Spaghetti z owocami morza - spaghetti frutti di mare przepis | Dorota Kamińska

Spaghetti z owocami morza

Dawno nie jedliśmy owoców morza, a już od jakiegoś czasu chodziły mi po głowie. Zamrożona mieszanka prosiła się o wyjęcie z zamrażalnika. Za każdym razem, kiedy sięgałam tam np. po kostki lodu czy cokolwiek innego potrzebnego mi akurat do gotowania ;). Kiedy dokupiłam małże i mule, nie można było dłużej zwlekać. Oto jak zrobić spaghetti z owocami morza czyli włoskie spaghetti frutti di mare. Tęskniłam za tym smakiem, który kojarzy mi się z wakacjami w Italii.

Zobacz też: Najlepsze przepisy na makaron

W idealnym świecie, mając łatwy dostęp do owoców morza, nie korzystałabym z tej mieszanki. Oprócz małż i muli kupiłabym duże, królewskie lub tygrysie krewetki i świeże kalmary. Oczyściłabym je z wnętrzności i znajdującego się w środku pancerza, a potem pokroiła w krążki lub cienkie paski. Podsmażone, podlane białym winem, oddają swój intensywny zapach i smak, tworząc fantastyczny sos. Tutaj nie trzeba skomplikowanej kombinacji przypraw: czosnek i chili dodadzą ostrości, pietruszka koloru i zapachu, podobnie jak owoce morza. Można się zapomnieć i rozgotować makaron, a przecież to spaghetti z owocami morza, więc pasta być musi, koniecznie ugotowana al dente.

5 od 1 osoby
Spaghetti z owocami morza
Spaghetti z owocami morza
Przygotowanie
15 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
30 min
 
Najlepszy makaron z owocami morza na białym winie, pachnący małżami i mulami, z dodatkiem krewetek i kalmarów, wzbogacony smakiem natki pietruszki i odrobiny suszonych ziół. Pyszne spaghetti frutti di mare po włosku.
Danie: Danie główne
Kuchnia: Włoska
Przepis na: makaron frutti di mare, makaron z owocami morza, spaghetti ai frutti di mare, spaghetti con frutti di mare, spaghetti frutti di mare, spaghetti z owocami morza
Liczba kalorii: 545 kcal
Liczba porcji: 4 osoby
☟ W moich przepisach szklanka ma zawsze 250 ml, kostka masła to 200 g, a łyżka lub łyżeczka jest płaska, chyba że wyraźnie zaznaczam, że jest inaczej.
Składniki
  • 350 g makaronu spaghetti (polecam zastąpić klasyczny, biały makaron makaronem razowym, o niższym indeksie glikemicznym)
  • 250 g krewetek lub homarców (umyte, osuszone)
  • 250 g małży (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g muli (wyszorowane, przebrane)
  • 250 g kalmarów (oczyszczone, pokrojone w krążki lub paski)
  • 4 ząbki czosnku (drobno posiekany)
  • natka pietruszki (1 pęczek, drobno posiekana)
  • 100 ml białego wina (wytrawne)
  • 300 g pomidorów (dojrzałe, słodkie w smaku; małe pomidorki koktajlowe lub duże pomidory pokrojone w kostkę)
  • oliwa lub klarowane masło do smażenia
  • sól, świeżo zmielony pieprz
  • 100 ml wywaru rybnego (opcjonalnie; zamiast białego wina)
  • 1 ostra papryczka chili (opcjonalnie; drobno posiekana)
  • 1 łyżeczka mieszanki suszonej bazylii i oregano (opcjonalnie)

Chcesz przeliczyć miary i wagi? Oto kalkulator.



Lubisz przepisy Doroty?

Kup TERAZ książkę w moim sklepie 20% TANIEJ.

Superfood po polsku - okładka

Chcesz dowiedzieć się więcej? „Superfood po polsku” to książka, w której pokazuję przepisy na pyszne dania z bogatymi w witaminy, minerały i korzystne dla zdrowia tłuszcze polskimi superskładnikami, które kupisz na bazarze i w osiedlowym sklepie :).

Możesz obejrzeć jak wygląda w środku, a do kupienia jest WYŁĄCZNIE w moim sklepie internetowym - nie znajdziesz jej w księgarniach stacjonarnych!


Spaghetti z owocami morza - przepis i film wideo

Obejrzyj bezpośrednio na moim kanale na YouTube
Moje porady

Do przygotowania tego dania można też wykorzystać mieszankę owoców morza mrożonych, chociaż nie będą tak dekoracyjne jak te kupione osobno, o odpowiednio dużym rozmiarze, z pancerzami (krewetki lub homarce) czy muszlami (małże i mule).

Przydatne poradniki:

  1. Jak oczyścić mule (w ten sam sposób oczyszcza się małże)
  2. Jak obierać krewetki (jeśli nie chcecie smażyć ich w całości)
  3. Jak ugotować makaron
  4. Jak zrobić wywar rybny
Spaghetti z owocami morza - Jak zrobić
  1. Makaron gotuję w osolonej wodzie al dente, czyli lekko twardy.
  2. W czasie gdy makaron się gotuje, przygotowuję wszystkie pozostałe składniki jednocześnie, w kilku osobnych naczyniach.
  3. Szklę czosnek i połowę pietruszki na patelni. Przekładam na talerzyk, odstawiam. Tę samą patelnię wykorzystuję do podsmażenia krewetek i kalmarów.
  4. Pomidory (opcjonalnie z chili) posypuję szczyptą soli i podsmażam na 1 łyżce tłuszczu do zmiękczenia. Można posypać je też mieszanką suszonej bazylii i oregano.
  5. Małże i mule wrzucam na 2 łyżki tłuszczu, zalewam połową białego wina i gotuję pod przykryciem przez ok. 6 minut (odrzucam te, które się nie otworzyły po ugotowaniu).
  6. Kalmary i krewetki wrzucam na patelnię po czosnku, dodaję 2-4 łyżki tłuszczu i smażę do momentu zróżowienia krewetek.
  7. Do krewetek dodaję pomidory, małże i mule oraz czosnek z natką pietruszki i odcedzony makaron. Trzymam jeszcze chwilę na ogniu, mieszając całość
  8. Przekładam makaron na talerze, porcjuję owoce morza i polewam pozostałym na patelni sosem.
  9. Posypuję pozostałą pietruszką, opcjonalnie dodaję świeżo zmielony pieprz.
Wartości odżywcze
Spaghetti z owocami morza
Wielkość porcji (450 g)
Liczba kalorii 545 kcal Kalorie z tłuszczów 36 kcal
% dziennego zapotrzebowania*
Tłuszcze ogółem 4g 6%
Cholesterol 314mg 105%
Sód 773mg 32%
Potas 959mg 27%
Węglowodany ogółem 78g 26%
Błonnik 4g 16%
Cukry 6g
Białko 41g 82%
Witamina A 24.6%
Witamina C 52.4%
Wapń 18.3%
Żelazo 37.3%
* Zalecany % dziennego spożycia dla diety 2000 kcal. Pamiętaj, że rzeczywiste zapotrzebowanie na kalorie oblicza się indywidualnie dla danej osoby i zależy ono od wielu czynników, np. wieku, płci, codziennej aktywności fizycznej, stanu zdrowia, przebytych chorób czy przyjmowanych leków.

Masz Instagram?

Dodaj mnie do obserwowanych @dorotakaminska i zrób zdjęcie potrawy, tagując #dorotakaminska.

Lubisz Youtube?

Zasubskrybuj mój kanał!

Oryginalna receptura pozwala na niewielkie modyfikacje. Połowę białego wina można zastąpić brandy. Do pomidorów dodać odrobinę suszonych ziół, a całość posypać świeżo zmielonym pieprzem. Oryginalnie nie dodaje się tu parmezanu, ale jeśli ktoś lubi, to ja mu zabraniać nie będę :).

Spaghetti frutti di mare
Spaghetti frutti di mare

Buon apetito! 🙂 Dajcie mi koniecznie znać w komentarzach, jak Wam smakowało spaghetti frutti di mare. Bardzo też jestem ciekawa, jakie owoce morza wykorzystaliście.

Dorota Kamińska

Blogerka kulinarna, fotografka, podróżniczka

Cześć, mam na imię Dorota i tworzę przepisy kulinarne z filmami wideo. Jestem autorką książki „Superfood po polsku”, a moje ukochane miasto, w którym mieszkam, to Wrocław :). Uwielbiam gotować i karmić siebie i innych, kiedyś moim hobby było pieczenie serników, a potem „wkręciłam się” w odchudzanie… posiłków ;). Od ładnych paru lat doradzam, jak jeść smacznie i zdrowo (da się!), żeby dobrze się czuć, mieć mnóstwo uśmiechu i energii oraz miło spędzać czas, nie tylko w kuchni.| Więcej o mnie

5 komentarzy
  1. Makaron gotuje się ok. 9 min, sos trochę dłużej. Czyli danie trzeba zacząć od sosu, a nie od ugotowania makaronu. We Włoszech nie daje się sosu na makaron na talerzu tylko miesza w rondlu lub misce. Przepis pyszny (zrobiłam dzisiaj, ale niestety z mrożonki), pozdrawiam.

  2. Pierwszy raz to spaghetti jadlam w hoteliku Złote Runo i totalnie sie zakochałam <3 ale niestety, nie udalo mi sie dokladnie odtworzyc tego smaku :/

Twoja odpowiedź

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

Dorota Kamińska – przepisy kulinarne

Cześć, jestem Dorota! Miło mi Cię gościć! Właśnie odwiedzasz mój blog kulinarny. Piszę tu o podróżach, fotografii i stylu życia oraz publikuję przepisy kulinarne i filmy wideo. Fajnie, że jesteś i mam nadzieję, że zagościsz na dłużej :).

Przepisy kulinarne, podróże, styl życia. Najlepsze obiady, przekąski, sałatki i drinki.

Polub, zanim zapomnisz :)