fbpx
Czytasz właśnie
Makówki lub makiełki

Makówki lub makiełki

  • z chałki lub białego pieczywa
  • na mleku lub jego roślinnej wersji
  • słodzone miodem lub syropem z agawy
  • z dodatkiem pysznych bakalii

Makówki to klasyczny deser śląski na Wigilię. Bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Czasem świeża, innym razem sucha. Choć kroi się ją w kromki lub wykorzystuje sucharki, podejrzewam, że nazwa w liczbie mnogiej musi pochodzić od całych bułek, które najprawdopodobniej przekrawano, wydrążano i nadziewano masą makową. W Zagłębiu, Poznaniu i okolicach oraz regionie łódzkim przyrządzany podobnie do makówek deser wigilijny to makiełki, choć w niektórych domach bułkę zastępuje się makaronem – kluskami. Stąd inna nazwa: kluski z makiem i takiej właśnie używa moja babcia z Wielkopolski. Pokażę Wam dziś przepis na makówki – jak zrobić makiełki krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie

Tak prosty i skromny deser swoje początki miał zapewne w biedniejszych domach, gdzie wykorzystywano suche resztki pieczywa namoczone w wodzie. Z biegiem lat receptura się zmieniała i zaczęto przygotowywać makówki nawet na chałce, słodząc je miodem i dodając pyszne bakalie. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Wiele lat temu, kiedy część Bożego Narodzenia, jeszcze na studiach, spędziłam na Górnym Śląsku, przypadły mi do gustu! Zaserwowała je wtedy mama mojej przyjaciółki. To prosty przepis na makówki, a efekt może Was przyjemnie zaskoczyć.

Przepis na makówki

A jak udekorować? Nie ma reguły. Można robić z nimi, co tylko dusza zapragnie! U mnie propozycja usypania gwiazdki z posiekanych w słupki migdałów, a do tego dekoracja z rodzynek. Im więcej kolorowych bakalii, tym lepiej!

Makiełki - przepis

Makówki

Makówki – śląski deser wigilijny z bułki i maku oraz bakalii, w innych regionach Polski znany też jako makiełki, czasem przygotowywany też z chałki lub makaronu typu łazanki.
4.46 from 11 votes
Przygotowanie: 15 minuty
Gotowanie: 15 minuty
Chłodzenie: 2 godziny
Razem: 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: makiełki, makówki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 451kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 ml mleka (krowie lub roślinne – u mnie kokosowe)
  • 125-150 g suchego maku
  • 50 g orzechów laskowych (blanszowane)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek (można zastąpić żurawiną lub wymieszać „pół na pół”)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże bułki lub pół sporej chałki (pokrojone na kromki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ wydrążony z laski wanilii – na czubku łyżeczki)
  • dodatkowe bakalie do dekoracji: orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, owoce z syropu, np. wiśnie

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Jagodzianki

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić mleko roślinne

Jak zrobić

  • Mak zagotowuję w 1,5-litrowym garnku z mlekiem i masłem. Zmniejszam ogień do minimum (mieszkanka ma delikatnie bulgotać) i gotuję przez 15 minut.
  • Zdejmuję z ognia, czekam aż odrobinę przestygnie, dodaję miód, bakalie i wanilię i mieszam.
  • Na dnie miski o pojemności 1 l układam warstwę kromek bułki lub chałki. Polewam wymieszaną masą makową tak, żeby dokładnie przykryć całość.
  • Na maku układam kolejną warstwę kromek i ponownie zalewam masą. Powtarzam czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być ta z makiem.
  • Dekoruję wierzch bakaliami i odstawiam do lodówki na min. 2 godziny.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Kalorie: 451kcal (23%) | Carbohydrates: 39g (13%) | Białko: 12g (24%) | Fat: 29g (45%) | Tłuszcze nasycone: 5g (31%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sód: 137mg (6%) | Potas: 505mg (14%) | Fiber: 7g (29%) | Cukier: 17g (19%) | Witamina A: 195IU (4%) | Witamina C: 1.2mg (1%) | Wapń: 446mg (45%) | Żelazo: 3.8mg (21%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Podbiły moje serce i podniebienie. Ciekawa jestem, czy również Wy je polubicie :).

Makiełki przepis

Możecie przygotować je również na pieczywie bezglutenowym. Zamiast mleka, w wersji bez laktozy czy wegańskiej, wykorzystać roślinny napój. Miód można zastąpić syropem z agawy. To już oczywiście unowocześniona wersja, ale jeśli nie jecie pewnych składników, to z pewnością chętnie wykorzystacie te podpowiedzi.

Makiełki
Makiełki

Cudownie prezentowały się na wigilijnym stole!

Makiełki - przepis
Makiełki – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy makówki pojawiły się również u Was na wigilijnych stołach. Jeśli tak, to jak udekorowaliście?

2 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom