Piernik szybki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Piernik szybki

Piernik szybki

  • bez leżakowania przed pieczeniem lub po
  • łatwy do zrobienia
  • z powidłami, marmoladą lub dżemem
  • polany polewą czekoladową
Piernik szybki

Piernik szybki to ciasto piernikowe last minute. Przepis na piernik szybki jest dla tych z Was, którzy nie nastawili do leżakowania klasycznego ciasta piernikowego. Nic straconego! Choć w Święta warto pokusić się o przygotowanie klasycznego, dojrzewającego i leżakującego ciasta, dla zapracowanych mam coś na ostatnią chwilę. Mój ekspresowy piernik pięknie pachnie piernikowymi przyprawami, ma karmelową barwę i można upiec go z ulubionymi bakaliami. Następnie wystarczy przełożyć konfiturą i udekorować polewą z czekolady. To łatwy piernik ekspresowy, który można zrobić na ostatnią chwilę.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto na Boże Narodzenie

Pewnego dnia pokuszę się o przygotowanie masy do przełożenia ciasta, np. budyniowej lub z mascarpone czy kaszy manny. Zrobię z nią piernik ekspresowy w eleganckiej, choć już nieco bardziej pracochłonnej wersji.

Przepis na piernik szybki

Posypany orzechami lub migdałami, albo wiórkami kokosowymi. W środku z konfiturą i jasną masą, będzie wyjątkowo eleganckim wypiekiem i piękną ozdobą świątecznego stołu. Ale na razie będzie podstawowa wersja. Żeby za długo nie siedzieć w kuchni.

Piernik szybki

Piernik szybki ekspresowy

Piernik szybki ekspresowy błyskawiczny, bez dojrzewania i bez leżakowania, pięknie pachnący przyprawami. Pyszny szybki piernik przełożony konfiturą, dżemem lub marmoladą oraz, w wersji nieco bardziej pracochłonnej, kremem, a po wierzchu polany polewą z czekolady.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 50 min
Chłodzenie: 3 godz.
Razem: 1 godz.
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ekspresowy piernik, łatwy piernik, piernik bez leżakowania, piernik ekspresowy, piernik łatwy, piernik prosty, piernik szybki, prosty piernik, szybki piernik
Liczba porcji: 1 forma o wymiarach ok. 20 x 32 cm
Kalorie: 267.16kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Ciasto

  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 300 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wykorzystać jogurt naturalny)
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 400-450; polecam zamienić na mąkę orkiszową typ 630, co znacznie obniży indeks glikemiczny wypieku)

Przyprawa piernikowa

  • 1 szczypta zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 szczypta zmielonego anyżu
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej

Do przełożenia

  • 325 g konfitury, dżemu lub marmolady (1 słoik; jeśli ciasto będzie przekrawane na 2 placki, można wykorzystać mniej)
  • krem z 500 g mascarpone lub krem budyniowy z 500 ml mleka (opcjonalnie)

Do dekoracji

  • polewa czekoladowa z ok. 100 g gorzkiej czekolady i 25 g masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Zobacz też
Kruche ciasto bezglutenowe

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

Ciasto na piernik szybki

  • Masło roztapiam z cukrem, miodem i przyprawą do piernika w garnku. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  • Jajka ucieram na najwyższych obrotach miksera, wlewając cienką strużką roztopioną mieszankę masła, przypraw, miodu i cukru.
  • W 3 partiach dosypuję mąkę i dolewam mleko, za każdym razem mieszając masę na najniższych obrotach miksera.
  • Sodę i proszek do pieczenia mieszam z sokiem z cytryny i dodaję na koniec do miksowanego ciasta razem z kakao. Mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
  • Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.

Składanie ciasta

  • Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra + dół) na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Na 5 minut przed końcem można uchylić drzwiczki i sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy środek ciasta jest suchy. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
  • Ciasto studzę w formie na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
  • Wystudzony piernik wyjmuję z formy i przekrawam na 2-3 placki.
  • Przekładam ciasto konfiturą oraz, opcjonalnie, kremem, nakładanym na każdą warstwę konfitury.
  • Jeśli placki są cienkie, można dodatkowo przekroić każdy z nich w poprzek, na pół, a potem, w trakcie przekładania, ułożyć wielowarstwowe ciasto (moje wyszło 3-warstwowe, przełożone 2 warstwami konfitury, ale można pokusić się o 4 warstwy ciasta i 3 warstwy konfitury).

Dekorowanie ciasta

  • Roztapiam masło z czekoladą w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej), dokładnie i delikatnie mieszam.
  • Polewą dekoruję ciasto i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia (ok. 30 minut ciasto bez kremu, ok. 2-3 godziny ciasto z krem

Przydatne przepisy i poradniki

Jeśli ciasto będzie złożone w 4 warstwy, polewę czekoladową można przygotować z połowy składników.
Piernik szybki bezglutenowy – można przygotować, wykorzystując proszek do pieczenia bez glutenu i zamieniając mąkę pszenną na uniwersalną mąkę bezglutenową najlepszą.
Przydatne poradniki:
  1. Zakalec w cieście – jak go uniknąć
  2. Polewa czekoladowa – przepis
  3. Krem z mascarponekrem czekoladowykrem budyniowy – przepisy na kremy pasujące do piernika czekoladowego

Wartości odżywcze

Serving: 90g (wersja z kremem z mascarpone, konfiturą i polewą czekoladową) | Kalorie: 267.16kcal (13%) | Carbohydrates: 27.08g (9%) | Białko: 2.46g (5%) | Fat: 16.88g (26%) | Tłuszcze nasycone: 10.42g (65%) | Cholesterol: 53.46mg (18%) | Sód: 138.46mg (6%) | Potas: 63.46mg (2%) | Fiber: 0.17g (1%) | Cukier: 23.33g (26%) | Witamina A: 539IU (11%) | Witamina C: 2mg (2%) | Wapń: 58.4mg (6%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ładnie wyrasta i doskonale smakuje z prostą do zrobienia polewą z czekolady.

Piernik szybki przepis

Zamiast dużego piernika możecie upiec w ten sam sposób, jednak skracając czas pieczenia o połowę, pyszne piernikowe muffinki. Potem możecie ozdobić je w świąteczny sposób lub udekorować klasycznie. Ciekawa jestem, czy ktoś się skusi!

Piernik szybki
Piernik szybki

Bardzo jestem ciekawa, jak uda się Wam łatwy piernik ekspresowy. Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po spróbowaniu. A może ktoś przygotował wersję z kremem? Piszcie!

Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom