Karp po żydowsku przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

  • z cebulą i rodzynkami
  • aromatyczny dzięki goździkom
  • w sosie na bazie wina lub piwa
Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to danie, którego po raz pierwszy skosztowałam, zwiedzając piękny, słoneczny Kraków. Po spacerze po krakowskim rynku, kiedy udaliśmy się zobaczyć dzielnicę Kazimierz, zachwycił nas jej przedwojenny klimat: stare kamienice, żydowskie restauracje, synagogi. W jednej z restauracji, późnym wieczorem, siedząc w letnim ogródku i rozkoszując się dźwiękami muzyki skrzypiec, zamówiłam karpia po sefardyjsku. To karp w winie duszony w niezbyt gęstym, rybnym bulionie, z cebulą, pieczarkami i rodzynkami. I choć karp po żydowsku klasycznie podawany jest na zimno, w galarecie, w tej wersji, na ciepło, smakuje rewelacyjnie. Zobaczcie przepis na karpia po żydowsku, który z pewnością Was zaskoczy.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na potrawy wigilijne

Od tamtego czasu karp po żydowsku jest jednym z moich ulubionych dań „karpiowych”. Jeśli szukacie alternatywy dla karpia smażonego i lubicie kuchenne eksperymenty, gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu.

Przepis na karpia po żydowsku

Nie odtworzyłam co prawda w 100% konsystencji i składu dania z krakowskiej restauracji. Za to w smaku mój karp jest równie dobry.

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Wyjątkowy karp po żydowsku z cebulą, rodzynkami i piwem lub winem. Obsmażany, następnie duszony w sosie.
4.5 z 2 votes
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: karp po żydowsku
Liczba porcji: 6
Przepis autorstwa: Dorota Kamińska

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cały karp (ok. 1 kg; wypatroszony, bez łusek, odcięta głowa i ogon, pokrojony w dzwonka, dokładnie wypłukany w zimnej wodzie)
  • 50 g rodzynek (opłukane w zimnej wodzie)
  • 2 szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego
  • 1 duża cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • 50 g masła (¼ kostki; można je zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego)
  • 5 goździków
  • ¼ cytryny (tylko starta skórka)
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

LUBISZ PRZEPISY DOROTY?

Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.

E-BOOK NA POWITANIE – GRATIS

Superfood – 15 składników dla urody. Zdrowsza i młodsza skóra, mocniejsze włosy i paznokcie, lepsze samopoczucie. Porady i przydatna wiedza na 50 stronach, sprawdź już teraz! E-book otrzymasz GRATIS na powitanie po zapisie do newslettera.

Jak zrobić

  • Dzwonka karpia nacieramy solą i pieprzem oraz potłuczonymi w moździerzu goździkami i skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny.
  • Cebulę podsmażamy na maśle, bez rumienienia.
  • Na patelni układamy dzwonka karpia pomiędzy cebulą i wlewamy piwo lub wino.
  • Dusimy rybę pod przykryciem przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
  • Delikatnie wyjmujemy rybę i przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy rodzynki i odparowujemy, żeby się lekko zredukował.
  • Zredukowany sos doprawiamy sos skórką z cytryny.
  • Karpia polewamy sosem i podajemy.

Przydatne przepisy i poradniki

MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub hasztag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Delikatna ryba i sos o słodko-kwaskowatym smaku. Aromatyczna cebula i przyprawy, a do tego wino lub piwo jako baza. Uwielbiam ten sos! W tamtej restauracji potrawa nosiła nazwę „karp po sefardyjsku”. Jeśli będziecie w Krakowie, koniecznie go spróbujcie. Ariel na Kazimierzu może jeszcze będzie istnieć za czasów Waszej wizyty?

Karp po żydowsku przepis

Słodki za sprawą rodzynek, kwaskowaty dzięki dodatkowi wina lub piwa oraz octu lub soku z cytryny. Dodajmy do tego korzenne goździki i oto tajemnica smaku tego sosu, który tak bardzo lubię.

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku

Bardzo jestem ciekawa, czy Wam również ta ryba przypadnie do gustu. A może wolicie inne, mniej korzenne smaki? Dajcie koniecznie znać w komentarzach!

3 komentarze

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Podoba Ci się przepis? Daj 5 gwiazdek :)




© 2009-2021 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom