fbpx
Czytasz właśnie
Sos serowy wegański

Sos serowy wegański

Sos serowy wegański

Sos serowy wegański to nie tylko rarytas dla tych, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. To także pyszny sos do warzyw, kaszy, ryżu czy makaronu dla wszystkich, którzy oszczędzają. Tak tak, wychodzi dużo taniej niż ze zwykłym serem. Bo na topione serki to jednak szkoda zdrowia ;). Przygotowuje się go z ziemniaków i marchewki oraz cebuli i czosnku. Do tego oliwa lub inny tłuszcz roślinny i opcjonalnie dodatek płatków drożdżowych dla podbicia smaku. Ma konsystencję jak roztopiony, ciągnący się ser, serio! 🙂 Zobaczcie jak zrobić wegański sos serowy krok po kroku!

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

Jest cudownie kremowy i ciągnący dzięki zawartej w ziemniakach skrobi. Dodatek marchewki sprawia, że sos serowy wegański ma piękny, apetycznie żółty kolor. Jeśli chcecie, możecie zamiast marchewki dołożyć kawałki dyni lub batata. Ważne, żeby w składzie znalazła się też cebula oraz czosnek.

Wzmocniony smak

Lubię dodać do mojego sosu trochę sosu sojowego, ale wtedy to już nie jest bezglutenowa wersja. A płatki drożdżowe? Świetnie podbijają smak. To dzięki nim w sosie wyraźnie czuć serowy aromat. Tak, tak! Niejeden raz nabrałam przyjaciół i znajomych, serwując im to cudo. Bez mleka, bez glutenu – można :).

Zobacz też
Łosoś ze szpinakiem

Wegański sos serowy

Sos serowy wegański

Przepis na sos serowy wegański z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowy, najlepszy - przepis krok po kroku jak zrobić wegański sos serowy bez sera.
4.80 z 5 ocen
Przygotowanie: 5 minuty
Gotowanie: 25 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: sos serowy wegański
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 172kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 400 g ziemniaków (całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę)
  • 200 g marchewki (cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry)
  • 2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • ½ szklanki białego wina (wytrawne)
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • sól
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Sprzęt

  • Blender

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
  • Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
  • Serwuję jako dodatek do makaronu, ryżu lub kaszy czy gotowanych albo grillowanych warzyw.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 172kcal (9%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 9g (14%) | Tłuszcze nasycone: 1g (6%) | Sód: 227mg (10%) | Potas: 468mg (13%) | Fiber: 3g (13%) | Cukier: 3g (3%) | Witamina A: 5569IU (111%) | Witamina C: 14mg (17%) | Wapń: 51mg (5%) | Żelazo: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sos serowy wegański - przepis
Sos serowy wegański – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście ten pyszny wegański sos serowy bez sera. Bardzo jestem ciekawa, jak Wam smakował i do czego go podaliście :).

Zobacz komentarze (0)
4.80 from 5 votes (5 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom