Przygotowałam kluski kładzione i próbuję sobie przypomnieć, czy kiedykolwiek wcześniej je jadłam. Pamiętam takie, których nie znosiłam w dzieciństwie ze względu na nieregularny kształt. Przypominały lane kluseczki, ale moja babcia przygotowywała je nieco inaczej. Rozcierała mąkę z wodą w dłoniach i potem takie gluty wrzucała do ugotowania w zupie. Kluski kładzione łyżką to jednak coś innego. Są bardzo łatwe do zrobienia w kilka minut. Zobaczcie jak je przygotować krok po kroku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na tani obiad
U mnie wersja bezglutenowa, ale można przyrządzić je z mąki pszennej. Jak również z żytniej lub mieszanki obu. Zobaczcie propozycję Pani Alicji, która wrzuciła swoją recepturę w komentarzu do mojego pytania o Wasze ulubione kluchy :).
Pani Dorotko! ja lubie takie kluski kładzione; 1,25 szklanki maki pszennej zwykłej+1 szklanka maki razowej/2000/ + 2 jajka+1 szklanka wody,sól wymieszac łyżka dac na deske ściagac nozem do gotujacej solonej wody ,gotowac może z 5 minut ja jem polane maslem ,Pani cos tam wymysli są naprawde fajne wielkość klusek sama ustalisz przy ściaganiu z deski,/lub miski wtedy brac mokra łyżką, pozdrawiam serdecznie
Moje małe kluseczki łyżką kładzione to mniejsza porcja, dla dwóch osób. Podałam je z serem rokpol i masłem oraz natką pietruszki. Klasycznie możecie wykorzystać twaróg lub jogurt naturalny, a także śmietanę. Wymieszajcie masło ze świeżymi, drobno posiekanymi ziołami. A może wolicie podsmażyć cebulę na oleju lub zrobić skwarki?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ¾ szklanki mąki (pszenna typ 500 lub mieszanka „pół na pół” z pszenną razową albo żytnią typ 2000; można też wykorzystać mieszankę bezglutenową)
- 1 jajko
- 4 łyżki wody
- 1 łyżeczka soli (szczypta do ciasta, reszta do zagotowania wody)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Mąka bezglutenowa - przepis
Jak zrobić
- Wszystkie składniki mieszam widelcem w misce, w razie potrzeby dodając do ciasta odrobinę więcej wody. Masa powinna być na tyle gęsta, żeby łyżką można było uformować kluskę, ale jednocześnie nie za bardzo! To takie ciasto, którego absolutnie nie dałoby się lepić w dłoniach.
- Zagotowuję lekko osoloną wodę.
- Moczę czystą łyżkę we wrzącej wodzie, następnie na brzeg łyżki nabieram ciasto i od razu wrzucam na wrzątek. W trakcie wrzucania ciasta łyżkę zanurzam w wodzie.
- Gotuję kluski pod przykryciem, przez 3-4 minuty (albo dłużej, jeśli nakładane porcje są spore) od momentu wypłynięcia na powierzchnię.
Wartości odżywcze
Niewielkie kluseczki prezentują się najlepiej, za to przygotowując większe, mniej namieszacie się łyżką w cieście. Chciałam napisać, że duże kluski robi się szybciej, ale jednak potrzebny im dłuższy czas gotowania. Więc chyba wychodzi na to samo ;). To jak, zrobicie duże, czy małe?