Smażone kwiaty dyni przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Smażone kwiaty dyni
Smażone kwiaty dyni

Przysmak dawnych lat, gdy w polskich ogrodach i na polach masowo uprawiano dynię. Podobnie jak kwiaty bzu, smażone kwiaty dyni czy cukinii nasze babcie przygotowywały, maczając w gęstym, naleśnikowym cieście i układając na rozgrzanym tłuszczu. Nieco zapomniany, powoli wraca do łask. Niełatwo kupić kwiaty dyni lub cukinii na targu czy w sklepie. To najczęściej luksus, na który mogą pozwolić sobie właściciele działek, ogrodów i pól. Oraz ich najbliżsi :).

Zobacz też: Więcej pomysłów na racuchy

Podróż do Włoch pod koniec października 2014 roku i dwie niespodzianki: my, z niezapowiedzianą wizytą z okazji ślubu cioci Marii i smażone kwiaty dyni, które ona przygotowała specjalnie dla nas, pomimo kończącego się sezonu, kupując je w ostatniej chwili we włoskim supermarkecie. Fiori di zucca. Prosty przysmak, na śniadanie lub podwieczorek. We włoskiej wersji maczane w cieście z dodatkiem tartego parmezanu. Wyjątkowo dobre. To smak niedzielnego śniadania, po sobotnim, włoskim ślubie. To widok cioci krzątającej się po kuchni i nas, pomocniczek. I wujka Renzo, który już do śniadania chciał nalewać nam pysznego, włoskiego wina, nie rozumiejąc czemu żadna z nas nie odprawia swojej walizki i nie zabierze zapasu trunku do Polski. Sugerując, że powinnyśmy najeść się włoskich smakołyków i napić tamtejszych specjałów na zapas :).

Smak tych placuszków to smak naszej podróży: trzech szalonych kobiet, które spontanicznie kupiły bilety na samolot i poleciały towarzyszyć swojej mamie/siostrze/cioci w tak ważnym dla niej dniu.

Zobacz też
Owsianka

Możecie przygotować je z dodatkiem klasycznego ciasta naleśnikowego, choć w nieco gęstszej wersji. Możecie wykorzystać mąkę bezglutenową zamiast pszennej i wodę zamiast mleka. Nic jednak nie przebije smaku tych parmezanowych, zjadanych na stojąco, w kuchni z okiennicami w oknie, z widokiem na zbocza pagórków porośniętych winoroślami.

Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni

Smażone kwiaty dyni czyli fiori di zucca. Włoski podwieczorek lub kolacja: placuszki z kwiatów dyni z parmezanem.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 5 min
Gotowanie: 10 min
Razem: 15 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Włoska
Przepis na: fiori di zucca, smażone kwiaty dyni
Liczba porcji: 15 sztuk

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Baza

  • 300 g kwiatów dyni lub cukinii

Ciasto

  • 100 g mąki (pszenna zwykła, razowa lub mieszanka bezglutenowa)
  • 1 jajko
  • 100 g parmezanu (utarty na tarce o cienkich oczkach)
  • 4 łyżki mleka

Do smażenia

  • olej (słonecznikowy lub rzepakowy, do smażenia)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Wszystkie składniki na ciasto mieszamy w misce za pomocą widelca i zanurzamy w cieście kwiaty dyni lub cukinii.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 1
  • Kładziemy kwiaty w cieście na mocno rozgrzany tłuszcz i smażymy do zrumienienia spodu.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 2
  • Odwracamy każdy kwiat i dosmażamy z drugiej strony.
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 3
  • Odciskamy każdy placuszek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku lub serwetce i serwujemy smażone kwiaty dyni, starając się nie zjadać ich tuż nad patelnią ;).
    Smażone kwiaty dyni - przepis - krok 4

Przydatne przepisy i poradniki

Jak wybrać tłuszcz do smażenia
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!
Kwiaty dyni w cieście
Kwiaty dyni w cieście
Brak komentarzy -> Może Ty coś napiszesz? (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom