Ciasto tulipan przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ciasto tulipan

Ciasto tulipan

Ciasto - kwitnący tulipan

Ciasto tulipan wypiekane w keksówce to prosty, a jednocześnie efektowny wypiek. Przygotowuje się je z masy o czterech kolorach (naturalny, czekoladowy, makowy i czerwony) nakładanej warstwowo do podłużnej, wysokiej blaszki. Potem wypieka i w trakcie wyrastania tworzy się w nim wzór tulipana. Zobaczcie jak zrobić ciasto tulipan krok po kroku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na wypieki


Będzie smacznym dodatkiem do porannej kawy. Z pewnością zaskoczy pięknym zapachem, delikatnie chrupiącą warstwą z makiem i fantazyjnym wzorem przypominającym kwitnącego tulipana. W zależności od kolejności nakładania poszczególnych kolorów ciasta uzyskamy żółtego, czekoladowego, piegowatego lub czerwonego tulipana. To taka wariacja na temat klasycznego keksu. Jak Wam się podoba?

Zobacz też
Ciasto z borówką amerykańską

Ciasto - kwitnący tulipan

Ciasto tulipan

Kolorowe ciasto tulipan z wzorkiem czyli przepis na ciasto tulipan waniliowo-kakaowo-makowe z masą z kisielem.
5 z 1 głos
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 1 godzina
Razem: 1 godzina 10 min
Kategoria: Deser
Kuchnia: Polska
Przepis na: ciasto kwitnący tulipan, ciasto tulipan, tulipan ciasto
Liczba porcji: 1 keksówka o wymiarach ok. 12 x 30 cm
Kalorie: 280kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 6 jajek
  • 200 g masła (1 kostka)
  • szklanki cukru
  • 2 szklanki mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 szklanka śmietanki kremówki
  • 2 łyżeczki kakao
  • 1 opakowanie błyskawicznego kisielu (wiśniowy lub truskawkowy)
  • ½ szklanki maku

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Superfood - 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Miękkie masło ucieram z cukrem.
  • Dodaję 1 jajko, ucieram na gładko. Kolejno dokładam po 1 jajku, na przemian z kilkoma łyżkami mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia i śmietanką kremówką. Za każdym razem rozmiksowuję przed dodaniem kolejnego składnika.
  • Ciasto dzielę na 4 równe części. Jedną pozostawiam niezabarwioną. Pozostałe mieszam odpowiednio z: makiem (kolor "piegowaty"), proszkiem na kisiel (kolor różowy - można dodatkowo dołożyć odrobinę czerwonego barwnika) oraz kakao (kolor czekoladowy).
  • Do posmarowanej masłem i obsypanej bułką tartą lub mąką keksówki nakładam na środek po 1 łyżce każdego koloru masy. Najlepiej zacząć od jasnej, niezabarwionej masy, następnie nałożyć czekoladową, makową, a na samym czubku umieścić różową. W podobny sposób nakładam masę na dwóch końcach keksówki.
  • Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 200 °C i piekę przez ok. 1 godzinę. Pod koniec przykrywam folią aluminiową lub papierem do pieczenia, żeby nie przypaliło się z wierzchu.
  • Wystudzone ciasto kroję na plastry. Przed pokrojeniem można je ozdobić białym lukrem (lub żółtym czy różowym) albo polewą czekoladową.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zakalec - jak go uniknąć

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 60g | Kalorie: 280kcal (14%) | Węglowodany: 29g (10%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 9g (56%) | Cholesterol: 96mg (32%) | Sód: 107mg (5%) | Potas: 141mg (4%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 16g (18%) | Witamina A: 550IU (11%) | Witamina C: 0.1mg | Wapń: 87mg (9%) | Żelazo: 1.3mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Choć obecnie modne są nieco inne ciasta, lubię czasem powrócić do dawnych receptur. Zwłaszcza gdy nadchodzi świąteczny czas lub po prostu odwiedzają mnie bliscy, którzy przepadają za takimi klasycznymi wypiekami. Ciasto z wzorem tulipana na pewno przypadnie im do gustu!

Ciasto - tulipan
Ciasto – tulipan

Ciekawa jestem, jak uda się Wam ciasto tulipan. Dajcie koniecznie znać w komentarzach, jak wyszły wzorki i czy smakowało!

44 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom