fbpx
Czytasz właśnie
Tort Pavlova

Tort Pavlova

Beza Pavlova

Słynna rosyjska balerina, Anna Pavlova tańczyła w balecie na przełomie XIX i XX wieku. Była znana jako pierwsza tancerka podróżująca z tanecznym tournee po całym świecie i odtwórczyni głównej roli w „Umierającym Łabędziu”. Do dziś uważa się też, że to właśnie ona, tak delikatna, eteryczna, o zwiewnych ruchach, zainspirowała podczas swojej podróży do Australii i Nowej Zelandii twórcę słynnego deseru. Pewien cukiernik w latach dwudziestych XX wieku, na cześć słynnej baleriny, stworzył prosty i niebiański wręcz tort Pavlova. Potem rozpoczął się spór. Do dziś między dwoma krajami odwiedzonymi kiedyś przez Annę trwa sprzeczka o pochodzenie deseru o nazwie „beza Pawłowej”. 

Zobacz też: Więcej przepisów na smaczne desery

Z czasem Amerykanie zaadoptowali go jako tradycyjny przysmak przygotowywany z okazji święta 4. lipca. Tort Pavlova, znany też jako ciasto Pawlowa lub beza Pawłowej, to delikatny deser przygotowany z piany z białek.

Jak zrobić tort Pavlova

Przyrządza się go w nieco odmienny od tradycyjnego przepisu na bezy sposób. Beza, z wierzchu biała, popękana, sucha i krucha, z masy ubitej z dodatkiem wanilii, mąki kukurydzianej i odrobiny octu, w środku jest miękka, wilgotna, o konsystencji pianki. Wydaje się lekko niedopieczona, a kształtem przypomina spódnicę baletnicy. Następnie wierzch bezy dekoruje się bitą śmietaną i ozdabia owocami. Tradycyjnie są to: kiwi, truskawki, passiflora. Można również wzbogacić też bezę Pawłowej innymi, sezonowymi specjałami, np. jagodami lub borówkami amerykańskimi. Deser w konsystencji jest lekki jak chmurka, delikatny i rozpływa się w ustach.

Zobacz też
Gofry czekoladowe

Tort Pavlova

Tort Pavlova

Najlepsza beza Pawłowej czyli najpopularniejszy na świecie bezowy tort Pavlova z bitą śmietaną, truskawkami, kiwi i jagodami lub borówką amerykańską. Przepis na tort Pavlova krok po kroku.
4.78 z 9 ocen
Przygotowanie: 30 minuty
Gotowanie: 1 godzina
Chłodzenie: 1 godzina
Razem: 2 godziny 30 minuty
Kategoria: Deser
Kuchnia: Australijska
Liczba porcji: 8
Kalorie: 404kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Beza Pawłowej

  • 6 białek jajek (o temperaturze pokojowej)
  • szklanki cukru pudru lub cukru waniliowego
  • łyżki mąki kukurydzianej
  • łyżeczki ekstraktu waniliowego (nie dodajemy jeśli korzystamy z cukru waniliowego)
  • ¾ łyżeczki białego octu winnego lub spirytusowego

Wierzch

  • 500 ml śmietanki kremówki (schłodzona przez 1 godzinę na najwyższej półce lodówki)
  • 12 truskawek (pokrojone na połówki lub w ćwiartki)
  • 1 kiwi (pokrojone na plasterki)
  • ½ szklanki jagód lub borówek amerykańskich

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Alternatywnie, zamiast jednej dużej bezy, można przygotować 6-8 mniejszych i po upieczeniu każdą z osobna ozdobić bitą śmietaną i owocami.
Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić cukier waniliowy
  2. Bita śmietana - przepis
  3. Piana z białek - jak ubić

Jak zrobić

  • Nagrzewamy piekarnik do 160 °C z włączonym termoobiegiem lub do 180 °C w opcji „góra + dół”.
  • W dużej misce, za pomocą miksera elektrycznego, na najniższych obrotach ubijamy na sztywno białka. Gdy zbieleją, dodajemy ocet i miksujemy na najwyższych obrotach na sztywno.
  • Nadal ubijając, zwiększamy obroty miksera i i stopniowo, w 3-4 partiach, dosypujemy cukier. Każda partia musi dokładnie się rozpuścić w masie przed wsypaniem kolejnej.
  • Pod koniec ubijania do masy dodajemy mąkę kukurydzianą i, opcjonalnie, wanilię i nadal ubijamy całość. Masa powinna mieć gęstą, sztywną konsystencję.
  • Masę wykładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby utworzyła kopiec. Wstawiamy do piekarnika i od razu obniżamy temperaturę o 20 °C.
  • Pieczemy przez ok. 60 minut tak, żeby z wierzchu beza pozostała biała i delikatnie popękała. W trakcie pieczenia sprawdzamy, czy w którymś miejscu beza nie zaczyna zmieniać koloru i w razie potrzeby obracamy papier z masą bezową lub przykrywamy bezę folią aluminiową.
  • Upieczoną bezę studzimy w piekarniku przy otwartych drzwiczkach przez kolejną godzinę.
  • Kiedy beza jest wystudzona, ubijamy ze śmietanki kremówki bitą śmietanę.
  • Wykładamy bitą śmietanę na wierzch bezy i dekorujemy owocami.

Wartości odżywcze

Serving: 200g | Kalorie: 404kcal (20%) | Carbohydrates: 46g (15%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 23g (35%) | Tłuszcze nasycone: 14g (88%) | Cholesterol: 85mg (28%) | Sód: 62mg (3%) | Potas: 183mg (5%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 41g (46%) | Witamina A: 930IU (19%) | Witamina C: 33.9mg (41%) | Wapń: 52mg (5%) | Żelazo: 0.2mg (1%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Tort Pavlova to z pewnością nieskończona liczba możliwości dekoracji. Te tradycyjne można zastąpić nowoczesnymi i np. wykorzystać bakalie. Przyrządza się wersje z alkoholem, kawą, matchą… Jest nawet opcja z dodatkiem kakao do bezy i bitej śmietany. Ciekawa jestem, które znacie, a na której przygotowanie zdecydujecie się w swoich kuchniach!

Tort Pavlova
Tort Pavlova
Tort Pavlova
Tort Pavlova

Jak Wam smakuje beza Pawłowej? Niebo w gębie, czy wolicie inne, tradycyjne wypieki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach, bo jestem bardzo ciekawa!

87 komentarzy
  • Witam! Czy taką Pavlovą mogę zrobić już „na gotowo” poprzedniego dnia? Czy krem i owoce należy dodać dopiero w dniu konsumpcji?

    • Dobry wieczór :). Bita śmietana wytrzyma, jeśli ją usztywnisz za pomocą żelatyny. Tylko warto wtedy nałożyć ją na bezę tak, żeby sobie zostawić miejsce na owoce. A owoce najlepiej nałożyć przed podaniem, bo mogą puścić sok i stracić apetyczny wygląd.

  • Jedno zastrzeżenie ,ocet dodaje się na samym końcu a cukier po trosze
    mieszając nie wolno przestawać a ty to zrobiłaś ,i jeszcze dodaje się
    łyżkę mąki kukurydzianej i dla tego ci popękała a nie powinna .

  • Witam, skorzystałam z przepisu i tort pavlowa wyszedł genialnie! Dziękuje za pyszną inspirację, filmik bardzo pomocny 😉
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2013/11/tort.jpg[/img]

  • Robiłam wszystko tak jak jest w przepisie, beza z wierzchu wyglądała pięknie i smakowała idealnie jednak środek ciasta był wodnisty. Może powie mi ktoś co mogło pójść nie tak ?

  • A jak się nie ma ochoty to się nie ubiera, bo nikt nie zabroni chodzenia bez stanika w czterdziestostopniowym upale. Czy to wygląda niefajnie to już kwestia gustu. Ja tam lubię chodzić i w staniku i bez i nie mam z tym problemu.

  • Ja swoją bezę piekę w nieco inny sposób – najpierw na 5 min do 180 stopni, potem przez 15 min w 150, a potem juz w 120 kolejne przynajmniej półtorej godziny. CHodzi o to aby beza sie nie przyrumieniła i dobrze wysuszyła z zewnątrz, a w środku pozostała piankowa. Nie przekroiłaś swojej bezy więc nie widać jak się upiekła? Co do przekładania, ja robię odwrotnie, tj. najpierw odklejam od papieru i przekladam na tortownice, a potem dekoruję. Do bitej śmietany można dodać mascarpone – jest pysznie!

  • Może to nie jest uwaga na temat gotowania ,ale wydaje mi się że nie ma pani stanika i wygląda to dość nie fajnie , tak na przyszłość żeby wiedziała pani że należy go mimo wszystko ubierać.

  • o może tu jest problem bo faktycznie ubijałam na prędkości maksymalnej 🙂 dziękuje i zerkne zaraz do opisu 🙂

  • W opisie filmu jest link do poradnika o ubijaniu, zerknij – tam pewnie będzie odpowiedź. Może za długo ubijasz? Zrobiła mi się kiedyś w ten sposób woda jak ubijałam białka w Thermomixie u mojej mamy, na obrotach Turbo zamiast na prędkości „3” ;).

  • Porównując te początkowe filmiki z Twojego kanału i te obecne, to te są o wiele lepsze. Na początku byłaś spięta i nazbyt poważna. Teraz podoba mi się Twoja energia i spontaniczność 🙂
    Co do przepisu, to z bezą toleruję tylko tort lodowo-bezowy [kupuję małe bezy, ubijam kremówkę (tylko z łyżką cukru waniliowego) i naprzemiennie w tortownicy układam bezy ->śmietanę -> lody śmietankowe -> bezy ->śmietanę; wyrównuję i całość zdobię bezikami]. Wstawiam do zamrażalnika na kilka godzin. Pychota! 😀

  • Ja ten deser robiłem wielokrotnie i w wielu wariantach : śmietana + truskawki z czekoladową polewą, śmietana + maliny i jeżyny , beza czekoladowa + śmietana + banany z czekoladową polewą. Mmmmmm pycha

  • Najsłynniejsza beza na świecie. Znacie ten deser? To tort Pavlova –
    wspaniale wygląda #food #przepis #kuchnia

  • Przykro mi ale twój tort nie jest typowym i właściwym tortem pawlowej 🙁 jest za niski, a przez w środku pewnie jest słaba pianka jeśli w ogóle jest. Ta pianka powinna być mieciutka a nie wysuszona. Zrobiłaś zbyt słabo ubitą bezę- widać to na filmie jak wkladasz bezę do piekarnika-sztywna beza się tak nie zachwieje, nie będzie galaretowata w zachowaniu tylko sztywna 🙂 pozdrawiam.

    • Tak miedzy nami,to oba przepisy sa identyczne-ja korzystalam z przepisu Doroty wiele razy i zawsze wyszla wspaniala beza-POLECAM!!!!

  • Witam! Nie mam zielonego pojęcia, co źle zrobiłam. Wszystko dokładnie tak jak opisane tu w przepisie. Beza co prawda z wierzchu była krucha, ale w środku to była sama piana, a dookoła bezy pojawiło się coś na obraz złotej rosy.

    • Joasiu, czy na pewno dodalas maki kukurydzianej? Gra ona bowiem kluczowa role w wytworzeniu delikatnej pianki w srodku bezy. Pozdrawiam cieplo.

  • próbowałam zrobić 2 razy Pavlovą, po ubiciu na małych obrotach, dodaniu wszystkich składników dokładnie tak jak w przepisie nie jestem w stanie uzyskać ubitej masy, jestem strasznie zdegustowana… Co ja robię nie tak?

    • Nie wiem czy potrafię odpowiedzieć na to pytanie :(. Jajka są świeże, białka dobrze oddzielone od żółtek, a naczynie i końcówki miksera czyste i suche? Piana z białek musi być ubita najpierw sama na sztywno, a dopiero potem dodaje się cukier i pozostałe składniki. Nie wiem też jaki mikser masz, bo mój stary, który widać na tym filmie, na najniższych obrotach (a miał 3 stopnie regulacji) ubijał o wiele szybciej niż ten nowy, który mam teraz (16 stopni regulacji).

  • Eee, nie jest tak źle Moniko! Ciasta z kremem i galaretką, warstwowe, są trudne, beza z bitą śmietaną wcale nie :).

  • Upieklam na swoje urodziny w zeszlym roku. Gdyby nie to, ze byl to w koncu moj dzien, to chyba bym nie dostala ani kawalatka – wszyscy rzucili sie na to jak chorzy, zbierali okruszki ze stolu i wylizali talerz… :))

  • @Anna to faktycznie, lepiej poczekać bo dla jednej osoby zjedzenie takiej ilości bezy to zasłodzenie się na śmierć ;). @Ola wersje mini wyglądają uroczo :).

  • W sumie od dosyć dawna biorę się za Tort Pavlovej, ale wszyscy moi współlokatorzy wyjeżdżają i sama go nie zjem ;(

  • Ja właśnie sprawdzam prognozę pogody i chce mi się płakać. Myślałam, że sobie posiedzę na świeżym powietrzu, a okazuje się, że trzeba będzie wdrożyć plan B i piec ciasta, bo do niedzieli ma padać, a nawet zapowiadane są burze :(.

  • Mam pytanie, mnie ta beza wyszła okrutnie słodka mimo 1 szklanki, a nie 1,5 cukru, czy ta proporcja cukru jest ok?, no jest nie do zjedzenia 🙂 czy może się nie znam i taka ma być?

  • Zła wiadomość- przez ajfonową aplikację na FB nie działa. 🙁 Dobra wiadomość- zupełnym przypadkiem mam w lodówce wolne 6 białek. 😉

  • Rewelacje z tą możliwością drukowania. W sumie można w ten sposób złożyć książkę kucharską 🙂 Pomysł uważam za trafiony w dziesiątkę 🙂

      • Nic z tych rzeczy. Chciałem tylko zobaczyć czy ktoś to wyłapie ponieważ niektórzy czytają tylko ostanie komentarze a nie wszystkie. To taki żart na tłusty czwartek (nie narzucam się już 🙂 ) Ps. Strona jest super i to napisałem na poważnie 🙂 miłego

  • mam pytanie w powyższym filmiku są napisane składniki: 2 łyżeczki octu winnego lub spirytusowego. Na filmiku później było widać jak są dodawane 2 łyżki octu.
    Właśnie przymierzam się do zrobienia tego tortu ale nie wiem ile mam dodać tego octu. Bardzo proszę o odpowiedź

  • Moja Pavlova nie była zbyt wysoka, bo dość szeroko rozsmarowałam na początku masę na papierze do pieczenia i potem tylko czubek był wyższy. Taką wysoką i o mniejszej średnicy można piec w wyższej temperaturze (140-150 stopni) i dłużej: 1,5 godziny.

  • [..YouTube..] Moja Pavlova nie była zbyt wysoka, bo dość szeroko rozsmarowałam na początku masę na papierze do pieczenia i potem tylko czubek był wyższy. Taką wysoką i o mniejszej średnicy można piec w wyższej temperaturze (140-150 stopni) i dłużej: 1,5 godziny.

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Moja Pavlova nie była zbyt wysoka, bo dość szeroko rozsmarowałam na początku masę na papierze do pieczenia i potem tylko czubek był wyższy. Taką wysoką i o mniejszej średnicy można piec w wyższej temperaturze (140-150 stopni) i dłużej: 1,5 godziny.

  • Właśnie nie wiem czy mam termoobieg. Kuchenka w tym mieszkaniu jest taka dziwaczna, system amerykański, nawet nie wiem czy oni tu nie znają termoobiegu czy tez jest to standard i nie piszą o tym bo to oczywiste. Trudno wyczuc.

  • Pavlova powinna być w środku taka piankowata, jakby niedopieczona i ta właśnie taka jest. Ale nie jest to takie niedopieczenie, że jedząc masz wrażenie jedzenia surowej piany z białek. Bezy piekę w podobny sposób i w środku są takie jak trzeba. A pieczesz z termoobiegiem?

  • [..YouTube..] Właśnie nie wiem czy mam termoobieg. Kuchenka w tym mieszkaniu jest taka dziwaczna, system amerykański, nawet nie wiem czy oni tu nie znają termoobiegu czy tez jest to standard i nie piszą o tym bo to oczywiste. Trudno wyczuc.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Właśnie nie wiem czy mam termoobieg. Kuchenka w tym mieszkaniu jest taka dziwaczna, system amerykański, nawet nie wiem czy oni tu nie znają termoobiegu czy tez jest to standard i nie piszą o tym bo to oczywiste. Trudno wyczuc.

  • Czy po takim czasie w 100 C nie jest surowa w środku? Próbowałam robic kiedyś małe bezy , było chyba 140 stopni i ciagle miękkie, luźne po dwóch godzinach sie poddałam…

  • [..YouTube..] Pavlova powinna być w środku taka piankowata, jakby niedopieczona i ta właśnie taka jest. Ale nie jest to takie niedopieczenie, że jedząc masz wrażenie jedzenia surowej piany z białek. Bezy piekę w podobny sposób i w środku są takie jak trzeba. A pieczesz z termoobiegiem?

  • [..YouTube..] @kucibaba2 Pavlova powinna być w środku taka piankowata, jakby niedopieczona i ta właśnie taka jest. Ale nie jest to takie niedopieczenie, że jedząc masz wrażenie jedzenia surowej piany z białek. Bezy piekę w podobny sposób i w środku są takie jak trzeba. A pieczesz z termoobiegiem?

  • [..YouTube..] Czy po takim czasie w 100 C nie jest surowa w środku? Próbowałam robic kiedyś małe bezy , było chyba 140 stopni i ciagle miękkie, luźne po dwóch godzinach sie poddałam…

  • moja faza na borówki trwa 🙂 zaraz biegne po następną porcję i wypróbuję beze jeszcze dziś !!!!

  • Ohhhhh… Milion kalorii, ale i tak nigdy nie udalo mi sie odmowic kawalka (albo dwoch, snif)… Kerstin Rodgers polewa to jeszcze slonym karmelem, oszalalabym przy stole! :))

4.78 from 9 votes (9 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom