fbpx
Czytasz właśnie
Bitki wołowe

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Bitki wołowe – dziś na blogu kolejne tradycyjne danie. Przepis na bitki wołowe pamiętam jeszcze z czasów mojego dzieciństwa. Zapach wołowiny kojarzy mi się z grymaszeniem przy stole, a te nieszczęsne bitki były jednym z dań, których nie chciałam spróbować. Coś w tym jest, że wiele kulinarnych uprzedzeń zostaje nam na stałe. Dziś, nawet jeśli robię wołowinę z dodatkiem wina i jest ona wilgotna i miękka, to jakoś te skojarzenia z dawnych lat powracają. Nie przepadam, za to wiem jak zrobić i inni lubią zjeść :).

Zobacz też: Najlepsze przepisy na niedzielny obiad

Receptura mojej mamy, według której przyrządzała tę potrawę, bazowała na skromniejszym składzie. Bez wina i bez wielu aromatycznych przypraw. Z pewnością wiele osób pamięta te czasy PRL, gdy na półkach sklepowych był tylko ocet. Sama wołowina była ogromnym rarytasem, który trzeba było wystać w kolejce i kupić na kartki. Zdarzało się jednak, że mięso wołowe dostarczali babcia z dziadkiem, którzy mieszkali na wsi.

Przepis na bitki wołowe

Dziś można przygotować je, doprawiając aromatycznym zielem angielskim, kolendrą i kminkiem, gałką muszkatołową i gorczycą. Duszone w sosie z dodatkiem czerwonego wina mięso nabierze wyjątkowego aromatu i smaku.

Bitki wołowe przepis

Bitki wołowe

Bitki wołowe z wołowiny z udźca duszone w sosie z dodatkiem korzennych przypraw i ziół oraz, opcjonalnie, czerwonego wina.
4.88 from 8 votes
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 3 hours 20 minutes
Marynowanie: 30 minutes
Razem: 4 hours 5 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: bitki wołowe
Liczba porcji: 4
Kalorie: 827kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg wołowiny (z udźca; pokrojona w plastry o grubości ok. 2 cm)
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku lub majeranku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy (można zastąpić musztardą francuską)
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (można zastąpić cynamonem lub goździkami)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (lub chili, ale o połowę mniej)
  • 2 łyżki oleju (lub oliwy extra vergine + drugie tyle do smażenia)
  • 1 lampka czerwonego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej można wykorzystać mieszankę bezglutenową)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (można zastąpić skrobią kukurydzianą)
  • sól, pieprz

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Zobacz też
Tatar wołowy

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Mąka bezglutenowa – przepis

Jak zrobić

  • Przyprawy (oprócz soli i pieprzu oraz ziół) rozcieram w moździerzu i mieszam z ziołami i olejem.
  • Rozbijam mięso tłuczkiem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wkładam wołowinę do miski i dokładnie nacieram mieszanką przypraw, ziół i oleju. Przykrywam i odstawiam do lodówki na min. 30 minut, a najlepiej na całą noc.
  • Patelnię o nieprzywierającej powiece smaruję niewielką ilością oleju, rozgrzewam i obsmażam partiami mięso do zrumienienia. Przekładam do garnka, w którym docelowo będą się dusić bitki.
  • Dolewam pozostały olej na patelnię i szklę czosnek. Odławiam i przekładam do garnka z mięsem.
  • Na niewielkim ogniu, na pozostałym oleju, szklę, a następnie lekko rumienię cebulę. Przelewam całość do garnka z mięsem.
  • Zalewam mięso winem i uzupełniam zagotowaną wodą tak, żeby wołowina była dokładnie przykryta. Dodaję zioła.
  • Zagotowuję całość. Zmniejszam ogień, żeby sos delikatnie bulgotał na wolnym ogniu. Przykrywam i duszę wołowinę przez ok. 3 godziny, do miękkości. W razie potrzeby dolewam wodę.
  • Odlewam kilka łyżek powstałego w trakcie gotowania sosu i mieszam z obiema mąkami. Dokładnie rozcieram grudki.
  • Dodaję mieszankę z powrotem do mięsa i gotuję jeszcze chwilę, mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Jeśli sos zgęstnieje zbyt mocno, można rozprowadzić go odrobiną wody.
    Serwuję mięso z sosem, ziemniakami i surówką. Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 350g | Kalorie: 827kcal (41%) | Węglowodany: 7g (2%) | Białko: 46g (92%) | Tłuszcze: 62g (95%) | Tłuszcze nasycone: 23g (144%) | Cholesterol: 175mg (58%) | Sód: 164mg (7%) | Potas: 820mg (23%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 140IU (3%) | Witamina C: 2.8mg (3%) | Wapń: 28mg (3%) | Żelazo: 6.2mg (34%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Typowo niedzielne, polskie danie mięsne z wołowiny dla całej rodziny. Do podania z ziemniakami i surówką lub buraczkami czy kiszonkami, które przełamią korzenno-winny aromat mięsa.

Bitki wołowe przepis

W przeciwieństwie do delikatnej polędwicy, której nie wolno trzymać zbyt długo w wysokiej temperaturze, udziec wołowy lubi długie duszenie lub pieczenie. Mięso z części odpowiedzialnych za ruch charakteryzuje się tym, że na początku gotowania, smażenia lub pieczenia szybko twardnieje. Dopiero po 2-3 godzinach nabiera miękkości. Dlatego zrazy czy bitki potrzebują czasu :). Potem, po jego upływie, zachwycą Was swoją miękkością.

Przepis na bitki wołowe
Przepis na bitki wołowe

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy znaliście już tę potrawę. Ciekawa jestem bardzo, jak Wam smakowała z zaproponowanymi przeze mnie przyprawami :).

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom