Kawa mrożona przepis na mrożoną kawę z mlekiem | Dorota Kamińska

Kawa mrożona

Kawa mrożona

Kawa mrożona to cudowny wynalazek na upał! Uwielbiam zarówno w wersji espresso z kostkami lodu, jak i zmiksowaną z zimnym mlekiem i podaną z dodatkowym lodem. Jak zrobić kawę mrożoną w jeszcze inny sposób? Można zamrozić mleko w kostkach i wrzucić potem do blendera. Zalać schłodzoną w lodówce, zaparzoną wcześniej i wystudzoną potem kawą, zblendować i stworzyć lodowaty napój kawowy. U mnie bez dodatków smakowych, ale polecam spróbować z ulubionym syropem!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na napoje

Można ją posłodzić, najlepiej ksylitolem lub erytrytolem. W najprostszej wersji wzbogacić smak cynamonem lub wanilią. Albo po prostu postawić na gotowy syrop, choć polecam przeczytać najpierw skład. Jakie proporcje kawy i mleka wybrać? U mnie „pół na pół”. Ale możecie zmienić je według własnych upodobań.

5 od 1 osoby
Kawa mrożona
Kawa mrożona
Przygotowanie
5 min
Całkowity czas
5 min
 

Przepis na kawę mrożoną z mlekiem i ulubionymi dodatkami smakowymi, np. cynamonem lub wanilią oraz syropem.

Danie: Drink
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: kawa mrożona
Liczba kalorii: 79 kcal
Liczba porcji: 1 szklanka
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • ½ szklanki zaparzonej czarnej kawy (wystudzona, następnie schłodzona min. przez 1 godzinę w lodówce)
  • ½ szklanki mleka (schłodzone przez min. 1 godzinę w lodówce lub zamrożone w kostkach)
  • 1 łyżeczka cukru, ksylitolu lub erytrytolu, albo syropu z agawy (można zastąpić ulubionym syropem smakowym do kawy)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub odrobina ziarenek z laski wanilii, tyle co na czubku noża)
  • lód w kostkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 15% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Kawa mrożona - Jak zrobić
  1. Z blenderem: Wszystkie składniki, oprócz lodu w kostkach, miksuję w blenderze.

    Opcjonalnie można zmiksować samo schłodzone mleko oraz dodatki smakowe i wlać potem do szklanki z kawą.

  2. Wrzucam kilka kostek lodu na dno szklanki i zalewam kawą. Od razu serwuję.

    Bez blendera: Wlewam kawę i mleko do szklanki z kostkami lodu.

Wartości odżywcze
Kawa mrożona
Wielkość porcji (1 szklanka (słodzona erytrytolem))
Liczba kalorii 79 kcal Kalorie z tłuszczów 27 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 3g 5%
Tłuszcze nasycone 2g 10%
Cholesterol 12mg 4%
Sód 54mg 2%
Potas 219mg 6%
Węglowodany ogółem 6g 2%
Cukry 6g
Białko 3g 6%
Witamina A 4%
Wapń 13.8%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Jak Wam się podoba? Lubicie kawę mrożoną?

Kawa mrożona - przepis
Kawa mrożona – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy stosujecie ten sam sposób i proporcje. A może Wasz przepis na kawę mrożoną jest inny? Bardzo jestem ciekawa!

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

Brak komentarzy

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)