fbpx
Czytasz właśnie
Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym czyli peanut butter cookies, idealne do amerykańskiej kawy czarnej. Niejeden raz widzieliście takie w filmach i serialach. Jeśli ktoś z Was miał okazję podróżować po USA, na pewno spotkał je, ułożone w słojach przy kasach w kawiarniach. Pyszne, słodkie, trudno się oprzeć! Nie istnieje jedyny i właściwy przepis, ale na szczęście receptury można modyfikować na wiele sposobów. Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym po mojemu :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasteczka

Gdy oglądałam listę składników w gotowych ciastkach w USA, często nie było w nich jajek. A to oznaczało, że musiały zawierać mnóstwo cukru, który po karmelizowaniu pozwalał jakoś związać masę. Moje na szczęście będą z jajkiem i nie zabraknie w nich też płatków owsianych i sezamu. Pamiętajcie, żeby wykorzystać niesłodzone masło orzechowe, a jeśli macie je w wersji z cukrem, to dosypcie go potem mniej do masy. Polecam cukier kokosowy, choć niestety kosztuje więcej. Nada za to ciastkom pięknego, ciemniejszego koloru.

Amerykańskie peanut butter cookies

Moje ciastka z masłem orzechowym są miękkie w środku. Pięknie pachną cynamonem i doskonale skomponują się z poranną lub popołudniową kawą. Mogę powspominać sobie przy niej, jak przemierzałam amerykańskie autostrady w swojej samotnej, 1,5-miesięcznej podróży. Zamykam oczy i znów przed oczami zmienia mi się krajobraz jak w kalejdoskopie. Widzę lasy, pustynie, góry, kaniony. Zachody słońca w punktach widokowych i poranki w amerykańskich barach przy kawie serwowanej przez kelnerkę w fartuszku.

Zobacz też
Sałatka śledziowa

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym

Ciastka z masłem orzechowym i płatkami owsianymi oraz sezamem, pięknie pachnące cynamonem i wanilią. Bardzo proste i szybkie do zrobienia.
4.86 from 7 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 25 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciastka z masłem orzechowym
Liczba porcji: 18 sztuk
Kalorie: 141kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • szklanki płatków owsianych (górskie; połowę można zastąpić płatkami gryczanymi)
  • szklanki masła orzechowego (kremowe, niesłodzone)
  • 2 łyżki sezamu
  • 1 jajko (duże)
  • 100 g masła ((100 g to najczęściej ½ kostki) w pokojowej temperaturze)
  • ½ szklanki mąki
  • ½-¾ szklanki cukru (trzcinowy lub kokosowy)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szczypta soli

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
  • W misce średniej wielkości mieszam płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
  • W drugiej, większej misce ubijam masło na puch na najwyższych obrotach miksera. Dodaję masło orzechowe i mieszam do połączenia składników.
  • Stopniowo dosypuję cukier, cały czas ubijając na średnich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji.
  • Wbijam jajko i dodaję ekstrakt z wanilii. Miksuję do połączenia składników.
  • Stopniowo dosypuję mieszankę suchych składników, powoli miksując masę na najniższych obrotach miksera do połączenia całości.
  • Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem układam porcje masy za pomocą łyżki, w odległości ok. 4-5 cm od siebie.
  • Wstawiam do piekarnika na 10-12 minut, do delikatnego zbrązowienia ciasteczek.
  • Wyjmuję z piekarnika i odstawiam blaszki na 5 minut na kratkę do schłodzenia.
  • Całkowicie schłodzone ciasteczka można udekorować dowolną polewą lub podawać bez dodatków.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 141kcal (7%) | Węglowodany: 14g (5%) | Białko: 3g (6%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sód: 71mg (3%) | Potas: 98mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 165IU (3%) | Wapń: 32mg (3%) | Żelazo: 0.8mg (4%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Ciastka z masłem orzechowym - przepis
Ciastka z masłem orzechowym – przepis
Przepis na ciastka z masłem orzechowym
Przepis na ciastka z masłem orzechowym

Bardzo jestem ciekawa, czy takie ciasteczka peanut butter cookies zagoszczą w Waszych domach do porannej lub popołudniowej kawy. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom