Oto na talerzu pojawia się pyszna paella z owocami morza czyli danie z ryżu i fruta del mar. Wszystko za sprawą naszego pobytu na Fuerteventurze! Przenosimy się na chwilę do kuchni hiszpańskiej. Paellę przygotowuje się tu na ogromnych patelniach i serwuje dużej liczbie osób naraz. Ile domów, z pewnością tyle samo przepisów jak ją przyrządzić. Może zawierać mięso królika, kurczaka, ryb i owoców morza, a do tego ryż i warzywa oraz bulion i białe wino. Paella z owocami morza czyli paella marinera jest najbliższa memu sercu. Uwielbiam kosztować jej, odwiedzając Hiszpanię lub Wyspy Kanaryjskie. To niedzielny hiszpański obiad, którego koniecznie trzeba spróbować! Zobaczcie jak zrobić paellę z owocami morza krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kuchni hiszpańskiej
Chcąc zamówić ją w restauracji w niedużej miejscowości, warto dopytać się wcześniej, czy zamówienie nie powinno zostać złożone z kilkudniowym wyprzedzeniem. W dużych miastach to już oczywiście nie problem i można przyjść, zamówić na miejscu, a potem od razu zjeść. Zabarwiony na żółto za sprawą szafranu ryż… Świeżutkie ryby i owoce morza lub mieszane mięso królika, kurczaka i krewetki z warzywami. Potem lampka białego wina i jakiś piękny widok do kompletu.
Z owocami morza i/lub rybą
Zamawiam ją zawsze podczas pobytu w Hiszpanii: na kontynencie i na wyspach. Uwielbiam ten smak! Ryż gotuje się w wywarze rybnym i to oczywiście najprostsza, klasyczna wersja marynarska, rybacka. W wersji eleganckiej można połowę wody do wywaru zastąpić winem. Polecam Wam spróbować, bo dzięki temu ryż nabiera dodatkowego, cudownego smaku.


Paella to hiszpańska potrawa wywodząca się z Walencji. Ryż z szafranem gotowany w białym winie i bulionie, podawany z owocami morza lub mięsem królika, albo drobiem.
- 400 g ryżu (o okrągłych, grubych ziarnach)
- 250 g krewetek (całe lub obrane)
- 350 g małży (dokładnie oczyszczone i wymoczone przez 6 godzin w zimnej wodzie; można zastąpić pokrojonym w grubą kostkę, surowym mięsem ryby, którego moczyć nie trzeba)
- 300 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki)
- 400 g muli (dokładnie oczyszczone)
- 1 cebula (drobno posiekana)
- 2 ząbki czosnku (bardzo drobno pokrojony)
- 100 g pomidorów (pokrojone w kostkę)
- 2 czerwone papryki (pokrojone w cienkie paski „julienne”)
- 100 g świeżego lub mrożonego groszku (opcjonalnie)
- 1 liść laurowy
- oliwa (extra vergine)
- 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym)
- 1 szczypta szafranu (lub ćwierć łyżeczki kurkumy)
- sól, pieprz
- 1 cytryna (do dekoracji)
Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Lubisz przepisy Doroty?
Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).
Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!
Na dużej patelni szklę na oliwie (powinna wypełniać całe dno) cebulę, czosnek i paprykę oprószone solą. Uważam, żeby zmiękły, ale się za mocno nie zrumieniły. Trzymam na niedużym ogniu przez ok. 15 minut, do uzyskania konsystencji sosu.
Dodaję kalmary i, cały czas mieszając, gotuję je w sosie przez 10 minut. Dodaję ryż i mieszam, czekając aż się zeszkli, przez kilka minut.
Gdy kalmary w sosie się gotują, do osobnego garnka wlewam 800 ml wody (połowę można zastąpić białym winem wytrawnym), dosypuję łyżeczkę soli i dorzucam liść laurowy oraz mule i małże. Zagotowuję pod przykryciem, zdejmuję z ognia. Odcedzam skorupiaki, zachowuję wywar.
Do kalmarów z ryżem dodaję groszek i krewetki. Zalewam wywarem (powinno go być dwa razy więcej niż ryżu). Dodaję szafran lub kurkumę.
Rozprowadzam wszystkie składniki równomiernie po dnie patelni i gotuję na średnim ogniu. Od czasu do czasu mieszam.
UWAGA: Ryż nie może gotować się na zbyt dużym ogniu.
Po 10 minutach dodaję małże i mule, razem ze skorupkami. Doprawiam solą i pieprzem i gotuję jeszcze przez 10 minut.
Zdejmuję patelnię z ognia i przykrywam. Zostawiam na 5 minut.
Serwuję całość na patelni, dekorując ćwiartkami cytryny.
Masz Instagram?
Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.
Lubisz Youtube?
Zasubskrybuj mój kanał!
Oprócz paella marinera znana i lubiana jest paella mieszana czyli paella mixta. Paella mieszana to z kolei różne mięsa i ryby z owocami morza. Można przygotować ją w ten sam sposób co marynarską, zastępując część owoców morza mięsem królika, chudą wieprzowiną czy piersią z kurczaka. Można wykorzystać do jej zrobienia wywar warzywny lub drobiowy. Białe wino również i tutaj świetnie się sprawdzi!

Ciekawa jestem, którą wersję wybierzecie. Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, jak udała się Wasza paella oraz czy smakowała :).