Oponki drożdżowe przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe, delikatne i lżejsze od klasycznych oponek z serem. Moja babcia przygotowuje je co roku z okazji kończącego się Karnawału. Usmażone na Tłusty Czwartek, razem z pączkami, stoją na stole w spiżarni i kuszą lukrem oraz charakterystycznym zapachem ciasta smażonego na smalcu. Ciężko nie zakraść się do kuchni, żeby uchylić spiżarniane drzwi i wykraść jedną sztukę. Oczywiście tak, żeby nikt nie widział, a to akurat wokół kuchni i salonu toczy się rodzinne życie w czasie naszych spotkań. Pokażę Wam dziś jak zrobić oponki drożdżowe czyli oponki bez sera.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Tłusty Czwartek

Klasycznie przygotowuje się je na białej mące pszennej, wybierając typ ok. 650. To ten numer najlepiej nadaje się do wypieku drożdżowych ciast. W nieco zdrowszej, unowocześnionej wersji można usmażyć oponki drożdżowe, wykorzystując do zagniecenia ciasta mąkę orkiszową o niższym niż klasyczna, biała, indeksie glikemicznym. Polecam też zastąpić cukier innym środkiem słodzącym, np. miodem, stewią lub fruktozą.

Oponki drożdżowe

Oponki drożdżowe

Delikatne oponki drożdżowe czyli oponki na drożdżach z mąki pszennej tortowej lub wyższego typu, doskonałe na karnawał.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 20 min
Wyrastanie: 1 godzina 45 min
Razem: 2 godz. 35 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: oponki drożdżowe, oponki na drożdżach, oponki z drożdżami
Liczba porcji: 12 sztuk
Kalorie: 240kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 500 g mąki (pszenna, typ 500-550 (poznańska lub luksusowa; przesiana))
  • 50 g drożdży (świeże)
  • 50 g masła (o temperaturze pokojowej)
  • ½ szklanki mleka (ciepłe)
  • ¼ szklanki cukru
  • 1 jajko (duże)
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii (lub miąższ z laski waniliowej)
  • szczypta soli
  • 25 ml spirytusu (opcjonalnie; można zastąpić wódką lub rumem; dzięki dodatkowi alkoholu ciasto w trakcie smażenia „wypije” mniej tłuszczu)

Do smażenia

  • 500 g smalcu (można zastąpić innym tłuszczem przeznaczonym do smażenia w wysokich temperaturach, np. olejem rzepakowym bez posmaku goryczki)

Polewa lub posypka (do wyboru)

  • lukier
  • polewa z gorzkiej czekolady
  • cukier puder (opcjonalnie; np. z ksylitolu lub fruktozy, albo ze zwykłego cukru)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Drożdże kruszymy do miseczki, zalewamy kilkoma łyżkami ciepłego (ale nie gorącego!) mleka i dodajemy 1-2 łyżki cukru.
  • Dokładnie mieszamy, dosypując kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów, do zabąbelkowania i uzyskania podwojonej objętości rozczynu.
  • Wszystkie składniki na ciasto, oprócz masła), mieszamy w większej misce i zagniatamy (można też wyrabiać ciasto za pomocą miksera z końcówkami-świderkami lub w robocie planetarnym). Odstawiamy na chwilę, a kiedy ciasto powoli zacznie pracować i wyrastać, dodajemy masło.
  • Wyrabiamy przez ok. 10 minut, do uzyskania ciasta o luźnej konsystencji, ale nie klejącego się do rąk. W razie potrzeby do ciasta można dosypać dodatkową mąkę.
  • Odstawiamy ciasto pod przykryciem do lodówki na ok. 1 godzinę, do powolnego wyrośnięcia.
  • Wyrośnięte ciasto obsypujemy mąką, przekładamy na stolnicę i delikatnie dociskamy, żeby się odgazowało. Wałkujemy na grubość ok. 1,5 cm (można też grubiej, nawet na 3 cm - wtedy smażone oponki będą grubsze i bardziej pulchne).
  • Wycinamy krążki z ciasta za pomocą dużej szklanki lub kubka. W środku każdego krążka wycinamy dziurkę za pomocą kieliszka do wódki.
  • Przykrywamy oponki ściereczką i odstawiamy na ok. 30 minut do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, bez przeciągów.
  • Gdy oponki drożdżowe wyrosną, smażymy je, z obu stron, w 1,5-litrowym garnku lub na głębokiej patelni, na smalcu rozgrzanym do ok. 175 °C (trzymałam patelnię na najmniejszym palniku, na ½ mocy). Tłuszcz nie może być zbyt gorący – oponki usmażą się z wierzchu i pozostaną surowe w środku. Nie może być też zbyt zimny – wtedy „wypiją” zbyt dużo smalcu.
  • Każdą oponkę przed smażeniem dokładnie omiatamy z mąki (nie będzie pryskać i palić się w smalcu), zaczynamy smażyć wierzchnią częścią do dołu, następnie obracamy szczypcami lub cedzakiem i dosmażamy spód. Jeśli nie chcemy, żeby wokół oponki utworzyła się obrączka, delikatnie dociskamy ją, żeby głębiej zanurzyła się w smalcu.
  • Osączamy oponki z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i studzimy.

Przydatne przepisy i poradniki

Z małych kółek ciasta wyciętych za pomocą kieliszka można ulepić większe krążki i znów wyciąć szklanką i kieliszkiem w kształt oponek lub usmażyć z nich pączusie.
Oponki drożdżowe można udekorować lukrem, cukrem pudrem przesianym przez sitko lub polewą z czekolady i bakaliami/posypkami.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  2. Polewa czekoladowa - przepis
  3. Lukier - przepisy

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1oponka (bez dekoracji) | Kalorie: 240kcal (12%) | Węglowodany: 37g (12%) | Białko: 5g (10%) | Tłuszcze: 6g (9%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 25mg (8%) | Sód: 41mg (2%) | Potas: 88mg (3%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 4g (4%) | Witamina A: 140IU (3%) | Wapń: 21mg (2%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Wystarczy posypka z cukru pudru, ewentualnie z odrobiną cynamonu, żeby poczuć ich świetny smak. Ale warto pokusić się o specjalną dekorację, np. z lukru i kandyzowanej skórki pomarańczy.

Zobacz też
Bita śmietana

Drożdżowe oponki
Drożdżowe oponki

Z białej, tortowej mąki wychodzą najdelikatniejsze.

Oponki drożdżowe
Oponki drożdżowe

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak udały się Wasze oponki z drożdżami. Z której mąki zrobiliście i jaka była dekoracja? Bardzo jestem ciekawa!

7 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom