Sos grzybowy przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Sos grzybowy

Sos grzybowy

  • z suszonych grzybów lub świeżych
  • ze śmietanką lub bez nabiału
  • aromatyczny i pyszny, dobrze doprawiony
Sos grzybowy

Sos grzybowy można przygotować ze świeżych, mrożonych lub suszonych grzybów. Jako ich wielbicielka, w zamrażalniku mam zawsze zapas mrożonych podgrzybków, które samodzielnie zbieramy z moją mamą w sezonie grzybowym. Jeśli zbiory są wyjątkowo duże, nie jesteśmy w stanie ugotować ich od razu po zebraniu. Część idzie do suszenia, trochę do zamrożenia, a resztę zjadam od razu po zebraniu. Na przykład gdy ugotuję sos ze świeżych grzybów. Zobaczcie jak zrobić sos grzybowy, który świetnie pasuje do wielu potraw.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na grzyby

Sos grzybowy przygotowuję na dwa sposoby. Często zagęszczam go śmietaną, ale czasem stawiam na prostszą wersję na zasmażce z masła i mąki, z dodatkiem cebuli, przyprawioną odrobiną soli i pieprzu.

Przepis na sos grzybowy

Świetnie smakują z nim kluski śląskie, kopytka, a także placki ziemniaczane lub mięso. W wersji ze śmietanką kremówką ma jaśniejszy kolor i nie zawiera glutenu.

Sos grzybowy bez śmietany

Sos grzybowy

Pyszny sos grzybowy bez śmietany, klasyczny sos z grzybów, cebuli i wywaru warzywnego zagęszczany zasmażką z mąki.
5 od 2 osób
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 25 min
Razem: 30 min
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Przepis na: sos grzybowy
Liczba porcji: 6 osób

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ kg świeżych lub rozmrożonych grzybów albo 200 g grzybów suszonych (podgrzybki, borowiki, koźlarze, kurki; obgotowane przez 10-15 minut, odcedzone i przelane zimną wodą; grzyby suszone trzeba wcześniej namoczyć na kilka godzin w zimnej wodzie)
  • 1 duża cebula (drobno pokrojona)
  • szklanki wywaru grzybowego, warzywnego lub drobiowego (połowę lub całość można zastąpić śmietanką kremówką 30-36%)
  • 3 łyżki mąki (w wersji bezglutenowej polecam moją mieszankę bezglutenową uniwersalną lub najlepszą)
  • 50 g masła (¼ kostki)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku (połowę można zastąpić ostrą papryką)
  • ½ łyżeczki tymianku (opcjonalnie)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Zobacz też
Murzynek

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na stopione masło wrzucam cebulę i szklę na niewielkim ogniu.
  • Na suchej patelni rumienię delikatnie mąkę (powinna lekko ściemnieć) i dodaję do cebuli i masła. Delikatnie zasmażam na jasnozłoto, cały czas mieszając.
    Jeśli robię sos ze śmietanką kremówką, zasmażki nie przygotowuję. Zgęstnieje bez mąki, po odparowaniu. Po prostu do cebuli od razu dodaję grzyby ze śmietanką.
  • Zasmażkę rozprowadzam zimnym wywarem. Dodaję obgotowane grzyby, mieszam i doprowadzam do wrzenia. Dosypuję zioła i paprykę.
  • Doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Sos grzybowy bez śmietany
Sos grzybowy bez śmietany

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, którą wersję przygotowaliście. Jestem też bardzo ciekawa, jak Wam smakował mój sos ze świeżych grzybów lub suszonych. Czym doprawiliście i do czego go podaliście?

22 komentarze
  • Ja robię inaczej, podsmażam cebule na maśle, dodaję listek i kilka ziarenek
    ziela angielskiego.Następnie dodaję pokrojone grzyby(mogą być mrożone) i
    duszę na małym ogniu około 20 min, często mieszając.Pod koniec doprawiam
    solą i pieprzem, wlewam śmietanę , mieszając duszę jeszcze około 2 min i
    gotowe.Nie gotuję wcześniej grzybów, bo tracą w wodzie cały swój
    aromat.Pozdrawiam:)

  • Bardzo dobra dykcja, wszystko smakuje lepiej przy dobrym, fachowym komentarzu Doskonałe przepisy,proste i wszystkie do wykonania na szybko.Bardzo dziękuję za kolejną lekcję i pozdrawiam serdecznie,

  • Nie dodajesz do zeszklonej cebuli mąki i nie robisz zasmażki, tylko dokładasz grzyby i wywar, zagotowujesz, a potem zagęszczasz gęstą śmietanką kremówką, mascarpone lub kwaśną śmietaną z dodatkiem odrobiny cukru. Do sosu można potem dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie, jeśli śmietana wystarczająco go nie zagęściła – a to też kwestia gustu i jedni lubią gęstszy, inni rzadszy. Na koniec przyprawiasz.

  • Z wad: kiedyś stępi się mimo wszystko, bo to nie diament, a ostrzyć go nie można. Nie można go też myć w zmywarce i nie jest wskazane upuścić, bo może pęknąć.

  • sprawdza się, tylko żałuję, że nie mam większego. Mam na liście artykułów do napisania taki o różnicach pomiędzy nożami ceramicznymi i stalowymi. Z zalet na szybko mogę wymienić ostrość i to, że się nie tępi tak szybko jak metalowy – zwłaszcza że nie wchodzi w żadne reakcje z wodą czy jedzeniem, co też ma duże znaczenie dla alergików.

  • [..YouTube..] Nie dodajesz do zeszklonej cebuli mąki i nie robisz zasmażki, tylko dokładasz grzyby i wywar, zagotowujesz, a potem zagęszczasz gęstą śmietanką kremówką, mascarpone lub kwaśną śmietaną z dodatkiem odrobiny cukru. Do sosu można potem dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie, jeśli śmietana wystarczająco go nie zagęściła – a to też kwestia gustu i jedni lubią gęstszy, inni rzadszy. Na koniec przyprawiasz.

  • [..YouTube..] @TheUnboxinglive Nie dodajesz do zeszklonej cebuli mąki i nie robisz zasmażki, tylko dokładasz grzyby i wywar, zagotowujesz, a potem zagęszczasz gęstą śmietanką kremówką, mascarpone lub kwaśną śmietaną z dodatkiem odrobiny cukru. Do sosu można potem dodać odrobinę mąki rozpuszczonej w zimnej wodzie, jeśli śmietana wystarczająco go nie zagęściła – a to też kwestia gustu i jedni lubią gęstszy, inni rzadszy. Na koniec przyprawiasz.

  • [..YouTube..] @pozytywnakuchnia Z wad: kiedyś stępi się mimo wszystko, bo to nie diament, a ostrzyć go nie można. Nie można go też myć w zmywarce i nie jest wskazane upuścić, bo może pęknąć.

  • [..YouTube..] sprawdza się, tylko żałuję, że nie mam większego. Mam na liście artykułów do napisania taki o różnicach pomiędzy nożami ceramicznymi i stalowymi. Z zalet na szybko mogę wymienić ostrość i to, że się nie tępi tak szybko jak metalowy – zwłaszcza że nie wchodzi w żadne reakcje z wodą czy jedzeniem, co też ma duże znaczenie dla alergików.

  • [..YouTube..] @TheUnboxinglive sprawdza się, tylko żałuję, że nie mam większego. Mam na liście artykułów do napisania taki o różnicach pomiędzy nożami ceramicznymi i stalowymi. Z zalet na szybko mogę wymienić ostrość i to, że się nie tępi tak szybko jak metalowy – zwłaszcza że nie wchodzi w żadne reakcje z wodą czy jedzeniem, co też ma duże znaczenie dla alergików.

  • mam pytanko jeszcze co do tego ceramicznego noża sprawdza ci sie boo mam zamiar kupic a i jeszcze jedno mozna uzyc to tego sosu zwyklych pieczarek pozdrawiam.

  • a mozesz pokazac jak zrobic sos taki smietankowo grzybowy jadłem w jednej restauracji i mi zasmakował.Byc moze juz jest filmik to poprostu podasz mi link do nie go pozdrawiam.

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom