fbpx
Czytasz właśnie
Tofucznica – jajecznica bez jajek

Tofucznica – jajecznica bez jajek

  • przepis na jajecznicę bez jajek
  • z cebulą podsmażoną na oliwie
  • wegańska, na bazie tofu
Tofucznica - jajecznica bez jajek

Tofucznica powstała w mojej kuchni trochę przez przypadek. Dostałam czarną sól od przyjaciółki do wypróbowania i okazało się, że w lodówce miałam jeszcze nieaktywne drożdże w płatkach. A na górnej półce leżało kupione na zapas tofu. Wegańska jajecznica bez jajek zagościła na moim stole na śniadanie i jestem bardzo mile zaskoczona jej konsystencją i smakiem! Z pewnością zainteresuje też tych z Was, którzy jajek nie mogą jeść z powodu alergii. Zobaczcie jak zrobić tofucznicę w kilku krokach.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

Cieszę się, że jest tyle możliwości zastępowania znanych i lubianych smaków, gdy po prostu nie może się jeść niektórych produktów lub rezygnuje z nich świadomie, z przyczyn ideologicznych. O wiele łatwiej jest, kiedy po prostu się czegoś nie lubi ;). Uważam, że to dobrze, kiedy człowiek kombinuje i eksperymentuje, bo w ten sposób rozwija się kuchnię oraz własne umiejętności. Oczywiście klasyczna jajecznica pozostanie klasyczną jajecznicą i nie będę ściemniać, że ta z tofu jest smaczniejsza. Ale z ręką na sercu mogę Wam napisać, że zjadłam ją ze smakiem :). Kluczowym składnikiem jest w niej również czarna sól. Ma charakterystyczny zapach gotowanych na twardo jajek. Ten sam, który wiele osób kojarzy z pijalni wód mineralnych.

Tofucznica - przepis na jajecznicę bez jajek

Tofucznica

Tofucznica czyli tofu z patelni, smażone na oleju z zeszkloną cebulą, doprawione płatkami drożdżowymi i czarną solą. Wegańska jajecznica na śniadanie lub kolację.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: jajecznica bez jajek, tofucznica
Liczba porcji: 2
Kalorie: 340kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 180-200 g tofu (pokruszone)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego (lub innego oleju do smażenia)
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie; pszenna lub bezglutenowa)
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego (opcjonalnie; można zastąpić wodą.)
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 szczypta kurkumy lub szarfanu
  • czarna sól

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na niedużym ogniu na połowie oleju, posypując odrobiną czarnej soli (nie za dużo, bo w trakcie gotowania traci swój jajeczny aromat i lepiej dosolić do smaku gotowe danie tuż przed podaniem).
  • ⅓ tofu posypuję kurkumą i dokładnie rozgniatam widelcem, żeby zabarwiło się na żółto.
  • Dolewam połowę pozostałego oleju na patelnię (lub cały, jeśli nie korzystam z dodatku mąki i mleka kokosowego). Delikatnie rozgrzewam.
  • Dodaję obie części tofu na patelnię, posypuję płatkami drożdżowymi i podsmażam na średnim ogniu, mieszając z cebulą (ale nie łączę żółtego z niezabarwionym). Odsuwam na bok patelni.
  • Opcjonalnie, żeby całość miała nieco bardziej wilgotną konsystencję, na wolną część patelni dolewam olej, rozgrzewam i zasypuję mąką. Lekko ją zasmażam, następnie dolewam mleko kokosowe/migdałowe i rozprowadzam.
  • Mieszam całość na patelni i doprawiam czarną solą.

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 150g | Kalorie: 340kcal (17%) | Węglowodany: 10g (3%) | Białko: 13g (26%) | Tłuszcze: 28g (43%) | Tłuszcze nasycone: 6g (38%) | Sód: 85mg (4%) | Potas: 241mg (7%) | Błonnik: 3g (13%) | Cukier: 2g (2%) | Witamina C: 3mg (4%) | Wapń: 134mg (13%) | Żelazo: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, czy spróbujecie. A może jakieś inne dodatki byście tu jeszcze dorzucili? Ta ze zdjęcia przypomina mocno ściętą jajecznicę czyli coś dla tych z Was, którzy lubią suchą jajecznicę. Jeśli ktoś woli mokrą, polecam przygotowanie zasmażki. Mąka pszenna lub bezglutenowa, do tego tłuszcz i mleko kokosowe lub migdałowe do rozprowadzenia. A może jeszcze jakieś koktajlowe pomidorki do tego?

Zobacz też
Zapiekanka z cukinii

Tofucznica - przepis na jajecznicę bez jajek
Tofucznica – przepis na jajecznicę bez jajek

Bardzo jestem ciekawa, czy taka jajecznica wegańska przypadnie Wam do gustu. Wolicie suchą, czy wilgotniejszą, z dodatkiem zasmażki i mleka kokosowego? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Zobacz komentarze (1)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom