę dzwonić do babci. A to co już wiem od babci na pewno to że najlepiej bić kaczki jak się nie pierzą, wtedy nie trzeba wyciągać tych zalążków piór ze skóry.

  10. [..YouTube..] UWIELBIAM taką kaczkę z owocami! W święta zrobiłem kaczkę z mandarynkami i jabłkami w środku ,a na zewnątrz obłożoną pomarańczą i oblaną konfiturą pomarańczową. Całość podlałem winem z jeżyną… Zjadłbym

    Fajny pomysł z masłem ,muszę o nim pamiętać!

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)