Paella z owocami morza czyli paella marinera przepis | Dorota Kamińska

Paella z owocami morza czyli paella marinera

Paella z rybą i owocami morza

Oto na talerzu pojawia się pyszna paella z owocami morza czyli danie z ryżu i fruta del mar. Wszystko za sprawą naszego pobytu na Fuerteventurze! Przenosimy się na chwilę do kuchni hiszpańskiej. Paellę przygotowuje się tu na ogromnych patelniach i serwuje dużej liczbie osób naraz. Ile domów, z pewnością tyle samo przepisów jak ją przyrządzić. Może zawierać mięso królika, kurczaka, ryb i owoców morza, a do tego ryż i warzywa oraz bulion i białe wino. Paella z owocami morza czyli paella marinera jest najbliższa memu sercu. Uwielbiam kosztować jej, odwiedzając Hiszpanię lub Wyspy Kanaryjskie. To niedzielny hiszpański obiad, którego koniecznie trzeba spróbować! Zobaczcie jak zrobić paellę z owocami morza krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni hiszpańskiej


Chcąc zamówić ją w restauracji w niedużej miejscowości, warto dopytać się wcześniej, czy zamówienie nie powinno zostać złożone z kilkudniowym wyprzedzeniem. W dużych miastach to już oczywiście nie problem i można przyjść, zamówić na miejscu, a potem od razu zjeść. Zabarwiony na żółto za sprawą szafranu ryż… Świeżutkie ryby i owoce morza lub mieszane mięso królika, kurczaka i krewetki z warzywami. Potem lampka białego wina i jakiś piękny widok do kompletu.

Z owocami morza i/lub rybą

Zamawiam ją zawsze podczas pobytu w Hiszpanii: na kontynencie i na wyspach. Uwielbiam ten smak! Ryż gotuje się w wywarze rybnym i to oczywiście najprostsza, klasyczna wersja marynarska, rybacka. W wersji eleganckiej można połowę wody do wywaru zastąpić winem. Polecam Wam spróbować, bo dzięki temu ryż nabiera dodatkowego, cudownego smaku.

Paella z rybą i owocami morza
Paella z rybą i owocami morza
Paella z rybą i owocami morza

Paella marinera

Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Ryż z szafranem gotowany w białym winie i bulionie, podawany z owocami morza lub mięsem królika, albo drobiem.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 45 min
Gotowanie: 45 min
Razem: 1 godzina 30 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Hiszpańska
Przepis na: paella marinera
Liczba porcji: 6
Kalorie: 540kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 400 g ryżu (o okrągłych, grubych ziarnach)
  • 250 g krewetek (całe lub obrane)
  • 350 g małży (dokładnie oczyszczone i wymoczone przez 6 godzin w zimnej wodzie; można zastąpić pokrojonym w grubą kostkę, surowym mięsem ryby, którego moczyć nie trzeba)
  • 300 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki)
  • 400 g muli (dokładnie oczyszczone)
  • 1 cebula (drobno posiekana)
  • 2 ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojony)
  • 100 g pomidorów (pokrojone w kostkę)
  • 2 czerwone papryki (pokrojone w cienkie paski „julienne”)
  • 100 g świeżego lub mrożonego groszku (opcjonalnie)
  • 1 liść laurowy
  • oliwa (extra vergine)
  • 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym)
  • 1 szczypta szafranu (lub ćwierć łyżeczki kurkumy)
  • sól, pieprz
  • 1 cytryna (do dekoracji)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Na dużej patelni szklę na oliwie (powinna wypełniać całe dno) cebulę, czosnek i paprykę oprószone solą. Uważam, żeby zmiękły, ale się za mocno nie zrumieniły. Trzymam na niedużym ogniu przez ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji sosu.
  • Dodaję kalmary i, cały czas mieszając, gotuję je w sosie przez 10 minut. Dodaję ryż i mieszam, czekając aż się zeszkli, przez kilka minut.
  • Gdy kalmary w sosie się gotują, do osobnego garnka wlewam 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym), dosypuję łyżeczkę soli i dorzucam liść laurowy oraz mule i małże. Zagotowuję pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Odcedzam skorupiaki, zachowuję wywar.
  • Do kalmarów z ryżem dodaję groszek i krewetki. Zalewam wywarem (powinno go być dwa razy więcej niż ryżu). Dodaję szafran lub kurkumę.
  • Rozprowadzam wszystkie składniki równomiernie po dnie patelni i gotuję na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszam.
    UWAGA: Ryż nie może gotować się na zbyt dużym ogniu.
  • Po 10 minutach dodaję małże i mule, razem ze skorupkami. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez 10 minut.
  • Zdejmuję patelnię z ognia i przykrywam. Zostawiam na 5 minut.
  • Serwuję całość na patelni, dekorując ćwiartkami cytryny.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 540kcal | Carbohydrates: 65g (22%) | Protein: 24g (48%) | Fat: 19g (29%) | Saturated Fat: 2g (10%) | Cholesterol: 181mg (60%) | Sodium: 452mg (19%) | Potassium: 599mg (17%) | Fiber: 3g (12%) | Sugar: 4g | Vitamin A: 32.3% | Vitamin C: 85.7% | Calcium: 9.6% | Iron: 18.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oprócz paella marinera znana i lubiana jest paella mieszana czyli paella mixta. Paella mieszana to z kolei różne mięsa i ryby z owocami morza. Można przygotować ją w ten sam sposób co marynarską, zastępując część owoców morza mięsem królika, chudą wieprzowiną czy piersią z kurczaka. Można wykorzystać do jej zrobienia wywar warzywny lub drobiowy. Białe wino również i tutaj świetnie się sprawdzi!

Paella marinera
Paella marinera

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak udała się Wasza paella oraz czy smakowała :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz
  1. Tez uwielbiam paelle i zamawiam ją zawsze ilekroć mam okazję. Kiedyś udało mi się kupić ryż do paelli i sposobię się do jej przyrządzenia w domu, ale mam wątpliwości. Owoce morza słyną z tego, że jak je długo gotować to robią się gumowe. Z kalmarami nie mam doświadczenia, ale krewetki zawsze przygotowuję bardzo szybko, żeby były smaczne. Czy dusząc zwłaszcza kalmary ale też i krewetki tak długo nie dostaniemy gumy do żucia?

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)