Spaghetti z owocami morza - spaghetti frutti di mare przepis | Dorota Kamińska

Spaghetti z owocami morza

Dawno nie jedliśmy owoców morza, a już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie. Zamrożona mieszanka prosiła się o wyjęcie z zamrażalnika. Za każdym razem, kiedy sięgałam tam np. po kostki lodu czy cokolwiek innego potrzebnego mi akurat do gotowania ;). Kiedy dokupiłam małże i mule, nie można było dłużej zwlekać. Oto jak zrobić spaghetti z owocami morza czyli włoskie spaghetti frutti di mare. Tęskniłam za tym smakiem, który kojarzy mi się z wakacjami w Italii.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na makaron

W idealnym świecie, mając łatwy dostęp do owoców morza, nie korzystałabym z tej mieszanki. Oprócz małż i muli kupiłabym duże, królewskie lub tygrysie krewetki i świeże kalmary. Oczyściłabym je z wnętrzności i znajdującego się w środku pancerza, a potem pokroiła w krążki lub cienkie paski. Podsmażone, podlane białym winem, oddają swój intensywny zapach i smak, tworząc fantastyczny sos. Tutaj nie trzeba skomplikowanej kombinacji przypraw: czosnek i chili dodadzą ostrości, pietruszka koloru i zapachu, podobnie jak owoce morza. Można się zapomnieć i rozgotować makaron, a przecież to spaghetti z owocami morza, więc pasta być musi, koniecznie ugotowana al dente.

Spaghetti z owocami morza

Spaghetti z owocami morza

Najlepszy makaron z owocami morza na białym winie, pachnący małżami i mulami, z dodatkiem krewetek i kalmarów, wzbogacony smakiem natki pietruszki i odrobiny suszonych ziół. Pyszne spaghetti frutti di mare po włosku.
5 from 1 vote
Przygotowanie: 15 minutes
Gotowanie: 15 minutes
Razem: 30 minutes
Kategoria: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron frutti di mare, makaron z owocami morza, spaghetti ai frutti di mare, spaghetti con frutti di mare, spaghetti frutti di mare, spaghetti z owocami morza
Liczba porcji: 4 osoby
Kalorie: 545kcal

☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.

Składniki

  • 350 g makaronu spaghetti (polecam zastąpić klasyczny, biały makaron makaronem razowym, o niższym indeksie glikemicznym)
  • 250 g krewetek lub homarców (umyte, osuszone)
  • 250 g małży (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g muli (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki lub paski)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • natka pietruszki (1 pęczek, drobno posiekana)
  • 100 ml białego wina (wytrawne)
  • 300 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku; małe pomidorki koktajlowe lub duże pomidory pokrojone w kostkę)
  • oliwa lub klarowane masło do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml wywaru rybnego (opcjonalnie; zamiast białego wina)
  • 1 ostra papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



LUBISZ PRZEPISY DOROTY?


Poznaj proste sposoby na smaczne, zdrowsze jedzenie na co dzień! Kolorowe, apetyczne dania. Więcej warzyw, owoców, kiszonek i kasz w Twoich codziennych posiłkach oraz desery bez białego cukru czyli to, co zalecają lekarze, żeby w łatwy sposób poprawić stan zdrowia.

Seria Superfood Doroty Kamińskiej

Obejrzyj moje książki i e-booki, w których pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze roślinne superskładnikami.

Możesz obejrzeć jak wyglądają w środku, a do kupienia są WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym!

Jak zrobić

  • Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
  • W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
  • Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
  • Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
  • Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
  • Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
  • Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
  • Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
  • Posypuję pozostałą pietruszką, opcjonalnie dodaję świeżo zmielony pieprz.

Przydatne przepisy i poradniki

Do przygotowania tego dania można też wykorzystać mieszankę owoców morza mrożonych, chociaż nie będą tak dekoracyjne jak te kupione osobno, o odpowiednio dużym rozmiarze, z pancerzami (krewetki lub homarce) czy muszlami (małże i mule).
Przydatne poradniki:
  1. Jak oczyścić mule (w ten sam sposób oczyszcza się małże)
  2. Jak obierać krewetki (jeśli nie chcecie smażyć ich w całości)
  3. Jak ugotować makaron
  4. Jak zrobić wywar rybny

Wartości odżywcze

Serving: 450g | Calories: 545kcal (27%) | Carbohydrates: 78g (26%) | Protein: 41g (82%) | Fat: 4g (6%) | Cholesterol: 314mg (105%) | Sodium: 773mg (34%) | Potassium: 959mg (27%) | Fiber: 4g (17%) | Sugar: 6g (7%) | Vitamin A: 1230IU (25%) | Vitamin C: 43.2mg (52%) | Calcium: 183mg (18%) | Iron: 6.7mg (37%)
MASZ INSTAGRAM?Zrób zdjęcie potrawy i oznacz mój profil @dorotakaminska lub haszag #dorotainsuperfood. Przyjdę polubić Twoją fotkę!

Oryginalna receptura pozwala na niewielkie modyfikacje. Połowę białego wina można zastąpić brandy. Do pomidorów dodać odrobinę suszonych ziół, a całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oryginalnie nie dodaje się tu parmezanu, ale jeśli ktoś lubi, to ja mu zabraniać nie będę :).

Spaghetti frutti di mare
Spaghetti frutti di mare

Buon apetito! 🙂 Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowało spaghetti frutti di mare. Bardzo też jestem ciekawa, jakie owoce morza wykorzystaliście.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Makaron gotuje się ok. 9 min, sos trochę dłużej. Czyli danie trzeba zacząć od sosu, a nie od ugotowania makaronu. We Włoszech nie daje się sosu na makaron na talerzu tylko miesza w rondlu lub misce. Przepis pyszny (zrobiłam dzisiaj, ale niestety z mrożonki), pozdrawiam.

  2. Pierwszy raz to spaghetti jadlam w hoteliku Złote Runo i totalnie sie zakochałam <3 ale niestety, nie udalo mi sie dokladnie odtworzyc tego smaku :/

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)