Konkurs "Żyj zdrowo i kolorowo" - wyniki przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Konkurs „Żyj zdrowo i kolorowo” – wyniki
Jeszcze nikt nie ocenił. Może Ty zaczniesz? Na końcu wpisu możesz przyznać gwiazdki.

W piątek 24 czerwca zakończyliśmy przyjmowanie zgłoszeń do konkursu „Żyj zdrowo i kolorowo” organizowanego we współpracy ze sklepem Galicja Dla Twojego Domu, a dziś przyszła pora na wyłonienie najlepszych prac.

Nadesłaliście łącznie ponad 100 przepisów, a wybrać mogłam jedynie trzy spośród nich. Wybierając zwycięskie propozycje, kierowałam się pomysłem na potrawę, dopasowaniem do tematyki konkursu, dekoracją oraz jakością fotografii – ale nie wszystkim naraz, bo „Żyj zdrowo i kolorowo” nie był konkursem typowo fotograficznym i w największym stopniu liczył się sam pomysł na potrawę :).

Zwycięskie przepisy i nagrody

1 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdurebutelki Olio Aceto6 szklanek Festivalkomplet śniadaniowy Mucca

otrzymuje Izabella z Warszawy za Sałatę z owocami i ślimaczkami

Sałata z owocami i ślimaczkami
Sałata z owocami i ślimaczkami

Sałata z owocami i ślimaczkami

 

kilka/kilkanaście liści dowolnej sałaty,

4-6 plasterków szynki konserwowej,

50 g serka śmietankowego, twarożkowego

2 garści borówki amerykańskiej,

mała kiść jasnych winogron,

kilka gałązek świeżego koperku,

sos: 4-5 łyżek oliwy

1 łyżka octu winnego albo soku z cytryny

przyprawy: sól, pieprz mielony, cukier, musztarda dijon

 

Sposób przygotowania: Sałatę i owoce opłukać, osączyć dokładnie. Oliwę utrzeć z octem (sokiem cytrynowym) i musztardą, ok.1/2 łyżeczki, doprawić szczyptą soli, cukru i pieprzu, wymieszać. Plasterki szynki posmarować serkiem, zwinąć w ruloniki i pokroić na ok.1-2 cm kawałki. Sałatę ułożyć na talerzach, posypać borówkami, listkami koperku, pokrojonymi na ćwiartki i wypestkowanymi winogronami. Na wierzchu ułożyć ślimaczki szynkowo-serowe. Całość lekko skropić sosem. Podawać jako samodzielną przekąskę.

2 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, 6 szklanek City, komplet śniadaniowy Mucca

otrzymuje Małgorzata z Pabianic za grillowaną cukinię z czerwonym pesto na polencie

Grillowana cukinia z czerwonym pesto na polencie
Grillowana cukinia z czerwonym pesto na polencie

Grillowana cukinia z czerwonym pesto na polencie

3/4 szklanki kaszki kukurydzianej

2,5 szklanki wody

łyżka oliwy

sól

młode cukinie

czerwone pesto

zielone oliwki

Polentę przygotowujemy dzień wcześniej. Gotujemy 2,5 szklanki wody i dodajemy 3/4 szklanki kaszki kukurydzianej, 1/2 łyżeczki soli, łyżkę oliwy. Mocno mieszamy przez ok 5 minut a następnie na malutkim ogniu dusimy przez 30 minut, co jakiś czas mieszając. Gorącą masę przelewamy do natłuszczonego naczynia i odstawiamy do ściągnięcia (po przestudzeniu wkładamy do lodówki). Kiedy polenta już będzie twarda kroimy ja na kwadraty .
Grillujemy lub przesmażamy chwilkę kwadraty z polenty i plastry cukinii (krojone wzdłuż). Plastry powinny być elastyczne, ale nie mogą się rozpadać. Smarujemy je czerwonym pesto z posiekanymi oliwkami  i zawijamy. Nabijamy na wykałaczkę takiego ślimaczka z cukinii i na kwadracik polenty.

3 miejsce: Zestaw: 3 miseczki Verdure, butelki Olio Aceto, komplet śniadaniowy Mucca

otrzymuje Ewa z Żyrardowa za Sałatkę krewetkową

Sałatka krewetkowa
Sałatka krewetkowa

 

Sałatka ‘krewetkowa’

20 szt. dużych krewetek

pęczek szczypiorku

pęczek rzodkiewek

Zobacz też
Sos z papryki

mała puszka kukurydzy

½ paczki makaronu ryżowego

kilka suszonych pomidorów

 

Krewetki ugotować w wodzie z octem winnym i przyprawami (oregano, tymianek, estragon), makaron, szczypiorek, pomidory pokroić, rzodkiewki zetrzeć na grubej tarce, wszystko wymieszać i polać sosem

Sos:

4-5 łyżek wody

szczypta soli i pieprzu

łyżeczka miodu

sok wyciśnięty z połowy cytryny

dwie łyżeczki musztardy

dwa ząbki czosnku

1/3 szklanki oliwy (ja używam tę z suszonych pomidorów)

wszystko wymieszać energicznie

 

Serdecznie gratuluję wygranych, a Wam wszystkim dziękuję za udział w konkursie i kibicowanie :).

Ze zwyciężczyniami, w celu potwierdzenia poprawności adresu e-mail i uzyskania adresu do wysyłki nagród, skontaktuje się przedstawiciel firmy Galicja Sp. z o.o.

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

11 komentarzy
  • Gratulacje dla nagrodzonych przepisów, miło było i do następnego konkursu…
    Zapraszam do wypróbowania wszystkich przepisów, pozdrawiam.
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/06/faszerowane jajka.jpg[/img]
    [img]http://pozytywnakuchnia.pl/files/2011/06/faszerowane jajka.jpg[/img]

  • A ja właśnie filmowałam w miseczkach Verdure, które też dostaniecie i powiem Wam, że są jeszcze ładniejsze niż na zdjęciu :).

    • Witam,
      Bardzo dziękujemy wszystkim uczestnikom za aktywny udział w konkursie. Zwycięzcom gratulujemy i cieszymy się razem z Państwem. Bardzo dziękujemy też Jurorce Dorocie za profesjonalne przeprowadzenie konkursu oraz za wybór zwycięzców – wśród tylu ciekawych propozycji sałatek i przekąsek. Jutro skontaktujemy się ze zwycięzcami w celu ustalenia szczegółów przekazania nagród. Wszystkie przepisy niedługo zostaną udostępnione na stronie http://www.sklepgalicja.pl Pozdrawiam, Dagmara Marchel, Galicja Sp.z o.o.

  • bardzo się cieszę z wygranej bo śliczności te naczynka wszystkie! bardzo dziękuję 🙂 gratuluję pozostałym wyróżnionym osobom i dziękuję wszystkim biorącym udział za rywalizację, pozdrawiam!

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom