Masło kokosowe

5/5 (1)

Kolejne proste, domowe masło bakaliowe, tym razem masło kokosowe, które, obok masła orzechowego, w ostatnim czasie często gości na moim stole, ku uciesze moich kubków smakowych i usilnym próbom zapobiegania wyjadania go prosto ze słoika, znajdując co kilkadziesiąt minut kolejny powód do „przypadkowego” zajrzenia do lodówki. Podchodzę, otwieram, sprawdzam czy przypadkiem nie pojawiło się w niej coś nowego, a przy okazji zjadam jedną łyżeczkę :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na dodatki do kanapek

Domowe masło kokosowe można wykorzystać jako pyszny dodatek do kanapek lub dodać odrobinę do jogurtu naturalnego i wymieszać razem z owocami czy ulubionymi płatkami. Doskonale sprawdzi się też jako dodatek smakowy do sałatki owocowej lub sałatek podawanych z kurczakiem. Można też dodać je do masy serowej na sernik, budyniu czy kremu do tortu – to wyjątkowo prosty przepis, który daje praktycznie nieskończone możliwości eksperymentowania w łączeniu interesujących, prostych lub nieco bardziej wyszukanych smaków.

Masło kokosowe

Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Proste, domowe masło kokosowe o kremowej konsystencji: smaczny, kokosowey dodatek do kanapek oraz ciast i deserów, do zrobienia w blenderze.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 200-400 g wiórków kokosowych

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Masło kokosowe - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Masło kokosowe można przechowywać w lodówce przez ok. 1 miesiąc, w zakręconym słoiku. Jeśli przez ten czas się rozwarstwi i wytrąci się z niego olej, przed podaniem wystarczy je wymieszać.

Masło kokosowe - Jak zrobić

Krok 1
Wiórki przekładamy do blendera i przez kilka sekund miksujemy na najwyższych obrotach.
Krok 2
Drobno posiekane wiórki kokosowe nadal miksujemy na mniejszych obrotach, raz na jakiś czas wyłączając blender, żeby zapobiec przegrzaniu się silnika i zeskrobać masę nagromadzoną na ściankach.
Krok 3
Po kilku-kilkunastu minutach (w zależności od mocy blendera) wiórki zaczną wydzielać olej i uzyskiwać kremową konsystencję.
Krok 4
Masło kokosowe przekładamy do słoiczka. Z czasem jego konsystencja będzie ulegać zmianie - z kremowej zmieni się w nieco bardziej gęstą i suchą.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

Masło kokosowe
Masło kokosowe

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

33 komentarze
  1. Chciałabym się zapytać i poradzić się w sprawie przepisu kokosowego, który umieściłaś na swoim blogu. Mam problem, bo robiłam przedwczoraj to masło i zamiast tego oleju, który ponoć ma wydzielać przy użyciu blendera, ale zamiast tego mam taką sypką konsystencję i nie wiem, co mam zrobić lub dodać. Czy mogłabym otrzymać pomoc jak najszybciej ?

  2. Nie polecam robić masła za pomocą blendera kielichowego. Też próbowałam i strasznie mordowało mnie zdrapywanie ze ścianek (wiórki przyklejały się do blendera wokół noży). W końcu przełożyłam do miski i użyłam blendera ręcznego. 30 sekund i masełko gotowe

  3. <333333333 uwielbiam Twoje przepisy. Niegdyś byłem piekielnie leniwy na samą myśl o gotowaniu, a Twoja strona stała się czymś w rodzaju inspirującego natchnienia. Gorąco pozdrawiam 😀

  4. Ja robiłam i mi nie wyszło, a uwielbiam masło kokosowe..:( Wiórki zostały zmiksowane, suche i takie gorzkawe w smaku… Na ściankach blendera osiadł tłuszczyk a na dnie wiórki

  5. Extra:) Dziękuję:)Dzisiaj moja mama ma urodziny,więc zrobię takie masełko, włożę do słoiczka, ozdobię i będzie taki dodatek do prezenciku:) Lubię Twoje filmiki, bo nie dosć, że mi się przepisy najlepiej sprawdzają to jeszcze często robisz takie filmiki z prostymi przepisami, a mi ciężko idzie w kuchni i muszę mieć wszystko dokładnie wytłumaczone i czasem naleśniki sprawiają mi kłopot;P;P P.S. robiłam z Twojego przepisu i wyszły najlepsze jakie jadłam:P

  6. Nie wiem czy zdążę się wybrać do Ikea przed moim wyjazdem na wakacje, a jadę w przyszłym tygodniu. Ale pożyjemy, zobaczymy :).

  7. Możesz dorzucić, najlepiej cukier puder, a jeszcze lepiej – syrop z agawy. Ja robię niesłodzone, bo wiórki same w sobie mają słodkawy posmak, przynajmniej te, które kupuję. I kalorii mniej, ale to oczywiste ;).

  8. mam prośbę, czy jest możliwe odtworzenie kremu i muffinki z ikei? ma ona krem z czarnego bzu, jest niesamowicie pyszna i bardzo chcialabym je upiec w domu a nigdzie nie moge znaleść przepisu 🙁

  9. W składnikach jest podane: „200-400 g orzeszków ziemnych (niesolonych lub solonych)” a chyba powinny byc wiórki kokosowe?

    Pozdrawiam,
    Ania

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)