Pączusie przepis | Dorota Kamińska

Pączusie

Smażąc oponki z serem lub oponki drożdżowe, z pozostałego po wycinaniu za pomocą kieliszka dziurek ciasta można szybko przygotować pączusie, znane też jako pączuszki. Małe, urocze ciasteczka serowe lub drożdżowe, do usmażenia w kilka sekund. Idealny dodatek do popołudniowej kawy lub smakołyk, który można wrzucić do serwowanej na śniadanie zupy mlecznej. Choć u mnie w domu w Tłusty Czwartek królowały pączki, ogromnym sentymentem darzę te małe pączki mini. Co roku wychodzą spod ręki mojej babci. Skusiłam się i ja, żeby je zrobić!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Pączusie można przygotować zarówno z ciasta serowego jak i drożdżowego. Co prawda są efektem ubocznym domowej produkcji oponek, ale może kiedyś ktoś skusi się i cierpliwie powycina je kieliszkiem w całym, rozwałkowanym cieście? Wyobrażacie sobie jak dużo by ich wyszło? Ja już wiem!

5 od 1 osoby
Pączusie
Pączusie
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
30 min
 

Pączusie czyli smażone środki z oponek. Można przygotować je z ciasta serowego lub drożdżowego, są nieduże i urocze, zwłaszcza ułożone w dużej ilości na talerzu. Ekstra pączuszki czyli minipączki.

Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: minipączki, pączki mini, pączusie, pączuszki
Liczba kalorii: 26 kcal
Liczba porcji: 70 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 250 g twarogu (może być sernikowy z wiaderka lub klasyczny, zmielony w maszynce)
  • 250 g mąki (1,5 szklanki, przesiana; pszenna typ 450-550 (tortowa, poznańska lub luksusowa; można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630 lub pszenną razową))
  • ¼ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z laski waniliowej
  • ¼ szklanki śmietany (jeśli gotowy twarożek zawiera śmietanę, można pominąć; jeśli twaróg jest suchy i grudkowaty, można dodać nawet pół szklanki)
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 25 ml spirytusu, wódki lub rumu (opcjonalnie; dzięki dodatkowi alkoholu ciasto w trakcie smażenia „wypije” mniej tłuszczu)
Do smażenia
  • 500 g smalcu lub innego tłuszczu ((np. rafinowany olej rzepakowy odpornego na wysokie temperatury))
Polewa lub posypka (do wyboru)
  • cukier puder ((z ksylitolu albo ze zwykłego cukru))
  • lukier
  • polewa z gorzkiej czekolady

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Pączusie - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Pączusie w tym przepisie przygotowane są z ciasta na oponki serowe. Można też wykonać je z ciasta na oponki drożdżowe.

Przydatne poradniki:

  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Lukier - przepis
Pączusie - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki umieszczam w misce (sodę przed wsypaniem zalewam octem, żeby ją aktywować) i za pomocą miksera lub ręcznie zagniatam ciasto – wilgotne, lepiące się odrobinę do ręki. Gęstość ciasta można regulować, dodając, w razie potrzeby, więcej mąki.
  2. Ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinam pączusie za pomocą kieliszka do wódki.
  3. Rozgrzewam tłuszcz na patelni o średnicy ok. 26 cm do temperatury ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Przed włożeniem większej partii można testowo wrzucić na środek jednego pączusia i sprawdzić, jak szybko się usmaży.
  4. Smażę pączusie z obu stron, przewracając za pomocą drewnianej łopatki lub łyżki czy widelca. W czasie smażenia pączuszki powinny dość szybko wyrosnąć, ale tak, żeby spokojnie można było zdążyć wszystkie obrócić, bez przypalenia.
  5. Usmażone pączusie odcedzam i odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Studzę.
  6. Gotowe pączusie można udekorować: posypać cukrem pudrem lub polać lukrem, albo polewą z czekolady.
Wartości odżywcze
Pączusie
Wielkość porcji (1 pączuś)
Liczba kalorii 26 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Cholesterol 3mg 1%
Sód 32mg 1%
Potas 9mg 0%
Węglowodany ogółem 3g 1%
Witamina A 0.3%
Wapń 0.5%
Żelazo 1%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Można zrobić duży zapas i zamrozić po usmażeniu. A potem porcjować sobie codziennie do porannej kawy. Jak myślicie, to dobry pomysł?

Pączuszki
Pączuszki

Ciekawa jestem, czy i u Was przygotowuje się takie pączki mini. Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. Przed nami jeszcze Tłusty Piątek, Sobota, Niedziela, Poniedziałek i Wtorek
    ;). Zapraszam na pączusie 😀 #przepis #food

  2. Wyglądają pysznie. U mnie niestety coś poszło nie tak i pączki się „pootwierały”. Nie wiem czy to wina „techniki” czy przepisu. Następnym razem muszę wypróbować tę Twoją recepturę 😉

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)