Karp po żydowsku przepis | Dorota Kamińska

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku to danie, którego po raz pierwszy skosztowałam, zwiedzając piękny, słoneczny Kraków. Po spacerze po krakowskim rynku, kiedy udaliśmy się zobaczyć dzielnicę Kazimierz, zachwycił nas jej przedwojenny klimat: stare kamienice, żydowskie restauracje, synagogi. W jednej z nich, późnym wieczorem, siedząc w letnim ogródku i rozkoszując się dźwiękami muzyki skrzypiec, zamówiłam karpia po sefardyjsku – duszonego w niezbyt gęstym, rybnym bulionie, z cebulą, pieczarkami i rodzynkami. I choć karp po żydowsku klasycznie podawany jest na zimno, w galarecie, w tej wersji, na ciepło, smakuje rewelacyjnie.

Zobacz też: Więcej pomysłów na potrawy wigilijne

Od tamtego czasu karp po żydowsku jest jednym z moich ulubionych dań „karpiowych” i jeśli szukacie alternatywy dla karpia smażonego i lubicie kuchenne eksperymenty, gorąco polecam wypróbowanie tego przepisu. Nie odtworzyłam co prawda w 100% konsystencji i składu dania z krakowskiej restauracji, za to w smaku mój karp jest równie dobry.

Karp po żydowsku

Karp po żydowsku

Wyjątkowy karp po żydowsku z cebulą, rodzynkami i piwem lub winem. Obsmażany, następnie duszony w sosie.
0 od 0
Przygotowanie: 10 min
Gotowanie: 30 min
Razem: 40 min
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Polska
Przepis na: karp po żydowsku
Liczba porcji: 6

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 1 cały karp (ok. 1 kg; wypatroszony, bez łusek, odcięta głowa i ogon, pokrojony w dzwonka, dokładnie wypłukany w zimnej wodzie)
  • 50 g rodzynek (opłukane w zimnej wodzie)
  • 2 szklanki jasnego piwa lub białego wina wytrawnego
  • 1 duża cebula (pokrojona drobno lub w półksiężyce)
  • 50 g masła (¼ kostki; można je zastąpić 4 łyżkami masła klarowanego)
  • 5 goździków
  • ¼ cytryny (tylko starta skórka)
  • 2 łyżki białego octu winnego lub soku z cytryny
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Dzwonka karpia nacieramy solą i pieprzem oraz potłuczonymi w moździerzu goździkami i skrapiamy octem winnym lub sokiem z cytryny.
  • Cebulę podsmażamy na maśle, bez rumienienia.
  • Na patelni układamy dzwonka karpia pomiędzy cebulą i wlewamy piwo lub wino.
  • Dusimy rybę pod przykryciem przez ok. 30 minut na niewielkim ogniu.
  • Delikatnie wyjmujemy rybę i przekładamy na talerze, a do sosu dodajemy rodzynki i odparowujemy, żeby się lekko zredukował.
  • Zredukowany sos doprawiamy sos skórką z cytryny.
  • Karpia polewamy sosem i podajemy.

Przydatne przepisy i poradniki

Masz Instagram?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

 

Karp po żydowsku
Karp po żydowsku

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

3 komentarze
  1. zrobiłbym gdyby moja rodzina nie miała takiej blokady na „inne” smaki,
    niestety oni tylko schabowe, mielone i golonka :/

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)