Oponki serowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Oponki serowe

Oponki serowe

Oponki

Ciężko mi zdecydować co lepsze: pączki czy oponki serowe? Z okazji Tłustego Czwartku w tym roku w mojej kuchni po raz pierwszy od wielu lat goszczą oponki z serem. To właśnie serowe ciasto i dziurka odróżniają oponki od klasycznych pączków. Można też usmażyć oponki drożdżowe, które wymagają wyrastania surowego ciasta w lodówce. Te z serem przygotujecie natomiast o wiele prościej i szybciej, bo ciasto w trakcie smażenia rośnie dzięki dodatkowi sody.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

To dobra wiadomość dla alergików uczulonych na drożdże i tych z Was, którzy nie mają czasu i cierpliwości do drożdżowych słodkości. Dajcie znać, którą wersję wybierzecie :).

Oponki babcine

W moim domu raczej nie jadało się oponek. Co roku, z okazji Tłustego Czwartku, jedliśmy pączki. Jednym z moich wspomnień z dawnych lat są wspólne, rodzinne spacery do cukierni „na rogu”. Serwowano tam pączki i tylko pączki, z nadzieniem z róży i lukrem. Oponki na cieście drożdżowym od zawsze smażyła moja babcia. Surowe, wyrobione ciasto wyrastało w lodówce, podobnie jak masa na jej słynne, uwielbiane przez całą rodzinę rogaliki drożdżowe.

Unowocześniona klasyka

Jest tyle receptur babcinych, z których uwielbiam korzystać. Od lat pozostają niezmienione ich główne, najważniejsze proporcje. Staram się jednak czasem je unowocześniać i urozmaicać nowymi dodatkami i dekoracjami. Dlatego moje oponki serowe są w nieco zdrowszym wydaniu niż klasyka. Białą mąkę zastąpiłam mieszanką mąki orkiszowej i pszennej razowej. Zamiast cukru wykorzystałam ksylitol. Co prawda część z Was zapewne zażartuje, że w Tłusty Czwartek i tak nie tuczą, ale… czemu nie iść z duchem czasu i nie wykorzystać możliwości przygotowania zdrowszej wersji klasycznych słodkości? Zapewniam Was, też jest smaczna :). Jeśli natomiast chcecie klasycznie, oponki serowe możecie usmażyć z ciasta na zwykłej mące pszennej.

Zobacz też
Deser panna cotta

Oponki

Oponki serowe

Oponki serowe czyli przepis na oponki z serem, wyrastające w trakcie smażenia na sodzie, bez drożdży i oczekiwania na wyrośnięcie przed wrzuceniem do tłuszczu.
4.86 z 7 votes
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: oponki serowe, oponki z serem
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 154kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii lub miąższ z laski waniliowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka octu
  • 250 g twarogu (może być sernikowy z wiaderka lub klasyczny, zmielony w maszynce)
  • 250 g mąki (1,5 szklanki, przesiana; pszenna typ 450-550 (tortowa, poznańska lub luksusowa; można też wykorzystać mąkę orkiszową typ 630 lub pszenną razową))
  • ¼ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol, ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
  • ¼ szklanki śmietany (opcjonalnie)
  • 1 jajko (opcjonalnie)
  • 25 ml spirytusu, wódki lub rumu (opcjonalnie; dzięki dodatkowi alkoholu ciasto w trakcie smażenia „wypije” mniej tłuszczu)

Do smażenia

  • 500 g smalcu lub innego tłuszczu ((np. rafinowany olej rzepakowy odporny na wysokie temperatury))

Polewa lub posypka (do wyboru)

  • cukier puder ((z ksylitolu albo ze zwykłego cukru))
  • lukier
  • polewa z gorzkiej czekolady

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki umieszczam w misce (sodę przed wsypaniem zalewam octem, żeby ją aktywować) i za pomocą miksera lub ręcznie zagniatam ciasto – wilgotne, lepiące się odrobinę do ręki. Gęstość ciasta można regulować, dodając, w razie potrzeby, więcej mąki.
  • Ciasto rozwałkowuję na oprószonej mąką stolnicy na grubość ok. 1 cm i wycinam oponki: najpierw większe kółka za pomocą dużej szklanki, potem dziurki za pomocą małego kieliszka do wódki.
  • Rozgrzewam tłuszcz na patelni o średnicy ok. 26 cm, do temperatury ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Przed włożeniem oponek można testowo wrzucić na środek mały kawałek surowego ciasta i sprawdzić, jak szybko się usmaży.
  • Smażę oponki z obu stron, przewracając za pomocą drewnianej łopatki lub łyżki czy widelca.
  • Jeśli tłuszcz ma za wysoką temperaturę, usmażą się zbyt szybko i pozostaną surowe w środku. Jeśli temperatura jest za mała, będą się smażyć długo i mocno przesiąkną tłuszczem.
    W czasie smażenia oponki powinny dość szybko wyrosnąć, ale tak, żeby spokojnie zdążyć wszystkie obrócić bez przypalenia.
  • Usmażone oponki odcedzam i odciskam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce. Studzę.
  • Gotowe oponki dekoruję: posypuję cukrem pudrem lub lukruję, można też polać je polewą z czekolady.

Przydatne przepisy i poradniki

Z małych kółek ciasta wyciętych za pomocą kieliszka można ulepić większe krążki i znów wyciąć szklanką i kieliszkiem w kształt oponek lub usmażyć z nich pączusie.
Przydatne poradniki:
  1. Polewa czekoladowa – przepis
  2. Lukier – przepis

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1oponka (bez dekoracji) | Kalorie: 154kcal (8%) | Węglowodany: 21g (7%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 4g (6%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Cholesterol: 21mg (7%) | Sód: 190mg (8%) | Potas: 55mg (2%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 80IU (2%) | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Z pełnoziarnistego ciasta wyjdą ciemniejsze i cięższe, a z mąki niższego typu jaśniejsze i delikatniejsze. Dajcie znać, które wolicie!

Oponki
Oponki
Oponki
Oponki

Ciekawa jestem jak się udały Wasze oponki. Ile przygotowaliście? Czekam na Wasze komentarze :).

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom