Risotto z bobem

Jedno z dań, do którego warto wracać w sezonie na bób: risotto z bobem, choć klasyczny ryż można zastąpić białą kaszą gryczaną niepaloną lub jęczmienną kaszą pęczak, tworząc polską wersję tej pysznej potrawy o włoskich korzeniach. Pożywne i smaczne, a po zjedzeniu standardowej porcji uczucie sytości utrzyma się przez długi czas. Idealne na letnie wieczory, w towarzystwie lampki białego wina, bezmięsne danie.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

Można przygotować je w wersji mięsnej, jako bazę wykorzystując bulion drobiowy. Można dorzucić szynkę parmeńską, jeśli nie chcecie, żeby na Waszym stole gościło risotto z bobem wegetariańskie. Polecam jednak odłożyć mięsne dodatki na inną okazję, bo to bób i ryż grają tu główną rolę, a białko roślinne jest niezbędne w codziennej diecie i dobrze, chcąc jeść zdrowiej, nauczyć się, że bogata w „strączki” dieta roślinna powinna stanowić co najmniej połowę tygodniowego jadłospisu.

Risotto z bobem na ostro czy łagodne?

Choć polecam risotto z bobem z dodatkiem parmezanu, zdarza mi się zastąpić go cheddarem. Możecie poeksperymentować, zastępując miętę bazylią lub kolendrą, dorzucić odrobinę koperku, który świetnie łączy się ze smakiem bobu. A może zrobicie obiad w wersji nieco ostrzejszej i dołożycie papryczkę chili? Dajcie mi znać, na jaki zestaw składników się zdecydowaliście :).

5 od 1 osoby
Risotto z bobem
Risotto z bobem
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Risotto z bobem na białym winie, z dodatkiem cebuli, czosnku, mięty oraz czerwonej papryki. Najlepszy przepis na risotto z bobem wegetariańskie, posypane parmezanem.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Liczba kalorii: 685 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki ryżu do risotto, np. arborio, carnaroli lub maratelli (krótkoziarnisty, pękaty ryż)
  • 500 g bobu (ugotowany al dente (lekko twardy, obrany))
  • 1 cebula lub szalotka (drobno posiekana)
  • 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę)
  • 2 ząbki czosnku (drobno posiekany lub przeciśnięty przez praskę)
  • 1 l gorącego bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 1 szklanka białego wina wytrawnego
  • 1 pęczek gałązek mięty (drobno posiekana)
  • 50 g parmezanu (utarty na tarce o drobnych oczkach)
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Risotto z bobem - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak pokroić cebulę
  2. Jak ugotować bób
  3. Jak ugotować risotto

Przydatny sprzęt:

Risotto z bobem - Jak zrobić
  1. Na kilku łyżkach oliwy szklę cebulę. Pod koniec dodaję czosnek.
  2. Dosypuję ryż i tostuję na niedużym ogniu, w razie potrzeby dolewając dodatkową oliwę. Ryż powinien stać się przezroczysty i nie wolno go zrumienić.
  3. Zalewam ryż białym winem i czekam, aż całkowicie się wchłonie.
  4. Stopniowo, chochla po chochli, delikatnie mieszając, dodaję gorący wywar. Każdą kolejną chochlę dolewam, kiedy poprzednia część wywaru została wchłonięta przez ryż.
  5. Gotuję risotto łącznie przez ok. 15-25 minut (al dente). Gdyby było zbyt suche, w razie potrzeby dodaję więcej oliwy, albo rozprowadzam całość dodatkowym wywarem.
  6. Do ostatniej partii wywaru dodanego do risotto dołączam połowę bobu, mięty oraz całą paprykę.
  7. Zdejmuję ryż z ognia, upewniając się, że nie jest zbyt suchy. Dodaję dodatkową oliwę (w razie potrzeby) i połowę parmezanu, mieszam delikatnie całość i zostawiam, pod przykryciem, na kilka minut.
Wartości odżywcze
Risotto z bobem
Wielkość porcji (400 g)
Liczba kalorii 685 kcal Kalorie z tłuszczów 63 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 7g 11%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 16mg 5%
Sód 578mg 24%
Potas 727mg 21%
Węglowodany ogółem 114g 38%
Błonnik 9g 36%
Cukry 6g
Białko 26g 52%
Witamina A 3.2%
Witamina C 1.8%
Wapń 20.9%
Żelazo 38.6%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Risotto z bobem
Risotto z bobem

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)