fbpx
Czytasz właśnie
Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy to kolejna propozycja sernikowa w moim repertuarze przepisów. Jak zwykle będzie to zaskakująco prosta, a dodatkowo z pewnością efektowna receptura. Wymyślanie przepisów na sernik to w końcu moja specjalność. Jeden, bazowy przepis na sernik waniliowy daje praktycznie nieskończoną liczbę możliwych kombinacji smakowych. Jako sernikomaniaczka chętnie łączę z twarogiem różne, czasami dość nietypowe smaki. Nic na to nie poradzę, po prostu kocham serniki, zwłaszcza te kremowe! Przygotowuję je z bardzo mocno zmielonego twarogu. Potem, po upieczeniu, pozostają jasne, bez przypieczonej skórki, nie pękają i nie opadają. Uwielbiam! Zobaczcie jak zrobić sernik marmurkowy – z efektownym, ale łatwym do zrobienia wzorkiem.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na ciasta

Bardzo lubię przepisy na ciasta, szczególnie te, które zaskakują! Nie każdy spodziewa się, że w kilku prostych krokach, bez większego wysiłku, można upiec taki sernik marmurkowy. Najpierw miksowanie dwóch mas, potem nałożenie do formy. Natomiast fantazyjny wzorek robi się praktycznie sam. Wystarczy kilka ruchów patyczkiem. W czasie pieczenia i potem, gdy jest gotowy, pięknie pachnie czekoladą. Ma delikatną i kremową konsystencję. Znajomi pytają o przepis, a ja dyktuję go z pamięci. „Już? To naprawdę wszystko?” – pyta przyjaciółka. „Naprawdę, nie trzeba się napracować” – odpowiadam. W kuchni pachnie kawą z ekspresu, a na talerzach lądują dwa spore kawałki. Teraz czas na miłą pogawędkę.

Zobacz też
Pudding czekoladowy z chia

Sernik marmurkowy

Sernik marmurkowy

Łatwy i szybki sernik marmurkowy z biała i gorzką czekoladą, dwukolorowy i elegancki, bez miksowania. Taki sernik marmurkowy można też upiec na czekoladowym spodzie, np. brownie lub biszkopcie, albo kruchym cieście.
4.60 from 5 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 1 hour
Chłodzenie: 3 hours
Razem: 1 hour 15 minutes
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: marmurkowy sernik, sernik marmurkowy
Liczba porcji: 1 tortownica o średnicy 21-24 cm
Kalorie: 144kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg twarogu (dwukrotnie zmielony)
  • 3 jajka
  • 100 g gorzkiej czekolady (1 tabliczka)
  • 100 g białej czekolady (1 tabliczka)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej lub kaszy manny
  • ½ szklanki cukru (najlepiej zastąpić ksylitolem lub syropem z agawy)
  • ½ szklanki śmietanki kremówki (opcjonalnie)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Twaróg domowy - jak zrobić
  2. Sernik idealny - nie pęka i nie opada - porady

Jak zrobić

  • Twaróg miksuje z cukrem i, opcjonalnie, ze śmietanką kremówką (dodatek śmietanki zależy od suchości twarogu i wpływa na pożądaną konsystencję sernika (kremowa lub bardziej zbita, twarda)).
  • Do masy wbijam po 1 jajku, za każdym razem dokładnie rozmiksowując przed dodaniem kolejnego.
  • Dodaję do masy mąkę ziemniaczaną lub kaszę mannę i mieszam jeszcze chwilę mikserem.
  • Dzielę masę na 2 równe części.
  • Czekolady rozpuszczam w kąpieli wodnej w osobnych garnuszkach.
  • Do jednej połowy masy dodaję białą, a do drugiej – ciemną czekoladę i mieszam za pomocą miksera.
  • Przekładam masę do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia za pomocą łyżki, naprzemiennie: raz jasny, raz ciemny kolor.
  • Za pomocą drewnianego patyczka delikatnie zataczam w masie „ósemki”, uzyskując marmurkowy wzorek.
  • Wstawiam sernik do piekarnika nagrzanego do 180 °C i piekę przez 30 minut. Po tym czasie zmniejszam temperaturę do 160 °C i piekę jeszcze przez kolejne pół godziny.
  • Studzę sernik w wyłączonym piekarniku, przy zamkniętych drzwiczkach. Po wystudzeniu schładzam przez min. 3 godziny w lodówce.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 100g | Kalorie: 144kcal (7%) | Węglowodany: 8g (3%) | Białko: 8g (16%) | Tłuszcze: 8g (12%) | Tłuszcze nasycone: 4g (25%) | Cholesterol: 42mg (14%) | Sód: 246mg (11%) | Potas: 138mg (4%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 130IU (3%) | Wapń: 73mg (7%) | Żelazo: 1mg (6%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sernik marmurkowy
Sernik marmurkowy

Bardzo jestem ciekawa, jak będzie się prezentować sernik marmurek w Waszym wykonaniu. Dajcie koniecznie znać w komentarzach i napiszcie, czy pokusiliście się o jakieś dodatkowe dekoracje z owoców!

11 komentarzy
    • Jeśli sernik pęka, to albo dlatego, że w masie jest za dużo wody (czyli np. za rzadki twarożek – te rzadkie, z wiaderka, polecam zostawiać na noc na durszlaku wyłożonym papierowym ręcznikiem, wtedy nadmiar wody odcieka) albo temperatura jest za wysoka (różne piekarniki różnie grzeją, podobnie jak różnie zachowują się blaszki – jedne nagrzewają się szybciej, inne wolniej). W przepisie jest odnośnik do poradnika o sernikach idealnych – tam wyjaśniam wszystkie kwestie techniczne, więc polecam zerknąć.

  • a i jeszcze po upieczeniu zgodnie z przepisem i poradnikiem o sernikach pękł w środku, pewnie dlatego ze było ciasto za luźne, jest na to rada?

  • Zrobiłam ten sernik, ale dałam twaróg z wiaderka i ciasto wyszło luźne w por. do ciasta na filmie.
    W efekcie i tak bardzo smaczne, fajny pomysł.
    Wolałabym jednak konsystencję jak na filmie, czyli zwykły twaróg 2x zmielony?
    Czy można dołożyć np. troszkę rodzynek,orzechów?
    Czy również wyjdzie jeśli zrezygnuję z białej czekolady i dam 200 g gorzkiej (nie przepadam za białą czekoladą), w efekcie czekoladowy sernik nie marmurkowy?

    • Mogło się to stać przez twarożek, jeśli był dość wilgotny. We wcześniejszym komentarzu napisałam, jak można temu zaradzić, kiedy nie ma możliwości skorzystania ze zwykłego, mielonego twarogu. Co do czekolady – tak, można wykorzystać 200 g gorzkiej, ale ponieważ biała jest dużo słodsza, proponuję dodać trochę więcej cukru do masy – 3/4 szklanki zamiast 1/2, jeśli jest to gorzka czekolada deserowa. Orzechy i rodzynki jak najbardziej pasują – przed dodaniem do masy rodzynki powinny być namoczone w rumie lub wodzie i odciśnięte, a potem, razem z orzechami, obtoczone w mące – opisałam to we wpisie pt. bakalie do ciasta :).

  • Mi coś nie wyszło… Przypiekł mi się wierzch i biała część zbrązowiała, a w środku jest ładnie jasne (zobaczyłam tam, gdzie mi się bok urwał przy odrywaniu papieru). Wzorek wprawdzie wyszedł, ale bardzo nie lubię właśnie tej spieczonej skórki… Nie wiem, co powinnam zrobić inaczej, jak to piec. Zrobiłam wszystko wg przepisu.

    • Jest link pod listą składników do poradnika o idealnym sterniku – zerknij tam :). Jak skórką brązowieje to trzeba obniżyć temperaturealbo przykryć wierzch papierem do pieczenialub folią aluminiową.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom