fbpx
Czytasz właśnie
Purée z batatów

Purée z batatów

Purée z batatów

Podobnie jak dyniowa wersja, purée z batatów to pomysł na jeden z ładniejszych dodatków do obiadu lub deser, jeśli przyrządzi się je w słodkiej wersji. Bardzo lubię je przygotowywać, od kiedy bataty łatwo kupić w marketach, dyskontach, a nawet osiedlowych sklepach. Wystarczy ugotować lub upiec te pyszne, pożywne warzywa i przygotować purée batatowe. Uwielbiam zblendować je z odrobiną soli, korzennymi przyprawami, oliwą i niewielką ilością soku z cytrusów. Bardzo lubię dodawać sok z cytryny, limonki czy pomarańczy do warzywnych purée, bo doskonale przełamuje łagodne, czy nawet mdłe, smaki. Zobaczcie jak zrobić puree z batata.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Do czego będzie pasować? Do wszystkiego! Bataty mają lekko słodkawy, ale łagodny smak. Podkręcone odrobiną cytrusów, świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, owoców morza czy ryb. Można podać je jako dodatek do maczania chipsów czy kawałków surowych warzyw. Zupełnie tak samo jak humus. Grillowane warzywa o małej liczbie kalorii też świetnie uzupełni dodatek puree z batatów. Całość stanie się dużo bardziej pożywna. 

Puree z batatów - przepis

Purée z batatów

Doskonałe purée z batatów z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree z batata do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 20 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: puree z batata, puree z batatów
Liczba porcji: 4
Kalorie: 301kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 kg batatów

Dodatki

  • 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym)
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon (w wersji na słodko)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Bataty obieram ze skórki i przekrawam na mniejsze części.
  • Wkładam do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuję na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Sprawdzam widelcem, czy są dostatecznie miękkie.
  • Kawałki batatów ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree z batata ma być deserem.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 250g (wersja na słodko) | Kalorie: 301kcal (15%) | Węglowodany: 59g (20%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 5g (8%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 15mg (5%) | Sód: 198mg (9%) | Potas: 859mg (25%) | Błonnik: 7g (29%) | Cukier: 19g (21%) | Witamina A: 35660IU (713%) | Witamina C: 10.2mg (12%) | Wapń: 75mg (8%) | Żelazo: 1.5mg (8%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam się podoba ten piękny, pomarańczowy kolor? Uwielbiam go! W podobny sposób możecie zrobić puree z dyni oraz puree marchewkowe.

Zobacz też
Beza Pavlova

Puree z batatów - przepis
Puree z batatów – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy puree z batata będzie częściej gościć na Waszych stołach. Dajcie mi koniecznie znać, jak smakowało i do czego je podaliście :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom