Pizza z kurczakiem i oliwkami przepis | Dorota Kamińska

Pizza z kurczakiem i oliwkami

Pizza z kurczakiem i oliwkami

Jeden z najpopularniejszych mięsnych dodatków  do pizzy jadanej w Polsce to salami, a zaraz potem na liście ulubionych smaków plasuje się kurczak. Można łączyć go z wieloma smakami ze względu na łagodny smak i często jest podstawą pizzy, którą przygotowuję w domu. Dziś pizza z kurczakiem i oliwkami, na sobotni wieczór filmowy spędzony w gronie przyjaciół. To zestaw prostych i popularnych dodatków do pizzy, który można wzbogacić o odrobinę rukoli posypanej po wierzchu, jeśli chcecie, żeby na pizzy zagościła odrobina zieleni.

Zobacz też: Więcej przepisów na dania kuchni włoskiej

Moja pizza z kurczakiem i oliwkami to wypiek na cienkim, delikatnym cieście przygotowanym według włoskiej receptury. Najwygodniej rozwałkować ją na kwadratowej blaszce, chociaż niektóre szkoły mówią, że uszkadza się wtedy pęcherzyki powietrza w cieście i o wiele lepiej ciasto na pizzę na blaszce ugniatać delikatnie palcami. Sprawdziłam oba rozwiązania, pizza wychodzi zawsze bardzo smaczna, a kluczowym rozwiązaniem jest, po upieczeniu, wyłożenie jej na kilka minut na kratkę tak, żeby do ciasta, od spodu, miało dostęp chłodne powietrze.

To tyle w kwestii teorii, czas na Waszą pizzę z kurczakiem. Lubicie smak oliwek? Ja nauczyłam się je jeść dopiero jako nastolatka, a może nawet na studiach?

Pizza z kurczakiem i oliwkami

Pizza z kurczakiem i oliwkami

Pizza z kurczakiem i oliwkami oraz papryką
0 od 0
Przygotowanie: 3 godz. 30 min
Gotowanie: 15 min
Razem: 3 godz. 45 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: pizza z kurczakiem i oliwkami
Liczba porcji: 2 blaszki wyposażenia piekarnika

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Wierzch

  • 250 g piersi z kurczaka lub indyka (umyta, osuszona, oczyszczona z błon i pokrojona w niedużą kostkę; doprawiona solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny, podsmażona przez 1 minutę na niewielkim ogniu, na patelni, na klarowanym maśle)
  • 1 papryczka chili (mała; drobno pokrojona)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona; zeszklona na oliwie lub surowa)
  • 50 g czarnych oliwek (wypestkowane, pokrojone na plasterki)
  • ½ czerwonej papryki (pokrojona w drobną kostkę lub w paski)
  • 1 kulka sera mozzarella (porwany na drobne kawałki)

Ciasto

  • 500 g mąki (przesiana)
  • 15 g drożdży
  • szklanki wody
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżki oliwy
  • 1 łyżeczka soli

Sos

  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 200 ml soku pomidorowego 100% lub pulpy/passaty
  • tymianek, bazylia, oregano (po ½ łyżeczki; można zastąpić gotową mieszanką ziół do pizzy)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Jak zrobić

  • Drożdże kruszę do miseczki, zasypuję cukrem i zalewam ciepłą wodą. Dodaję kilka łyżek mąki, żeby całość nabrała konsystencji gęstej śmietany. Odstawiam w ciepłe miejsce, bez przeciągu, do wyrośnięcia.
  • Mąkę z solą przesiewam przez sito, dodaję wyrośnięty rozczyn i zaczynam wyrabiać ciasto. W trakcie wyrabiania dodaję stopniowo oliwę.
  • Ciasto powinno odrywać się od ręki.
  • Ciasto przykrywam ściereczką i odstawiam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na ok. 1-2 godziny, a można też nawet na całą noc, ale wtedy do lodówki).
  • Ciasto na pizzę cienko rozwałkowuję (a jeszcze lepiej - wygniatam) na blaszce posmarowanej niewielką ilością oliwy z oliwek (jeśli pizza będzie pieczona na kamieniu, wałkuję ciasto na dobrze omączonej drewnianej łopatce do nakładania).
  • Rozwałkowane ciasto smaruję sosem do pizzy i posypuję dodatkami na wierzch.
  • Piekę przez 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 250 °C, najlepiej z włączonym termoobiegiem albo specjalnym programem do pieczenia chleba/pizzy (pizza pieczona na kamieniu będzie gotowa wcześniej, po 7-10 minutach).

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Pizza idealna - poradnik dla początkujących
  2. Jak zrobić ciasto na pizzę - więcej przepisów, w tym bezglutenowy
  3. Jak zrobić rozczyn drożdżowy
  4. Jak zrobić sos pomidorowy do pizzy
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)