Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z…
Bardzo lubię przygotowywać (i dostawać też!) jadalne prezenty na Boże Narodzenie, zwłaszcza że nie zawsze wymagają długotrwałych przygotowań, a ich wykonanie dostarcza mnóstwa przyjemności i odpręża. Można obdarować nimi zarówno najbliższych, jak i np. współpracowników, klientów… Jestem zdania, że taki prezent, nawet jeśli jest drobny i symboliczny, cieszy, ponieważ został osobiście wykonany i zapakowany.
Zobacz też: Najlepsze przepisy kulinarne na Boże Narodzenie
Słodkości, a może coś wytrawnego? Na Święta można sprezentować różne specjały. Od lat przygotowuję ciasteczka, pakuję do prezentów cukierki i niejeden raz kupiłam czekoladki, bo jadalne prezenty można też kupić gotowe, jeśli czasu jest mniej. Ważne, żeby wybrać je zgodnie z upodobaniami obdarowywanej osoby i pięknie zapakować. Lubię, kiedy prezent, nawet jeśli jest sklepowy, ma taki osobisty akcent. Miło jest zauważyć, że ktoś, kto go kupił, odrobinę o nas pomyślał podczas przedświątecznej bieganiny.
Oto lista moich propozycji. Jadalne prezenty na Boże Narodzenie, które możecie wykorzystać jako niewielkie dodatki do głównych podarunków lub przygotować z nich indywidualne, drobne upominki. Możecie łączyć ze sobą kilka, wkładając do większego pudełka lub koszyczka, opakowując w celofan lub w papier czy torebkę.
1. Pierniczki
Najpopularniejszy prezent jadalny. Może trochę oklepany, ale są takie pyszne i kolorowe, i w dodatku dają pole do popisu wyobraźni. Można udekorować je na nieskończenie wiele sposobów, przygotowując polewy i lukry, podpisując każdy imieniem, układając na nich bakalie albo gotowe dekoracje cukiernicze.
Zobacz przepisy: Pierniczki świąteczne, lukier do dekoracji, polewa czekoladowa, polewa z białej czekolady
2. Ciasteczka
O wiele mniej pracochłonne, nie wymagają leżakowania, a dekorowanie można zastąpić, wykorzystując do ich przygotowania różnorodne składniki, bo ciasteczka można zrobić praktycznie ze wszystkiego: mąki, kaszy, zmiksowanych owoców, bakalii, płatków: owsianych, jęczmiennych czy ryżowych i nasion, np. maku lub lnu, które wzbogacą ich smak.
Ciasteczka na prezent można przygotować w kilku wersjach smakowych i do każdego opakowania wrzucić skomponowaną własnoręcznie mieszankę. Polecam zapakować w woreczek z celofanu lub pudełko, do którego warto włożyć kolorową serwetkę, np. z motywem świątecznym. Całość można przewiązać wstążką i ozdobić odręcznie wypisaną kartką.
Zobacz przepisy: Ciasteczka
3. Czekolada
Kto choć raz nie otrzymał w prezencie czekolady lub sam ją kupił i dał innej osobie? Dawniej trudno dostępna i pieczołowicie przechowywana na specjalne okazje, dziś jadamy ją na co dzień. Warto pokusić się o obdarowanie bliskich czekoladą wyjątkową, którą można kupić lub wykonać samodzielnie w domu.
W wersji ekspresowej można roztopić gorzką lub mleczną czekoladę w kąpieli wodnej i rozsmarować warstwę o grubości ok. 5 mm na rozłożonym na desce do krojenia papierze do pieczenia lub folii aluminiowej, pozaginanej na brzegach, żeby czekolada za mocno się nie rozpłynęła. Na wierzchu polecam ułożyć ulubione bakalie: migdały lub orzechy, suszone owoce, np. kawałki truskawek lub malin, albo rodzynki, żurawinę czy przyprawy: zielony albo czerwony pieprz, goździki, chili, cynamon, anyż. To fantastyczne dodatki smakowe do czekolady, którą następnie trzeba odstawić do stężenia w chłodne miejsce.
W wersji odrobinę bardziej pracochłonnej można przygotować masę na czekoladę samodzielnie, tak samo jak nasze mamy i babcie robiły blok czekoladowy.
Zobacz przepisy: Blok czekoladowy
4. Pralinki
Domowe czekoladki: pralinki i trufle, trochę wyższa szkoła jazdy. Do ich wykonania potrzeba odpowiednich foremek, szpryc na polewę i… czasu. Samo roztopienie składników nie musi być skomplikowane, za to koniecznie trzeba odpowiednio długo poczekać na stężenie czekoladek w foremkach, potem obtoczyć je w cukrze pudrze (można wymieszać go z barwnikiem spożywczym w proszku) lub kakao, albo udekorować polewą, którą można wykonać w kilku wariantach kolorystycznych. Dekorowanie wymaga precyzji, więc jeśli brak Wam doświadczenia, proponuję najpierw poćwiczyć na większych pierniczkach, a ręcznie wykonane czekoladki kupić.
Czekoladki można zrobić z masy na blok czekoladowy lub roztopić w kąpieli wodnej gorzką albo mleczną czekoladę, którą następnie trzeba przelać do foremek.
Zobacz przepisy: Blok czekoladowy, polewa z białej czekolady, czekoladowe trufle
5. Herbata
Pachnące mieszanki, których aromat przywodzi na myśl świąteczny czas. Właśnie teraz można kupić najlepsze herbaty, a Święta to doskonała okazja na przekazywanie ich w prezencie. W sklepach z reguły są sprzedawane w firmowych torebkach, ale można też kupić gotowe zestawy dekoracyjne: z zaparzaczami, kubkami, łyżeczkami… W najprostszy sposób można wykonać taki zestaw samodzielnie. Wystarczy kilka smaków herbat, słoiczki, kolorowe wstążki oraz papier klejący lub przezroczysta taśma i coś do pisania. Etykietki można też wydrukować, projektując je wcześniej na komputerze, ale te wypisane ręcznie mają więcej uroku.
W ten sam sposób można udekorować słoiczki z kawą.
6. Konfitury i inne przetwory
Mogą być własnoręcznie przygotowane i udekorowane domową etykietką, zamknięte w eleganckich słoikach. Jeśli ktoś nie zdążył zrobić przetworów z owoców w sezonie letnim, teraz warto kupić kilka słoiczków o wyjątkowych smakach i dobrym składzie. Bez syropu glukozowo-fruktozowego i substancji żelujących, przygotowane wyłącznie z owoców i trzcinowego cukru – polecam konfitury i inne przetwory marki Reflets de France, które można wykorzystać jako element zestawu jadalnych prezentów, np. słoiczków z herbatami.
7. Marynowane przekąski
Miłośnikom kuchni, poza słodkościami, można sprezentować zestawy nietypowych, wyszukanych serów lub sosów, oliw i octów. Oliwki, kapary, suszone pomidory lub ser, np. kozi, w zalewie z oliwy i octu winnego, z dodatkiem czosnku i ziół – można stworzyć różne zestawy smakołyków, gotowych lub domowych, a nawet malutkie ogórki kiszone nadadzą się na prezent dla kulinarnie zakręconego smakosza.
8. Miód smakowy
Wyjątkowo prosty do przygotowania miód smakowy to zwykły miód, nieskrystalizowany, do którego dodaje się świeże lub suszone zioła: bazylię, mniszek, tymianek, oregano czy kolendrę. Spróbujcie też wersji z przyprawami: miód z cynamonem lub ziarenkami wanilii, miód anyżowy albo z ziarenkami kardamonu. Inspirując się kuchnią grecką, do słoiczka z miodem można też wrzucić migdały, orzechy włoskie czy pistacje.
9. Przyprawy
Wielokrotnie sprawdzony prezent dla miłośników gotowania. Można kupić gotowe zestawy lub przygotować samodzielnie słoiczki czy pudełka, podpisane, owinięte w serwetkę ze wzorkiem świątecznym. Cynamon, goździki, wanilia to świąteczne aromaty, ale przez cały rok w kuchni będzie się przydawać wszystko: pachnący pieprz, sole smakowe, szafran i trawa cytrynowa, chili, kolendra oraz orientalne smaki: garam masala, curry, tikka masala i wiele innych.
10. Serniczki
Zamiast w zwykłej tortownicy, sernik można upiec w formie serniczków, wykorzystując klasyczne foremki na muffiny i papilotki. Zamiast 1 godziny wystarczy 30 minut pieczenia, potem studzenie w piekarniku i chłodzenie w lodówce, dekorowanie i serniczki gotowe. Można zapakować je w puszkę lub specjalne pudełko, tak samo jak muffiny i babeczki cupcakes, a potem dać w prezencie.
Zobacz przepisy: Najlepsze serniki oraz muffiny i babeczki cupcakes
11. Słodycze
Domowe karmelki, nugaty i galaretki wymagają sporej ilości przygotowań i pracy. Własnoręcznie pokrojone i pozawijane w papierki, spakowane do torebek z szarego papieru, które można przewiązać wstążką w czerwono-zieloną kratkę, będą miłym i eleganckim upominkiem. W wersji ekspresowej można kupić gotowe słodycze, np. marki Reflets de France. Oprócz nugatu, karmelków w kilku smakach i galaretek do wyboru mamy kruche ciasteczka maślane, miętowe pastylki oraz migdałowe, chrupiące ciastka. Do prezentu można zapakować całość lub wykorzystać pojedyncze cukierki jako element dekoracji, dokładając po kilka sztuk do każdego opakowania.
12. Masła orzechowe domowe
Przygotowane samodzielnie: domowa nutella light, masło orzechowe bez soli i cukru, masło kokosowe, można też pokusić się o masło daktylowe czy pistacjowe, albo domową pastę tahina. Świąteczna dekoracja do kompletu i można pakować do koszyka ze świątecznymi łakociami dla najbliższych.
Zobacz przepisy: Domowa nutella, masło orzechowe, masło kokosowe, masło daktylowe, masło pistacjowe
13. Domek z piernika
Lub z czekolady – oba dość pracochłonne, ale robią wrażenie! Można ustawić taki domek na tekturce i owinąć całość celofanem, zawiązując u góry kokardę za pomocą wstążki czy tasiemki.
Zobacz przepisy: Domek z czekolady, domek z piernika
Ciekawa jestem Waszych prezentów – przygotowaliście coś z mojej listy? Pochwalcie się efektem i dajcie znać, czy udało się mile zaskoczyć bliskich.
Wpis powstał we współpracy z siecią Carrefour, w której dostępne są produkty z linii Reflets de France: starannie wybrane francuskie specjały, takie jak sery, ciastka, słodycze, słodkie przetwory, sosy, wędliny i konserwy.
Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie