Piernik szybki

Choć w Święta warto pokusić się o przygotowanie klasycznego, dojrzewającego i leżakującego ciasta, dla zapracowanych mam coś na ostatnią chwilę: piernik szybki. Pięknie pachnie piernikowymi przyprawami, ma karmelową barwę i można upiec go z ulubionymi bakaliami. Następnie wystarczy przełożyć konfiturą i udekorować polewą z czekolady. To łatwy piernik ekspresowy, który można zrobić last minute.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasto na Boże Narodzenie

Pewnego dnia pokuszę się o przygotowanie masy do przełożenia ciasta, np. budyniowej lub z mascarpone czy kaszy manny. Zrobię z nią piernik szybki w eleganckiej, choć już nieco bardziej pracochłonnej wersji. Posypany orzechami lub migdałami, albo wiórkami kokosowymi. W środku z konfiturą i jasną masą, będzie wyjątkowo eleganckim wypiekiem i piękną ozdobą świątecznego stołu. Ale na razie będzie podstawowa wersja. Żeby za długo nie siedzieć w kuchni.

5 od 1 osoby
Piernik szybki
Piernik szybki ekspresowy
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
50 min
Całkowity czas
1 godz.
 
Piernik szybki ekspresowy błyskawiczny, bez dojrzewania i bez leżakowania, pięknie pachnący przyprawami, przełożony konfiturą, dżemem lub marmoladą oraz, w wersji nieco bardziej pracochłonnej, kremem, a po wierzchu polany polewą z czekolady.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ekspresowy piernik, łatwy piernik, piernik bez leżakowania, piernik ekspresowy, piernik łatwy, piernik prosty, piernik szybki, prosty piernik, szybki piernik
Liczba kalorii: 267.16 kcal
Liczba porcji: 1 forma o wymiarach ok. 20 x 32 cm
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru (najlepiej wykorzystać cukier brzozowy czyli ksylitol)
  • 300 g miodu
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny
  • 2 jajka
  • 1 szklanka mleka (można zastąpić mlekiem roślinnym lub wykorzystać jogurt naturalny)
  • 2 szklanki mąki pszennej (typ 400-450; polecam zamienić na mąkę orkiszową typ 630, co znacznie obniży indeks glikemiczny wypieku)
Przyprawa piernikowa
  • 1 szczypta zmielonych goździków
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka imbiru w proszku
  • 1 szczypta zmielonego anyżu
  • ½ łyżeczki zmielonej kolendry
  • ½ łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
Do przełożenia
  • 325 g konfitury, dżemu lub marmolady (1 słoik; jeśli ciasto będzie przekrawane na 2 placki, można wykorzystać mniej)
  • krem z 500 g mascarpone lub krem budyniowy z 500 ml mleka (opcjonalnie)
Do dekoracji
  • polewa czekoladowa z ok. 100 g gorzkiej czekolady i 25 g masła

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Jeśli ciasto będzie złożone w 4 warstwy, polewę czekoladową można przygotować z połowy składników.

Piernik szybki bezglutenowy - można przygotować, wykorzystując proszek do pieczenia bez glutenu i zamieniając mąkę pszenną na uniwersalną mąkę bezglutenową najlepszą.

Przydatne poradniki:

  1. Zakalec w cieście - jak go uniknąć
  2. Polewa czekoladowa - przepis
  3. Krem z mascarponekrem czekoladowykrem budyniowy - przepisy na kremy pasujące do piernika czekoladowego
Piernik szybki ekspresowy - Jak zrobić
Ciasto na piernik szybki
  1. Masło roztapiam z cukrem, miodem i przyprawą do piernika w garnku. Odstawiam do lekkiego przestudzenia.
  2. Jajka ucieram na najwyższych obrotach miksera, wlewając cienką strużką roztopioną mieszankę masła, przypraw, miodu i cukru.
  3. W 3 partiach dosypuję mąkę i dolewam mleko, za każdym razem mieszając masę na najniższych obrotach miksera.
  4. Sodę i proszek do pieczenia mieszam z sokiem z cytryny i dodaję na koniec do miksowanego ciasta razem z kakao. Mieszam na najniższych obrotach miksera do połączenia składników.
  5. Przelewam do formy wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej mąką/kaszą manną/bułką tartą.
Składanie ciasta
  1. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 170 st. C (góra + dół) na ok. 50 minut. W trakcie pieczenia nie wolno otwierać piekarnika. Na 5 minut przed końcem można uchylić drzwiczki i sprawdzić za pomocą drewnianego patyczka, czy środek ciasta jest suchy. Jeśli nie, kolejną próbę można przeprowadzić po 5 minutach.
  2. Ciasto studzę w formie na kratce, żeby od spodu miało do niej dostęp powietrze.
  3. Wystudzony piernik wyjmuję z formy i przekrawam na 2-3 placki.
  4. Przekładam ciasto konfiturą oraz, opcjonalnie, kremem, nakładanym na każdą warstwę konfitury.
  5. Jeśli placki są cienkie, można dodatkowo przekroić każdy z nich w poprzek, na pół, a potem, w trakcie przekładania, ułożyć wielowarstwowe ciasto (moje wyszło 3-warstwowe, przełożone 2 warstwami konfitury, ale można pokusić się o 4 warstwy ciasta i 3 warstwy konfitury).
Dekorowanie ciasta
  1. Roztapiam masło z czekoladą w rondelku (najlepiej w kąpieli wodnej), dokładnie i delikatnie mieszam.
  2. Polewą dekoruję ciasto i odstawiam w chłodne miejsce do stężenia (ok. 30 minut ciasto bez kremu, ok. 2-3 godziny ciasto z krem
Wartości odżywcze
Piernik szybki ekspresowy
Wielkość porcji (90 g (wersja z kremem z mascarpone, konfiturą i polewą czekoladową))
Liczba kalorii 267.16 kcal Kalorie z tłuszczów 152 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 16.88g 26%
Tłuszcze nasycone 10.42g 52%
Cholesterol 53.46mg 18%
Sód 138.46mg 6%
Potas 63.46mg 2%
Węglowodany ogółem 27.08g 9%
Błonnik 0.17g 1%
Cukry 23.33g
Białko 2.46g 5%
Witamina A 10.78%
Witamina C 2.38%
Wapń 5.84%
Żelazo 1.28%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Piernik szybki
Piernik szybki

Bardzo jestem ciekawa, jak uda się Wam łatwy piernik ekspresowy. Dajcie znać w komentarzach, jakie były wrażenia po spróbowaniu. A może ktoś przygotował wersję z kremem? Piszcie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)