Mazurek pomarańczowy

Mazurek pomarańczowy

Planowałam jego przygotowanie od 2012 roku i wciąż nie mogła nadejść jego kolej, bo pojawiały się pomysły na bardziej popularne ciasta wielkanocne. Mazurek pomarańczowy, równie prosty do zrobienia co inne mazurki. W końcu tradycja nakazuje przygotowywać nieskomplikowane ciasta kruche posmarowane przetworami z owoców i udekorowane dowolną metodą. Im bardziej wymyślną, tym lepiej. Mój mazurek z pomarańczami wpisuje się w tę tradycję doskonale! Choć receptura nieskomplikowana i skład również prosty, to dekoracja dość fikuśna, nieprawdaż? Zobaczcie jak zrobić mazurek z pomarańczami.

Zobacz też: Najlepsze ciasta na Wielkanoc

Jeśli nie przepadacie za bardzo słodkimi ciastami, to mazurek z pomarańczami podbije Wasze serca. Ma delikatnie słodki spód i dominuje w nim kwaskowaty smak dżemu. Kwaskowatość owoców uzupełnia się ze słodyczą moreli, a migdały nadają całości dodatkowej chrupkości. Dodatkowy słodki smak można dołożyć, polewając mazurek pomarańczowy polewą z białej czekolady. Najlepiej zrobić to cieniutkimi strużkami, żeby dobrze komponowała się wizualnie ze starannie ułożoną dekoracją.

5 od 1 osoby
Mazurek pomarańczowy
Mazurek pomarańczowy
Przygotowanie
30 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
50 min
 
Mazurek pomarańczowy z wyjątkową, choć łatwą dekoracją. Pokazuję przepis na mazurek pomarańczowy z dżemem pomarańczowym, kandyzowaną skórką z pomarańczy, migdałami, pomarańczami pokrojonymi w półksiężyce, jabłkami i suszonymi morelami, opcjonalnie z polewą z białej czekolady.
Danie: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: mazurek pomarańczowy, mazurek z pomarańczami
Liczba kalorii: 501.75 kcal
Liczba porcji: 1 ciasto o wymiarach zbliżonych do kartki A4
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Kruche ciasto
  • 400 g mąki krupczatki (można zastąpić mąką orkiszową typu 650 dla niższego indeksu glikemicznego)
  • 200 g masła (1 kostka; schłodzone i starte na tarce o grubych oczkach)
  • 3-4 łyżki cukru-pudru (polecam zmielić ksylitol na cukier puder)
  • 2-3 żółtka
Wierzch
  • 1 słoiczek dżemu pomarańczowego (ok. 300 g; można zastąpić dżemem morelowym lub jabłkowym i dodać do niego kilka łyżek soku z pomarańczy)
  • kilka łyżek kandyzowanej skórki z pomarańczy
  • 1 pomarańcza (wyszorowana, sparzona, pokrojona w cienkie półksiężyce)
  • 1 jabłko (pokrojone w cienkie półksiężyce, podduszone na suchej patelni o nieprzywierającej powłoce)
  • 10 suszonych morel (około)
  • 10 blanszowanych migdałów (około)
  • świeża mięta
  • migdały w płatkach (opcjonalnie; do posypania wierzchu dżemu)
  • polewa z białej czekolady (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić kruche ciasto
  2. Jak zrobić polewę z białej czekolady
Mazurek pomarańczowy - Jak zrobić
Kruche ciasto
  1. Masło mieszam z mąką, dodaję pozostałe składniki i szybko zagniatam kruche ciasto.
  2. ⅔ ciasta rozwałkowuję i formuję w kształt jajka, układając na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem. Gęsto nakłuwam widelcem.
  3. Z ⅓ ciasta tworzę dekoracyjny bok, np. zaplatając je w dwu- lub trzyczęściowy warkoczyk czy formując wałek i odciskając dekoracyjne wgłębienia widelcem.
  4. Wstawiam do nagrzanego do 220 °C (góra+dół) piekarnika na ok. 20 minut (do zezłocenia). Wyjmuję, studzę.
Dekorowanie
  1. Na wystudzone ciasto nakładam dżem i posypuję kandyzowaną skórką z pomarańczy oraz, opcjonalnie, migdałami w płatkach.
  2. Układam na dżemie plastry jabłka i pomarańczy, a na nich morele i migdały oraz miętę. Całość można polać polewą z białej czekolady.
Wartości odżywcze
Mazurek pomarańczowy
Wielkość porcji (200 g)
Liczba kalorii 501.75 kcal Kalorie z tłuszczów 213 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 23.63g 36%
Tłuszcze nasycone 13.38g 67%
Cholesterol 102.5mg 34%
Sód 201mg 8%
Potas 226.25mg 6%
Węglowodany ogółem 66.25g 22%
Błonnik 3.63g 15%
Cukry 25.75g
Białko 8.25g 17%
Witamina A 17.41%
Witamina C 13.65%
Wapń 4.925%
Żelazo 14.24%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Zastanawiam się, jak będzie się go kroić, ale odkładam tę kwestię do niedzieli. Myślę, że wszyscy damy sobie z tym jakoś radę ;).

Mazurek pomarańczowy

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy spośród tak wielu przepisów na mazurki, w tym kajmakowe, czekoladowe, orzechowe, mój mazurek pomarańczowy jednak wygrał i znalazł miejsce na Waszych stołach. Ciekawa jestem, jak smakował :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)