Szarlotka sypana to najprostsza szarlotka do zrobienia, zdecydowanie! Do jej przygotowania wystarczy kilka sypkich składników oraz utarte jabłka i masło. Nie wymaga nawet dodania jajek, dzięki czemu będzie bardzo smacznym i szybkim do przygotowania wypiekiem dla jajecznych alergików. Ponadto robi się ją bez zagniatania! Zobaczcie jak zrobić szarlotkę sypaną krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta
Szarlotka sypana może być przygotowana, podobnie jak jabłecznik, w różnych wersjach. Spróbujcie zrobić ją z dodatkiem rodzynek, cynamonu, mielonych orzechów… Oczywiście najlepiej, jak to szarlotka, będzie smakowała na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1,5 kg jabłek (im słodsze, tym lepsze, bo można dodać mniej cukru do masy; obrane ze skórek, utarte na tarce o grubych oczkach)
- 1 szklanka mąki (przesiana; w wersji bezglutenowej polecam wykorzystać moją uniwersalną mąkę bezglutenową)
- 1 szklanka kaszy manny (w wersji bezglutenowej polecam zastąpić kaszą jaglaną, a dla obniżenia indeksu glikemicznego wypieku można wykorzystać kaszę gryczaną krakowską, niepaloną)
- 1 szklanka cukru (jeśli jabłka są słodkie, zmniejszamy jego ilość nawet o połowę; można zastąpić ksylitolem lub dodać do jabłek połówkę bardzo dojrzałego, rozduszonego widelcem banana)
- 150 g masła (¾ kostki; zmrożone w zamrażalniku)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
- cynamon
- ½ szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie; mielone; można zastąpić innymi orzechami lub zmielonymi, blanszowanymi migdałami czy kokosem)
- ½ szklanki rodzynek (opcjonalnie; można zastąpić posiekanymi, suszonymi daktylami, żurawiną lub suszoną papają - polecam przeczytać skład na opakowaniu i wybrać te, które nie zawierają cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce.
- 1 szklankę suchej mieszanki wsypuję na dno tortownicy grubo wysmarowanej masłem. Delikatnie potrząsam, żeby wyrównać powierzchnię wysypanej mieszanki.
- Na suchej mieszance wykładam połowę utartych jabłek, posypuję cynamonem i orzechami.
- Na warstwę owocową wysypuję kolejną szklankę suchej mieszanki.
- Na suchej mieszance wykładam drugą połowę utartych jabłek i posypuję cynamonem.
- Na wierzch owoców wysypuję pozostałość suchej mieszanki, a na nią ucieramy na tarce o grubych oczkach masło.
- Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 1 godzinę (pod tortownicę warto położyć blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, w razie gdyby była nieszczelna i mogło wypłynąć z niej masło).
Wartości odżywcze
A może wymyślicie do nie jeszcze inne dodatki? Myślę, że w ten sam sposób można byłoby zrobić doskonałą sypaną szarlotkę, ale w wersji z gruszek. Co Wy na to?
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze sypane szarlotki! Bardzo jestem ciekawa, na jakie dodatki i dekoracje się zdecydowaliście.
Tylko małą korekta – kasza jaglana ma jeszcze wyższy indeks glikemiczny niż manna 🙁 – właśnie szukam jakiegoś zdrowszego zamiennika…
Faktycznie, coś chyba pokręciłam sprawdzając tabele. A gryczana krakowska, niepalona? Może ona by się sprawdziła?
Swietny ten przepis!!! bardzo szybciutko sie robi, dodalam orzechy wloskie i rodzynki, maslo starlam na kazda sucha warstwe, rewelacja 🙂 dziekuje
mam pytanie:) nigdy nie wiem jak ocenic czy juz mozna wyjac ciasto z piekarnika, moglabym prosic o jakas wskazowke w przyapdku tej szarlotki?:) sprawdzenie patyczkiem chyba tutaj sie nie uda wiec jak moglabym inaczej?:( z gory dziekuje:)
Wierzch na oko, a spód, niestety, trochę na czuja. Ale kruche ciasto akurat zawsze można wstawić z powrotem i jeszcze podpiec jak po pokrojeniu okaże się, że niedopieczone.
Witam, wlasnie upieklam szarlotke wedlug tego przepisu i w smaku jest ok w calosci wyglada super ale kawalek wyjety na talerz wyglada jak papka z jablek. Podejrzewam, ze w porownaniu do ilosci jablek (1,4 kg) dodalam za malo sypkich skladnikow (tj. Wzielam za male szklanki). Moglaby Pani napisac ile gram skladnikow nalezy dodac?
Pozdrawiam.
Karolino, nad każdym przepisem, tuż nad pierwszą fotografią, w dziale „Na skróty” jest link do kalkulatora kuchennego i możesz sobie łatwo przeliczyć zarówno ze szklanek na gramy jak i odwrotnie. Jest też tam informacja o tym jak dużych szklanek używam w swojej kuchni, ile waży moja kostka masła itd :).
I jak tam, udała się? 🙂
hej…szarlotka brzmi,,super szybko” ale co moge uzyc zamiast kaszy manny…moze byc maka kukurydziana ( ktorej czesto uzywam) ??
..stronke znalazlam kilka dni temu, a juz jestem stalym tu gosciem ( przygotowalam juz 9 przepisow ktore wykonam na swieta 🙂 nie tylko przepisy ale samo wykonanie jest i mile,estetyczne jak i prof.wykonane…dziekujei sle przedswiateczne pozdrowionka 🙂
właśnie piekę 🙂 wygląda apetycznie póki co, jeszcze kilka minutek i gotowe będzie 🙂
Przepyszne 🙂 Miałam trochę opory bo pierwszy raz robię ciasto które daję się do piekarnika z jakimś proszkiem a nie ciastem… Dodałam na górę trochę miodu jak doradziła Marta. Godne polecenia 🙂
Wyszła PYSZNA! Przeoczyłam polecenie posmarowania spodu grubą warstwą masła, ale myślę, że nikt nie zauważył, że w kilku miejscach prześwituje proszek 🙂 Goście zachwyceni, a ja się nie napracowałam. Polecam!
Ciasto w piekarniku 🙂 Mam obawy co do 1 warstwy masła, ale nie mogę się doczekać ….
Robiłam i wyszło przepyszne i teraz będę je często robić. Tak łatwego ciasta to nawet z torebki nie ma. Moim gościom bardzo smakowało. Podałam delikatnie ciepłe z lodami i wszystkie dziewczyny chciały przepis. Łatwe, pyszne i nie drogie czego chcieć więcej 🙂
Właśnie zrobiłam! Cudowna<3<3<3
Ciasto jest przepyszne ! Na ciepło zrobiło furorę w moim domu.
Polecam dodać jeszcze łyżęczkę pokruszonych goździków a na wierzch kilka łyżek miodu, staje się bardziej chrupiące. 😀
Dzięki za fajną inspirację :*.
Od lat mój przepis nr jeden na jabłkowe szaleństwo i niezmiennie zadziwiam wszystkich niespodziewanych gości którzy nie zdążą dobrze się rozsiąść a już mają podane pyszności 😉 Najlepsza taka jeszcze gorąca z lodami śmietankowymi lub waniliowymi ooooooo matko i po diecie 😉
Faktycznie, bardzo łatwe ciasto :). Wyszło pyszne, ale nawet z połową cukru za słodkie. Następnym razem daję 1/4 szklanki :).
To chyba jakieś wyjątkowo słodkie jabłka były :). Chyba nawet wiem które, chociaż nie znam nazwy tej odmiany .Kupiłam wczoraj na kompot i są tak pyszne, że aż bym cały kilogram mogła spałaszować :).
Dzięki za ten błyskawiczny przepis. Zrobiłam w te święta i wyszła rewelacyjna! Będę robić częściej i wypróbuję z lodami. Ta nie doczekała 😉
pychota.polecam!!
szybka w wykonaniu i łatwa.
Super przepis, na wypróbuję taką szybkościową szarlotkę 🙂
parę miesięcy temu robiłam to ciasto, naprawdę smaczne i szybkie
super:)
Też praktykuję ten przepis i zawsze wszystkim smakuje- zwłaszcza na ciepło i z lodami i bitą śmietaną:)
[..YouTube..] Też praktykuję ten przepis i zawsze wszystkim smakuje- zwłaszcza na ciepło i z lodami i bitą śmietaną:)
jakiś czas temu poznałam ten przepis jest super prosty i super smaczne ciasto wychodzi
Te szarlotke kiedyś pieklam,tez była u Doroty,ale tej z MW.Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu,a Twoja wyglada przepięknie.
Czuję się skuszona aby ją zrobić 🙂 dziękuję za łatwy przepis 🙂
idę zamrozić masło i kupić jabłka…
Szarlotka jest pyszna! Uwielbiam! Przygotowanie rzeczywiście zajmuje kilkanaście minut. Polecam 🙂
Ja chętnie…
🙂
Lubie proste i szybkie przeepisy 😉
Przepraszam za moc literówek, w dodatku mam jakiś kłopot z klawiszem spacji i czasem sklejają się wyrazy, sorry 🙂
Dzień dobry, Jestem pod wrazeniem – naprawdę to się upiecze i powstanie ciasto z tych sypkichskładników? Czy w konsumpcji wyczuwa się, że jest to jakie ekspreseowy substytut? Wygląda zabójczo, ja często robię szarlotkę, ale w szarlotce, którą ja zwykle robię to własnie ciasto jest najbardziej czasochłonne i przez to zniechęcające – zagniatanie kruchego ciasta, klejenie się do rąk, czekanie, aż sie schlodzi w lodówce, towszystko najdłuzej trwa. Z lekkim niepokojem, ale wypróbuję Twój przepis, bo w zyciu czegos równie szybkiego nie widziałam 🙂
Klasycznej na kruchym cieście nie zastąpi, ale jest smaczna, zwłaszcza jak jeszcze ta chrupiąca skórka jest u góry :).
No ja jak pierwszy raz ją robiłam to nie wiedziałam co się dzieje,w kuchni było siwo od dymu 😛
I własnie skusilas mnie na zrobienie tej szarlotki, zaraz lecę do kuchni bo akurat mam wszystkie skadniki 🙂 .. i 5 min wolnego czasu 😀
Ja zawsze wstawiam pod spód blaszkę jak coś piekę w tortownicy. Też mi kiedyś masło wypłynęło :).
Polecam posypać masłem każdą suchą warstwę, wedy mamy pewność że w środku wszystko ładnie się upiecze.
I warto też tortownicę obwinąć z wierzchu folią (lub położyć na brytwankę) bo podczas pieczenia masło może wypynąć , a wtedy możemy mieć w kuchni niezą zadymę 🙂 – to tak z własnego doswiadczenia podczas pieczenia tej szarlotki 🙂
[..YouTube..] No ja jak pierwszy raz ją robiłam to nie wiedziałam co się dzieje,w kuchni było siwo od dymu 😛
I własnie skusilas mnie na zrobienie tej szarlotki, zaraz lecę do kuchni bo akurat mam wszystkie skadniki 🙂 .. i 5 min wolnego czasu 😀
[..YouTube..] Ja zawsze wstawiam pod spód blaszkę jak coś piekę w tortownicy. Też mi kiedyś masło wypłynęło :).
[..YouTube..] Polecam posypać masłem każdą suchą warstwę, wedy mamy pewność że w środku wszystko ładnie się upiecze.
I warto też tortownicę obwinąć z wierzchu folią (lub położyć na brytwankę) bo podczas pieczenia masło może wypynąć , a wtedy możemy mieć w kuchni niezą zadymę 🙂 – to tak z własnego doswiadczenia podczas pieczenia tej szarlotki 🙂
Fantastyczny przepis:) Wygląda pysznie! 🙂
mniamciu, mniamciu!
[..YouTube..] Fantastyczny przepis:) Wygląda pysznie! 🙂
[..YouTube..] mniamciu, mniamciu!