Słynna rosyjska balerina, Anna Pavlova tańczyła w balecie na przełomie XIX i XX wieku. Była znana jako pierwsza tancerka podróżująca z tanecznym tournee po całym świecie i odtwórczyni głównej roli w „Umierającym Łabędziu”. Do dziś uważa się też, że to właśnie ona, tak delikatna, eteryczna, o zwiewnych ruchach, zainspirowała podczas swojej podróży do Australii i Nowej Zelandii twórcę słynnego deseru. Pewien cukiernik w latach dwudziestych XX wieku, na cześć słynnej baleriny, stworzył prosty i niebiański wręcz tort Pavlova. Potem rozpoczął się spór. Do dziś między dwoma krajami odwiedzonymi kiedyś przez Annę trwa sprzeczka o pochodzenie deseru o nazwie „beza Pawłowej”.
Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne desery
Z czasem Amerykanie zaadoptowali go jako tradycyjny przysmak przygotowywany z okazji święta 4. lipca. Tort Pavlova, znany też jako ciasto Pawlowa lub beza Pawłowej, to delikatny deser przygotowany z piany z białek.
Jak zrobić tort Pavlova
Przyrządza się go w nieco odmienny od tradycyjnego przepisu na bezy sposób. Beza, z wierzchu biała, popękana, sucha i krucha, z masy ubitej z dodatkiem wanilii, mąki kukurydzianej i odrobiny octu, w środku jest miękka, wilgotna, o konsystencji pianki. Wydaje się lekko niedopieczona, a kształtem przypomina spódnicę baletnicy. Następnie wierzch bezy dekoruje się bitą śmietaną i ozdabia owocami. Tradycyjnie są to: kiwi, truskawki, passiflora. Można również wzbogacić też bezę Pawłowej innymi, sezonowymi specjałami, np. jagodami lub borówkami amerykańskimi. Deser w konsystencji jest lekki jak chmurka, delikatny i rozpływa się w ustach.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Beza Pawłowej
- 6 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
- 1½ szklanki cukru pudru lub cukru waniliowego
- 1½ łyżki mąki kukurydzianej
- 1½ łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie dodajemy jeśli korzystamy z cukru waniliowego)
- ¾ łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowego
Wierzch
- 500 ml śmietanki kremówki (schłodzona przez 1 godzinę na najwyższej półce lodówki)
- 12 truskawek (pokrojone na połówki lub w ćwiartki)
- 1 kiwi (pokrojone na plasterki)
- ½ szklanki jagód lub borówek amerykańskich
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić cukier waniliowy
- Bita śmietana - przepis
- Piana z białek - jak ubić
Jak zrobić
- Nagrzewamy piekarnik do 160 °C z włączonym termoobiegiem lub do 180 °C w opcji „góra + dół”.
- W dużej misce, za pomocą miksera elektrycznego, na najniższych obrotach ubijamy na sztywno białka. Gdy zbieleją, dodajemy ocet i miksujemy na najwyższych obrotach na sztywno.
- Nadal ubijając, zwiększamy obroty miksera i i stopniowo, w 3-4 partiach, dosypujemy cukier. Każda partia musi dokładnie się rozpuścić w masie przed wsypaniem kolejnej.
- Pod koniec ubijania do masy dodajemy mąkę kukurydzianą i, opcjonalnie, wanilię i nadal ubijamy całość. Masa powinna mieć gęstą, sztywną konsystencję.
- Masę wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby utworzyła kopiec. Wstawiamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę o 20 °C.
- Pieczemy przez ok. 60 minut tak, żeby z wierzchu beza pozostała biała i delikatnie popękała. W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy w którymś miejscu beza nie zaczyna zmieniać koloru i w razie potrzeby obracamy papier z masą bezową lub przykrywamy bezę folią aluminiową.
- Upieczoną bezę studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez kolejną godzinę.
- Kiedy beza jest wystudzona, ubijamy ze śmietanki kremówki bitą śmietanę.
- Wykładamy bitą śmietanę na wierzch bezy i dekorujemy owocami.
Wartości odżywcze
Tort Pavlova to z pewnością nieskończona liczba możliwości dekoracji. Te tradycyjne można zastąpić nowoczesnymi i np. wykorzystać bakalie. Przyrządza się wersje z alkoholem, kawą, matchą… Jest nawet opcja z dodatkiem kakao do bezy i bitej śmietany. Ciekawa jestem, które znacie, a na której przygotowanie zdecydujecie się w swoich kuchniach!
Jak Wam smakuje beza Pawłowej? Niebo w gębie, czy wolicie inne, tradycyjne wypieki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa!
Witam! Czy taką Pavlovą mogę zrobić już „na gotowo” poprzedniego dnia? Czy krem i owoce należy dodać dopiero w dniu konsumpcji?
Dobry wieczór :). Bita śmietana wytrzyma, jeśli ją usztywnisz za pomocą żelatyny. Tylko warto wtedy nałożyć ją na bezę tak, żeby sobie zostawić miejsce na owoce. A owoce najlepiej nałożyć przed podaniem, bo mogą puścić sok i stracić apetyczny wygląd.
Kij z tortem JESTEŚ PIĘKNA
Jedno zastrzeżenie ,ocet dodaje się na samym końcu a cukier po trosze
mieszając nie wolno przestawać a ty to zrobiłaś ,i jeszcze dodaje się
łyżkę mąki kukurydzianej i dla tego ci popękała a nie powinna .
Deser jak i pani która go wykonała wygląda słodziutko.
Witam, skorzystałam z przepisu i tort pavlowa wyszedł genialnie! Dziękuje za pyszną inspirację, filmik bardzo pomocny 😉
[img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/11/tort.jpg[/img]
Super! Dzięki za zdjęcie :).
Robiłam wszystko tak jak jest w przepisie, beza z wierzchu wyglądała pięknie i smakowała idealnie jednak środek ciasta był wodnisty. Może powie mi ktoś co mogło pójść nie tak ?
Ta beza ma być w środku piankowata i wilgotna, taka właśnie jest klasyczna Pavlova i to ją odróżnia od francuskiej bezy, która jest duża, a w środku ciągnąca.
Ah cóż za piękna kobieta!
A jak się nie ma ochoty to się nie ubiera, bo nikt nie zabroni chodzenia bez stanika w czterdziestostopniowym upale. Czy to wygląda niefajnie to już kwestia gustu. Ja tam lubię chodzić i w staniku i bez i nie mam z tym problemu.
Ubiera się stanik , jak najbardziej tylko albo specjalny albo po prostu bez ramiączek inteligencie.
Ulongu do takiej sukienki nie zakłada się stanika.
Ja swoją bezę piekę w nieco inny sposób – najpierw na 5 min do 180 stopni, potem przez 15 min w 150, a potem juz w 120 kolejne przynajmniej półtorej godziny. CHodzi o to aby beza sie nie przyrumieniła i dobrze wysuszyła z zewnątrz, a w środku pozostała piankowa. Nie przekroiłaś swojej bezy więc nie widać jak się upiekła? Co do przekładania, ja robię odwrotnie, tj. najpierw odklejam od papieru i przekladam na tortownice, a potem dekoruję. Do bitej śmietany można dodać mascarpone – jest pysznie!
Może to nie jest uwaga na temat gotowania ,ale wydaje mi się że nie ma pani stanika i wygląda to dość nie fajnie , tak na przyszłość żeby wiedziała pani że należy go mimo wszystko ubierać.
PYSZNOŚCI!!! Ten przepis jest fenomenalny, beza skradła wszystkie serca domowników :))\
o może tu jest problem bo faktycznie ubijałam na prędkości maksymalnej 🙂 dziękuje i zerkne zaraz do opisu 🙂
jeszcze jak masz gotowe placki bezowe to zostaje tylko 10-15 minut pracy
moja babcia robiła schłodzony tort bezowy z owocami z wiśniami takimi nasączonymi cukrem
Naprawdę polecam! Robi się go strasznie szybko a smakuje nieziemsko! 😉
Albo samą bezę można zrobić czekoladową, a na to maliny. Oesu… ;)))
Będę musiała taki lodowy tort bezowy zrobić, zapowiada się fantastycznie :))).
W opisie filmu jest link do poradnika o ubijaniu, zerknij – tam pewnie będzie odpowiedź. Może za długo ubijasz? Zrobiła mi się kiedyś w ten sposób woda jak ubijałam białka w Thermomixie u mojej mamy, na obrotach Turbo zamiast na prędkości „3” ;).
ale trafiłaś:)))) cały dzień za mną wczoraj chodziła
Porównując te początkowe filmiki z Twojego kanału i te obecne, to te są o wiele lepsze. Na początku byłaś spięta i nazbyt poważna. Teraz podoba mi się Twoja energia i spontaniczność 🙂
Co do przepisu, to z bezą toleruję tylko tort lodowo-bezowy [kupuję małe bezy, ubijam kremówkę (tylko z łyżką cukru waniliowego) i naprzemiennie w tortownicy układam bezy ->śmietanę -> lody śmietankowe -> bezy ->śmietanę; wyrównuję i całość zdobię bezikami]. Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin. Pychota! 😀
Ja ten deser robiłem wielokrotnie i w wielu wariantach : śmietana + truskawki z czekoladową polewą, śmietana + maliny i jeżyny , beza czekoladowa + śmietana + banany z czekoladową polewą. Mmmmmm pycha
mi sie tak nie ubiła 🙁 nie wiem co źle robie ale z białek robi sie poprostu woda 🙁
Super wyglada 🙂
Uwielbiam ten torcik! Jest to pierwsze ciasto które mi wyszło 🙂 Pyszne!:)
Najsłynniejsza beza na świecie. Znacie ten deser? To tort Pavlova –
wspaniale wygląda #food #przepis #kuchnia
Przykro mi ale twój tort nie jest typowym i właściwym tortem pawlowej 🙁 jest za niski, a przez w środku pewnie jest słaba pianka jeśli w ogóle jest. Ta pianka powinna być mieciutka a nie wysuszona. Zrobiłaś zbyt słabo ubitą bezę- widać to na filmie jak wkladasz bezę do piekarnika-sztywna beza się tak nie zachwieje, nie będzie galaretowata w zachowaniu tylko sztywna 🙂 pozdrawiam.
ja piekłam Pavlovą http://straga.pl/ciasta-i-ciasteczka/pavlova-z-bita-smietana-i-owocami/
Tak miedzy nami,to oba przepisy sa identyczne-ja korzystalam z przepisu Doroty wiele razy i zawsze wyszla wspaniala beza-POLECAM!!!!
A który przepis Twój? 🙂
wzięłam udział 🙂
Jak to był grill w piekarniku to tak :D.
Bananowiec byl 🙂 🙂 🙂
a grill tez łapie się pod „piekł”?
Witam! Nie mam zielonego pojęcia, co źle zrobiłam. Wszystko dokładnie tak jak opisane tu w przepisie. Beza co prawda z wierzchu była krucha, ale w środku to była sama piana, a dookoła bezy pojawiło się coś na obraz złotej rosy.
Joasiu, czy na pewno dodalas maki kukurydzianej? Gra ona bowiem kluczowa role w wytworzeniu delikatnej pianki w srodku bezy. Pozdrawiam cieplo.
próbowałam zrobić 2 razy Pavlovą, po ubiciu na małych obrotach, dodaniu wszystkich składników dokładnie tak jak w przepisie nie jestem w stanie uzyskać ubitej masy, jestem strasznie zdegustowana… Co ja robię nie tak?
Nie wiem czy potrafię odpowiedzieć na to pytanie :(. Jajka są świeże, białka dobrze oddzielone od żółtek, a naczynie i końcówki miksera czyste i suche? Piana z białek musi być ubita najpierw sama na sztywno, a dopiero potem dodaje się cukier i pozostałe składniki. Nie wiem też jaki mikser masz, bo mój stary, który widać na tym filmie, na najniższych obrotach (a miał 3 stopnie regulacji) ubijał o wiele szybciej niż ten nowy, który mam teraz (16 stopni regulacji).
No to chyba że tak ;))). Ale i tak wierzę, że się uda!
Ja jestem odwrotowiec co trudne przychodzi mi z łatwością co łatwe nie koniecznie :DDD
Eee, nie jest tak źle Moniko! Ciasta z kremem i galaretką, warstwowe, są trudne, beza z bitą śmietaną wcale nie :).
Dla mnie to wyższa szkoła jazdy 😀
Czym moge zastapic make kukurydziano!!???Nie jestem pewna czy ja znajde we Wloszech?
Spróbuj z mąką ziemniaczaną, myślę, że się uda :).
Jesli mieszkasz we Wloszech to poszukaj w sklepach maki o nazwie Farina Maizena lub po prostu Maizena (sprzedawana jest nie w torebkach, ale w malych polkilogramowych pudelkach). To wlasnie jest maczka kukurydziana.
Upieklam na swoje urodziny w zeszlym roku. Gdyby nie to, ze byl to w koncu moj dzien, to chyba bym nie dostala ani kawalatka – wszyscy rzucili sie na to jak chorzy, zbierali okruszki ze stolu i wylizali talerz… :))
@Anna to faktycznie, lepiej poczekać bo dla jednej osoby zjedzenie takiej ilości bezy to zasłodzenie się na śmierć ;). @Ola wersje mini wyglądają uroczo :).
oczywiście, ale wersje mini 🙂
W sumie od dosyć dawna biorę się za Tort Pavlovej, ale wszyscy moi współlokatorzy wyjeżdżają i sama go nie zjem ;(
Ja właśnie sprawdzam prognozę pogody i chce mi się płakać. Myślałam, że sobie posiedzę na świeżym powietrzu, a okazuje się, że trzeba będzie wdrożyć plan B i piec ciasta, bo do niedzieli ma padać, a nawet zapowiadane są burze :(.
no i owszem … może nawet jutro…
Mam pytanie, mnie ta beza wyszła okrutnie słodka mimo 1 szklanki, a nie 1,5 cukru, czy ta proporcja cukru jest ok?, no jest nie do zjedzenia 🙂 czy może się nie znam i taka ma być?
Serio? Przygotowując Pavlovą, przemnożyłam sobie po prostu proporcje na zwykłe bezy. Beza jest słodka, taka już jej cecha :).
Oj to muszę zaraz na telefonie przetestować, dzięki Kasiu za info i wszystkim za testy :).
Zła wiadomość- przez ajfonową aplikację na FB nie działa. 🙁 Dobra wiadomość- zupełnym przypadkiem mam w lodówce wolne 6 białek. 😉
Rewelacje z tą możliwością drukowania. W sumie można w ten sposób złożyć książkę kucharską 🙂 Pomysł uważam za trafiony w dziesiątkę 🙂
Chyba pomyliłeś „Pin it” z „Print it” :). Polecam wypróbowanie przycisku przed umieszczeniem komentarza :).
Nic z tych rzeczy. Chciałem tylko zobaczyć czy ktoś to wyłapie ponieważ niektórzy czytają tylko ostanie komentarze a nie wszystkie. To taki żart na tłusty czwartek (nie narzucam się już 🙂 ) Ps. Strona jest super i to napisałem na poważnie 🙂 miłego
I mnie również 🙂
ta strona zjada mi mnóstwo czasu, ale jest świetna 🙂
I przetestowalam, dziala swietnie! 🙂
Idem! 🙂
mi podobnie jw:)
tort wyszedł super polecam 🙂
mam pytanie w powyższym filmiku są napisane składniki: 2 łyżeczki octu winnego lub spirytusowego. Na filmiku później było widać jak są dodawane 2 łyżki octu.
Właśnie przymierzam się do zrobienia tego tortu ale nie wiem ile mam dodać tego octu. Bardzo proszę o odpowiedź
Olu, wystarczą 2 łyżeczki :). Na filmie była jedna stołowa łyżka octu, tylko jest niepotrzebnie powtórzone zbliżenie na łyżkę.
Moja Pavlova nie była zbyt wysoka, bo dość szeroko rozsmarowałam na początku masę na papierze do pieczenia i potem tylko czubek był wyższy. Taką wysoką i o mniejszej średnicy można piec w wyższej temperaturze (140-150 stopni) i dłużej: 1,5 godziny.
[..YouTube..] Moja Pavlova nie była zbyt wysoka, bo dość szeroko rozsmarowałam na początku masę na papierze do pieczenia i potem tylko czubek był wyższy. Taką wysoką i o mniejszej średnicy można piec w wyższej temperaturze (140-150 stopni) i dłużej: 1,5 godziny.
[..YouTube..] @kucibaba2 Moja Pavlova nie była zbyt wysoka, bo dość szeroko rozsmarowałam na początku masę na papierze do pieczenia i potem tylko czubek był wyższy. Taką wysoką i o mniejszej średnicy można piec w wyższej temperaturze (140-150 stopni) i dłużej: 1,5 godziny.
Właśnie nie wiem czy mam termoobieg. Kuchenka w tym mieszkaniu jest taka dziwaczna, system amerykański, nawet nie wiem czy oni tu nie znają termoobiegu czy tez jest to standard i nie piszą o tym bo to oczywiste. Trudno wyczuc.
Pavlova powinna być w środku taka piankowata, jakby niedopieczona i ta właśnie taka jest. Ale nie jest to takie niedopieczenie, że jedząc masz wrażenie jedzenia surowej piany z białek. Bezy piekę w podobny sposób i w środku są takie jak trzeba. A pieczesz z termoobiegiem?
[..YouTube..] Właśnie nie wiem czy mam termoobieg. Kuchenka w tym mieszkaniu jest taka dziwaczna, system amerykański, nawet nie wiem czy oni tu nie znają termoobiegu czy tez jest to standard i nie piszą o tym bo to oczywiste. Trudno wyczuc.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Właśnie nie wiem czy mam termoobieg. Kuchenka w tym mieszkaniu jest taka dziwaczna, system amerykański, nawet nie wiem czy oni tu nie znają termoobiegu czy tez jest to standard i nie piszą o tym bo to oczywiste. Trudno wyczuc.
Czy po takim czasie w 100 C nie jest surowa w środku? Próbowałam robic kiedyś małe bezy , było chyba 140 stopni i ciagle miękkie, luźne po dwóch godzinach sie poddałam…
[..YouTube..] Pavlova powinna być w środku taka piankowata, jakby niedopieczona i ta właśnie taka jest. Ale nie jest to takie niedopieczenie, że jedząc masz wrażenie jedzenia surowej piany z białek. Bezy piekę w podobny sposób i w środku są takie jak trzeba. A pieczesz z termoobiegiem?
[..YouTube..] @kucibaba2 Pavlova powinna być w środku taka piankowata, jakby niedopieczona i ta właśnie taka jest. Ale nie jest to takie niedopieczenie, że jedząc masz wrażenie jedzenia surowej piany z białek. Bezy piekę w podobny sposób i w środku są takie jak trzeba. A pieczesz z termoobiegiem?
[..YouTube..] Czy po takim czasie w 100 C nie jest surowa w środku? Próbowałam robic kiedyś małe bezy , było chyba 140 stopni i ciagle miękkie, luźne po dwóch godzinach sie poddałam…
moja faza na borówki trwa 🙂 zaraz biegne po następną porcję i wypróbuję beze jeszcze dziś !!!!
[..YouTube..] moja faza na borówki trwa 🙂 zaraz biegne po następną porcję i wypróbuję beze jeszcze dziś !!!!
Ohhhhh… Milion kalorii, ale i tak nigdy nie udalo mi sie odmowic kawalka (albo dwoch, snif)… Kerstin Rodgers polewa to jeszcze slonym karmelem, oszalalabym przy stole! :))
z jakiej okazji przygotowałaś tort?:) polecam go wszystkim bo jest pyyszny:)
Przygotowałam z okazji zalegających w lodówce białek po pieczeniu kruchego ciasta na gotowanych żółtkach :).
uwielbiam 🙂