fbpx
Czytasz właśnie
Róża z jabłka

Róża z jabłka

Ser pleśniowy pieczony
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

Prosta i elegancka dekoracja – róża z jabłka, którą wykorzystałam do ozdobienia pysznego sera pleśniowego pieczonego. Znakomicie udekoruje zarówno dania wytrawne, sałatki jak i słodkie wypieki czy desery, a jej przygotowanie nie jest skomplikowane. Wystarczy poddusić pokrojone na plasterki jabłka, ułożyć i gotowe.

Zobacz też: Więcej poradników kulinarnych

Jest nietrudna do zrobienia dzięki cienko pokrojonym plasterkom jabłka, które, na niedużym ogniu, pod przykryciem, polane niedużą ilością wody, dusi się delikatnie do miękkości. Wyjęte z garnka i przestudzone, z łatwością dadzą się ułożyć w kształt eleganckiego kwiatka.

Moja róża z jabłka udekorowała serek już po upieczeniu. W ten sam sposób można ozdobić takimi różyczkami torty, ciasta z kremem, desery czy sałatki albo elegancko zaserwowane na dużych talerzach lub półmiskach dania – np. kaczkę z jabłkami. Warto też spróbować upiec muffiny z różami – ciasto francuskie lub drożdżowe, po rozwałkowaniu, kroi się w długie plastry szerokości ok. 5 cm, układa podduszone plasterki jabłka na jednym brzegu i zawija całość w ślimaka, a potem piecze w piekarniku.

Zobacz też
Koktajl z melona

Ciekawa jestem jak wykorzystacie ten sposób dekorowania – podoba Wam się?

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom