Bitki wołowe przepis | Dorota Kamińska
Now Reading
Bitki wołowe

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Zapach wołowiny kojarzy mi się z grymaszeniem przy stole w dzieciństwie i bitki wołowe były jednym z dań, których nie chciałam spróbować. Coś w tym jest, że wiele kulinarnych uprzedzeń zostaje nam na stałe, bo nawet jeśli robię wołowinę z dodatkiem wina i jest ona wilgotna i miękka, to jakoś te skojarzenia z dawnych lat powracają. Nie przepadam, za to wiem jak zrobić i inni lubią zjeść :).

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Bitki wołowe z wołowiny z udźca duszone w sosie z dodatkiem korzennych przypraw i ziół oraz, opcjonalnie, czerwonego wina.
5 from 4 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 3 hours 20 minutes
Marynowanie: 30 minutes
Razem: 4 hours 5 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: bitki wołowe
Liczba porcji: 4
Kalorie: 827kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg wołowiny (z udźca; pokrojona w plastry o grubości ok. 2 cm)
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku lub majeranku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy (można zastąpić musztardą francuską)
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (można zastąpić cynamonem lub goździkami)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (lub chili, ale o połowę mniej)
  • 2 łyżki oleju (lub oliwy extra vergine + drugie tyle do smażenia)
  • 1 lampka czerwonego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej można wykorzystać mieszankę bezglutenową)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (można zastąpić skrobią kukurydzianą)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Przyprawy (oprócz soli i pieprzu oraz ziół) rozcieram w moździerzu i mieszam z ziołami i olejem.
  • Rozbijam mięso tłuczkiem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wkładam wołowinę do miski i dokładnie nacieram mieszanką przypraw, ziół i oleju. Przykrywam i odstawiam do lodówki na min. 30 minut, a najlepiej na całą noc.
  • Patelnię o nieprzywierającej powiece smaruję niewielką ilością oleju, rozgrzewam i obsmażam partiami mięso do zrumienienia. Przekładam do garnka, w którym docelowo będą się dusić bitki.
  • Dolewam pozostały olej na patelnię i szklę czosnek. Odławiam i przekładam do garnka z mięsem.
  • Na niewielkim ogniu, na pozostałym oleju, szklę, a następnie lekko rumienię cebulę. Przelewam całość do garnka z mięsem.
  • Zalewam mięso winem i uzupełniam zagotowaną wodą tak, żeby wołowina była dokładnie przykryta. Dodaję zioła.
  • Zagotowuję całość. Zmniejszam ogień, żeby sos delikatnie bulgotał na wolnym ogniu. Przykrywam i duszę wołowinę przez ok. 3 godziny, do miękkości. W razie potrzeby dolewam wodę.
  • Odlewam kilka łyżek powstałego w trakcie gotowania sosu i mieszam z obiema mąkami. Dokładnie rozcieram grudki.
  • Dodaję mieszankę z powrotem do mięsa i gotuję jeszcze chwilę, mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Jeśli sos zgęstnieje zbyt mocno, można rozprowadzić go odrobiną wody.
    Serwuję mięso z sosem, ziemniakami i surówką. Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Calories: 827kcal (41%) | Carbohydrates: 7g (2%) | Protein: 46g (92%) | Fat: 62g (95%) | Saturated Fat: 23g (144%) | Cholesterol: 175mg (58%) | Sodium: 164mg (7%) | Potassium: 820mg (23%) | Sugar: 1g (1%) | Vitamin A: 140IU (3%) | Vitamin C: 2.8mg (3%) | Calcium: 28mg (3%) | Iron: 6.2mg (34%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood