Makówki lub makiełki przepis | Dorota Kamińska

Makówki lub makiełki

Klasyczny deser śląski na Wigilię to makówki czyli bułka przekładana makiem ugotowanym w mleku, z dodatkiem bakalii i miodu. Czasem świeża, innym razem sucha. Choć kroi się ją w kromki lub wykorzystuje sucharki, podejrzewam, że nazwa w liczbie mnogiej musi pochodzić od całych bułek, które najprawdopodobniej przekrawano, wydrążano i nadziewano masą makową. W Zagłębiu, Poznaniu i okolicach oraz regionie łódzkim przyrządzany podobnie do makówek deser wigilijny to makiełki, choć w niektórych domach bułkę zastępuje się makaronem – kluskami. Stąd inna nazwa: kluski z makiem i takiej właśnie używa moja babcia z Wielkopolski. Pokażę Wam dziś jak zrobić makówki lub, jeśli wolicie, jak zrobić makiełki.

Zobacz też: Więcej przepisów na Boże Narodzenie

Tak prosty i skromny deser swoje początki miał zapewne w biedniejszych domach, gdzie wykorzystywano suche resztki pieczywa namoczone w wodzie. Z biegiem lat receptura się zmieniała i zaczęto przygotowywać makówki nawet na chałce, słodząc je miodem i dodając pyszne bakalie. W każdym domu robi się je odrobinę inaczej. Wiele lat temu, kiedy część Bożego Narodzenia, jeszcze na studiach, spędziłam na Górnym Śląsku, przypadły mi do gustu, zaserwowane przez mamę mojej przyjaciółki. To prosty przepis na makówki, a efekt może Was przyjemnie zaskoczyć

Jak udekorować makiełki

Nie ma reguły. Można robić, co tylko dusza zapragnie! U mnie propozycja usypania gwiazdki z posiekanych w słupki migdałów, a do tego dekoracja z rodzynek. Im więcej kolorowych bakalii, tym lepiej!

Makówki - przepis

Makówki

Makówki - śląski deser wigilijny z bułki i maku oraz bakalii, w innych regionach Polski znany też jako makiełki, czasem przygotowywany też z chałki lub makaronu typu łazanki.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 15 min
Chłodzenie: 2 godz.
Razem: 30 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: makiełki, makówki
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 451kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 ml mleka (krowie lub roślinne - u mnie kokosowe)
  • 125-150 g suchego maku
  • 50 g orzechów laskowych (blanszowane)
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek (można zastąpić żurawiną lub wymieszać „pół na pół”)
  • 4 łyżki miodu
  • 1 łyżka masła
  • 2 duże bułki lub pół sporej chałki (pokrojone na kromki)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (lub miąższ wydrążony z laski wanilii - na czubku łyżeczki)
  • dodatkowe bakalie do dekoracji: orzechy, migdały, rodzynki, suszone śliwki, suszone morele, owoce z syropu, np. wiśnie

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Mak zagotowuję w 1,5-litrowym garnku z mlekiem i masłem. Zmniejszam ogień do minimum (mieszkanka ma delikatnie bulgotać) i gotuję przez 15 minut.
  • Zdejmuję z ognia, czekam aż odrobinę przestygnie, dodaję miód, bakalie i wanilię i mieszam.
  • Na dnie miski o pojemności 1 l układam warstwę kromek bułki lub chałki. Polewam wymieszaną masą makową tak, żeby dokładnie przykryć całość.
  • Na maku układam kolejną warstwę kromek i ponownie zalewam masą. Powtarzam czynności do wyczerpania składników. Ostatnią warstwą powinna być ta z makiem.
  • Dekoruję wierzch bakaliami i odstawiam do lodówki na min. 2 godziny.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Jak zrobić mleko roślinne

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 451kcal | Carbohydrates: 39g (13%) | Protein: 12g (24%) | Fat: 29g (45%) | Saturated Fat: 5g (25%) | Cholesterol: 13mg (4%) | Sodium: 137mg (6%) | Potassium: 505mg (14%) | Fiber: 7g (28%) | Sugar: 17g | Vitamin A: 3.9% | Vitamin C: 1.4% | Calcium: 44.6% | Iron: 21.2%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Makiełki
Makiełki

Podbiły moje serce i podniebienie. Ciekawa jestem, czy również Wy je polubicie :).

Makiełki - przepis
Makiełki – przepis

Dajcie znać w komentarzach, czy makówki pojawiły się u Was na wigilijnych stołach. Jeśli tak, to jak udekorowaliście?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)