fbpx
Czytasz właśnie
Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana smakuje wybornie latem, przygotowana z liści młodej kapustki. Podana z młodymi ziemniakami i jajkiem sadzonym, rozpływa się w ustach. W takiej właśnie wersji jest jedną z moich ulubionych, chociaż uwielbiam też kapustę zasmażaną z pomidorami, jaką przygotowuje moja babcia. Dla mnie obie funkcjonują nawet jako danie bezmięsne i mogłabym zjeść wszystkie porcje sama, chociaż klasycznie kapustę zasmażaną podaje się jako dodatek do kotletów schabowych z ziemniakami.

Zobacz też: Więcej przepisów na dodatki do obiadu

Kapusta zasmażana według mojego przepisu to wersja przygotowywana na maśle. Nie ma tutaj dodatku smalcu czy skwarków, dzięki temu przepis świetnie pasuje do diety wegetariańskiej. Zamieniając masło na oliwę, np. z oliwek, uzyskamy pyszną wersję wegańską.

Zobacz też
Ajoblanco

Kapusta zasmażana

Kapusta zasmażana

Klasyczna kapusta zasmażana na białym winie lub z sokiem z cytryny, z cebulą, masłem i koperkiem - najlepszy przepis na kapustę zasmażaną.
5 z 2 ocen
Przygotowanie: 10 minuty
Gotowanie: 20 minuty
Razem: 30 minuty
Kategoria: Dodatek do obiadu
Kuchnia: Polska
Liczba porcji: 6
Kalorie: 226kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 1 główka białej kapusty (mała; oczyszczona z zewnętrznych, zepsutych liści, bez głąba, poszatkowana)
  • 4 łyżki masła (lub masła klarowanego)
  • 1 cebula (mała; drobno pokrojona)
  • 3 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • ½ szklanki wina białego wytrawnego lub wywaru warzywnego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 1 łyżeczka soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżka cukru (opcjonalnie; można zastąpić ksylitolem, erytrytolem lub syropem z agawy)

Do zasmażki

  • 2 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Przydatne poradniki:
  1. Jak zrobić wywar warzywny
  2. Jak pokroić cebulę
  3. Jak zrobić masło klarowane
  4. Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Jak zrobić

  • Kapustę zalewamy niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut. Młoda kapusta może być duszona krócej, np. 10 minut lub od razu po poszatkowaniu przełożona na patelnię do zasmażania.
  • Na patelni roztapiamy na niewielkim ogniu masło i szklimy do miękkości cebulę.
  • Do cebuli dokładamy uduszoną, odciśniętą kapustę, podsmażamy chwilę całość, zalewamy białym winem lub wywarem i dusimy pod przykryciem przez 5 minut.
  • Podduszoną kapustę doprawiamy koperkiem, solą i pieprzem oraz, opcjonalnie, cukrem. Zakwaszamy całość sokiem z cytryny lub octem.
  • Odsuwamy kapustę na bok patelni, dodajemy pozostałe masło i topimy, następnie zasypujemy mąką.
  • Zasmażamy lekko mąkę na maśle, mieszając dokładnie, a kiedy lekko się zrumieni, łączymy zasmażkę z kapustą.

Wartości odżywcze

Serving: 300g | Kalorie: 226kcal (11%) | Carbohydrates: 25g (8%) | Białko: 4g (8%) | Fat: 11g (17%) | Tłuszcze nasycone: 7g (44%) | Cholesterol: 30mg (10%) | Sód: 549mg (24%) | Potas: 607mg (17%) | Fiber: 8g (33%) | Cukier: 13g (14%) | Witamina A: 685IU (14%) | Witamina C: 123.3mg (149%) | Wapń: 145mg (15%) | Żelazo: 1.9mg (11%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Jak smakuje Wam klasyczna zasmażana kapusta? Dajcie znać w komentarzach :).

Kapusta zasmażana
Kapusta zasmażana
11 komentarzy
5 from 2 votes (2 ratings without comment)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom