Placki z cukinii w cieście

5/5 (2)

Kiedy już jako małe dziecko nie przepadałam za daniami mięsnymi, moja mama głowiła się, czym skusić mnie do zjedzenia obiadu. Na porządku dziennym było zagadywanie, opowiadanie historyjek, pokazywanie ilustracji w książkach, czytanie i różne inne sposoby na odwracanie uwagi od tego, co znajdowało się na talerzu, a powinno wylądować w mojej dziecięcej buzi. Placki z cukinii w cieście były jednym z dań, do którego, na szczęście, nie trzeba mnie było namawiać. Do dziś chętnie przygotowuję je sobie, kiedy latem chcę zjeść coś szybko na obiad.

Zobacz też: Przepis na placki cukiniowe z ziemniakami

Istniało na szczęście kilka dań, które zawsze lubiłam i udawało się mnie z ich pomocą ściągać z podwórka na obiad, a potem nakarmić do syta, żebym znów mogła biegać i skakać po drzewach. Chociaż jako dziecko byłam okropnym niejadkiem, nigdy nie pogardziłam pierogami ruskimi albo plackami z cukinii, które moja mama smażyła w cieście przygotowanym na mleku lub śmietanie. Do dziś potrafię sama zjeść zestaw placków usmażonych z całej cukinii, które wcześniej osączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku, dzięki czemu stają się mniej kaloryczne.

Placki z cukinii w cieście można podać jako dodatek, np. do grillowanego mięsa lub kotletów albo zaserwować jako bezmięsne, główne danie.

Placki z cukinii w cieście

Liczba porcji4
Czas przygotowania i oczekiwania5 min
Czas gotowania10 min
Całkowity czas15 min
Przepis autorski Dorota Kamińska | DorotaKaminska.pl
Wegetariańskie placki z cukinii w cieście czyli smażone placki z cukinii w cieście ze śmietany lub jogurtu naturalnego. Szybkie i proste do przygotowania placki z cukinii.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 2 cukinie (średnie; umyte i pokrojone na plasterki o grubości ok. 0,5 cm)
  • 1 jajko
  • 2 łyżki śmietany lub jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka mąki
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Placki z cukinii w cieście - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube

Najlepsza mąka do placków z cukinii to mąka pszenna poznańska typ 500 lub luksusowa typ 550.

Placki z cukinii w cieście - Jak zrobić

Krok 1
Umytą cukinię kroimy na plasterki o grubości ok 0,5 cm.
Krok 2
Jajko, śmietanę, sól i pieprz rozkłócamy widelcem w miseczce.
Krok 3
Do rozkłóconego jajka dodajemy mąkę i mieszamy całość na ciasto o konsystencji gęstszej niż w przypadku ciasta naleśnikowego.
Krok 4
Obtaczamy plasterki cukinii w cieście i smażymy z obu stron na patelni na rozgrzanym oleju.
Krok 5
Usmażone placuszki odciskamy na ręczniku papierowym lub serwetce z nadmiaru oleju i podajemy.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Placuszki z cukinii
Placuszki z cukinii

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

42 komentarze
  1. oh boże bożenko, jakie to wszystko ładne i śliczne i w HD, co do mikrofonu to banalnie można to obejsc nagrywając mikrofonem (najlepiej pod USB najlepsza jakość) osobno w jakims programie, a potem skladając to w całość. Proces jest banalny zajmie moze dodatkowe 10 minut. Jeśli chcesz podnieść jakość swoich filmów to bardzo polecam.

  2. ja zawsze „paćkam” cukinię w mące, jajku i bułce tartej – więc robię tradycyjna panierkę i pyszne;) (oczywiście nie pomijając soli i pieprzu )

  3. Szkoda tylko ze (idac za najzdrowszym tredem),nigdzie nie podane sa przyblizone wartosci kaloryczne kazdej z potraw. Czyli ze moze i smaczne sa te wszystkie dania,ale czy wyjda Nam na zdrowie? Pytanie. A przeciez warto wiedziec ile spozywa sie kalorii.

    1. Niestety nie jestem dietetykiem, żeby dokładnie określać ile co ma kalorii, ale jest w Internecie tyle bezpłatnych tabel, że w razie potrzeby można to sobie w przybliżeniu policzyć :).

  4. Doroto, czy smażysz te placki na patelni grillowej dlatego, że tak jest lepiej, czy też dlatego, że akurat tę miałaś pod ręką? Moim skromnym zdaniem plackom wszelakim lepiej służą gładkopowierzchniowe patelnie.

  5. Oczywiście :). Można też użyć mleka, tylko wtedy będzie trzeba dodać nieco więcej mąki, żeby uzyskać odpowiednią gęstość.

  6. @pepsysxd Raczej jaroszką, bo uwielbiam i często jem ryby :). @kucibaba2 dokładnie, ja czasem gotuję, żeby mąż zjadł, chociaż on akurat też nie musi mieć codziennie mięsa na talerzu ;). I oczywiście przepisy na mięso muszą się pojawiać, bo na takie czekają Widzowie :).

  7. [..YouTube..] @pepsysxd Raczej jaroszką, bo uwielbiam i często jem ryby :). @kucibaba2 dokładnie, ja czasem gotuję, żeby mąż zjadł, chociaż on akurat też nie musi mieć codziennie mięsa na talerzu ;). I oczywiście przepisy na mięso muszą się pojawiać, bo na takie czekają Widzowie :).

  8. To masz tak samo jak ja, mięso może dla mnie nie istnieć, owszem jem ale to dlatego, że nie chce mi sie robic dwóch osobnych wersji obiadów, a mój mąż mięso musi mieć. Nawet przez 5 lat nie jadłam mięsa w ogóle, ale to się z czasem zmieniło z braku czasu i wygody.

  9. jesteś wegetarianką?
    mniam, pycha 😀 ja uwielbiam leczo z cukinią (bez cukini dla mnie taka potrawa nie istnieje :D) i też sukinię grillowaną, lekko osoloną lub posypaną vegetą. pyszota… ach smaki lata! 🙂

  10. [..YouTube..] To masz tak samo jak ja, mięso może dla mnie nie istnieć, owszem jem ale to dlatego, że nie chce mi sie robic dwóch osobnych wersji obiadów, a mój mąż mięso musi mieć. Nawet przez 5 lat nie jadłam mięsa w ogóle, ale to się z czasem zmieniło z braku czasu i wygody.

  11. Ciekawy patent z ta smietana, ja tylko w bulce i jajku panieruję. Zawsze tez obieram ze skórki, bo jest zbyt twarda i ciezkostrawna. Taka cukinia dobrze smakuje z sosem czosnkowym

  12. @TheKochajacaciebie takie pytanie pojawiło się już przy którymś wcześniejszym filmie, nie wiem czy padło z Twojej strony :). Tak jak pisze @dofee2k7 w słuchawkach usłyszysz mój głos z zapowiedzi tylko w jednej słuchawce, bo mikrofon podłączony do kamery tak nagrywa. Nie wiem czemu nie słyszysz wcale – a leci chociaż wtedy muzyka w tle czy jest całkiem cicho?

  13. [..YouTube..] Ciekawy patent z ta smietana, ja tylko w bulce i jajku panieruję. Zawsze tez obieram ze skórki, bo jest zbyt twarda i ciezkostrawna. Taka cukinia dobrze smakuje z sosem czosnkowym

  14. [..YouTube..] @TheKochajacaciebie takie pytanie pojawiło się już przy którymś wcześniejszym filmie, nie wiem czy padło z Twojej strony :). Tak jak pisze @dofee2k7 w słuchawkach usłyszysz mój głos z zapowiedzi tylko w jednej słuchawce, bo mikrofon podłączony do kamery tak nagrywa. Nie wiem czemu nie słyszysz wcale – a leci chociaż wtedy muzyka w tle czy jest całkiem cicho?

  15. Ryby jeszcze nie robiłem w takim cieście, ale spróbuję! Mam pytanie, czy to Ty Doroto odpowiadasz mi teraz czy twój menedżer?

  16. Racja. Ja czasem dostaję cukinię z działki od teściowej albo od sąsiadki moich rodziców. A ta była od mojej ukochanej babci :). Można też w takim cieście smażyć rybę. Jest uniwersalne :).

  17. Ja również lubię taką cukinię, a co najlepsze moja ciocia ma dużo takiej cukinii na wsi i tam wiem że to jest świeże, nie pryskane itd. Pyszne jest też leczo z cukinią. Jeśli chodzi o takie ciasto „naleśnikowe” jest dobre również jako kotlety z piersi kurczaka.

  18. [..YouTube..] Racja. Ja czasem dostaję cukinię z działki od teściowej albo od sąsiadki moich rodziców. A ta była od mojej ukochanej babci :). Można też w takim cieście smażyć rybę. Jest uniwersalne :).

  19. [..YouTube..] @dofeee2k7 Racja. Ja czasem dostaję cukinię z działki od teściowej albo od sąsiadki moich rodziców. A ta była od mojej ukochanej babci :). Można też w takim cieście smażyć rybę. Jest uniwersalne :).

  20. [..YouTube..] Ja również lubię taką cukinię, a co najlepsze moja ciocia ma dużo takiej cukinii na wsi i tam wiem że to jest świeże, nie pryskane itd. Pyszne jest też leczo z cukinią. Jeśli chodzi o takie ciasto „naleśnikowe” jest dobre również jako kotlety z piersi kurczaka.

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)