Śledzie po japońsku przepis | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku

Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których oczywiście tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk. To bardzo smaczna przekąska! Skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie, a potem ładnie ułożyć na talerzu. Zobaczcie jak zrobić śledzia po japońsku.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski

Główne składniki tego dania to oczywiście śledzie, najlepiej z zalewy octowej. Serwuje się je głównie z dodatkiem cebuli, kiszonego ogórka i zielonego groszku. Tego ostatniego, niestety, zabrakło w moim sklepie, jednak zamiast niego dodałam do nich marchewkę. I gdyby ten wspomniany wcześniej komplet składników znalazł się na moim talerzu, śledzie naśladowałyby ryż, marchewka – łososia, groszek – ikrę. Może ten, kto wymyślił śledzie po japońsku, właśnie to miał na myśli? Co sądzicie?

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku

Śledzie po japońsku z marchewką lub jajkiem, cebulą i ogórkiem kiszonym oraz groszkiem lub szpinakiem czyli przepis, który nie ma nic wspólnego z Japonią, za to naśladuje sposób podania sushi.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 10 min
Razem: 10 min
Kategoria: Przekąska
Kuchnia: Polska
Przepis na: śledzie po japońsku
Liczba porcji: 6 porcji
Kalorie: 273kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

Śledzie

  • 6 sztuk śledzi matiasów (z solanki (wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku lub z zalewy octowej; grubsze płaty można przekroić wzdłuż))
  • 1 cebula (pokrojona w piórka)
  • 2 ogórki kiszone lub korniszony (średnie; pokrojone w cienkie, podłużne plastry)

Do wyboru

  • 1 marchewka (mała; ugotowana lub surowa; pokrojona w krótkie, grube słupki)
  • 3 jajka (ugotowane na twardo; przekrojone w poprzek, na dwie połówki)
  • 400 g zielonego groszku (krótko gotowany do miękkości; można wykorzystać groszek mrożony)
  • 1 garść listków roszponki lub szpinaku

Sos do śledzi

  • 6 łyżek majonezu (można wymieszać „pół na pół” z jogurtem greckim lub całkowicie zastąpić jogurtem)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • ½ łyżeczki tartego chrzanu lub imbiru
  • sól, pieprz

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Na każdy plaster śledzia wykładam cebulę i ogórek.
  • Owijam śledzie wokół marchewki lub jajka i spinam wykałaczką.
  • Układam dekoracyjnie na talerzu, otaczając zielonym groszkiem lub szpinakiem.
  • Składniki na sos mieszam w miseczce i podaję jako dodatek do maczania śledzi.

Przydatne przepisy i poradniki

  1. Zamiast majonezowego lub jogurtowego, do śledzi można podać gęsty sos winegret.

Wartości odżywcze

Serving: 1sztuka z sosem | Kalorie: 273kcal (14%) | Carbohydrates: 13g (4%) | Białko: 16g (32%) | Fat: 17g (26%) | Tłuszcze nasycone: 3g (19%) | Cholesterol: 117mg (39%) | Sód: 389mg (17%) | Potas: 463mg (13%) | Fiber: 4g (17%) | Cukier: 5g (6%) | Witamina A: 2890IU (58%) | Witamina C: 30.9mg (37%) | Wapń: 79mg (8%) | Żelazo: 2.2mg (12%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Różne są wersje ich podawania. Jedne serwuje się z olejem, inne z majonezem. Do żadnych nie podaje się chrzanu czy sosu sojowego, a może warto byłoby taki majonezowo-chrzanowy sos z dodatkiem soku z cytryny i świeżego pieprzu do nich zaserwować? Pozostawiam to Wam do wyboru. Niech Wasze śledzie po japońsku będą piękne, kolorowe i smaczne!

Zobacz też
Koktajl z papai

Śledzie po japońsku
Śledzie po japońsku

Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przyrządziliście śledziki po japońsku. Jestem bardzo ciekawa, jak Wam smakowały i czy zaskoczyły swoim wyglądem i smakiem gości i domowników!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom