Placek z ziemniaków z tuńczykiem

Placek z ziemniaków z tuńczykiem
5/5 (1)

Tuńczyk w puszce jest obowiązkowym wyposażeniem mojej minispiżarni znajdującej się w szafce tuż nad lodówką. Czeka na mnie tuż obok innych puszek, pełnych kukurydzy, groszku, fasolki, sosu pomidorowego, pędów bambusa. Jest zawsze dobrej jakości i koniecznie w oliwie. Duże, smakowite kawałki, które mogłabym jeść nawet prosto z puszki. Placek z ziemniaków z tuńczykiem to potrawa, która nie wymaga zbyt wielu przygotowań i dobrze go zjeść, kiedy po głowie chodzi nam coś więcej niż prosta kolacja z kromki chleba, kawałka pomidora i wędliny lub sera.

Zobacz też: Więcej pomysłów na najlepsze kolacje

Leniwa kolacja nie musi być jednak tak bardzo „podstawowa”. Czasem wystarczy kilka z pozoru błahych składników, aby wyczarować coś smacznego.

Zaglądam do szafki w poszukiwaniu tuńczyka, przy okazji wyjmuję puszkę kukurydzy. Spoglądam do lodówki – brak jakichkolwiek ciekawych składników. Sprawdzam koszyk na ziemniaki – są! A obok leży cebula. Zrobię placek z gotowanych kartofli, nie pójdę spać głodna. Placek z ziemniaków z tuńczykiem, kukurydzą. Pożywny, może odrobinę ciężki, więc nie warto najadać się do przesady. Ale na pewno warto przygotować, kiedy doskwiera głód, lodówka świeci pustkami, a za oknem pogoda, która nie zachęca do wyjścia choćby na małe, ekspresowe zakupy.

Placek z ziemniaków z tuńczykiem

Liczba porcji4-6
Czas przygotowania i oczekiwania10 min
Czas gotowania30 min
Całkowity czas40 min
Przepis z książki „Szybkie i łatwe dania na co dzień” Reader’s Digest | Dorota Kamińska
Placek z gotowanych ziemniaków z tuńczykiem i kukurydzą, podsmażany na patelni i zapiekany w piekarniku.

W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 500 g ziemniaków (obrane i pokrojone w kostkę)
  • 1 Puszka kukurydzy (ok. 450 g)
  • 200 g tuńczyka w oliwe (nie wolno wylewać oliwy po odcedzeniu!)
  • 2 łyżki oregano (najlepiej świeże, posiekane; jeśli będzie suszone, wystarczy 1 łyżka)
  • 1 cebula (drobno pokrojona)
  • sól

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.

Lubisz przepisy Doroty? Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Moje porady

Przydatne poradniki:

  1. Jak ugotować ziemniaki

Placek z ziemniaków z tuńczykiem - Jak zrobić

Krok 1
Ziemniaki pokrojone w kostkę
Ziemniaki gotuję przez 10 minut w osolonym wrzątku – powinny delikatnie zmięknąć.
Krok 2
Dodaję kukurydzę (bez odcedzania), znów doprowadzam do wrzenia, zdejmuję z ognia i odcedzam całość.
Krok 3
Odlewam połowę oliwy z tuńczyka, a drugą połowę, razem z rybą, wkładam do garnka, w którym gotowały się warzywa.
Krok 4
Utłuczone ziemniaki z kukurydzą
Dodaję z powrotem ziemniaki (połowę ugniatam widelcem) z kukurydzą, oregano i cebulę, mieszam.
Krok 5
Smażenie placka ziemniaczanego z kukurydzą
Włączam piekarnik (przypiekanie od góry, temperatura 220 °C). Na patelni rozgrzewam oliwę, wrzucam ziemniaki z warzywami i tuńczykiem, mocno przyciskam do dna.
Krok 6
Duszę pod przykryciem ok. 5 minut (sprawdzam, czy placek przyrumienił się od spodu).
Krok 7
Placek z ziemniaków w piekarniku
Wstawiam do otwartego piekarnika (rączka patelni nie może znajdować się bezpośrednio pod opiekaczem) i rumienię z wierzchu.
Krok 8
Podaję z dodatkami, np. surówką lub gotowanymi/pieczonymi warzywami.

Obserwuj mnie @dorotakaminska na Instagramie, Twitterze i Pinterest.

 

Podoba Ci się? Oceń lub zostaw komentarz 🙂

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

8 komentarzy
  1. Fajny pomysł dziś wykorzystałam i wyszło super, tuńczyka miałam w sosie własnym i też ok, dodatkowo na wierzch ziemniaków posypałam starty ser żółty a cebulkę lekko wcześniej podsmażyłam

  2. Wersja ciekawa, ale ja bym spróbowała t tymi pomidorkami.
    Albo jeszcze zielony groszek, było by kolorowo.
    Jutro próbujemy na kolacje.
    PozdrAwiam.)

    1. Było pyszne, bez pomidorków (mało czasu by obrać ze skórki hihi).
      Ale za to z groszkiem. Ja gotuje pod upodobania mojego 6 letniego mężczyzny.
      Kolorowo i bez zbednych skórek typy pomidorki, papryka itp.
      Pozdrawiam.

  3. Może i zmienię tę zieleń, na razie strasznie się zmęczyłam przesiadując po nocach nad nowym projektem strony, więc daję sobie chwilę na odpoczynek :D. A kartofelki są pysznościowe, to prawda :).

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)