fbpx
Czytasz właśnie
Jadalne prezenty na Boże Narodzenie

Jadalne prezenty na Boże Narodzenie

Czekoladki - serduszka z polewą
5/5 (1)

Bardzo lubię przygotowywać (i dostawać też!) jadalne prezenty na Boże Narodzenie, zwłaszcza że nie zawsze wymagają długotrwałych przygotowań, a ich wykonanie dostarcza mnóstwa przyjemności i odpręża. Można obdarować nimi zarówno najbliższych, jak i np. współpracowników, klientów… Jestem zdania, że taki prezent, nawet jeśli jest drobny i symboliczny, cieszy, ponieważ został osobiście wykonany i zapakowany.

Zobacz też: Najlepsze przepisy kulinarne na Boże Narodzenie 

Słodkości, a może coś wytrawnego? Na Święta można sprezentować różne specjały. Od lat przygotowuję ciasteczka, pakuję do prezentów cukierki i niejeden raz kupiłam czekoladki, bo jadalne prezenty można też kupić gotowe, jeśli czasu jest mniej. Ważne, żeby wybrać je zgodnie z upodobaniami obdarowywanej osoby i pięknie zapakować. Lubię, kiedy prezent, nawet jeśli jest sklepowy, ma taki osobisty akcent. Miło jest zauważyć, że ktoś, kto go kupił, odrobinę o nas pomyślał podczas przedświątecznej bieganiny.

Oto lista moich propozycji. Jadalne prezenty na Boże Narodzenie, które możecie wykorzystać jako niewielkie dodatki do głównych podarunków lub przygotować z nich indywidualne, drobne upominki. Możecie łączyć ze sobą kilka, wkładając do większego pudełka lub koszyczka, opakowując w celofan lub w papier czy torebkę.

1. Pierniczki

Najpopularniejszy prezent jadalny. Może trochę oklepany, ale są takie pyszne i kolorowe, i w dodatku dają pole do popisu wyobraźni. Można udekorować je na nieskończenie wiele sposobów, przygotowując polewy i lukry, podpisując każdy imieniem, układając na nich bakalie albo gotowe dekoracje cukiernicze.

Zobacz przepisy: Pierniczki świąteczne, lukier do dekoracji, polewa czekoladowa, polewa z białej czekolady

Pierniczki
Pierniczki

2. Ciasteczka

O wiele mniej pracochłonne, nie wymagają leżakowania, a dekorowanie można zastąpić, wykorzystując do ich przygotowania różnorodne składniki, bo ciasteczka można zrobić praktycznie ze wszystkiego: mąki, kaszy, zmiksowanych owoców, bakalii, płatków: owsianych, jęczmiennych czy ryżowych i nasion, np. maku lub lnu, które wzbogacą ich smak.

Ciasteczka na prezent można przygotować w kilku wersjach smakowych i do każdego opakowania wrzucić skomponowaną własnoręcznie mieszankę. Polecam zapakować w woreczek z celofanu lub pudełko, do którego warto włożyć kolorową serwetkę, np. z motywem świątecznym. Całość można przewiązać wstążką i ozdobić odręcznie wypisaną kartką.

Zobacz przepisyCiasteczka

Ciasteczka gryczane z bananem
Ciasteczka gryczane z bananem

3. Czekolada

Kto choć raz nie otrzymał w prezencie czekolady lub sam ją kupił i dał innej osobie? Dawniej trudno dostępna i pieczołowicie przechowywana na specjalne okazje, dziś jadamy ją na co dzień. Warto pokusić się o obdarowanie bliskich czekoladą wyjątkową, którą można kupić lub wykonać samodzielnie w domu.

W wersji ekspresowej można roztopić gorzką lub mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i rozsmarować warstwę o grubości ok. 5 mm na rozłożonym na desce do krojenia papierze do pieczenia lub folii aluminiowej, pozaginanej na brzegach, żeby czekolada za mocno się nie rozpłynęła. Na wierzchu polecam ułożyć ulubione bakalie: migdały lub orzechy, suszone owoce, np. kawałki truskawek lub malin, albo rodzynki, żurawinę czy przyprawy: zielony albo czerwony pieprz, goździki, chili, cynamon, anyż. To fantastyczne dodatki smakowe do czekolady, którą następnie trzeba odstawić do stężenia w chłodne miejsce.

W wersji odrobinę bardziej pracochłonnej można przygotować masę na czekoladę samodzielnie, tak samo jak nasze mamy i babcie robiły blok czekoladowy.

Zobacz przepisyBlok czekoladowy

Czekolada z bakaliami
Czekolada z bakaliami

4. Pralinki

Domowe czekoladki: pralinki i trufle, trochę wyższa szkoła jazdy. Do ich wykonania potrzeba odpowiednich foremek, szpryc na polewę i… czasu. Samo roztopienie składników nie musi być skomplikowane, za to koniecznie trzeba odpowiednio długo poczekać na stężenie czekoladek w foremkach, potem obtoczyć je w cukrze pudrze (można wymieszać go z barwnikiem spożywczym w proszku) lub kakao, albo udekorować polewą, którą można wykonać w kilku wariantach kolorystycznych. Dekorowanie wymaga precyzji, więc jeśli brak Wam doświadczenia, proponuję najpierw poćwiczyć na większych pierniczkach, a ręcznie wykonane czekoladki kupić.

Czekoladki można zrobić z masy na blok czekoladowy lub roztopić w kąpieli wodnej gorzką albo mleczną czekoladę, którą następnie trzeba przelać do foremek.

Zobacz przepisyBlok czekoladowy, polewa z białej czekolady, czekoladowe trufle

Czekoladki - serduszka z polewą
Czekoladki – serduszka z polewą

5. Herbata

Pachnące mieszanki, których aromat przywodzi na myśl świąteczny czas. Właśnie teraz można kupić najlepsze herbaty, a Święta to doskonała okazja na przekazywanie ich w prezencie. W sklepach z reguły są sprzedawane w firmowych torebkach, ale można też kupić gotowe zestawy dekoracyjne: z zaparzaczami, kubkami, łyżeczkami… W najprostszy sposób można wykonać taki zestaw samodzielnie. Wystarczy kilka smaków herbat, słoiczki, kolorowe wstążki oraz papier klejący lub przezroczysta taśma i coś do pisania. Etykietki można też wydrukować, projektując je wcześniej na komputerze, ale te wypisane ręcznie mają więcej uroku.

W ten sam sposób można udekorować słoiczki z kawą.

Herbata w słoiczkach
Herbata w słoiczkach

6. Konfitury i inne przetwory

Mogą być własnoręcznie przygotowane i udekorowane domową etykietką, zamknięte w eleganckich słoikach. Jeśli ktoś nie zdążył zrobić przetworów z owoców w sezonie letnim, teraz warto kupić kilka słoiczków o wyjątkowych smakach i dobrym składzie. Bez syropu glukozowo-fruktozowego i substancji żelujących, przygotowane wyłącznie z owoców i trzcinowego cukru – polecam konfitury i inne przetwory marki Reflets de France, które można wykorzystać jako element zestawu jadalnych prezentów, np. słoiczków z herbatami.

Konfitury Reflets de France
Konfitury Reflets de France

7. Marynowane przekąski

Miłośnikom kuchni, poza słodkościami, można sprezentować zestawy nietypowych, wyszukanych serów lub sosów, oliw i octów. Oliwki, kapary, suszone pomidory lub ser, np. kozi, w zalewie z oliwy i octu winnego, z dodatkiem czosnku i ziół – można stworzyć różne zestawy smakołyków, gotowych lub domowych, a nawet malutkie ogórki kiszone nadadzą się na prezent dla kulinarnie zakręconego smakosza.

Marynowany ser kozi
Marynowany ser kozi

8. Miód smakowy

Wyjątkowo prosty do przygotowania miód smakowy to zwykły miód, nieskrystalizowany, do którego dodaje się świeże lub suszone zioła: bazylię, mniszek, tymianek, oregano czy kolendrę. Spróbujcie też wersji z przyprawami: miód z cynamonem lub ziarenkami wanilii, miód anyżowy albo z ziarenkami kardamonu. Inspirując się kuchnią grecką, do słoiczka z miodem można też wrzucić migdały, orzechy włoskie czy pistacje.

Miód tymiankowy
Miód tymiankowy

9. Przyprawy

Wielokrotnie sprawdzony prezent dla miłośników gotowania. Można kupić gotowe zestawy lub przygotować samodzielnie słoiczki czy pudełka, podpisane, owinięte w serwetkę ze wzorkiem świątecznym. Cynamon, goździki, wanilia to świąteczne aromaty, ale przez cały rok w kuchni będzie się przydawać wszystko: pachnący pieprz, sole smakowe, szafran i trawa cytrynowa, chili, kolendra oraz orientalne smaki: garam masala, curry, tikka masala i wiele innych.

Przyprawy w słoiczkach
Przyprawy w słoiczkach

10. Serniczki

Zamiast w zwykłej tortownicy, sernik można upiec w formie serniczków, wykorzystując klasyczne foremki na muffiny i papilotki. Zamiast 1 godziny wystarczy 30 minut pieczenia, potem studzenie w piekarniku i chłodzenie w lodówce, dekorowanie i serniczki gotowe. Można zapakować je w puszkę lub specjalne pudełko, tak samo jak muffiny i babeczki cupcakes, a potem dać w prezencie.

Zobacz przepisy: Najlepsze serniki oraz muffiny i babeczki cupcakes

Serniczki waniliowe
Serniczki waniliowe

11. Słodycze

Domowe karmelki, nugaty i galaretki wymagają sporej ilości przygotowań i pracy. Własnoręcznie pokrojone i pozawijane w papierki, spakowane do torebek z szarego papieru, które można przewiązać wstążką w czerwono-zieloną kratkę, będą miłym i eleganckim upominkiem. W wersji ekspresowej można kupić gotowe słodycze, np. marki Reflets de France. Oprócz nugatu, karmelków w kilku smakach i galaretek do wyboru mamy kruche ciasteczka maślane, miętowe pastylki oraz migdałowe, chrupiące ciastka. Do prezentu można zapakować całość lub wykorzystać pojedyncze cukierki jako element dekoracji, dokładając po kilka sztuk do każdego opakowania.

Słodycze Reflets de France
Słodycze Reflets de France

12. Masła orzechowe domowe

Przygotowane samodzielnie: domowa nutella light, masło orzechowe bez soli i cukru, masło kokosowe, można też pokusić się o masło daktylowe czy pistacjowe, albo domową pastę tahina. Świąteczna dekoracja do kompletu i można pakować do koszyka ze świątecznymi łakociami dla najbliższych.

Zobacz przepisyDomowa nutellamasło orzechowemasło kokosowemasło daktylowemasło pistacjowe

Masła orzechowe i bakaliowe
Masła orzechowe i bakaliowe

13. Domek z piernika

Lub z czekolady – oba dość pracochłonne, ale robią wrażenie! Można ustawić taki domek na tekturce i owinąć całość celofanem, zawiązując u góry kokardę za pomocą wstążki czy tasiemki.

Domek z piernika
Domek z piernika

Zobacz przepisyDomek z czekolady, domek z piernika

Ciekawa jestem Waszych prezentów – przygotowaliście coś z mojej listy? Pochwalcie się efektem i dajcie znać, czy udało się mile zaskoczyć bliskich.


Wpis powstał we współpracy z siecią Carrefour, w której dostępne są produkty z linii Reflets de France: starannie wybrane francuskie specjały, takie jak sery, ciastka, słodycze, słodkie przetwory, sosy, wędliny i konserwy.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom