fbpx
Czytasz właśnie
Paella z owocami morza czyli paella marinera

Paella z owocami morza czyli paella marinera

Paella z rybą i owocami morza

Oto na talerzu pojawia się pyszna paella z owocami morza czyli danie z ryżu i fruta del mar. Wszystko za sprawą naszego pobytu na Fuerteventurze! Przenosimy się na chwilę do kuchni hiszpańskiej. Paellę przygotowuje się tu na ogromnych patelniach i serwuje dużej liczbie osób naraz. Ile domów, z pewnością tyle samo przepisów jak ją przyrządzić. Może zawierać mięso królika, kurczaka, ryb i owoców morza, a do tego ryż i warzywa oraz bulion i białe wino. Paella z owocami morza czyli paella marinera jest najbliższa memu sercu. Uwielbiam kosztować jej, odwiedzając Hiszpanię lub Wyspy Kanaryjskie. To niedzielny hiszpański obiad, którego koniecznie trzeba spróbować! Zobaczcie jak zrobić paellę z owocami morza krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni hiszpańskiej


Chcąc zamówić ją w restauracji w niedużej miejscowości, warto dopytać się wcześniej, czy zamówienie nie powinno zostać złożone z kilkudniowym wyprzedzeniem. W dużych miastach to już oczywiście nie problem i można przyjść, zamówić na miejscu, a potem od razu zjeść. Zabarwiony na żółto za sprawą szafranu ryż… Świeżutkie ryby i owoce morza lub mieszane mięso królika, kurczaka i krewetki z warzywami. Potem lampka białego wina i jakiś piękny widok do kompletu.

Z owocami morza i/lub rybą

Zamawiam ją zawsze podczas pobytu w Hiszpanii: na kontynencie i na wyspach. Uwielbiam ten smak! Ryż gotuje się w wywarze rybnym i to oczywiście najprostsza, klasyczna wersja marynarska, rybacka. W wersji eleganckiej można połowę wody do wywaru zastąpić winem. Polecam Wam spróbować, bo dzięki temu ryż nabiera dodatkowego, cudownego smaku.

Zobacz też
Bigos wegetariański

Paella z rybą i owocami morza
Paella z rybą i owocami morza
Paella z rybą i owocami morza

Paella marinera

Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Ryż z szafranem gotowany w białym winie i bulionie, podawany z owocami morza lub mięsem królika, albo drobiem.
4.88 from 8 votes
Przygotowanie: 45 minutes
Gotowanie: 45 minutes
Razem: 1 hour 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: paella marinera
Liczba porcji: 6
Kalorie: 540kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g ryżu (o okrągłych, grubych ziarnach)
  • 250 g krewetek (całe lub obrane)
  • 350 g małży (dokładnie oczyszczone i wymoczone przez 6 godzin w zimnej wodzie; można zastąpić pokrojonym w grubą kostkę, surowym mięsem ryby, którego moczyć nie trzeba)
  • 300 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki)
  • 400 g muli (dokładnie oczyszczone)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojony)
  • 100 g pomidorów (pokrojone w kostkę)
  • 2 czerwone papryki (pokrojone w cienkie paski „julienne”)
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • oliwa (extra vergine)
  • 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym)
  • 1 szczypta szafranu (lub ćwierć łyżeczki kurkumy)
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna (do dekoracji)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Na dużej patelni szklę na oliwie (powinna wypełniać całe dno) cebulę, czosnek i paprykę oprószone solą. Uważam, żeby zmiękły, ale się za mocno nie zrumieniły. Trzymam na niedużym ogniu przez ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji sosu.
  • Dodaję kalmary i, cały czas mieszając, gotuję je w sosie przez 10 minut. Dodaję ryż i mieszam, czekając aż się zeszkli, przez kilka minut.
  • Gdy kalmary w sosie się gotują, do osobnego garnka wlewam 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym), dosypuję łyżeczkę soli i dorzucam liść laurowy oraz mule i małże. Zagotowuję pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Odcedzam skorupiaki, zachowuję wywar.
  • Do kalmarów z ryżem dodaję groszek i krewetki. Zalewam wywarem (powinno go być dwa razy więcej niż ryżu). Dodaję szafran lub kurkumę.
  • Rozprowadzam wszystkie składniki równomiernie po dnie patelni i gotuję na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszam.
    UWAGA: Ryż nie może gotować się na zbyt dużym ogniu.
  • Po 10 minutach dodaję małże i mule, razem ze skorupkami. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez 10 minut.
  • Zdejmuję patelnię z ognia i przykrywam. Zostawiam na 5 minut.
  • Serwuję całość na patelni, dekorując ćwiartkami cytryny.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 450g | Kalorie: 540kcal (27%) | Węglowodany: 65g (22%) | Białko: 24g (48%) | Tłuszcze: 19g (29%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 181mg (60%) | Sód: 452mg (20%) | Potas: 599mg (17%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 1615IU (32%) | Witamina C: 70.7mg (86%) | Wapń: 96mg (10%) | Żelazo: 3.3mg (18%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oprócz paella marinera znana i lubiana jest paella mieszana czyli paella mixta. Paella mieszana to z kolei różne mięsa i ryby z owocami morza. Można przygotować ją w ten sam sposób co marynarską, zastępując część owoców morza mięsem królika, chudą wieprzowiną czy piersią z kurczaka. Można wykorzystać do jej zrobienia wywar warzywny lub drobiowy. Białe wino również i tutaj świetnie się sprawdzi!

Paella marinera
Paella marinera

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak udała się Wasza paella oraz czy smakowała :).

Zobacz komentarze (1)
  • Tez uwielbiam paelle i zamawiam ją zawsze ilekroć mam okazję. Kiedyś udało mi się kupić ryż do paelli i sposobię się do jej przyrządzenia w domu, ale mam wątpliwości. Owoce morza słyną z tego, że jak je długo gotować to robią się gumowe. Z kalmarami nie mam doświadczenia, ale krewetki zawsze przygotowuję bardzo szybko, żeby były smaczne. Czy dusząc zwłaszcza kalmary ale też i krewetki tak długo nie dostaniemy gumy do żucia?

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom