Kluski ziemniaczane przepis | Dorota Kamińska

Kluski ziemniaczane

Kluski ziemniaczane

Choć jest mnóstwo receptury, kluski ziemniaczane kojarzą mi się z tymi niedużymi, przygotowywanymi z tartych ziemniaków. Takich jak hałuski z Podhala, choć oczywiście przez lata tradycyjna receptura uległa modyfikacjom. Pokażę Wam dziś jak zrobić kluski ziemniaczane w stylu tych podhalańskich. Ciekawa jestem, z którym dodatkiem posmakują Wam najbardziej.

5 od 1 osoby
Kluski ziemniaczane
Kluski ziemniaczane
Przygotowanie
20 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
40 min
 

Kluski ziemniaczane z surowych ziemniaków, jajka i mąki. Znane też jako hałuski - kluseczki z ziemniaków podhalańskie.

Danie: Danie główne, Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: hałuski, kluski ziemniaczane
Liczba kalorii: 13 kcal
Liczba porcji: 90 sztuk po 10 g każda
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 600 g ziemniaków (sypkie, o dużej zawartości skrobi)
  • 200 g mąki pszennej (typ 550)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 jajko
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Bułka tarta z masłem - przepis
  2. Kapusta zasmażana - przepis
Kluski ziemniaczane - Jak zrobić
  1. Ziemniaki ucieram na tarce o drobnych oczkach. Dokładnie odciskam na sicie nad miską. Zachowuję odciśnięty płyn. Odstawiam na kilkanaście minut.

  2. Zlewam z miski płyn po ziemniakach, a do uzbieranej na dnie skrobi dodaję ziemniaki, jajko i mąkę ziemniaczaną. Doprawiam dużą szczyptą soli.

  3. Mieszam masę łyżką, dosypując stopniowo mąkę. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję, ale nie będzie nadawać się do formowania ręcznego.

  4. Za pomocą łyżki wrzucam porcje ciasta do gotującej się, osolonej wody. Na próbę 3-4 kluseczki, żeby sprawdzić, czy się nie rozpadną. Delikatnie mieszam, żeby nie przywarły do dna garnka. 

    Jeśli kluski się rozpadają, trzeba zagęścić ciasto mąką. Jeżeli się nie rozpadają, można gotować dalej :).

    Gotuję pod przykryciem, 3-5 minut od momentu wypłynięcia klusek na powierzchnię. Czas gotowania zależy od wielkości klusek.

  5. Odcedzam kluski i serwuję z cebulą karmelizowaną na maśle, bułką tartą lub ulubionym sosem. Można podawać je także z zasmażaną kapustą.

Wartości odżywcze
Kluski ziemniaczane
Wielkość porcji (1 sztuka (10 g) bez dodatków)
Liczba kalorii 13 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Cholesterol 1mg 0%
Sód 2mg 0%
Potas 32mg 1%
Węglowodany ogółem 2g 1%
Witamina A 0.1%
Witamina C 0.9%
Wapń 0.3%
Żelazo 1.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)