Kawa mrożona przepis na mrożoną kawę z mlekiem | Dorota Kamińska
Czytasz właśnie
Kawa mrożona

Kawa mrożona

Kawa mrożona

Kawa mrożona to cudowny wynalazek na upał! Uwielbiam zarówno w wersji espresso z kostkami lodu, jak i zmiksowaną z zimnym mlekiem i podaną z dodatkowym lodem. Jak zrobić kawę mrożoną w jeszcze inny sposób? Można zamrozić mleko w kostkach i wrzucić potem do blendera. Zalać schłodzoną w lodówce, zaparzoną wcześniej i wystudzoną potem kawą, zblendować i stworzyć lodowaty napój kawowy. U mnie bez dodatków smakowych, ale polecam spróbować z ulubionym syropem!

Zobacz też: Najlepsze przepisy na napoje

Można ją posłodzić, najlepiej ksylitolem lub erytrytolem. W najprostszej wersji wzbogacić smak cynamonem lub wanilią. Albo po prostu postawić na gotowy syrop, choć polecam przeczytać najpierw skład. Jakie proporcje kawy i mleka wybrać? U mnie „pół na pół”. Ale możecie zmienić je według własnych upodobań.

Kawa mrożona

Kawa mrożona

Przepis na kawę mrożoną z mlekiem i ulubionymi dodatkami smakowymi, np. cynamonem lub wanilią oraz syropem.
5 od 1 osoby
Przygotowanie: 5 min
Razem: 5 min
Kategoria: Drink
Kuchnia: Amerykańska
Przepis na: kawa mrożona
Liczba porcji: 1 szklanka
Kalorie: 79kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • ½ szklanki zaparzonej czarnej kawy (wystudzona, następnie schłodzona min. przez 1 godzinę w lodówce)
  • ½ szklanki mleka (schłodzone przez min. 1 godzinę w lodówce lub zamrożone w kostkach)
  • 1 łyżeczka cukru, ksylitolu lub erytrytolu, albo syropu z agawy (można zastąpić ulubionym syropem smakowym do kawy)
  • 1 szczypta cynamonu (opcjonalnie)
  • ¼ łyżeczki ekstraktu z wanilii (lub odrobina ziarenek z laski wanilii, tyle co na czubku noża)
  • lód w kostkach

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.


LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Z blenderem: Wszystkie składniki, oprócz lodu w kostkach, miksuję w blenderze.
    Opcjonalnie można zmiksować samo schłodzone mleko oraz dodatki smakowe i wlać potem do szklanki z kawą.
  • Wrzucam kilka kostek lodu na dno szklanki i zalewam kawą. Od razu serwuję.
    Bez blendera: Wlewam kawę i mleko do szklanki z kostkami lodu.

Wartości odżywcze

Serving: 1szklanka (słodzona erytrytolem) | Kalorie: 79kcal (4%) | Carbohydrates: 6g (2%) | Białko: 3g (6%) | Fat: 3g (5%) | Tłuszcze nasycone: 2g (13%) | Cholesterol: 12mg (4%) | Sód: 54mg (2%) | Potas: 219mg (6%) | Cukier: 6g (7%) | Witamina A: 200IU (4%) | Wapń: 138mg (14%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Polecam także wypróbować wersję, w której połowa mleka jest zastąpiona zamrożonym w kawałkach bananem. Kto się skusi? Gwarantuję, że będziecie pozytywnie zaskoczeni! A chcąc przygotować napój alkoholowy, dolejcie, razem z mlekiem, mały kieliszek likieru o ulubionym smaku.

Zobacz też
Gin z tonikiem

Jak Wam się podoba? Lubicie kawę mrożoną?

Kawa mrożona - przepis
Kawa mrożona – przepis

Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, czy stosujecie ten sam sposób i proporcje. A może Wasz przepis na kawę mrożoną jest inny? Bardzo jestem ciekawa!

Zobacz komentarze (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

© 2009-2019 | Dorota Kamińska blog kulinarny, przepisy, podróże i styl życia | Wszystkie prawa zastrzeżone | Część odnośników na blogu to afiliacyjne linki partnerskie | Polecam: FOTOGRAFIA ŚLUBNA i FOTOGRAF PODRÓŻNIK | Moja książka: Superfood | Silnik: Wordpress | Serwer: Bookroom