Spaghetti z owocami morza

Dawno nie jedliśmy owoców morza, a już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie. Zamrożona mieszanka prosiła się o wyjęcie z zamrażalnika. Za każdym razem, kiedy sięgałam tam np. po kostki lodu czy cokolwiek innego potrzebnego mi akurat do gotowania ;). Kiedy dokupiłam małże i mule, nie można było dłużej zwlekać. Oto jak zrobić spaghetti z owocami morza czyli włoskie spaghetti frutti di mare. Tęskniłam za tym smakiem, który kojarzy mi się z wakacjami w Italii.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na makaron

W idealnym świecie, mając łatwy dostęp do owoców morza, nie korzystałabym z tej mieszanki. Oprócz małż i muli kupiłabym duże, królewskie lub tygrysie krewetki i świeże kalmary. Oczyściłabym je z wnętrzności i znajdującego się w środku pancerza, a potem pokroiła w krążki lub cienkie paski. Podsmażone, podlane białym winem, oddają swój intensywny zapach i smak, tworząc fantastyczny sos. Tutaj nie trzeba skomplikowanej kombinacji przypraw: czosnek i chili dodadzą ostrości, pietruszka koloru i zapachu, podobnie jak owoce morza. Można się zapomnieć i rozgotować makaron, a przecież to spaghetti z owocami morza, więc pasta być musi, koniecznie ugotowana al dente.

5 od 1 osoby
Spaghetti z owocami morza
Spaghetti z owocami morza
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 
Najlepszy makaron z owocami morza na białym winie, pachnący małżami i mulami, z dodatkiem krewetek i kalmarów, wzbogacony smakiem natki pietruszki i odrobiny suszonych ziół. Pyszne spaghetti frutti di mare po włosku.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron frutti di mare, makaron z owocami morza, spaghetti ai frutti di mare, spaghetti con frutti di mare, spaghetti frutti di mare, spaghetti z owocami morza
Liczba kalorii: 545 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 350 g makaronu spaghetti (polecam zastąpić klasyczny, biały makaron makaronem razowym, o niższym indeksie glikemicznym)
  • 250 g krewetek lub homarców (umyte, osuszone)
  • 250 g małży (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g muli (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki lub paski)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • natka pietruszki (1 pęczek, drobno posiekana)
  • 100 ml białego wina (wytrawne)
  • 300 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku; małe pomidorki koktajlowe lub duże pomidory pokrojone w kostkę)
  • oliwa lub klarowane masło do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml wywaru rybnego (opcjonalnie; zamiast białego wina)
  • 1 ostra papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Spaghetti z owocami morza - przepis i film wideo

Moje porady

Do przygotowania tego dania można też wykorzystać mieszankę owoców morza mrożonych, chociaż nie będą tak dekoracyjne jak te kupione osobno, o odpowiednio dużym rozmiarze, z pancerzami (krewetki lub homarce) czy muszlami (małże i mule).

Przydatne poradniki:

  1. Jak oczyścić mule (w ten sam sposób oczyszcza się małże)
  2. Jak obierać krewetki (jeśli nie chcecie smażyć ich w całości)
  3. Jak ugotować makaron
  4. Jak zrobić wywar rybny
Spaghetti z owocami morza - Jak zrobić
  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
  3. Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
  4. Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
  5. Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
  6. Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
  7. Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
  8. Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
  9. Posypuję pozostałą pietruszką, opcjonalnie dodaję świeżo zmielony pieprz.
Wartości odżywcze
Spaghetti z owocami morza
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 545 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Cholesterol 314mg 105%
Sód 773mg 32%
Potas 959mg 27%
Węglowodany ogółem 78g 26%
Błonnik 4g 16%
Cukry 6g
Białko 41g 82%
Witamina A 24.6%
Witamina C 52.4%
Wapń 18.3%
Żelazo 37.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Oryginalna receptura pozwala na niewielkie modyfikacje. Połowę białego wina można zastąpić brandy. Do pomidorów dodać odrobinę suszonych ziół, a całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oryginalnie nie dodaje się tu parmezanu, ale jeśli ktoś lubi, to ja mu zabraniać nie będę :).

Spaghetti frutti di mare
Spaghetti frutti di mare

Buon apetito! 🙂 Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowało spaghetti frutti di mare. Bardzo też jestem ciekawa, jakie owoce morza wykorzystaliście.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Makaron gotuje się ok. 9 min, sos trochę dłużej. Czyli danie trzeba zacząć od sosu, a nie od ugotowania makaronu. We Włoszech nie daje się sosu na makaron na talerzu tylko miesza w rondlu lub misce. Przepis pyszny (zrobiłam dzisiaj, ale niestety z mrożonki), pozdrawiam.

  2. Pierwszy raz to spaghetti jadlam w hoteliku Złote Runo i totalnie sie zakochałam <3 ale niestety, nie udalo mi sie dokladnie odtworzyc tego smaku :/

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)