Szarlotka sypana przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana to najprostsza szarlotka do zrobienia, zdecydowanie! Do jej przygotowania wystarczy kilka sypkich składników oraz utarte jabłka i masło. Nie wymaga nawet dodania jajek, dzięki czemu będzie bardzo smacznym i szybkim do przygotowania wypiekiem dla jajecznych alergików. Ponadto robi się ją bez zagniatania! Zobaczcie jak zrobić szarlotkę sypaną krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Szarlotka sypana może być przygotowana, podobnie jak jabłecznik, w różnych wersjach. Spróbujcie zrobić ją z dodatkiem rodzynek, cynamonu, mielonych orzechów… Oczywiście najlepiej, jak to szarlotka, będzie smakowała na ciepło, w towarzystwie lodów waniliowych i bitej śmietany.

Szarlotka sypana

Szarlotka sypana

Błyskawiczna szarlotka sypana, najlepsza szarlotka bez jajek, idealna dla początkujących.
5 z 2 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 5 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: jabłecznik sypany, sypana szarlotka, szarlotka sypana
Liczba porcji: 1 okrągła tortownica o średnicy ok. 24 cm
Kalorie: 268kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1,5 kg jabłek (im słodsze, tym lepsze, bo można dodać mniej cukru do masy; obrane ze skórek, utarte na tarce o grubych oczkach)
  • 1 szklanka mąki (przesiana; w wersji bezglutenowej polecam wykorzystać moją uniwersalną mąkę bezglutenową)
  • 1 szklanka kaszy manny (w wersji bezglutenowej polecam zastąpić kaszą jaglaną, a dla obniżenia indeksu glikemicznego wypieku można wykorzystać kaszę gryczaną krakowską, niepaloną)
  • 1 szklanka cukru (jeśli jabłka są słodkie, zmniejszamy jego ilość nawet o połowę; można zastąpić ksylitolem lub dodać do jabłek połówkę bardzo dojrzałego, rozduszonego widelcem banana)
  • 150 g masła (¾ kostki; zmrożone w zamrażalniku)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia (czubata)
  • cynamon
  • ½ szklanki orzechów włoskich (opcjonalnie; mielone; można zastąpić innymi orzechami lub zmielonymi, blanszowanymi migdałami czy kokosem)
  • ½ szklanki rodzynek (opcjonalnie; można zastąpić posiekanymi, suszonymi daktylami, żurawiną lub suszoną papają - polecam przeczytać skład na opakowaniu i wybrać te, które nie zawierają cukru czy syropu glukozowo-fruktozowego)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Mąkę, kaszę, cukier i proszek do pieczenia mieszam w misce.
  • 1 szklankę suchej mieszanki wsypuję na dno tortownicy grubo wysmarowanej masłem. Delikatnie potrząsam, żeby wyrównać powierzchnię wysypanej mieszanki.
  • Na suchej mieszance wykładam połowę utartych jabłek, posypuję cynamonem i orzechami.
  • Na warstwę owocową wysypuję kolejną szklankę suchej mieszanki.
  • Na suchej mieszance wykładam drugą połowę utartych jabłek i posypuję cynamonem.
  • Na wierzch owoców wysypuję pozostałość suchej mieszanki, a na nią ucieramy na tarce o grubych oczkach masło.
  • Wstawiam ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez ok. 1 godzinę (pod tortownicę warto położyć blaszkę lub owinąć ją z zewnątrz folią aluminiową, w razie gdyby była nieszczelna i mogło wypłynąć z niej masło).

Przydatne przepisy i poradniki

Wierzch szarlotki sypanej powinien się delikatnie zrumienić. Po upieczeniu i wystudzeniu przez ok. 12-24 godziny pozostanie chrupki, a potem zmięknie.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 130g | Kalorie: 268kcal (13%) | Węglowodany: 43g (14%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 10g (15%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 20mg (7%) | Sód: 69mg (3%) | Potas: 215mg (6%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 22g (24%) | Witamina A: 285IU (6%) | Witamina C: 4.5mg (5%) | Wapń: 32mg (3%) | Żelazo: 1.2mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

A może wymyślicie do nie jeszcze inne dodatki? Myślę, że w ten sam sposób można byłoby zrobić doskonałą sypaną szarlotkę, ale w wersji z gruszek. Co Wy na to?

Zobacz też
Sos z orzeszków ziemnych

Szarlotka sypana
Szarlotka sypana

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły Wasze sypane szarlotki! Bardzo jestem ciekawa, na jakie dodatki i dekoracje się zdecydowaliście.

48 komentarzy
  • Tylko małą korekta – kasza jaglana ma jeszcze wyższy indeks glikemiczny niż manna 🙁 – właśnie szukam jakiegoś zdrowszego zamiennika…

  • Swietny ten przepis!!! bardzo szybciutko sie robi, dodalam orzechy wloskie i rodzynki, maslo starlam na kazda sucha warstwe, rewelacja 🙂 dziekuje

  • mam pytanie:) nigdy nie wiem jak ocenic czy juz mozna wyjac ciasto z piekarnika, moglabym prosic o jakas wskazowke w przyapdku tej szarlotki?:) sprawdzenie patyczkiem chyba tutaj sie nie uda wiec jak moglabym inaczej?:( z gory dziekuje:)

  • Witam, wlasnie upieklam szarlotke wedlug tego przepisu i w smaku jest ok w calosci wyglada super ale kawalek wyjety na talerz wyglada jak papka z jablek. Podejrzewam, ze w porownaniu do ilosci jablek (1,4 kg) dodalam za malo sypkich skladnikow (tj. Wzielam za male szklanki). Moglaby Pani napisac ile gram skladnikow nalezy dodac?
    Pozdrawiam.

    • Karolino, nad każdym przepisem, tuż nad pierwszą fotografią, w dziale „Na skróty” jest link do kalkulatora kuchennego i możesz sobie łatwo przeliczyć zarówno ze szklanek na gramy jak i odwrotnie. Jest też tam informacja o tym jak dużych szklanek używam w swojej kuchni, ile waży moja kostka masła itd :).

  • hej…szarlotka brzmi,,super szybko” ale co moge uzyc zamiast kaszy manny…moze byc maka kukurydziana ( ktorej czesto uzywam) ??
    ..stronke znalazlam kilka dni temu, a juz jestem stalym tu gosciem ( przygotowalam juz 9 przepisow ktore wykonam na swieta 🙂 nie tylko przepisy ale samo wykonanie jest i mile,estetyczne jak i prof.wykonane…dziekujei sle przedswiateczne pozdrowionka 🙂

  • Przepyszne 🙂 Miałam trochę opory bo pierwszy raz robię ciasto które daję się do piekarnika z jakimś proszkiem a nie ciastem… Dodałam na górę trochę miodu jak doradziła Marta. Godne polecenia 🙂

  • Wyszła PYSZNA! Przeoczyłam polecenie posmarowania spodu grubą warstwą masła, ale myślę, że nikt nie zauważył, że w kilku miejscach prześwituje proszek 🙂 Goście zachwyceni, a ja się nie napracowałam. Polecam!

  • Robiłam i wyszło przepyszne i teraz będę je często robić. Tak łatwego ciasta to nawet z torebki nie ma. Moim gościom bardzo smakowało. Podałam delikatnie ciepłe z lodami i wszystkie dziewczyny chciały przepis. Łatwe, pyszne i nie drogie czego chcieć więcej 🙂

  • Ciasto jest przepyszne ! Na ciepło zrobiło furorę w moim domu.
    Polecam dodać jeszcze łyżęczkę pokruszonych goździków a na wierzch kilka łyżek miodu, staje się bardziej chrupiące. 😀

  • Od lat mój przepis nr jeden na jabłkowe szaleństwo i niezmiennie zadziwiam wszystkich niespodziewanych gości którzy nie zdążą dobrze się rozsiąść a już mają podane pyszności 😉 Najlepsza taka jeszcze gorąca z lodami śmietankowymi lub waniliowymi ooooooo matko i po diecie 😉

  • Faktycznie, bardzo łatwe ciasto :). Wyszło pyszne, ale nawet z połową cukru za słodkie. Następnym razem daję 1/4 szklanki :).

    • To chyba jakieś wyjątkowo słodkie jabłka były :). Chyba nawet wiem które, chociaż nie znam nazwy tej odmiany .Kupiłam wczoraj na kompot i są tak pyszne, że aż bym cały kilogram mogła spałaszować :).

  • Dzięki za ten błyskawiczny przepis. Zrobiłam w te święta i wyszła rewelacyjna! Będę robić częściej i wypróbuję z lodami. Ta nie doczekała 😉

  • Też praktykuję ten przepis i zawsze wszystkim smakuje- zwłaszcza na ciepło i z lodami i bitą śmietaną:)

  • Te szarlotke kiedyś pieklam,tez była u Doroty,ale tej z MW.Przepyszna i bardzo prosta w wykonaniu,a Twoja wyglada przepięknie.

  • Szarlotka jest pyszna! Uwielbiam! Przygotowanie rzeczywiście zajmuje kilkanaście minut. Polecam 🙂

  • Przepraszam za moc literówek, w dodatku mam jakiś kłopot z klawiszem spacji i czasem sklejają się wyrazy, sorry 🙂

  • Dzień dobry, Jestem pod wrazeniem – naprawdę to się upiecze i powstanie ciasto z tych sypkichskładników? Czy w konsumpcji wyczuwa się, że jest to jakie ekspreseowy substytut? Wygląda zabójczo, ja często robię szarlotkę, ale w szarlotce, którą ja zwykle robię to własnie ciasto jest najbardziej czasochłonne i przez to zniechęcające – zagniatanie kruchego ciasta, klejenie się do rąk, czekanie, aż sie schlodzi w lodówce, towszystko najdłuzej trwa. Z lekkim niepokojem, ale wypróbuję Twój przepis, bo w zyciu czegos równie szybkiego nie widziałam 🙂

  • No ja jak pierwszy raz ją robiłam to nie wiedziałam co się dzieje,w kuchni było siwo od dymu 😛
    I własnie skusilas mnie na zrobienie tej szarlotki, zaraz lecę do kuchni bo akurat mam wszystkie skadniki 🙂 .. i 5 min wolnego czasu 😀

  • Ja zawsze wstawiam pod spód blaszkę jak coś piekę w tortownicy. Też mi kiedyś masło wypłynęło :).

  • Polecam posypać masłem każdą suchą warstwę, wedy mamy pewność że w środku wszystko ładnie się upiecze.

    I warto też tortownicę obwinąć z wierzchu folią (lub położyć na brytwankę) bo podczas pieczenia masło może wypynąć , a wtedy możemy mieć w kuchni niezą zadymę 🙂 – to tak z własnego doswiadczenia podczas pieczenia tej szarlotki 🙂

  • [..YouTube..] No ja jak pierwszy raz ją robiłam to nie wiedziałam co się dzieje,w kuchni było siwo od dymu 😛
    I własnie skusilas mnie na zrobienie tej szarlotki, zaraz lecę do kuchni bo akurat mam wszystkie skadniki 🙂 .. i 5 min wolnego czasu 😀

  • [..YouTube..] Polecam posypać masłem każdą suchą warstwę, wedy mamy pewność że w środku wszystko ładnie się upiecze.

    I warto też tortownicę obwinąć z wierzchu folią (lub położyć na brytwankę) bo podczas pieczenia masło może wypynąć , a wtedy możemy mieć w kuchni niezą zadymę 🙂 – to tak z własnego doswiadczenia podczas pieczenia tej szarlotki 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom