Sos serowy wegański to nie tylko rarytas dla tych, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. To także pyszny sos do warzyw, kaszy, ryżu czy makaronu dla wszystkich, którzy oszczędzają. Tak tak, wychodzi dużo taniej niż ze zwykłym serem. Bo na topione serki to jednak szkoda zdrowia ;). Przygotowuje się go z ziemniaków i marchewki oraz cebuli i czosnku. Do tego oliwa lub inny tłuszcz roślinny i opcjonalnie dodatek płatków drożdżowych dla podbicia smaku. Ma konsystencję jak roztopiony, ciągnący się ser, serio! 🙂 Zobaczcie jak zrobić wegański sos serowy krok po kroku!
Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie
Jest cudownie kremowy i ciągnący dzięki zawartej w ziemniakach skrobi. Dodatek marchewki sprawia, że sos serowy wegański ma piękny, apetycznie żółty kolor. Jeśli chcecie, możecie zamiast marchewki dołożyć kawałki dyni lub batata. Ważne, żeby w składzie znalazła się też cebula oraz czosnek.
Wzmocniony smak
Lubię dodać do mojego sosu trochę sosu sojowego, ale wtedy to już nie jest bezglutenowa wersja. A płatki drożdżowe? Świetnie podbijają smak. To dzięki nim w sosie wyraźnie czuć serowy aromat. Tak, tak! Niejeden raz nabrałam przyjaciół i znajomych, serwując im to cudo. Bez mleka, bez glutenu – można :).
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Masa serowa
- 400 g ziemniaków (całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę)
- 200 g marchewki (cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry)
- 2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
- 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
- ½ szklanki białego wina (wytrawne)
- ¼ szklanki oliwy extra vergine
- 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
- sól
- gałka muszkatołowa (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
Sprzęt
- Blender
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
Jak zrobić
- Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
- Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
- Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
- Serwuję jako dodatek do makaronu, ryżu lub kaszy czy gotowanych albo grillowanych warzyw.
Wartości odżywcze
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście ten pyszny wegański sos serowy bez sera. Bardzo jestem ciekawa, jak Wam smakował i do czego go podaliście :).