Domek z piernika od lat planowany, co roku odkładany na później, w końcu jest! Przepis na domek piernikowy, według którego powstała moja chatka z piernika :). Wbrew pozorom nie jest skomplikowana do przygotowania, nawet bez specjalnej foremki. Wymaga za to z pewnością cierpliwości i sprawnych dłoni, które podołają trzymaniu kilku elementów naraz i klejeniu. Wspaniały wypiek na Boże Narodzenie, pomysł na jadalny prezent i okazja do wspólnej zabawy w rodzinym gronie. Zobaczcie jak go zrobić krok po kroku. Jest też szablon do wydrukowania, jeśli nie macie foremki.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na Boże Narodzenie
Chatka z piernika jest możliwa do upieczenia z różnych ciast. Jednak najłatwiej będzie zrobić ją z pewnością z tego samego ciasta, z którego proponowałam Wam upiec pierniczki świąteczne. Nie wymaga leżakowania, łatwo się wyrabia i dość szybko piecze. Może skruszeć już po kilku dniach, ale najlepsze, w pełni smaku i aromatu, jest dopiero po 3-4 tygodniach.
Przepis na domek z piernika
Jeśli nie macie specjalnej foremki, w dalszej części wpisu znajdziecie szablon do wydrukowania. Możecie wyciąć poszczególne elementy nożem. Wcześniej rozwałkujcie ciasto na kartce z wydrukowanym wzorem.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Ciasto piernikowe
- 500 g mąki (pszenna typ 450-650 lub orkiszowa typ 630-800; przesiana)
- 200 g miodu (naturalny)
- 100 g cukru pudru (polecam zmielić w młynku do kawy cukier brzozowy czyli ksylitol, który ma mniej kalorii i niższy indeks glikemiczny)
- 120 g masła (stopione)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 opakowanie przyprawy do pierników (ok. 20 g; polecam wymieszać samodzielnie 1 łyżkę cynamonu, 1 łyżeczkę imbiru, szczyptę gałki muszkatołowej oraz rozgniecione w moździerzu: goździki, anyż, kolendrę i kardamon)
Lukier do domku z piernika
- 1 białko
- 200 g cukru pudru (przesiany, nie powinien mieć nierozmiksowanych drobinek)
Dodatkowo
- barwniki spożywcze (opcjonalnie)
- dekoracje cukiernicze (opcjonalnie; srebrne, złote lub kolorowe koraliki, płatki śniegu)
- migdały w płatkach (opcjonalnie; do ułożenia dachówki na dachu)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Jak zrobić
Ciasto piernikowe
- Miód podgrzewam w garnku z cukrem i przyprawami, cały czas mieszając. Delikatnie studzę.
- Mieszankę miodową łączę z mąką przesianą z sodą.
- Dodaję roztopione masło i jajko, wyrabiam, aż ciasto będzie lśniące.
- Ciasto wałkuję na grubość maksymalnie 0,5 cm i wycinam boczne ściany domku: dwa prostokąty o wymiarach 16 x 11 cm, dwa prostokąty o wymiarach 19 x 10 cm (dach) oraz tył i przód (podstawa 12 cm, wysokość 16 cm, boki 11 cm). Dodatkowo można przygotować komin, korzystając z foremek lub odręcznie wykroić choinkę, bałwana lub inne elementy dekoracyjne z pozostałego ciasta.
- Można wylepić ciastem foremkę na domek z piernika, następnie ponakłuwać ciasto w foremce widelcem, co zapobiegnie jego odkształceniu w trakcie pieczenia.
- W elementach pieczonych bez foremki można, jeszcze przed pieczeniem, wykroić okna, dolepić okiennice lub odcisnąć kształt cegieł czy dachówki.
- Przekładam części domku na papier do pieczenia (lub ciasto w foremce) i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 150 st. C (góra + dół).
- Domek pieczony bez foremki można wzbogacić o landrynkowe szyby w oknach. W powykrawane miejsca, kiedy ciasto jest już na papierze do pieczenia, można wsypać roztłuczone tłuczkiem landrynki, które roztopią się podczas pieczenia do konsystencji karmelu, łącząc z ciastem.
- Piekę przez ok. 10 minut, do lekkiego zrumienienia ciasta, które zaraz po upieczeniu nadal będzie miękkie, a po wystudzeniu stwardnieje.UWAGA: Zbyt mocne zrumienienie znacznie utrudnia późniejsze kruszenie ciasta.
- Domek pieczony w foremkach silikonowych będzie piekł się dłużej, nawet przez ok. 30 minut.
- W trakcie pieczenia można otwierać piekarnik i przestawiać miejscami blaszki/kratki, żeby wszystkie elementy upiekły się równomiernie.
- Studzę upieczone elementy na kratce (jeśli domek jest pieczony w foremce, ciasto można z niej wyjąć po całkowitym wystudzeniu).
Lukier do domku z piernika
- Składniki na lukier mieszam intensywnie w miseczce za pomocą widelca, do uzyskania gładkiej konsystencji i białej barwy.
Dekorowanie
- Sprawdzam krzepliwość lukru – kilka kropel na talerzyku powinno stwardnieć przez ok. 1 minutę. Lukier za rzadki zagęszczam dodatkowym cukrem pudrem. Lukier za gęsty można rozprowadzić odrobiną wody lub soku z cytryny.
- Wystudzone elementy dekoruję lukrem (część lukru można zabarwić barwnikami spożywczymi w osobnych miseczkach) i dekoracjami cukierniczymi. Odstawiam do całkowitego stwardnienia lukru.
- Lukier można rozprowadzać za pomocą specjalnej szprycy lub przelać do woreczka śniadaniowego i wyciąć maleńką dziurkę w jednym z rogów.
Klejenie domku
- Budowę domku zaczynam od połączenia bocznej ściany z przodem lub tyłem (dobrze podpierać je, żeby się nie przewracały, np. przy pomocy grejpfrutów lub pomarańcz).
- Domek pozszywany nićmi łatwiej skleić, bo klejenie rozpoczyna się dopiero, gdy wszystkie cztery ściany są już połączone i stabilnie stoją na stole. Domek bez szycia trzeba kleić partiami, czekając na zastygnięcie lukru pomiędzy dwiema łączonymi ścianami.
- Kiedy lukier zastygnie na wszystkich ścianach, można posmarować ich górne brzegi i nałożyć dwa elementy dachu. Warto trzymać je lub podeprzeć, żeby nie zsunęły się pod wpływem własnego ciężaru w trakcie tężenia lukru.
- Kiedy dach jest już stabilnie przytwierdzony, a lukier pod nim suchy, można polać górę dachu pozostałym lukrem i dokleić komin.
- Gotowy domek, po stwardnieniu lukru, można ostrożnie przełożyć na sztywną tekturkę i zapakować w celofan.
- Zawinięty w celofan domek będzie dobry już po 2-3 dniach kruszenia, ale ciasto najlepiej zmięknie i nabierze smaku po 3-4 tygodniach. Aby przyspieszyć kruszenie, do środka do domku, przed zawinięciem w celofan, można włożyć kawałek obranego jabłka.
Wartości odżywcze
Są różne metody klejenia: za pomocą karmelu, którym smaruje się brzeg jednej ze ścian i dociska do drugiej. To najtrwalsze łączenie, ale nie polecam go początkującym: wymaga ogromnej precyzji, a karmel zastyga bardzo szybko, uniemożliwiając ewentualne poprawki. Można kleić rozpuszczoną w kąpieli wodnej czekoladą albo miękką masą marcepanową, podobnie jak domek z czekolady, ale jeśli marcepan mocno się wysuszy, może zrobić się kruchy.
Chatka z piernika – klejenie dla początkujących
Moim zdaniem najlepiej wykorzystać do klejenia lukier z białek, łatwy do przygotowania w domu, bez konieczności miksowania mikserem. Można też wykorzystać biały lukier, który jest najlepszy również do dekoracji. Ważne, żeby miał odpowiednią gęstość i krzepliwość, dlatego przed klejeniem domku warto rozprowadzić kilka kropel na talerzyku i sprawdzić, czy zastygną w ciągu 1 minuty.
Szablon do wydrukowania
Oto jak prezentuje się domek piernikowy ze wszystkich stron.
Zrezygnowałam z przygotowania napisu „Wesołych Świąt”, który powinien znajdować się na tabliczce. Zamiast tego wykorzystałam cukiernicze perełki.
Przykleiłam je również na tylnej ścianie, żeby imitowały światełka.
Obok domku poukładałam drobne dekoracje: pierniczki w kształcie świątecznego wieńca i lukrecji.
Mój piernikowy domek jest gotowy! Bardzo jestem ciekawa, jak udały się Wasze. Dajcie znać w komentarzach jak wyszły i czy zostały zjedzone. A może zostawiliście na pamiątkę?
Nadaje się on do zjedzenia, czy jest za twardy?
Nadaje się, zwłaszcza że po kilku dniach kruszeje. W razie gdyby tak się nie stało (np. w domu jest suche powietrze), można do woreczka z celofanem włożyć kawałek jabłka.