Sos grzybowy można przygotować ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów. Jako ich wielbicielka, w zamrażalniku mam zawsze zapas mrożonych podgrzybków, które samodzielnie zbieramy z moją mamą w sezonie grzybowym. Jeśli zbiory są wyjątkowo duże, nie jesteśmy w stanie ugotować ich od razu po zebraniu. Część idzie do suszenia, trochę do zamrożenia, a resztę zjadam od razu po zebraniu. Na przykład gdy ugotuję sos ze świeżych grzybów. Zobaczcie jak zrobić sos grzybowy, który świetnie pasuje do wielu potraw.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na grzyby
Sos grzybowy przygotowuję na dwa sposoby. Często zagęszczam go śmietaną, ale czasem stawiam na prostszą wersję na zasmażce z masła i mąki, z dodatkiem cebuli, przyprawioną odrobiną soli i pieprzu.
Przepis na sos grzybowy
Świetnie smakują z nim kluski śląskie, kopytka, a także placki ziemniaczane lub mięso. W wersji ze śmietanką kremówką ma jaśniejszy kolor i nie zawiera glutenu.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ kg świeżych lub rozmrożonych grzybów albo 200 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki; obgotowane przez 10-15 minut, odcedzone i przelane zimną wodą; grzyby suszone trzeba wcześniej namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie)
- 1 duża cebula (drobno pokrojona)
- 1½ szklanki wywaru grzybowego, warzywnego lub drobiowego (połowę lub całość można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%)
- 3 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej polecam moją mieszankę bezglutenową uniwersalną lub najlepszą)
- 50 g masła (¼ kostki)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (połowę można zastąpić ostrą papryką)
- ½ łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS
Film wideo
Przydatne przepisy i poradniki
- Jak zrobić wywar warzywny
- Zasmażka – jak zrobić
- Jak pokroić cebulę
- Mąka bezglutenowa – przepis
Jak zrobić
- Na stopione masło wrzucam cebulę i szklę na niewielkim ogniu.
- Na suchej patelni rumienię delikatnie mąkę (powinna lekko ściemnieć) i dodaję do cebuli i masła. Delikatnie zasmażam na jasnozłoto, cały czas mieszając.Jeśli robię sos ze śmietanką kremówką, zasmażki nie przygotowuję. Zgęstnieje bez mąki, po odparowaniu. Po prostu do cebuli od razu dodaję grzyby ze śmietanką.
- Zasmażkę rozprowadzam zimnym wywarem. Dodaję obgotowane grzyby, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Dosypuję zioła i paprykę.
- Doprawiam do smaku solą i pieprzem.
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, którą wersję przygotowaliście. Jestem też bardzo ciekawa, jak Wam smakował mój sos ze świeżych grzybów lub suszonych. Czym doprawiliście i do czego go podaliście?
Uwielbiam ten sos!
Ja robię inaczej, podsmażam cebule na maśle, dodaję listek i kilka ziarenek
ziela angielskiego.Następnie dodaję pokrojone grzyby(mogą być mrożone) i
duszę na małym ogniu około 20 min, często mieszając.Pod koniec doprawiam
solą i pieprzem, wlewam śmietanę , mieszając duszę jeszcze około 2 min i
gotowe.Nie gotuję wcześniej grzybów, bo tracą w wodzie cały swój
aromat.Pozdrawiam:)
Hm, wszystko smacznie, tylko czas gotowania – wydaje mi się, że nie wystarczy tylko zagotować, przecież to surowe grzyby??? Pozdrowienia
czy mogą też być pieczarki?
Oczywiście :).
Bardzo dobra dykcja, wszystko smakuje lepiej przy dobrym, fachowym komentarzu Doskonałe przepisy,proste i wszystkie do wykonania na szybko.Bardzo dziękuję za kolejną lekcję i pozdrawiam serdecznie,
Nie dodajesz do zeszklonej cebuli mąki i nie robisz zasmażki, tylko dokładasz grzyby i wywar, zagotowujesz, a potem zagęszczasz gęstą śmietanką kremówką, mascarpone lub kwaśną śmietaną z dodatkiem odrobiny cukru. Do sosu można potem dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie, jeśli śmietana wystarczająco go nie zagęściła – a to też kwestia gustu i jedni lubią gęstszy, inni rzadszy. Na koniec przyprawiasz.
Z wad: kiedyś stępi się mimo wszystko, bo to nie diament, a ostrzyć go nie można. Nie można go też myć w zmywarce i nie jest wskazane upuścić, bo może pęknąć.
sprawdza się, tylko żałuję, że nie mam większego. Mam na liście artykułów do napisania taki o różnicach pomiędzy nożami ceramicznymi i stalowymi. Z zalet na szybko mogę wymienić ostrość i to, że się nie tępi tak szybko jak metalowy – zwłaszcza że nie wchodzi w żadne reakcje z wodą czy jedzeniem, co też ma duże znaczenie dla alergików.
[..YouTube..] Nie dodajesz do zeszklonej cebuli mąki i nie robisz zasmażki, tylko dokładasz grzyby i wywar, zagotowujesz, a potem zagęszczasz gęstą śmietanką kremówką, mascarpone lub kwaśną śmietaną z dodatkiem odrobiny cukru. Do sosu można potem dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie, jeśli śmietana wystarczająco go nie zagęściła – a to też kwestia gustu i jedni lubią gęstszy, inni rzadszy. Na koniec przyprawiasz.
[..YouTube..] @TheUnboxinglive Nie dodajesz do zeszklonej cebuli mąki i nie robisz zasmażki, tylko dokładasz grzyby i wywar, zagotowujesz, a potem zagęszczasz gęstą śmietanką kremówką, mascarpone lub kwaśną śmietaną z dodatkiem odrobiny cukru. Do sosu można potem dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie, jeśli śmietana wystarczająco go nie zagęściła – a to też kwestia gustu i jedni lubią gęstszy, inni rzadszy. Na koniec przyprawiasz.
[..YouTube..] Z wad: kiedyś stępi się mimo wszystko, bo to nie diament, a ostrzyć go nie można. Nie można go też myć w zmywarce i nie jest wskazane upuścić, bo może pęknąć.
[..YouTube..] @pozytywnakuchnia Z wad: kiedyś stępi się mimo wszystko, bo to nie diament, a ostrzyć go nie można. Nie można go też myć w zmywarce i nie jest wskazane upuścić, bo może pęknąć.
[..YouTube..] sprawdza się, tylko żałuję, że nie mam większego. Mam na liście artykułów do napisania taki o różnicach pomiędzy nożami ceramicznymi i stalowymi. Z zalet na szybko mogę wymienić ostrość i to, że się nie tępi tak szybko jak metalowy – zwłaszcza że nie wchodzi w żadne reakcje z wodą czy jedzeniem, co też ma duże znaczenie dla alergików.
[..YouTube..] @TheUnboxinglive sprawdza się, tylko żałuję, że nie mam większego. Mam na liście artykułów do napisania taki o różnicach pomiędzy nożami ceramicznymi i stalowymi. Z zalet na szybko mogę wymienić ostrość i to, że się nie tępi tak szybko jak metalowy – zwłaszcza że nie wchodzi w żadne reakcje z wodą czy jedzeniem, co też ma duże znaczenie dla alergików.
mam pytanko jeszcze co do tego ceramicznego noża sprawdza ci sie boo mam zamiar kupic a i jeszcze jedno mozna uzyc to tego sosu zwyklych pieczarek pozdrawiam.
a mozesz pokazac jak zrobic sos taki smietankowo grzybowy jadłem w jednej restauracji i mi zasmakował.Byc moze juz jest filmik to poprostu podasz mi link do nie go pozdrawiam.
[..YouTube..] mam pytanko jeszcze co do tego ceramicznego noża sprawdza ci sie boo mam zamiar kupic a i jeszcze jedno mozna uzyc to tego sosu zwyklych pieczarek pozdrawiam.
[..YouTube..] a mozesz pokazac jak zrobic sos taki smietankowo grzybowy jadłem w jednej restauracji i mi zasmakował.Byc moze juz jest filmik to poprostu podasz mi link do nie go pozdrawiam.
uwielbiam sos grzybowy! teraz będę wiedzieć jak zrobić pyszny sos grzybowy! 🙂 dziękuję !:)
kupuję oba
swietny przepis i calkiem prosty 😉