Mazurek pomarańczowy przepis | Dorota Kamińska

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Planowałam jego przygotowanie od 2012 roku i wciąż nie mogła nadejść jego kolej, bo pojawiały się pomysły na bardziej popularne ciasta wielkanocne. Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki. W końcu tradycja nakazuje przygotowywać nieskomplikowane ciasta kruche posmarowane przetworami z owoców i udekorowane dowolną metodą. Im bardziej wymyślną, tym lepiej. Mój mazurek z pomarańczami wpisuje się w tę tradycję doskonale! Choć receptura nieskomplikowana i skład również prosty, to dekoracja dość fikuśna, nieprawdaż? Zobaczcie jak zrobić mazurek z pomarańczami.

Zobacz też: Najlepsze ciasta na Wielkanoc

Jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi ciastami, to mazurek z pomarańczami podbije Wasze serca. Ma delikatnie słodki spód i dominuje w nim kwaskowaty smak dżemu. Kwaskowatość owoców uzupełnia się ze słodyczą moreli, a migdały nadają całości dodatkowej chrupkości. Dodatkowy słodki smak można dołożyć, polewając mazurek pomarańczowy polewą z białej czekolady. Najlepiej zrobić to cieniutkimi strużkami, żeby dobrze komponowała się wizualnie ze starannie ułożoną dekoracją.

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy z wyjątkową, choć łatwą dekoracją. Pokazuję przepis na mazurek pomarańczowy z dżemem pomarańczowym, kandyzowaną skórką z pomarańczy, migdałami, pomarańczami pokrojonymi w półksiężyce, jabłkami i suszonymi morelami, opcjonalnie z polewą z białej czekolady.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 30 min
Gotowanie: 20 min
Razem: 50 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek pomarańczowy, mazurek z pomarańczami
Liczba porcji: 1 ciasto o wymiarach zbliżonych do kartki A4
Kalorie: 501.75kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Kruche ciasto

  • 400 g mąki krupczatki (można zastąpić mąką orkiszową typu 650 dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone i starte na tarce o grubych oczkach)
  • 3-4 łyżki cukru-pudru (polecam zmielić ksylitol na cukier puder)
  • 2-3 żółtka

Wierzch

  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (ok. 300 g; można zastąpić dżemem morelowym lub jabłkowym i dodać do niego kilka łyżek soku z pomarańczy)
  • kilka łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 pomarańcza (wyszorowana, sparzona, pokrojona w cienkie półksiężyce)
  • 1 jabłko (pokrojone w cienkie półksiężyce, podduszone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 10 suszonych morel (około)
  • 10 blanszowanych migdałów (około)
  • świeża mięta
  • migdały w płatkach (opcjonalnie; do posypania wierzchu dżemu)
  • polewa z białej czekolady (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

Kruche ciasto

  • Masło mieszam z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto.
  • ⅔ ciasta rozwałkowuję i formuję w kształt jajka, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Gęsto nakłuwam widelcem.
  • Z ⅓ ciasta tworzę dekoracyjny bok, np. zaplatając je w dwu- lub trzyczęściowy warkoczyk czy formując wałek i odciskając dekoracyjne wgłębienia widelcem.
  • Wstawiam do nagrzanego do 220 °C (góra+dół) piekarnika na ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmuję, studzę.

Dekorowanie

  • Na wystudzone ciasto nakładam dżem i posypuję kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz, opcjonalnie, migdałami w płatkach.
  • Układam na dżemie plastry jabłka i pomarańczy, a na nich morele i migdały oraz miętę. Całość można polać polewą z białej czekolady.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 501.75kcal | Carbohydrates: 66.25g (22%) | Protein: 8.25g (17%) | Fat: 23.63g (36%) | Saturated Fat: 13.38g (67%) | Cholesterol: 102.5mg (34%) | Sodium: 201mg (8%) | Potassium: 226.25mg (6%) | Fiber: 3.63g (15%) | Sugar: 25.75g | Vitamin A: 17.41% | Vitamin C: 13.65% | Calcium: 4.925% | Iron: 14.24%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Zastanawiam się, jak będzie się go kroić, ale odkładam tę kwestię do niedzieli. Myślę, że wszyscy damy sobie z tym jakoś radę ;).

Mazurek pomarańczowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy spośród tak wielu przepisów na mazurki, w tym kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, mój mazurek pomarańczowy jednak wygrał i znalazł miejsce na Waszych stołach. Ciekawa jestem, jak smakował :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)