Sos serowy wegański przepis na sos serowy bez sera | Dorota Kamińska

Sos serowy wegański

Sos serowy wegański

Sos serowy wegański to nie tylko rarytas dla tych, którzy nie jedzą produktów pochodzenia zwierzęcego. To także pyszny sos do warzyw, kaszy, ryżu czy makaronu dla wszystkich, którzy oszczędzają. Tak tak, wychodzi dużo taniej niż ze zwykłym serem. Bo na topione serki to jednak szkoda zdrowia ;). Przygotowuje się go z ziemniaków i marchewki oraz cebuli i czosnku. Do tego oliwa lub inny tłuszcz roślinny i opcjonalnie dodatek płatków drożdżowych dla podbicia smaku. Ma konsystencję jak roztopiony, ciągnący się ser, serio! 🙂 Zobaczcie jak zrobić wegański sos serowy krok po kroku!

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

Jest cudownie kremowy i ciągnący dzięki zawartej w ziemniakach skrobi. Dodatek marchewki sprawia, że sos serowy wegański ma piękny, apetycznie żółty kolor. Jeśli chcecie, możecie zamiast marchewki dołożyć kawałki dyni lub batata. Ważne, żeby w składzie znalazła się też cebula oraz czosnek.

Wzmocniony smak

Lubię dodać do mojego sosu trochę sosu sojowego, ale wtedy to już nie jest bezglutenowa wersja. A płatki drożdżowe? Świetnie podbijają smak. To dzięki nim w sosie wyraźnie czuć serowy aromat. Tak, tak! Niejeden raz nabrałam przyjaciół i znajomych, serwując im to cudo. Bez mleka, bez glutenu – można :).

Wegański sos serowy

Sos serowy wegański

Przepis na sos serowy wegański z gotowanych ziemniaków i marchewki z dodatkiem cebuli, czosnku i białego wina. Kremowy, najlepszy - przepis krok po kroku jak zrobić wegański sos serowy bez sera.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 25 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: sos serowy wegański
Liczba porcji: 6 osób
Kalorie: 172kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Masa serowa

  • 400 g ziemniaków (całe w mundurkach lub obrane i pokrojone w kostkę)
  • 200 g marchewki (cała ze skórką lub obrana i pokrojona w grube plastry)
  • 2 cebule (pokrojone w półksiężyce)
  • 4 ząbki czosnku (pokrojony na plasterki)
  • ½ szklanki białego wina (wytrawne)
  • ¼ szklanki oliwy extra vergine
  • 1 łyżka sosu sojowego (lub 4-6 łyżek płatków drożdżowych nieaktywnych)
  • sól
  • gałka muszkatołowa (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Ziemniaki i marchewkę wrzucam do wrzątku i gotuję do miękkości przez ok. 25 minut.
  • Cebulę i czosnek solę i szklę na kilku łyżkach oliwy.
  • Wszystkie składniki masy serowej miksuję na gładko blenderem.
  • Serwuję jako dodatek do makaronu, ryżu lub kaszy czy gotowanych albo grillowanych warzyw.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Calories: 172kcal (9%) | Carbohydrates: 17g (6%) | Protein: 3g (6%) | Fat: 9g (14%) | Saturated Fat: 1g (6%) | Sodium: 227mg (10%) | Potassium: 468mg (13%) | Fiber: 3g (13%) | Sugar: 3g (3%) | Vitamin A: 5569IU (111%) | Vitamin C: 14mg (17%) | Calcium: 51mg (5%) | Iron: 3mg (17%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sos serowy wegański - przepis
Sos serowy wegański – przepis

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przygotowaliście ten pyszny wegański sos serowy bez sera. Bardzo jestem ciekawa, jak Wam smakował i do czego go podaliście :).

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)