Purée z batatów przepis | Dorota Kamińska

Purée z batatów

Purée z batatów

Podobnie jak dyniowa wersja, purée z batatów to pomysł na jeden z ładniejszych dodatków do obiadu lub deser, jeśli przyrządzi się je w słodkiej wersji. Bardzo lubię je przygotowywać, od kiedy bataty łatwo kupić w marketach, dyskontach, a nawet osiedlowych sklepach. Wystarczy ugotować lub upiec te pyszne, pożywne warzywa i przygotować purée batatowe. Uwielbiam zblendować je z odrobiną soli, korzennymi przyprawami, oliwą i niewielką ilością soku z cytrusów. Bardzo lubię dodawać sok z cytryny, limonki czy pomarańczy do warzywnych purée, bo doskonale przełamuje łagodne, czy nawet mdłe, smaki. Zobaczcie jak zrobić puree z batata.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Do czego będzie pasować? Do wszystkiego! Bataty mają lekko słodkawy, ale łagodny smak. Podkręcone odrobiną cytrusów, świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, owoców morza czy ryb. Można podać je jako dodatek do maczania chipsów czy kawałków surowych warzyw. Zupełnie tak samo jak humus. Grillowane warzywa o małej liczbie kalorii też świetnie uzupełni dodatek puree z batatów. Całość stanie się dużo bardziej pożywna. 

Purée z batatów

Purée z batatów

Doskonałe purée z batatów z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree z batata do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 25 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: puree z batata, puree z batatów
Liczba porcji: 4
Kalorie: 301kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 kg batatów

Dodatki

  • 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym)
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon (w wersji na słodko)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Bataty obieram ze skórki i przekrawam na mniejsze części.
  • Wkładam do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuję na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Sprawdzam widelcem, czy są dostatecznie miękkie.
  • Kawałki batatów ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree z batata ma być deserem.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Wartości odżywcze

Serving: 250g (wersja na słodko) | Calories: 301kcal | Carbohydrates: 59g (20%) | Protein: 4g (8%) | Fat: 5g (8%) | Saturated Fat: 3g (15%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sodium: 198mg (8%) | Potassium: 859mg (25%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 19g | Vitamin A: 713.2% | Vitamin C: 12.4% | Calcium: 7.5% | Iron: 8.5%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba ten piękny, pomarańczowy kolor? Uwielbiam go! W podobny sposób możecie zrobić puree z dyni oraz puree marchewkowe.

Puree z batatów - przepis
Puree z batatów – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy puree z batata będzie częściej gościć na Waszych stołach. Dajcie mi koniecznie znać, jak smakowało i do czego je podaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)