Kapusta zasmażana przepis | Dorota Kamińska

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Kapusta zasmażana według mojego przepisu to wersja przygotowywana na maśle. Nie ma tutaj dodatku smalcu czy skwarków, dzięki temu przepis świetnie pasuje do diety wegetariańskiej. Zamieniając masło na oliwę, np. z oliwek, uzyskamy pyszną wersję wegańską.

Kapusta zasmażana
Print Recipe
5 from 1 vote

Kapusta zasmażana

Klasyczna kapusta zasmażana na białym winie lub z sokiem z cytryny, z cebulą, masłem i koperkiem - najlepszy przepis na kapustę zasmażaną.
Prep Time10 mins
Cook Time20 mins
Total Time30 mins
Course: Dodatek do obiadu
Cuisine: Polska
Servings: 6
Calories: 226kcal
Author: Dorota Kamińska

Ingredients

Baza

  • 1 główka białej kapusty mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana
  • 4 łyżki masła lub masła klarowanego
  • 1 cebula mała; drobno pokrojona
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy

Do zasmażki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

Instructions

  • Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młoda kapusta może być duszona krócej, np. 10 minut lub od razu po poszatkowaniu przełożona na patelnię do zasmażania.
  • Na patelni roztapiamy na niewielkim ogniu masło i szklimy do miękkości cebulę.
  • Do cebuli dokładamy uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażamy chwilę całość, zalewamy białym winem lub wywarem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
  • Podduszoną kapustę doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszamy całość sokiem z cytryny lub octem.
  • Odsuwamy kapustę na bok patelni, dodajemy pozostałe masło i topimy, następnie zasypujemy mąką.
  • Zasmażamy lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączymy zasmażkę z kapustą.

Notes

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić masło klarowane
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak smakuje Wam klasyczna zasmażana kapusta? Dajcie znać w komentarzach :).

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

11 komentarzy
  1. A ja po raz pierwszy słyszę o czymś takim… Pochodzę z Warmii i Mazur może dlatego ? 😛 ale wygląda smacznie 🙂

  2. Mamy sezon na potrawy z kapusty. Bigosy, kapusta zasmażana, gołąbki…
    Jadacie to wszystko teraz, zimą, czy wolicie młodą kapustę latem?

    Kapusta zasmażana | PozytywnaKuchnia.pl

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)