Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których oczywiście tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk. To bardzo smaczna przekąska! Skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie, a potem ładnie ułożyć na talerzu. Zobaczcie jak zrobić śledzia po japońsku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Główne składniki tego dania to oczywiście śledzie, najlepiej z zalewy octowej. Serwuje się je głównie z dodatkiem cebuli, kiszonego ogórka i zielonego groszku. Tego ostatniego, niestety, zabrakło w moim sklepie, jednak zamiast niego dodałam do nich marchewkę. I gdyby ten wspomniany wcześniej komplet składników znalazł się na moim talerzu, śledzie naśladowałyby ryż, marchewka – łososia, groszek – ikrę. Może ten, kto wymyślił śledzie po japońsku, właśnie to miał na myśli? Co sądzicie?

5 od 1 osoby
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku
Przygotowanie
10 min
Całkowity czas
10 min
 
Śledzie po japońsku z marchewką lub jajkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym oraz groszkiem lub szpinakiem czyli przepis, który nie ma nic wspólnego z Japonią, za to naśladuje sposób podania sushi.
Danie: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po japońsku
Liczba kalorii: 273 kcal
Liczba porcji: 6 porcji
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Śledzie
  • 6 sztuk śledzi matiasów (z solanki (wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku lub z zalewy octowej; grubsze płaty można przekroić wzdłuż))
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 2 ogórki kiszone lub korniszony (średnie; pokrojone w cienkie, podłużne plastry)
Do wyboru
  • 1 marchewka (mała; ugotowana lub surowa; pokrojona w krótkie, grube słupki)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo; przekrojone w poprzek, na dwie połówki)
  • 400 g zielonego groszku (krótko gotowany do miękkości; można wykorzystać groszek mrożony)
  • 1 garść listków roszponki lub szpinaku
Sos do śledzi
  • 6 łyżek majonezu (można wymieszać „pół na pół” z jogurtem greckim lub całkowicie zastąpić jogurtem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki tartego chrzanu lub imbiru
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady
  1. Zamiast majonezowego lub jogurtowego, do śledzi można podać gęsty sos winegret.
Śledzie po japońsku - Jak zrobić
  1. Na każdy plaster śledzia wykładam cebulę i ogórek.
  2. Owijam śledzie wokół marchewki lub jajka i spinam wykałaczką.
  3. Układam dekoracyjnie na talerzu, otaczając zielonym groszkiem lub szpinakiem.
  4. Składniki na sos mieszam w miseczce i podaję jako dodatek do maczania śledzi.

Wartości odżywcze
Śledzie po japońsku
Wielkość porcji (1 sztuka z sosem)
Liczba kalorii 273 kcal Kalorie z tłuszczów 153 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 17g 26%
Tłuszcze nasycone 3g 15%
Cholesterol 117mg 39%
Sód 389mg 16%
Potas 463mg 13%
Węglowodany ogółem 13g 4%
Błonnik 4g 16%
Cukry 5g
Białko 16g 32%
Witamina A 57.8%
Witamina C 37.4%
Wapń 7.9%
Żelazo 12.2%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Różne są wersje ich podawania. Jedne serwuje się z olejem, inne z majonezem. Do żadnych nie podaje się chrzanu czy sosu sojowego, a może warto byłoby taki majonezowo-chrzanowy sos z dodatkiem soku z cytryny i świeżego pieprzu do nich zaserwować? Pozostawiam to Wam do wyboru. Niech Wasze śledzie po japońsku będą piękne, kolorowe i smaczne!

Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przyrządziliście śledziki po japońsku. Jestem bardzo ciekawa, jak Wam smakowały i czy zaskoczyły swoim wyglądem i smakiem gości i domowników!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)