Zupa grzybowa przepis | Dorota Kamińska

Zupa grzybowa

Zupa grzybowa

Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona zupa grzybowa, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa to ta z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko. Potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy.

Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady

Moja mama robiła ją zawsze bez zagęszczania mąką. Dodawała kwaśną, gęstą śmietanę. Dokładnie tak samo, jak nauczyła ją moja babcia. Dobrze doprawiona pieprzem zupa grzybowa zawsze znikała z mojego talerza. Do dziś żałuję, że na domowym stole nie pojawiała się częściej, zamiast nielubianego przeze mnie rosołu.

Zupa grzybowa – świąteczny obiad na Śląsku

W domu u Mariusza, na Śląsku Opolskim, można zajadać się nią w każde święto. Poprzedza roladę śląską podaną z białymi kluskami. Tamta przygotowywana przez jego mamę jest gęstsza, na zasmażce. Smaczna, ale cięższa. Moja, odchudzona za sprawą jogurtu, idealna na jesienno-zimowe wieczory. Grzyby, teraz coraz bardziej zapomniane, bogate w witaminę D, powinny częściej pojawiać się w kuchniach tych z Was, którzy jesienią i zimą tracą całą energię do życia. Nie zapominajmy o ich korzystnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia właściwościach!

Zupa z suszonych grzybów – warto robić zapasy!

Cudownie pachnie i nie wymaga długotrwałych przygotowań, jeśli wcześniej ugotujecie (i, tak jak ja, zamrozicie sobie na zapas, w małych pudełeczkach) wywar warzywny lub drobiowy. Potem można dodać tak dużo grzybów jak domagają się kubki smakowe. Choć dziś w okolicznych lasach grzybów coraz mniej, a mnie w sezonie na ich zbieranie coraz częściej gna gdzieś w świat, zapas suszonych prawdziwków czy podgrzybków zawsze mam schowany w jednej z kuchennych szafek. Później wystarczy kilka godzin moczenia w zimnej wodzie i można gotować!

5 od 1 osoby
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Przygotowanie
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
 
Pachnąca zupa grzybowa z grzybów suszonych, z dodatkiem cebuli i pora lub czosnku, marchewki i odrobiny gorczycy oraz cynamonu, dzięki którym jest wyjątkowo aromatyczna, a zagęszczana zdrowiej - jogurtem.
Danie: Zupa
Kuchnia: Polska
Przepis na: grzybowa, zupa grzybowa, zupa z grzybów, zupa z grzybów suszonych, zupa z suszonych grzybów
Liczba kalorii: 136 kcal
Liczba porcji: 6 osób
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 100-200 g suszonych grzybów
  • 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • 1 por (mały, tylko biała część, pokrojony w talarki; można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę)
  • ½ marchewki (obrana, pokrojona na plasterki)
  • 100-200 g jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki szczypiorku lub koperku (drobno posiekany)
  • 2 łyżki masła (zwykłe lub klarowane, można zastąpić olejem rzepakowym)
  • sól, pieprz
  • kilka gałązek tymianku (do dekoracji)
  • 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić jogurt naturalny
Zupa grzybowa - Jak zrobić
  1. Grzyby moczę przez kilka godzin w zimnym wywarze. Odcedzam, odciskam i kroję na plasterki. Wywar zachowuję.

  2. W garnku, na maśle, szklę cebulę z porem lub czosnkiem oraz gorczycą.
  3. Dodaję grzyby i marchewkę i podsmażam całość.
  4. Zalewam wywarem, w którym moczyły się grzyby, doprawiam cynamonem, solą i pieprzem i gotuję przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
  5. Zmniejszam ogień do minimum. Do jogurtu wlewam kilka łyżek zupy i mocno, dokładnie mieszam.
  6. Powoli, cały czas mieszając, wlewam mieszankę jogurtową do zupy. Zostawiam jeszcze przez 1-2 minuty na ogniu.
  7. Serwuję zupę grzybową posypaną koperkiem i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Zupa grzybowa
Wielkość porcji (275 ml)
Liczba kalorii 136 kcal Kalorie z tłuszczów 45 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 5g 8%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 14mg 5%
Sód 1058mg 44%
Potas 377mg 11%
Węglowodany ogółem 21g 7%
Błonnik 2g 8%
Cukry 5g
Białko 3g 6%
Witamina A 36.5%
Witamina C 5.8%
Wapń 5.7%
Żelazo 3.7%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Niech pięknie pachnie w całym domu. Zupełnie jak za dawnych lat.

Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa
Zupa grzybowa

Ciekawa jestem, z jakich grzybków powstanie u Was grzybowa. Dajcie znać w komentarzach, z jakich okazji się ją jada tam, skąd pochodzicie!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

4 komentarze
  1. Dzień dobry Pani Doroto Kamińska.
    Bardzo jestem zadowolony z pani smacznych i cudownych przepisów.Bardzo chciałbym abym mógł coś i ja samego przygotować i poczęstował swoich ulubionych znajomych i przyjaciół.

    P.S
    Gorąco pozdrawiam i życzę spokojnego i miłego dnia.

    Karol z Wrocławia.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)