Żurek przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Żurek

Żurek

Żurek

W moim domu rodzinnym żurek był jedną z ulubionych zup. Obowiązkowo pojawiał się na stole na Wielkanoc, udekorowany pokrojonym w ćwiartki jajkiem na twardo, rozpoczynał wielkanocne śniadanie. Moja mama gotowała go na białej kiełbasie, której charakterystyczny zapach rozchodzący się po domu razem z aromatem pieczonej rolady z boczku do dziś kojarzy mi się z nadejściem świąt. Żurek w chlebie to jedna z ulubionych zup mojego brata, który nie potrafi odmówić jej sobie wchodząc do restauracji na stoku, po intensywnej jeździe na nartach.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na Wielkanoc

„Wigilia to Twój czas: grzyby, kapusta, wszystko bez mięsa” – mawia i dodaje: „A ja jestem najszczęśliwszym człowiekiem na Wielkanoc”. Zupa, biała kiełbasa, pasztet i wielkanocne wędliny. Zjada wszystko po kolei :).

Żur jak trzeba

Mój żurek wielkanocny ugotuję na prawdziwym wywarze warzywnym, z dodatkiem podsmażonej na patelni białej kiełbasy i wędzonego boczku. Zabielę go śmietanką kremówką, dzięki czemu złagodzi się odrobinę kwaśny smak nadany mu przez zakwas. Dodam pachnące zioła i odrobinę przypraw. Przygotuję go już w Wielką Sobotę, wieczorem, żeby przez noc wzmocniły się wszystkie połączone w nim smaki.

Zobacz też
Musaka

Żurek

Żurek

Najlepszy żurek wielkanocny, idealny również jako żurek w chlebie czyli przepis na żurek na zakwasie, z białą kiełbasą, boczkiem i warzywami oraz śmietanką i czosnkiem.
4.75 od 4 votes
Przygotowanie: 15 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 45 min
Kategoria: Zupa
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 8 osób
Kalorie: 287kcal
Autorka: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • l wywaru warzywnego
  • ½ l zakwasu na żurek
  • ½ kg białej kiełbasy (pokrojona na plasterki)
  • 100 g wędzonego boczku (pokrojony w paski)
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ziarna pieprzu
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 ziarna owoców jałowca
  • 1 listek laurowy
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 1 łyżka mąki
  • sól

Dodatkowo

  • 4 jajka (ugotowane na twardo)
  • 2 ząbki czosnku (przeciśnięty przez praskę)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Odlewamy 1 szklankę wywaru i odstawiamy, pozostały wywar i zakwas mieszamy, dodajemy przyprawy i zioła i zagotowujemy w garnku. Zmniejszamy ogień i gotujemy przez 20 minut.
  • Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.
  • Do zupy dodajemy śmietanę wymieszaną z odstawionym wcześniej wywarem i mąką*. Dokładnie mieszamy i gotujemy przez 1-2 minuty.
  • Dodajemy kiełbasę i boczek do zupy i gotujemy na minimalnym ogniu jeszcze przez 10 minut.
  • Czosnek ucieramy w moździerzu z dodatkiem 2 szczypt soli, na gładką masę. Dodajemy do żurku razem z jajkiem ugotowanym na twardo i podajemy**.

Przydatne przepisy i poradniki

* Zamiast mąką, zupę można też, w razie potrzeby, zagęścić zmiksowanymi warzywami z gotowania wywaru, lekko ubitą śmietanką kremówką lub zasmażką.
** Żurek najlepiej odstawić w chłodne miejsce i podać odgrzany drugiego dnia, kiedy przejdzie aromatem przypraw i mięsa.
Żurek bywa mylony z barszczem białym, a podstawowa różnica jest dość prosta: zakwas na żurek przygotowuje się z mąki żytniej, a na barszcz biały - z pszennej razowej.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić zakwas na żurek
  2. Jak zrobić wywar warzywny

Wartości odżywcze

Serving: 200ml | Kalorie: 287kcal (14%) | Carbohydrates: 3g (1%) | Białko: 13g (26%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 135mg (45%) | Sód: 1261mg (55%) | Potas: 216mg (6%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 575IU (12%) | Witamina C: 0.4mg | Wapń: 24mg (2%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

W naszej rodzinie jest to obowiązkowa pozycja w świątecznym menu wielkanocnym, bo na Boże Narodzenie od lat jadamy barszcz czerwony. Czy to w towarzystwie rodziców, czy u babci, ta zupa musi być zjedzona na śniadanie w Wielkanoc i basta :).

Żurek na białej kiełbasie
Żurek na białej kiełbasie

A Ty, jesz żur? Posmakował Ci ten według mojego przepisu?

Żurek wielkanocny
Żurek wielkanocny
57 komentarzy
  • Ja boczek i kielbase zaraz po podsmazeniu wrzucam do warzyw ktore jeszcze obrabiaja sie w maselku zeby przeszlo aromatem i smakiem szybciej 🙂

  • Robię żurek wg Twojego przepisu już 3 rok z rzędu na Święta Wielkanocne. Zawsze robi furrorę. Mam nadzieję, że tym razem wyszedł równie pyszny 🙂

  • Witam, przepis wygląda smakowicie, chętnie wypróbuję 🙂 Nie jestem w stanie wyobrazić sobie świąt wielkanocnych bez żurku oraz jajek faszerowanych! Za każdym razem robię próbę generalną przed oficjalnym debiutem na stole. W tym roku podam jajeczka z koperkiem,szczypiorkiem i orzechami – które dosłownie skradły moje serce, mniam 🙂

  • Ja też postanowiłam podziękować za ten przepis, już kilkakrotnie go robiłam i naprawdę zawsze było pysznie. Szybko, łatwo, smacznie. Mój mąż mówi, że nawet lepszy niż u jego mamy… a to największy komplement, bo na tradycyjnej kuchni polskiej się nie znam 😉

  • hmm. film miesza sie z opisem troche bo w krokach jest dolewanie zakwasu ze smietana i wywarem razem jako mikstury a we filmiku tylko zakwasu

  • Zrobiłam kiedyś pierwszy raz i wyszedł super! Dzisiaj wracam do przepisu bo będę robiła drugi raz więc postanowiłam podziękować 🙂 Dzięki wielkie 🙂

  • Pierwszy raz robiłam żurek i wszyscy byli zachwyceni. Przepis super! Dziękuje bardzo, drukuje i chowam do szafki na przyszlosc 🙂 Mieszkam w Kalifornii takze towarzystwo na świeta bylo międzynarodowe i każdy zupą był zachwycony!

    Dzięki Dorota 🙂

  • Kochana….. zupa jest po prostu REWELACYJNA!!!!! Jestem pewna, że nawet Gesslerowa by się nad nią rozpływała 🙂 dzięki serdeczne za przepis, kopiuję go do swojego zeszytu… aha chciałam napisać, że na drugi dzień faktycznie jest jeszcze lepsza 🙂

  • Żurek przepyszny! Miałam surową kiełbasę, więc gotowałam ją przez 20 minut na wolnym ogniu, a wywar połączyłam z wywarem warzywnym. Zabieliłam wszystko śmietaną, ale na samym końcu. Podam go jutro również z jajkiem i z odrobiną rzeżuchy. Aha, zakwas zrobiłam w poniedziałek i pięknie się ukwasił. Pozdrawiam!

  • A ja tam „walę” żurek na boczku i wędzonych kościach ; ) Białą kiełbasę dodaję dopiero pod koniec. No może profanem jestem, ale uczę się. No dobra, zrobię teraz w/g przepisu. ; ) Ale zakwas sam robię, a co? Wiąże się to z wyprawą do młyna (jeszcze są) ale to jest zakwas, ehhhh, jak mojej babci.

  • „Krok 2. Boczek i kiełbasę podsmażamy delikatnie na suchej patelni teflonowej lub ceramicznej.”

    a jak ktos ma metalowa to co , nie mozna ??……..

  • Wielkanocne śniadanie!To świąteczne śniadanie!Cała rodzina się na nie zbiera, jak na Kolację Wigilijną!Ja daję jeszcze ugotowane ziemniaki, i cebulę, ale na też zurek każdy region Polski ma swój przepis))Pozdrawiam kucharkę/I jeszcze mała uwaga- kluski ze smietany ci wyszły, trochę wstyd sie nimi chwalić w necie)))

  • na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.

  • [..YouTube..] na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.

  • [..YouTube..] na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.

  • [..YouTube..] @kucibaba2 na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.

  • [..YouTube..] @kucibaba2 na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.

  • [..YouTube..] @kucibaba2 na śniadanie wielkanocne w moim domu rodzinnym zawsze był żurek, do tego biała kiełbasa zapiekana z cebulą, jajka na twardo, ćwikła, tarty chrzan, chleb i wędliny domowej roboty. Na zwykłe śniadania żurku nie jadam :D.

  • oj, to czekam z niecierpliwością na wersję wege, bo chcę w końcu dziewczynie żurek pokazać, a jeszcze nie zna za wiele polskiej kuchni 🙂

    • Uwielbiam zurek , napewno zrobie na swieta ,juz teraz pachnie mu swietami. te jajko i biala kielbasa cos niesamowitego. Mam nadzieje ze u mnie znajde wszystkie produkty do zupy, przepis wspanialy!

  • Ja bym nawet zaryzykowała na kompocie z suszu (albo chociaż na wywarze z suszonych śliwek), w końcu też śmierdzi kiełbasą :D. Na pewno coś wykombinuję, ale to dopiero w przyszły poniedziałek. @Jola też myślałam o grzybach, zwłaszcza że robiłam na Boże Narodzenie biały barszcz, w podobny sposób. @Serwusowa zerknę, zerknę. A ta sól to jakiś mistrzowski wynalazek :).

  • Wow – wędzona sól? :)) W sumie jakby go zrobić na bulionie warzywnym, trochę grzybów, chrzan to dałoby radę. A smak wędzonki? Skoro jest herbata która tak smakuje to chyba da się bez mięsa 🙂

  • Wege jest fajny, choc wole z kielbasa. Zajrzyj do mnie na blog – gotowalam wegetarianski i weganski – na grzybach i wloszczyznie, z jajkiem lub bez. 🙂 Jak masz dostep do wedzonej soli, to mozesz dac nieco – fajnie podkreca smak wegetarianskiego zurku.

  • @Michał tu akurat zakwas był z butelki, ale prawdziwy też właśnie usiłuję zrobić. Stoi od wczoraj i czekam aż skiśnie. Nigdy wcześniej nie gotowałam żurku sama, zawsze robiła go mama :). Od jakiegoś czasu opanowuję potrawy kuchni polskiej i jeszcze sporo przede mną, ale żurek mam już w jednym palcu. Następny będzie rosół :).

  • Dorota, ale sama w sensie po raz pierwszy łącznie z robieniem zakwasu, czy sama nawet biorąc pod uwagę robienie z butelki? 🙂 Ja powiem szczerze nigdy zakwasu nie robię – po jednym razie mi się znudziło i kupuję butelkę :)) Żurek nauczyłem się robić w Szwajcarii – na wygnaniu doceniłem smak polskiej kuchni. A że smakował zarówno naszym znajomym emigrantom jak i miejscowym sąsiadom, to robiłem go co najmniej raz w miesiącu :)) Wszyscy chcieli jeść le soup „Jour” 😉 (nie mówiąc już o ogórkasz kiszonych które robiły taką furorę, że sąsiedzi jedli po dwa -trzy plasterki dziennie żeby za szybko ich nie zjeść :)))

  • no to czekamy na tą wersję wege z kiełbasą i boczkiem, o kiełbasie wege słyszałem, ale o boczku jeszcze nie, czekam z niecierpliwością 😉

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom