Bitki wołowe przepis | Dorota Kamińska

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Zapach wołowiny kojarzy mi się z grymaszeniem przy stole w dzieciństwie i bitki wołowe były jednym z dań, których nie chciałam spróbować. Coś w tym jest, że wiele kulinarnych uprzedzeń zostaje nam na stałe, bo nawet jeśli robię wołowinę z dodatkiem wina i jest ona wilgotna i miękka, to jakoś te skojarzenia z dawnych lat powracają. Nie przepadam, za to wiem jak zrobić i inni lubią zjeść :).

Bitki wołowe

Bitki wołowe

Bitki wołowe z wołowiny z udźca duszone w sosie z dodatkiem korzennych przypraw i ziół oraz, opcjonalnie, czerwonego wina.
5 od 4 osób
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 3 godz. 20 min
Marynowanie: 30 min
Razem: 4 godz. 5 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: bitki wołowe
Liczba porcji: 4
Kalorie: 827kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg wołowiny (z udźca; pokrojona w plastry o grubości ok. 2 cm)
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka tymianku lub majeranku
  • 2-3 listki laurowe
  • 2-4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka gorczycy (można zastąpić musztardą francuską)
  • ½ łyżeczki kolendry
  • ½ łyżeczki kminku
  • ½ łyżeczki gałki muszkatołowej (można zastąpić cynamonem lub goździkami)
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (lub chili, ale o połowę mniej)
  • 2 łyżki oleju (lub oliwy extra vergine + drugie tyle do smażenia)
  • 1 lampka czerwonego wina wytrawnego (opcjonalnie)
  • 2 łyżeczki mąki pszennej (w wersji bezglutenowej można wykorzystać mieszankę bezglutenową)
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (można zastąpić skrobią kukurydzianą)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Poznaj smaczne potrawy w zdrowszych wydaniach. Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Superfood po polsku - okładka

Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!

Jak zrobić

  • Przyprawy (oprócz soli i pieprzu oraz ziół) rozcieram w moździerzu i mieszam z ziołami i olejem.
  • Rozbijam mięso tłuczkiem i posypuję świeżo zmielonym pieprzem.
  • Wkładam wołowinę do miski i dokładnie nacieram mieszanką przypraw, ziół i oleju. Przykrywam i odstawiam do lodówki na min. 30 minut, a najlepiej na całą noc.
  • Patelnię o nieprzywierającej powiece smaruję niewielką ilością oleju, rozgrzewam i obsmażam partiami mięso do zrumienienia. Przekładam do garnka, w którym docelowo będą się dusić bitki.
  • Dolewam pozostały olej na patelnię i szklę czosnek. Odławiam i przekładam do garnka z mięsem.
  • Na niewielkim ogniu, na pozostałym oleju, szklę, a następnie lekko rumienię cebulę. Przelewam całość do garnka z mięsem.
  • Zalewam mięso winem i uzupełniam zagotowaną wodą tak, żeby wołowina była dokładnie przykryta. Dodaję zioła.
  • Zagotowuję całość. Zmniejszam ogień, żeby sos delikatnie bulgotał na wolnym ogniu. Przykrywam i duszę wołowinę przez ok. 3 godziny, do miękkości. W razie potrzeby dolewam wodę.
  • Odlewam kilka łyżek powstałego w trakcie gotowania sosu i mieszam z obiema mąkami. Dokładnie rozcieram grudki.
  • Dodaję mieszankę z powrotem do mięsa i gotuję jeszcze chwilę, mieszając. Doprawiam solą i pieprzem.
  • Jeśli sos zgęstnieje zbyt mocno, można rozprowadzić go odrobiną wody.
    Serwuję mięso z sosem, ziemniakami i surówką. Można posypać szczypiorkiem lub natką pietruszki.

Przydatne przepisy i poradniki

Wartości odżywcze

Serving: 350g | Calories: 827kcal | Carbohydrates: 7g (2%) | Protein: 46g (92%) | Fat: 62g (95%) | Saturated Fat: 23g (115%) | Cholesterol: 175mg (58%) | Sodium: 164mg (7%) | Potassium: 820mg (23%) | Sugar: 1g | Vitamin A: 2.8% | Vitamin C: 3.4% | Calcium: 2.8% | Iron: 34.7%
Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)