Zupa grzybowa – taka moja ulubiona, która przywodzi na myśl smak dzieciństwa. Moja mama przygotowywała ją z suszonych grzybów, samodzielnie zbieranych wcześniej co roku w okolicznych lasach. Te chłodne poranki, kiedy mama lub babcia dawały mi do ręki małe wiaderko. Potem wieczorne, wspólne czyszczenie i nawlekanie na nitki do suszenia, żeby później móc cieszyć się smakiem sosów i najlepszej zupy. Choć proponowana przeze mnie wersja wigilijna była bez zabielania, to moja ulubiona jest ze śmietaną lub jogurtem. Zobaczcie przepis na zupę grzybową – jak zrobić krok po kroku.
Zobacz też: Więcej przepisów na najlepsze obiady
Moja mama robiła ją zawsze bez zagęszczania mąką. Dodawała kwaśną, gęstą śmietanę. Dokładnie tak samo, jak nauczyła ją moja babcia. Dobrze doprawiona pieprzem zupa grzybowa zawsze szybko znikała z mojego talerza. Do dziś żałuję, że na domowym stole nie pojawiała się częściej, zamiast nielubianego przeze mnie rosołu.
Przepis na zupę grzybową – świąteczny obiad na Śląsku
W domu u Mariusza, na Śląsku Opolskim, można zajadać się nią w każde święto. Poprzedza roladę śląską podaną z białymi kluskami. Tamta przygotowywana przez jego mamę jest gęstsza, na zasmażce. Smaczna, ale cięższa. Moja, odchudzona za sprawą jogurtu, idealna na jesienno-zimowe wieczory.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- 100-200 g suszonych grzybów
- 1,5 l wywaru warzywnego lub drobiowego
- 1 cebula (drobno pokrojona)
- 1 por (mały, tylko biała część, pokrojony w talarki; można zastąpić 2 ząbkami czosnku przeciśniętymi przez praskę)
- ½ marchewki (obrana, pokrojona na plasterki)
- 100-200 g jogurtu naturalnego
- 2 łyżki szczypiorku lub koperku (drobno posiekany)
- 2 łyżki masła (zwykłe lub klarowane, można zastąpić olejem rzepakowym)
- sól, pieprz
- kilka gałązek tymianku (do dekoracji)
- 1 łyżeczka gorczycy (opcjonalnie)
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Jak pokroić cebulę
- Jak zrobić jogurt naturalny
Jak zrobić
- Grzyby moczę przez kilka godzin w zimnym wywarze. Odcedzam, odciskam i kroję na plasterki. Wywar zachowuję.
- W garnku, na maśle, szklę cebulę z porem lub czosnkiem oraz gorczycą.
- Dodaję grzyby i marchewkę i podsmażam całość.
- Zalewam wywarem, w którym moczyły się grzyby, doprawiam cynamonem, solą i pieprzem i gotuję przez ok. 20 minut na średnim ogniu.
- Zmniejszam ogień do minimum. Do jogurtu wlewam kilka łyżek zupy i mocno, dokładnie mieszam.
- Powoli, cały czas mieszając, wlewam mieszankę jogurtową do zupy. Zostawiam jeszcze przez 1-2 minuty na ogniu.
- Serwuję zupę grzybową posypaną koperkiem i tymiankiem.
Wartości odżywcze
Zupa grzybowa przepis
Grzyby, teraz coraz bardziej zapomniane, bogate w witaminę D, powinny częściej pojawiać się w kuchniach tych z Was, którzy jesienią i zimą tracą całą energię do życia. Nie zapominajmy o ich korzystnych dla zdrowia i dobrego samopoczucia właściwościach! Najlepiej jeść świeże, ale również te suszone są korzystne dla zdrowia!
Zupa z suszonych grzybów – warto robić zapasy!
Cudownie pachnie i nie wymaga długotrwałych przygotowań, jeśli wcześniej ugotujecie (i, tak jak ja, zamrozicie sobie na zapas, w małych pudełeczkach) wywar warzywny lub drobiowy. Potem można dodać tak dużo grzybów jak domagają się kubki smakowe. Choć dziś w okolicznych lasach grzybów coraz mniej, a mnie w sezonie na ich zbieranie coraz częściej gna gdzieś w świat, zapas suszonych prawdziwków czy podgrzybków zawsze mam schowany w jednej z kuchennych szafek. Później wystarczy kilka godzin moczenia w zimnej wodzie i można gotować!
Niech pięknie pachnie w całym domu. Zupełnie jak za dawnych lat.
Ciekawa jestem, z jakich grzybków powstanie u Was grzybowa. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, z jakich okazji się ją jada tam, skąd pochodzicie!
Bardzo ciekawy przepis.
Dzień dobry Pani Doroto Kamińska.
Bardzo jestem zadowolony z pani smacznych i cudownych przepisów.Bardzo chciałbym abym mógł coś i ja samego przygotować i poczęstował swoich ulubionych znajomych i przyjaciół.
P.S
Gorąco pozdrawiam i życzę spokojnego i miłego dnia.
Karol z Wrocławia.
czy jogurt nie waży się w zupie
Jak się go najpierw zahartuje tak jak to opisałam, nie warzy się :).