Ciasteczka czekoladowe przepis | Dorota Kamińska

Ciasteczka czekoladowe

Ciasteczka czekoladowe, chyba najpopularniejsze ciastka czekoladowe do kawy, chociaż w kawiarniach często, niemal w parze, obok nich stoją ciasteczka owsiane. Niełatwo się zdecydować, bo jedne i drugie są pyszne, a jeden z internetowych dowcipów podpowiada, że dobrze zbilansowana dieta to ciasteczko… w jednej i drugiej ręce :). Proponuję zatem skusić się i upiec, najlepiej jedne i drugie. Dla porównania i różnorodności! Sami powiedzcie, które czekoladowe ciasteczka bardziej Wam smakują.

Zobacz też: Przepisy na najlepsze ciastka

To taka mała, słodka przyjemność i mniej kalorii, jeśli uda nam się, do popołudniowej kawy, zjeść tylko jedno. A może nie być łatwo, bo ciasteczka kuszą swoim zapachem i szybko znikają po upieczeniu. Mariusz długo musiał się powstrzymywać, kiedy napiekłam ich dużo na Boże Narodzenie i czekały, w wielkiej misie, na swoją kolej do zapakowania do świątecznych prezentów.

Czekoladowe, owsiane, a może z bakaliami?

Zarówno te owsiane jak i ciasteczka czekoladowe oferują możliwość eksperymentów z dodatkami: można wykorzystać różne rodzaje czekolady lub zastąpić ją orzechami, albo rodzynkami czy żurawiną. Nic tylko przygotować dodatki i zabrać się do pieczenia!

Ciasteczka czekoladowe czy jasne ciastka? Które lepsze?

Ciasteczka czekoladowe można łatwo przemienić w jasne ciasteczka, zastępując kakao dodatkową mąką. Można wtedy wykorzystać białą czekoladę zamiast ciemnej, albo dosypać do masy wiórki kokosowe lub płatki migdałów. W jasnych ciasteczkach spróbujcie zamienić wanilię na 1 łyżeczkę skórki startej z cytryny albo 1 łyżeczkę suszonej lawendy. Koniecznie dajcie znać, jak wyszły Wam takie eksperymenty. Czy ciastka czekoladowe to dla Was także źródło kolejnych inspiracji?

5 od 1 osoby
Ciasteczka czekoladowe
Ciasteczka czekoladowe
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
 
Ciasteczka czekoladowe, łatwe, szybkie, miękkie i pachnące, z kawałkami czekolady. Najlepsze ciasteczka czekoladowe czyli ciasteczka z czekoladą, którą można zastąpić orzechami lub innymi bakaliami.
Danie: Deser
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: ciasteczka czekoladowe, ciastka czekoladowe, czekoladowe ciasteczka, czekoladowe ciastka
Liczba kalorii: 83 kcal
Liczba porcji: 60 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 2 szklanki mąki (pszenna tortowa, typ 450 lub razowa, albo orkiszowa)
  • ¼ szklanki kakao
  • 200 g masła (1 kostka)
  • ½ szklanki cukru
  • ½ łyżeczki soli
  • 1 łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 jajka
  • 2 szklanki gorzkiej czekolady (pokrojona w kostkę o boku ok. 0,5 cm; ok. 1,5-2 tabliczki)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Ciasteczka czekoladowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Ciasteczka czekoladowe bezglutenowe - mąkę pszenną wystarczy zastąpić mąką bezglutenową

Ciasteczka czekoladowe bez laktozy - zamiast masła trzeba wykorzystać tłuszcz roślinny (stały, nie w formie płynu-oleju)

Ciasteczka czekoladowe bez jajek - 2 jajka można zastąpić 1 dojrzałym, zmiksowanym lub rozgniecionym za pomocą widelca bananem

Przydatne poradniki:

  1. Polewa czekoladowa - przepis
Ciasteczka czekoladowe - Jak zrobić
  1. Masło z cukrem ucieramy na najwyższych obrotach miksera, na puszysty krem.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 1
  2. Dodajemy po jednym jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując na niskich obrotach masę przed dodaniem kolejnego.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 2
  3. Dosypujemy suche składniki: mąkę, kakao i sól i miksujemy całość na małych obrotach, do połączenia składników i uzyskania gęstej masy.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 3
  4. Dolewamy ekstrakt waniliowy, dosypujemy czekoladę i jeszcze chwilę, na najniższych obrotach, miksujemy całość.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 4
  5. Za pomocą dwóch łyżek formujemy na silikonowej macie lub papierze do pieczenia kopczyki z masy, o średnicy ok. 3 cm, zachowując pomiędzy nimi odległość 2-3 cm.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 5
  6. Pieczemy ciasteczka w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez 8-10 minut. Powinny mieć miękki, wilgotnawy środek i suche boki.
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 6
  7. Od razu wyjmujemy ciasteczka z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia. Kiedy silikonowa mata/papier do pieczenia przestygnie, przekładamy ciasteczka na kratkę i cierpliwie czekamy na ich wystygnięcie :).
    Ciasteczka czekoladowe - przepis - krok 7
Wartości odżywcze
Ciasteczka czekoladowe
Wielkość porcji (1 ciasteczko)
Liczba kalorii 83 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 12mg 4%
Sód 46mg 2%
Potas 54mg 2%
Węglowodany ogółem 7g 2%
Cukry 3g
Białko 1g 2%
Witamina A 1.9%
Wapń 0.7%
Żelazo 5.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Najprostsze oczywiście bez dodatków, ale z polewą… to już będzie wersja premium :).

Ciastka czekoladowe
Ciastka czekoladowe

Gwarantuję cudownie pachnący wypiek! Dajcie mi znać w komentarzach, jak się udały Wasze ciasteczka z czekoladą. Które dodatki najlepiej sprawdziły się Wam w wypiekach?

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Ciasteczka super 🙂 z zewnątrz kruche, a w środku wilgotne. Zapach cudowny roznosi się po domu! Przepis wrzucam do zakładek, nie raz się przyda 😉 pozdrawiam

    1. Cieszę się ogromnie, że trafiły w gusta :). Można jeszcze wierzch, przed pieczeniem, obsypać obficie cukrem pudrem – wtedy po upieczeniu pęknięcia są ciemniejsze, a wierzch jaśniejszy. Fajnie to wygląda :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)