Lody bananowo-czekoladowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Weekend minął pod znakiem lekko kapryśnej pogody, ale w końcu wiosenny deszcz nie dorasta do pięt zimowej śnieżycy :). U mnie w domu wraz z wiosną nadszedł długo wyczekiwany czas odporności gardeł na przypadkowe infekcje i możliwości ponownego, nieograniczonego jedzenia lodów. Zamiast kupować w sklepie, postanowiłam przygotować coś ekstra – domowe lody bananowo-czekoladowe zrobione w domu, do których nie trzeba żadnej specjalnej maszynki mrożącej!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Wystarczą tylko blender (może być nawet taki ręczny) i zamrażalnik. I oczywiście niezbędne składniki.

Lody bananowo-czekoladowe, w najprostszej wersji, można przygotować, miksując zamrożone, a wcześniej bardzo mocno dojrzałe banany z roztopioną w kąpieli wodnej, ale przestudzoną czekoladą, za pomocą blendera. W wersji nieco bardziej pracochłonnej, która wymaga mrożenia, za to smak jest wzbogacony o likier, rum i mleko, lody bananowo-czekoladowe robi się odrobinę dłużej.

Zobacz też
Krem z kaszy manny

Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Smaczne i aromatyczne lody bananowo-czekoladowe o posmaku rumu i likieru czekoladowego, które można przygotować bez maszynki do lodów.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: lody bananowo-czekoladowe
Liczba porcji: 4 osoby
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 banany (dojrzałe, obrane ze skórki, pokrojone na plasterki)
  • 50 g gorzkiej czekolady (deserowa 50-60%; ok. pół tabliczki)
  • 3 łyżki mleka
  • OPCJONALNIE
  • 3 łyżki likieru czekoladowego/kakaowego/orzechowego
  • 1 łyżka jasnego lub ciemnego rumu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Czekoladę wrzucam do niedużego garnka, dodaję mleko. Garnek umieszczam w drugim, nieco większym garnku z wrzątkiem, stawiam całą „konstrukcję” na ogniu i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając.
  • Można też użyć jednego garnka, trzymając w powietrzu nad ogniem albo rozpuścić czekoladę w szklanej misce w kuchence mikrofalowej (partiami, po ok. 30 sekund).
  • Miksuję za pomocą blendera rozpuszczoną z mlekiem czekoladę z bananami (można zostawić kilka plasterków do dekoracji), likierem i rumem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Przelewam do plastikowego lub metalowego pudełka i mrożę w zamrażalniku przez min. 4 godziny. Co ok. 30 minut otwieram pudełko i mieszam całość łyżką, żeby zapobiec krystalizacji lodów.
  • Lody dekoruję plasterkami banana i wiórkami ciemnej czekolady.

Przydatne przepisy i poradniki

Dzięki zawartości alkoholu konsystencja zamrożonych lodów nie będzie zbyt mocno „zbita” i łatwiej będzie formować z nich gałki przy pomocy łyżki do lodów. Dzieciom lodów z alkoholem nie wolno serwować.
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam smakują? Lubicie takie połączenie banana, czekolady i alkoholu?

3 komentarze
  • A ten likier jest konieczny? Nie przepadam za alkoholami w jakiejkolwiek postaci i w jakichkolwiek ilościach… Można to czymś zastąpić?

    • Myślę, że możesz spróbować bez alkoholu, ale wtedy lepiej zastąp mleko śmietanką kremówką. Niestety istnieje ryzyko, że może wyjść z tego twarda konsystencja, którą ciężko będzie wybierać łyżką.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom