Tag: Gruszki

Gruszki, zaraz po jabłkach, są jednym z najpopularniejszych polskich owoców sezonowych, a w sprzedaży, głównie z importu z ciepłych krajów, dostępne są przez cały rok. Podobnie jak jabłka, gruszki idealnie nadają się do przygotowywania słodkich wypieków, przetworów i deserów oraz wykorzystania jako składnik wytrawnych dań: dodatek do mięs, składnik potraw z makaronu i ryżu oraz zdrowych i pożywnych sałatek.
Zapraszam po sprawdzone przepisy na gruszki.

Koktajl z bakłażana

Koktajl z bakłażana

Choć nie wolno jeść go na surowo, z upieczonego bądź podduszonego można przygotować warzywny koktajl z bakłażana, udekorowany pestkami dyni i suszonymi owocami, np. jagodami goji. To nietypowy koktajl z bakłażanem dla tych, którzy szukają urozmaicenia swojej warzywno-owocowej diety. Nie twierdzę, że jest lepszy od owocowych, słodkich koktajli, ale na pewno warto wypróbować ten przepis, stosując odchudzającą dietę lub po prostu chcąc przemycić trochę warzyw do swojego codziennego jadłospisu.

Koktajl z gruszki

Koktajl z gruszki

To jedne z często niedocenianych owoców, a są przecież tak smaczne. Mało kto przygotowuje koktajl z gruszki, a przecież wystarczy przełamać jej smak innym, kwaskowatym owocem, żeby uzyskać wspaniałą kompozycję. Moja propozycja to koktajl gruszkowy bez mleka i bez cukru: połączenie gruszek, banana, kiwi lub ananasa i pomarańczy, a to wszystko dodatkowo podkreślone świeżą miętą.

5 Shares
Koktajl z natki pietruszki

Koktajl z natki pietruszki

Jeden z modnych od dłuższego czasu koktajli i bardzo mnie to cieszy, bo natka pietruszki jest zdrowa i zawiera tak dużo witaminy C, że mogą się przy niej schować owoce cytrusowe i wiele innych superproduktów. Koktajl z natki pietruszki traci jej co prawda trochę, bo jest miksowany w blenderze, ale nie dajmy się zwariować – pijąc go, wciąż dostarczamy do organizmu mnóstwo potrzebnych mu składników odżywczych.

4 Shares
Sałatka ze szpinakiem i kozim serem

Sałatka ze szpinakiem i serem kozim

Jedna z najlepszych sałatek, zdrowa i wyjątkowo smaczna, elegancka, a jednocześnie bardzo prosta do zrobienia sałatka ze szpinakiem i serem kozim. Pięknie kolorowa, o smakach poszczególnych składników dobranych na zasadzie kontrastu. Jej bazą jest szpinak i ser kozi o beżowej, cienkiej skórce i delikatnym, kremowym miąższu oraz subtelnym aromacie mleka i pleśni. Sprawdzone połączenie smaków, które od lat chętnie wybieram, podróżując i jadając sałatki w restauracjach lub przygotowując je w domowym zaciszu.

Sałatka z serem pleśniowym

Sałatka z serem pleśniowym

Pyszna i prosta, a jednak na wszystkich robi wrażenie. Bez mięsa, o intensywnym smaku, sałatka z serem pleśniowym. Idealne połączenie smaków: słodkiego, słonego i kwaśnego. Chrupiące orzechy, które świetnie pasują do sera. Bardzo lubię takie szybkie sałatki: zachwycają smakiem, a kilka łatwo dostępnych składników do ich przygotowania często mam w zapasie w lodówce. Można przygotować ją w zaledwie kilka minut.

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Ciasto czekoladowe z gruszkami

Prostota tego przepisu zaskakuje równie mocno jak efekt końcowy, bo ciasto czekoladowe z gruszkami przygotujecie bez miksera. Składniki wystarczy wymieszać w misce tak samo szybko i łatwo jak te na ciasto na muffiny czekoladowe, a gruszki dodaje się do pieczenia w całości, choć te twardsze, nieco mniej dojrzałe, można wcześniej ugotować w syropie cukrowym. Doskonale posmakuje wielbicielom czekolady, zwłaszcza gdy po upieczeniu udekorujecie je polewą czekoladową, ale w wersji bez jej dodatku zaskoczy Was, równie pozytywnie, aromatem cynamonu i kardamonu, który będzie unosił się po całym domu w trakcie pieczenia, wystawiając na próbę cierpliwość każdego czekoladowego łasucha.

1 Shares
Sałatka owocowa

Sałatka owocowa

Kocham sezon letni za piękną pogodę, wakacje i bogactwo sezonowych owoców, z których powstaje w tym czasie moja ulubiona sałatka owocowa. Podejrzana kiedyś w jednym z hoteli, w trakcie wyjazdów służbowych do dziś jest jednym z moich ulubionych śniadań, chociaż we własnej kuchni najczęściej przygotowuję ją sobie na deser. Można zrobić ją z mieszanki dowolnych owoców i tylko własne upodobania smakowe decydują o tym, co ostatecznie trafi na nasze talerze.

1 Shares
Gruszki w occie

Gruszki w occie

Gruszki w occie, których nie próbowałam od lat, wracają w tym roku do mojej kuchni. Wybieram te twarde, niezbyt dojrzałe, o zielonej skórce. Ugotuję je w zalewie octowej i zamknę w słoikach. Poczekają aż do Bożego Narodzenia. Będą pysznym i lekkim deserem po obiedzie pierwszego dnia Świąt.

Kurczak z sosem miętowym

Kurczak z sosem miętowym

Kurczak z sosem miętowym – drugi ze zwycięskich przepisów w konkursie na cytrynowy Smako-Łyk Żywiec Zdrój. Pierś z kurczaka, która jest usmażona w cieście i podana z jabłkowo-gruszkowo-cytrynowo-miętowym sosem to według autorki przepisu idealna kompozycja ze Smako-Łykiem:

4 Shares
Sałatka z gruszką i szpinakiem

Sałatka ze szpinaku z gruszką

Dziś w mojej kuchni pyszna sałatka ze szpinaku z gruszką. Pomysłodawczynią wykonania takiej sałatki była moja koleżanka z pracy, która, będąc w ciąży, bardzo zdrowo się odżywiała i często przynosiła do pracy przygotowane w domu warzywne pyszności. Można przygotować ją na wiele sposobów, jako dodatki wykorzystując prażone orzechy lub migdały, wzbogacając smak sosem winegret lub balsamico, a zwykły ser żółty zastępując fetą lub serem kozim czy pleśniowym, który, dodatkowo, można wcześniej ugrillować.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)