Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni

Przysmak dawnych lat, gdy w polskich ogrodach i na polach masowo uprawiano dynię. Podobnie jak kwiaty bzu, smażone kwiaty dyni czy cukinii nasze babcie przygotowywały, maczając w gęstym, naleśnikowym cieście i układając na rozgrzanym tłuszczu. Nieco zapomniany, powoli wraca do łask. Niełatwo kupić kwiaty dyni lub cukinii na targu czy w sklepie. To najczęściej luksus, na który mogą pozwolić sobie właściciele działek, ogrodów i pól. Oraz ich najbliżsi :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na racuchy

Podróż do Włoch pod koniec października 2014 roku i dwie niespodzianki: my, z niezapowiedzianą wizytą z okazji ślubu cioci Marii i smażone kwiaty dyni, które ona przygotowała specjalnie dla nas, pomimo kończącego się sezonu, kupując je w ostatniej chwili we włoskim supermarkecie. Fiori di zucca. Prosty przysmak, na śniadanie lub podwieczorek. We włoskiej wersji maczane w cieście z dodatkiem tartego parmezanu. Wyjątkowo dobre. To smak niedzielnego śniadania, po sobotnim, włoskim ślubie. To widok cioci krzątającej się po kuchni i nas, pomocniczek. I wujka Renzo, który już do śniadania chciał nalewać nam pysznego, włoskiego wina, nie rozumiejąc czemu żadna z nas nie odprawia swojej walizki i nie zabierze zapasu trunku do Polski. Sugerując, że powinnyśmy najeść się włoskich smakołyków i napić tamtejszych specjałów na zapas :).

Smak tych placuszków to smak naszej podróży: trzech szalonych kobiet, które spontanicznie kupiły bilety na samolot i poleciały towarzyszyć swojej mamie/siostrze/cioci w tak ważnym dla niej dniu.

Możecie przygotować je z dodatkiem klasycznego ciasta naleśnikowego, choć w nieco gęstszej wersji. Możecie wykorzystać mąkę bezglutenową zamiast pszennej i wodę zamiast mleka. Nic jednak nie przebije smaku tych parmezanowych, zjadanych na stojąco, w kuchni z okiennicami w oknie, z widokiem na zbocza pagórków porośniętych winoroślami.

Smażone kwiaty dyni
Przygotowanie
5 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
15 min
 

Smażone kwiaty dyni czyli fiori di zucca. Włoski podwieczorek lub kolacja: placuszki z kwiatów dyni z parmezanem.

Danie: Przekąska
Kuchnia: Włoska
Przepis na: fiori di zucca, smażone kwiaty dyni
Liczba porcji: 15 sztuk
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Baza
  • 300 g kwiatów dyni lub cukinii
Ciasto
  • 100 g mąki (pszenna zwykła, razowa lub mieszanka bezglutenowa)
  • 1 jajko
  • 100 g parmezanu (utarty na tarce o cienkich oczkach)
  • 4 łyżki mleka
Do smażenia
  • olej (słonecznikowy lub rzepakowy, do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Jak wybrać tłuszcz do smażenia

Smażone kwiaty dyni - Jak zrobić
  1. Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce za pomocą widelca i zanurzamy w cieście kwiaty dyni lub cukinii.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 1
  2. Kładziemy kwiaty w cieście na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy do zrumienienia spodu.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 2
  3. Odwracamy każdy kwiat i dosmażamy z drugiej strony.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 3
  4. Odciskamy każdy placuszek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy smażone kwiaty dyni, starając się nie zjadać ich tuż nad patelnią ;).
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 4

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Kwiaty dyni w cieście
Kwiaty dyni w cieście
Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)