Choć z Japonią mają niewiele wspólnego, od kilkudziesięciu lat goszczą w polskiej kuchni. Śledzie po japońsku, w których oczywiście tylko marchewka i cebula oraz olej są składnikami, które zna każdy Japończyk. To bardzo smaczna przekąska! Skoro już mają taką nazwę, warto zainspirować się wyglądem sushi i zawinąć je dekoracyjnie, a potem ładnie ułożyć na talerzu. Zobaczcie jak zrobić śledzia po japońsku.
Zobacz też: Najlepsze przepisy na przekąski
Główne składniki tego dania to oczywiście śledzie, najlepiej z zalewy octowej. Serwuje się je głównie z dodatkiem cebuli, kiszonego ogórka i zielonego groszku. Tego ostatniego, niestety, zabrakło w moim sklepie, jednak zamiast niego dodałam do nich marchewkę. I gdyby ten wspomniany wcześniej komplet składników znalazł się na moim talerzu, śledzie naśladowałyby ryż, marchewka – łososia, groszek – ikrę. Może ten, kto wymyślił śledzie po japońsku, właśnie to miał na myśli? Co sądzicie?
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
Śledzie
- 6 sztuk śledzi matiasów (z solanki (wymoczone kilka godzin w wodzie lub mleku lub z zalewy octowej; grubsze płaty można przekroić wzdłuż))
- 1 cebula (pokrojona w piórka)
- 2 ogórki kiszone lub korniszony (średnie; pokrojone w cienkie, podłużne plastry)
Do wyboru
- 1 marchewka (mała; ugotowana lub surowa; pokrojona w krótkie, grube słupki)
- 3 jajka (ugotowane na twardo; przekrojone w poprzek, na dwie połówki)
- 400 g zielonego groszku (krótko gotowany do miękkości; można wykorzystać groszek mrożony)
- 1 garść listków roszponki lub szpinaku
Sos do śledzi
- 6 łyżek majonezu (można wymieszać „pół na pół” z jogurtem greckim lub całkowicie zastąpić jogurtem)
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki tartego chrzanu lub imbiru
- sól, pieprz
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Przydatne przepisy i poradniki
- Zamiast majonezowego lub jogurtowego, do śledzi można podać gęsty sos winegret.
Jak zrobić
- Na każdy plaster śledzia wykładam cebulę i ogórek.
- Owijam śledzie wokół marchewki lub jajka i spinam wykałaczką.
- Układam dekoracyjnie na talerzu, otaczając zielonym groszkiem lub szpinakiem.
- Składniki na sos mieszam w miseczce i podaję jako dodatek do maczania śledzi.
Wartości odżywcze
Różne są wersje ich podawania. Jedne serwuje się z olejem, inne z majonezem. Do żadnych nie podaje się chrzanu czy sosu sojowego, a może warto byłoby taki majonezowo-chrzanowy sos z dodatkiem soku z cytryny i świeżego pieprzu do nich zaserwować? Pozostawiam to Wam do wyboru. Niech Wasze śledzie po japońsku będą piękne, kolorowe i smaczne!
Dajcie koniecznie znać w komentarzach, czy przyrządziliście śledziki po japońsku. Jestem bardzo ciekawa, jak Wam smakowały i czy zaskoczyły swoim wyglądem i smakiem gości i domowników!