Kawa mrożona to cudowny wynalazek na upał! Uwielbiam zarówno w wersji espresso z kostkami lodu, jak i zmiksowaną z zimnym mlekiem i podaną z dodatkowym lodem. Jak zrobić kawę mrożoną w jeszcze inny sposób? Można zamrozić mleko w kostkach i wrzucić potem do blendera. Zalać schłodzoną w lodówce, zaparzoną wcześniej i wystudzoną potem kawą, zblendować i stworzyć lodowaty napój kawowy. U mnie bez dodatków smakowych, ale polecam spróbować z ulubionym syropem!
Zobacz też: Najlepsze przepisy na napoje
Można ją posłodzić, najlepiej ksylitolem lub erytrytolem. W najprostszej wersji wzbogacić smak cynamonem lub wanilią. Albo po prostu postawić na gotowy syrop, choć polecam przeczytać najpierw skład. Jakie proporcje kawy i mleka wybrać? U mnie „pół na pół”. Ale możecie zmienić je według własnych upodobań.
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
- ½ szklanki zaparzonej czarnej kawy (wystudzona, następnie schłodzona min. przez 1 godzinę w lodówce)
- ½ szklanki mleka (schłodzone przez min. 1 godzinę w lodówce lub zamrożone w kostkach)
- 1 łyżeczka cukru, ksylitolu lub erytrytolu, albo syropu z agawy (można zastąpić ulubionym syropem smakowym do kawy)
- 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
- ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub odrobina ziarenek z laski wanilii, tyle co na czubku noża)
- lód w kostkach
🖩 Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.
LUBISZ PRZEPISY DOROTY?
Dołącz do ponad 15 tysięcy osób zapisanych do newslettera! Wysyłam tylko 2-4 wiadomości w miesiącu. Skorzystaj z podpowiedzi, co warto ugotować z aktualnie dostępnych w sklepach, sezonowych składników. Dowiesz się, co u mnie, jakie ciekawe rzeczy polecam i otrzymasz garść kulinarnych (i nie tylko) inspiracji.
E-BOOK NA POWITANIE - GRATIS
Jak zrobić
- Z blenderem: Wszystkie składniki, oprócz lodu w kostkach, miksuję w blenderze.
Opcjonalnie można zmiksować samo schłodzone mleko oraz dodatki smakowe i wlać potem do szklanki z kawą. - Wrzucam kilka kostek lodu na dno szklanki i zalewam kawą. Od razu serwuję.Bez blendera: Wlewam kawę i mleko do szklanki z kostkami lodu.
Wartości odżywcze
Polecam także wypróbować wersję, w której połowa mleka jest zastąpiona zamrożonym w kawałkach bananem. Kto się skusi? Gwarantuję, że będziecie pozytywnie zaskoczeni! A chcąc przygotować napój alkoholowy, dolejcie, razem z mlekiem, mały kieliszek likieru o ulubionym smaku.
Jak Wam się podoba? Lubicie kawę mrożoną?
Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy stosujecie ten sam sposób i proporcje. A może Wasz przepis na kawę mrożoną jest inny? Bardzo jestem ciekawa!