Ciastka z masłem orzechowym czyli peanut butter cookies, idealne do amerykańskiej kawy czarnej. Niejeden raz widzieliście takie w filmach i serialach. Jeśli ktoś z Was miał okazję podróżować po USA, na pewno spotkał je, ułożone w słojach przy kasach w kawiarniach. Pyszne, słodkie, trudno się oprzeć! Nie istnieje jedyny i właściwy przepis, ale na szczęście receptury można modyfikować na wiele sposobów. Pokażę Wam dzisiaj jak zrobić ciasteczka z masłem orzechowym po mojemu :).
Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasteczka
Gdy oglądałam listę składników w gotowych ciastkach w USA, często nie było w nich jajek. A to oznaczało, że musiały zawierać mnóstwo cukru, który po karmelizowaniu pozwalał jakoś związać masę. Moje na szczęście będą z jajkiem i nie zabraknie w nich też płatków owsianych i sezamu. Pamiętajcie, żeby wykorzystać niesłodzone masło orzechowe, a jeśli macie je w wersji z cukrem, to dosypcie go potem mniej do masy. Polecam cukier kokosowy, choć niestety kosztuje więcej. Nada za to ciastkom pięknego, ciemniejszego koloru.
Amerykańskie peanut butter cookies
Moje ciastka z masłem orzechowym są miękkie w środku. Pięknie pachną cynamonem i doskonale skomponują się z poranną lub popołudniową kawą. Mogę powspominać sobie przy niej, jak przemierzałam amerykańskie autostrady w swojej samotnej, 1,5-miesięcznej podróży. Zamykam oczy i znów przed oczami zmienia mi się krajobraz jak w kalejdoskopie. Widzę lasy, pustynie, góry, kaniony. Zachody słońca w punktach widokowych i poranki w amerykańskich barach przy kawie serwowanej przez kelnerkę w fartuszku.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 1½ szklanki płatków owsianych (górskie; połowę można zastąpić płatkami gryczanymi)
- ⅓ szklanki masła orzechowego (kremowe, niesłodzone)
- 2 łyżki sezamu
- 1 jajko (duże)
- 100 g masła ((100 g to najczęściej ½ kostki) w pokojowej temperaturze)
- ½ szklanki mąki
- ½-¾ szklanki cukru (trzcinowy lub kokosowy)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki cynamonu
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- 1 szczypta soli
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Nastawiam piekarnik na 180 °C (góra+dół).
- W misce średniej wielkości mieszam płatki owsiane, mąkę, proszek do pieczenia, sól i cynamon.
- W drugiej, większej misce ubijam masło na puch na najwyższych obrotach miksera. Dodaję masło orzechowe i mieszam do połączenia składników.
- Stopniowo dosypuję cukier, cały czas ubijając na średnich obrotach, do uzyskania kremowej konsystencji.
- Wbijam jajko i dodaję ekstrakt z wanilii. Miksuję do połączenia składników.
- Stopniowo dosypuję mieszankę suchych składników, powoli miksując masę na najniższych obrotach miksera do połączenia całości.
- Na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia lub wysmarowanych tłuszczem układam porcje masy za pomocą łyżki, w odległości ok. 4-5 cm od siebie.
- Wstawiam do piekarnika na 10-12 minut, do delikatnego zbrązowienia ciasteczek.
- Wyjmuję z piekarnika i odstawiam blaszki na 5 minut na kratkę do schłodzenia.
- Całkowicie schłodzone ciasteczka można udekorować dowolną polewą lub podawać bez dodatków.
Wartości odżywcze
Bardzo jestem ciekawa, czy takie ciasteczka peanut butter cookies zagoszczą w Waszych domach do porannej lub popołudniowej kawy. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak smakowały!