Ogórki małosolne przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Podobnie jak klasyczne ogórki kiszone, w sezonie letnim warto przygotować też ogórki małosolne, które można zrobić praktycznie według tej samej receptury, zmniejszając jedynie ilość dodawanej do zalewy soli i otwierając słoik już następnego dnia po zalaniu, ewentualnie po dwóch dniach. Ogórki małosolne z wierzchu wyglądają dokładnie tak samo jak kiszone, ale ich środek – ze względu na krótki, minimalny czas kiszenia – pozostaje twardy i nieprzezroczysty.

Zobacz też: Więcej przepisów na kiszonki

Sama nie wiem, które smakują mi bardziej. Chyba należę do zwolenniczek kiszonych, gdzie do zalewy dodaje się, oprócz soli, także odrobinę cukru, ale ogórki małosolne też mają swój urok: są twardsze w środku, delikatnie chrupiące i doskonałe dla tych niecierpliwych, którzy nie mogą się doczekać momentu, w którym wreszcie będzie można otworzyć słoik. A Wy, które bardziej lubicie?

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne

Ogórki małosolne czyli ogórki kiszone krótko, przez 1-2 dni, szybko otwarte i od razu zjedzone. Najlepsze ogórki małosolne z liśćmi winogron i wiśni, koprem, chrzanem i czosnkiem.
5 od 1 vote
Przygotowanie: 2 dni
Razem: 2 dni
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: ogórki małosolne
Liczba porcji: 2 słoiki o pojemności 1l
Kalorie: 12kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 kg świeżych ogórków (bardzo dokładnie wyszorowane, z pousuwanymi szypułkami)
  • 4-6 ząbków czosnku (obrane ze skórki)
  • 1 korzeń chrzanu (obrany, pokrojony w słupki)
  • 2 gałązki kopru z nasionami (podsuszone lub suche; nie mogą być świeżo zerwane)
  • 2 listki winogron albo porzeczki (opcjonalnie; umyte)
  • 4 listki wiśni (opcjonalnie; umyte)

Zalewa

  • 1 l wody
  • 1 łyżeczka soli

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na dnie dokładnie umytych i wyparzonych wrzątkiem słoików układam po 1 liściu winogron lub porzeczki, po 2 liście wiśni oraz po jednej, połamanej gałązce kopru.
  • W słoikach dość ciasno upycham ogórki, najlepiej jeden obok drugiego w pozycji pionowej.
  • W wolne miejsce pomiędzy ogórkami wkładam cienkie słupki chrzanu (po 3-4 sztuki) oraz całe główki czosnku (po 2-3 sztuki).
  • Składniki na zalewę zagotowuję.
  • Zalewam ogórki gorącą zalewą tak, żeby były całkowicie przykryte.
  • Zakręcam słoiki i odstawiam do ukiszenia.
  • Po ok. 1-2 dniach ogórki małosolne będą gotowe i wtedy trzeba od razu otworzyć słoik i zjeść je w przeciągu 2-3 dni.

Wartości odżywcze

Serving: 100g | Kalorie: 12kcal (1%) | Carbohydrates: 2g (1%) | Sód: 875mg (38%) | Potas: 92mg (3%) | Fiber: 1g (4%) | Cukier: 1g (1%) | Witamina A: 185IU (4%) | Witamina C: 0.8mg (1%) | Wapń: 42mg (4%) | Żelazo: 0.4mg (2%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Ogórki małosolne
Ogórki małosolne
11 komentarzy

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom