Purée z batatów

Purée z batatów

Podobnie jak dyniowa wersja, purée z batatów to pomysł na jeden z ładniejszych dodatków do obiadu lub deser, jeśli przyrządzi się je w słodkiej wersji. Bardzo lubię je przygotowywać, od kiedy bataty łatwo kupić w marketach, dyskontach, a nawet osiedlowych sklepach. Wystarczy ugotować lub upiec te pyszne, pożywne warzywa i przygotować purée batatowe. Uwielbiam zblendować je z odrobiną soli, korzennymi przyprawami, oliwą i niewielką ilością soku z cytrusów. Bardzo lubię dodawać sok z cytryny, limonki czy pomarańczy do warzywnych purée, bo doskonale przełamuje łagodne, czy nawet mdłe, smaki. Zobaczcie jak zrobić puree z batata.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Do czego będzie pasować? Do wszystkiego! Bataty mają lekko słodkawy, ale łagodny smak. Podkręcone odrobiną cytrusów, świetnie sprawdzą się jako dodatek do mięsa, owoców morza czy ryb. Można podać je jako dodatek do maczania chipsów czy kawałków surowych warzyw. Zupełnie tak samo jak humus. Grillowane warzywa o małej liczbie kalorii też świetnie uzupełni dodatek puree z batatów. Całość stanie się dużo bardziej pożywna. 

5 od 2 osób
Purée z batatów
Purée z batatów
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
25 min
 

Doskonałe purée z batatów z dodatkiem soku z pomarańczy lub cytryny, odrobiny soli i masła lub oliwy. Najlepsze puree z batata do obiadu lub, po posłodzeniu miodem i dosypaniu cynamonu, pyszny i prosty oraz zdrowy deser.

Danie: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: puree z batata, puree z batatów
Liczba kalorii: 301 kcal
Autorka: Dorota Kamińska
Liczba porcji: 4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 1 kg batatów
Dodatki
  • 2 łyżki masła (można zastąpić oliwą lub olejem kokosowym)
  • szczypta soli
  • 2-4 łyżki soku z pomarańczy, cytryny lub limonki
  • miód lub syrop z agawy (ok. 2 łyżki) + cynamon (w wersji na słodko)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Purée z batatów - Jak zrobić
  1. Bataty obieram ze skórki i przekrawam na mniejsze części.

  2. Wkładam do zagotowanej, lekko osolonej wody. Gotuję na średnim ogniu przez ok. 15-20 minut. Sprawdzam widelcem, czy są dostatecznie miękkie.

  3. Kawałki batatów ugniatam praską do purèe razem z masłem i solą. Pod koniec ugniatania można też dodać miód lub syrop z agawy i cynamon - do smaku, według uznania, jeśli puree z batata ma być deserem.

Wartości odżywcze
Purée z batatów
Wielkość porcji (250 g (wersja na słodko))
Liczba kalorii 301 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 15mg 5%
Sód 198mg 8%
Potas 859mg 25%
Węglowodany ogółem 59g 20%
Błonnik 7g 28%
Cukry 19g
Białko 4g 8%
Witamina A 713.2%
Witamina C 12.4%
Wapń 7.5%
Żelazo 8.5%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak Wam się podoba ten piękny, pomarańczowy kolor? Uwielbiam go! W podobny sposób możecie zrobić puree z dyni oraz puree marchewkowe.

Puree z batatów - przepis
Puree z batatów – przepis

Bardzo jestem ciekawa, czy puree z batata będzie częściej gościć na Waszych stołach. Dajcie mi koniecznie znać, jak smakowało i do czego je podaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)