Lody bananowo-czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Weekend minął pod znakiem lekko kapryśnej pogody, ale w końcu wiosenny deszcz nie dorasta do pięt zimowej śnieżycy :). U mnie w domu wraz z wiosną nadszedł długo wyczekiwany czas odporności gardeł na przypadkowe infekcje i możliwości ponownego, nieograniczonego jedzenia lodów. Zamiast kupować w sklepie, postanowiłam przygotować coś ekstra – domowe lody bananowo-czekoladowe zrobione w domu, do których nie trzeba żadnej specjalnej maszynki mrożącej!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Wystarczą tylko blender (może być nawet taki ręczny) i zamrażalnik. I oczywiście niezbędne składniki.

Lody bananowo-czekoladowe, w najprostszej wersji, można przygotować, miksując zamrożone, a wcześniej bardzo mocno dojrzałe banany z roztopioną w kąpieli wodnej, ale przestudzoną czekoladą, za pomocą blendera. W wersji nieco bardziej pracochłonnej, która wymaga mrożenia, za to smak jest wzbogacony o likier, rum i mleko, lody bananowo-czekoladowe robi się odrobinę dłużej.

Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Smaczne i aromatyczne lody bananowo-czekoladowe o posmaku rumu i likieru czekoladowego, które można przygotować bez maszynki do lodów.
0 od 0
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 5 min
Razem: 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: lody bananowo-czekoladowe
Liczba porcji: 4 osoby

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 banany (dojrzałe, obrane ze skórki, pokrojone na plasterki)
  • 50 g gorzkiej czekolady (deserowa 50-60%; ok. pół tabliczki)
  • 3 łyżki mleka
  • OPCJONALNIE
  • 3 łyżki likieru czekoladowego/kakaowego/orzechowego
  • 1 łyżka jasnego lub ciemnego rumu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Czekoladę wrzucam do niedużego garnka, dodaję mleko. Garnek umieszczam w drugim, nieco większym garnku z wrzątkiem, stawiam całą „konstrukcję” na ogniu i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając.
  • Można też użyć jednego garnka, trzymając w powietrzu nad ogniem albo rozpuścić czekoladę w szklanej misce w kuchence mikrofalowej (partiami, po ok. 30 sekund).
  • Miksuję za pomocą blendera rozpuszczoną z mlekiem czekoladę z bananami (można zostawić kilka plasterków do dekoracji), likierem i rumem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  • Przelewam do plastikowego lub metalowego pudełka i mrożę w zamrażalniku przez min. 4 godziny. Co ok. 30 minut otwieram pudełko i mieszam całość łyżką, żeby zapobiec krystalizacji lodów.
  • Lody dekoruję plasterkami banana i wiórkami ciemnej czekolady.

Przydatne przepisy i poradniki

Dzięki zawartości alkoholu konsystencja zamrożonych lodów nie będzie zbyt mocno „zbita” i łatwiej będzie formować z nich gałki przy pomocy łyżki do lodów. Dzieciom lodów z alkoholem nie wolno serwować.

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak Wam smakują? Lubicie takie połączenie banana, czekolady i alkoholu?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. A ten likier jest konieczny? Nie przepadam za alkoholami w jakiejkolwiek postaci i w jakichkolwiek ilościach… Można to czymś zastąpić?

    1. Myślę, że możesz spróbować bez alkoholu, ale wtedy lepiej zastąp mleko śmietanką kremówką. Niestety istnieje ryzyko, że może wyjść z tego twarda konsystencja, którą ciężko będzie wybierać łyżką.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)