fbpx
Czytasz właśnie
Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni

Przysmak dawnych lat, gdy w polskich ogrodach i na polach masowo uprawiano dynię. Podobnie jak kwiaty bzu, smażone kwiaty dyni czy cukinii nasze babcie przygotowywały, maczając w gęstym, naleśnikowym cieście i układając na rozgrzanym tłuszczu. Nieco zapomniany, powoli wraca do łask. Niełatwo kupić kwiaty dyni lub cukinii na targu czy w sklepie. To najczęściej luksus, na który mogą pozwolić sobie właściciele działek, ogrodów i pól. Oraz ich najbliżsi :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na racuchy

Podróż do Włoch pod koniec października 2014 roku i dwie niespodzianki: my, z niezapowiedzianą wizytą z okazji ślubu cioci Marii i smażone kwiaty dyni, które ona przygotowała specjalnie dla nas, pomimo kończącego się sezonu, kupując je w ostatniej chwili we włoskim supermarkecie. Fiori di zucca. Prosty przysmak, na śniadanie lub podwieczorek. We włoskiej wersji maczane w cieście z dodatkiem tartego parmezanu. Wyjątkowo dobre. To smak niedzielnego śniadania, po sobotnim, włoskim ślubie. To widok cioci krzątającej się po kuchni i nas, pomocniczek. I wujka Renzo, który już do śniadania chciał nalewać nam pysznego, włoskiego wina, nie rozumiejąc czemu żadna z nas nie odprawia swojej walizki i nie zabierze zapasu trunku do Polski. Sugerując, że powinnyśmy najeść się włoskich smakołyków i napić tamtejszych specjałów na zapas :).

Smak tych placuszków to smak naszej podróży: trzech szalonych kobiet, które spontanicznie kupiły bilety na samolot i poleciały towarzyszyć swojej mamie/siostrze/cioci w tak ważnym dla niej dniu.

Zobacz też
Koktajl z jarmużem i truskawkami

Możecie przygotować je z dodatkiem klasycznego ciasta naleśnikowego, choć w nieco gęstszej wersji. Możecie wykorzystać mąkę bezglutenową zamiast pszennej i wodę zamiast mleka. Nic jednak nie przebije smaku tych parmezanowych, zjadanych na stojąco, w kuchni z okiennicami w oknie, z widokiem na zbocza pagórków porośniętych winoroślami.

Kwiaty dyni w cieście

Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni czyli fiori di zucca. Włoski podwieczorek lub kolacja: placuszki z kwiatów dyni z parmezanem.
4.67 from 3 votes
Przygotowanie: 5 minutes
Gotowanie: 10 minutes
Razem: 15 minutes
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Włoska
Przepis na: fiori di zucca, smażone kwiaty dyni
Liczba porcji: 15 sztuk
Kalorie: 187kcal
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 300 g kwiatów dyni lub cukinii

Ciasto

  • 100 g mąki (pszenna zwykła, razowa lub mieszanka bezglutenowa)
  • 1 jajko
  • 100 g parmezanu (utarty na tarce o cienkich oczkach)
  • 4 łyżki mleka

Do smażenia

  • olej (słonecznikowy lub rzepakowy, do smażenia)

🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS

Przydatne przepisy i poradniki

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce za pomocą widelca i zanurzamy w cieście kwiaty dyni lub cukinii.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 1
  • Kładziemy kwiaty w cieście na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy do zrumienienia spodu.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 2
  • Odwracamy każdy kwiat i dosmażamy z drugiej strony.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 3
  • Odciskamy każdy placuszek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy smażone kwiaty dyni, starając się nie zjadać ich tuż nad patelnią ;).
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 4

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 1sztuka | Kalorie: 187kcal (9%) | Węglowodany: 6g (2%) | Białko: 4g (8%) | Tłuszcze: 16g (25%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 25mg (8%) | Sód: 117mg (5%) | Potas: 61mg (2%) | Błonnik: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 477IU (10%) | Witamina B1: 1mg (67%) | Witamina B2: 1mg (59%) | Witamina B3: 1mg (5%) | Witamina B5: 1mg (10%) | Witamina B6: 1mg (50%) | Witamina B12: 1µg (17%) | Witamina C: 6mg (7%) | Witamina D: 1µg (7%) | Witamina E: 3mg (20%) | Witamina K: 10µg (10%) | Wapń: 95mg (10%) | Miedź: 1mg (50%) | Żelazo: 1mg (6%) | Mangan: 1mg (50%) | Magnez: 10mg (3%) | Fosfor: 77mg (8%) | Selen: 6µg (9%) | Cynk: 1mg (7%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kwiaty dyni w cieście
Kwiaty dyni w cieście
Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2024 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom