Lody bananowo-czekoladowe

Lody bananowo-czekoladowe

Weekend minął pod znakiem lekko kapryśnej pogody, ale w końcu wiosenny deszcz nie dorasta do pięt zimowej śnieżycy :). U mnie w domu wraz z wiosną nadszedł długo wyczekiwany czas odporności gardeł na przypadkowe infekcje i możliwości ponownego, nieograniczonego jedzenia lodów. Zamiast kupować w sklepie, postanowiłam przygotować coś ekstra – domowe lody bananowo-czekoladowe zrobione w domu, do których nie trzeba żadnej specjalnej maszynki mrożącej!

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze desery

Wystarczą tylko blender (może być nawet taki ręczny) i zamrażalnik. I oczywiście niezbędne składniki.

Lody bananowo-czekoladowe, w najprostszej wersji, można przygotować, miksując zamrożone, a wcześniej bardzo mocno dojrzałe banany z roztopioną w kąpieli wodnej, ale przestudzoną czekoladą, za pomocą blendera. W wersji nieco bardziej pracochłonnej, która wymaga mrożenia, za to smak jest wzbogacony o likier, rum i mleko, lody bananowo-czekoladowe robi się odrobinę dłużej.

Lody bananowo-czekoladowe
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
10 min
 
Smaczne i aromatyczne lody bananowo-czekoladowe o posmaku rumu i likieru czekoladowego, które można przygotować bez maszynki do lodów.
Danie: Deser
Kuchnia: Europejska
Przepis na: lody bananowo-czekoladowe
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 banany (dojrzałe, obrane ze skórki, pokrojone na plasterki)
  • 50 g gorzkiej czekolady (deserowa 50-60%; ok. pół tabliczki)
  • 3 łyżki mleka
  • OPCJONALNIE
  • 3 łyżki likieru czekoladowego/kakaowego/orzechowego
  • 1 łyżka jasnego lub ciemnego rumu

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Dzięki zawartości alkoholu konsystencja zamrożonych lodów nie będzie zbyt mocno „zbita” i łatwiej będzie formować z nich gałki przy pomocy łyżki do lodów. Dzieciom lodów z alkoholem nie wolno serwować.

Lody bananowo-czekoladowe - Jak zrobić
  1. Czekoladę wrzucam do niedużego garnka, dodaję mleko. Garnek umieszczam w drugim, nieco większym garnku z wrzątkiem, stawiam całą „konstrukcję” na ogniu i rozpuszczamy, od czasu do czasu mieszając.
  2. Można też użyć jednego garnka, trzymając w powietrzu nad ogniem albo rozpuścić czekoladę w szklanej misce w kuchence mikrofalowej (partiami, po ok. 30 sekund).
  3. Miksuję za pomocą blendera rozpuszczoną z mlekiem czekoladę z bananami (można zostawić kilka plasterków do dekoracji), likierem i rumem, aż do uzyskania gładkiej masy.
  4. Przelewam do plastikowego lub metalowego pudełka i mrożę w zamrażalniku przez min. 4 godziny. Co ok. 30 minut otwieram pudełko i mieszam całość łyżką, żeby zapobiec krystalizacji lodów.
  5. Lody dekoruję plasterkami banana i wiórkami ciemnej czekolady.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak Wam smakują? Lubicie takie połączenie banana, czekolady i alkoholu?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. A ten likier jest konieczny? Nie przepadam za alkoholami w jakiejkolwiek postaci i w jakichkolwiek ilościach… Można to czymś zastąpić?

    1. Myślę, że możesz spróbować bez alkoholu, ale wtedy lepiej zastąp mleko śmietanką kremówką. Niestety istnieje ryzyko, że może wyjść z tego twarda konsystencja, którą ciężko będzie wybierać łyżką.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)