Tofucznica - jajecznica bez jajek przepis | Dorota Kamińska

Tofucznica – jajecznica bez jajek

Tofucznica - jajecznica bez jajek

Tofucznica powstała w mojej kuchni trochę przez przypadek. Dostałam czarną sól od przyjaciółki do wypróbowania i okazało się, że w lodówce miałam jeszcze nieaktywne drożdże w płatkach. A na górnej półce leżało kupione na zapas tofu. Wegańska jajecznica bez jajek zagościła na moim stole na śniadanie i jestem bardzo mile zaskoczona jej konsystencją i smakiem! Z pewnością zainteresuje też tych z Was, którzy jajek nie mogą jeść z powodu alergii. Zobaczcie jak zrobić tofucznicę w kilku krokach.

Zobacz też: Najlepsze przepisy wegańskie

Cieszę się, że jest tyle możliwości zastępowania znanych i lubianych smaków, gdy po prostu nie może się jeść niektórych produktów lub rezygnuje z nich świadomie, z przyczyn ideologicznych. O wiele łatwiej jest, kiedy po prostu się czegoś nie lubi ;). Uważam, że to dobrze, kiedy człowiek kombinuje i eksperymentuje, bo w ten sposób rozwija się kuchnię oraz własne umiejętności. Oczywiście klasyczna jajecznica pozostanie klasyczną jajecznicą i nie będę ściemniać, że ta z tofu jest smaczniejsza. Ale z ręką na sercu mogę Wam napisać, że zjadłam ją ze smakiem :). Kluczowym składnikiem jest w niej również czarna sól. Ma charakterystyczny zapach gotowanych na twardo jajek. Ten sam, który wiele osób kojarzy z pijalni wód mineralnych.

Tofucznica - jajecznica bez jajek

Tofucznica

Tofucznica czyli tofu z patelni, smażone na oleju z zeszkloną cebulą, doprawione płatkami drożdżowymi i czarną solą. Wegańska jajecznica na śniadanie lub kolację.
5 from 2 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Śniadanie
Kuchnia: Wegańska
Przepis na: jajecznica bez jajek, tofucznica
Liczba porcji: 2
Kalorie: 340kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 180-200 g tofu (pokruszone)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3-4 łyżki oleju sezamowego lub arachidowego (lub innego oleju do smażenia)
  • 1 łyżeczka mąki (opcjonalnie; pszenna lub bezglutenowa)
  • 2 łyżki mleka kokosowego lub migdałowego (opcjonalnie; można zastąpić wodą.)
  • 2 łyżki nieaktywnych płatków drożdżowych
  • 1 szczypta kurkumy lub szarfanu
  • czarna sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Cebulę szklę na niedużym ogniu na połowie oleju, posypując odrobiną czarnej soli (nie za dużo, bo w trakcie gotowania traci swój jajeczny aromat i lepiej dosolić do smaku gotowe danie tuż przed podaniem).
  • ⅓ tofu posypuję kurkumą i dokładnie rozgniatam widelcem, żeby zabarwiło się na żółto.
  • Dolewam połowę pozostałego oleju na patelnię (lub cały, jeśli nie korzystam z dodatku mąki i mleka kokosowego). Delikatnie rozgrzewam.
  • Dodaję obie części tofu na patelnię, posypuję płatkami drożdżowymi i podsmażam na średnim ogniu, mieszając z cebulą (ale nie łączę żółtego z niezabarwionym). Odsuwam na bok patelni.
  • Opcjonalnie, żeby całość miała nieco bardziej wilgotną konsystencję, na wolną część patelni dolewam olej, rozgrzewam i zasypuję mąką. Lekko ją zasmażam, następnie dolewam mleko kokosowe/migdałowe i rozprowadzam.
  • Mieszam całość na patelni i doprawiam czarną solą.

Wartości odżywcze

Serving: 150g | Calories: 340kcal (17%) | Carbohydrates: 10g (3%) | Protein: 13g (26%) | Fat: 28g (43%) | Saturated Fat: 6g (38%) | Sodium: 85mg (4%) | Potassium: 241mg (7%) | Fiber: 3g (13%) | Sugar: 2g (2%) | Vitamin C: 3mg (4%) | Calcium: 134mg (13%) | Iron: 2.1mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Bardzo jestem ciekawa, czy spróbujecie. A może jakieś inne dodatki byście tu jeszcze dorzucili? Ta ze zdjęcia przypomina mocno ściętą jajecznicę czyli coś dla tych z Was, którzy lubią suchą jajecznicę. Jeśli ktoś woli mokrą, polecam przygotowanie zasmażki. Mąka pszenna lub bezglutenowa, do tego tłuszcz i mleko kokosowe lub migdałowe do rozprowadzenia. A może jeszcze jakieś koktajlowe pomidorki do tego?

Tofucznica - przepis na jajecznicę bez jajek
Tofucznica – przepis na jajecznicę bez jajek

Bardzo jestem ciekawa, czy taka jajecznica wegańska przypadnie Wam do gustu. Wolicie suchą, czy wilgotniejszą, z dodatkiem zasmażki i mleka kokosowego? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

1 komentarz

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)